Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość sszwedo

Pokażmy nasze chińskie zegarki

Rekomendowane odpowiedzi

18 godzin temu, Euryk napisał(-a):

To jest ów pierwotny i "kanoniczy"  wzór chińskiego zegarka wojskowego, tzw. projekt 304 z lat 60.   Jest też w wersji czarnej. Wersja z czerwona gwiazdą (tzw. Zuan - słowo to znaczy po chińsku kamień)  wymyślona została w latach 90.  dla ludzi Zachodu  o specyficznych poglądach. Mechanizm oczywiście jest ten sam ST19.  

prototypy miały gwiazdę. do wojska poszedł bez gwiazdy. a co do odbiorców tych współczesnych replik... naprawdę myślisz, że ktoś podchodzi do tego ideologicznie? ładny zegarek, gwiazdka się komponuje, tyle. ja bym tego na rękę nie założył, ale nie posunąłbym się do posądzania każdego użytkownika o sympatię do komunizmu.

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, oszolom napisał(-a):

ja bym tego na rękę nie założył, ale nie posunąłbym się do posądzania każdego użytkownika o sympatię do komunizmu.

Ja też oczywiście nie, ale we Francji i Holandii jest popularny w kręgach radykalnej lewicy, właśnie  z powodu owej gwiazdy. 

5 godzin temu, oszolom napisał(-a):

prototypy miały gwiazdę.

A skąd ta informacja, nigdy się z tym nie spotkałem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z czym to rozpoczynamy nowy rok? ;)

IMG_20260101_133953.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, Euryk napisał(-a):

Ja też oczywiście nie, ale we Francji i Holandii jest popularny w kręgach radykalnej lewicy, właśnie  z powodu owej gwiazdy. 

A skąd ta informacja, nigdy się z tym nie spotkałem. 

https://zegarkiipasja.pl/artykul/40904-projekt-304-i-pierwszy-chinski-chronograf

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
z czym to rozpoczynamy nowy rok?

IMG_20260101_133953.thumb.jpg.a784d816968eaa5c9d79516c5fa3db73.jpg

To jest ten tytanowy T006? :) jakie wrażenia z użytkowania? jak mechanizm się sprawuje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
50 minut temu, Dominoo napisał(-a):

To jest ten tytanowy T006? :) jakie wrażenia z użytkowania? jak mechanizm się sprawuje?

no tak, tam jest pt5000, akurat od kilku dni jest cały czas na chodzie. nie przywiązuję większej wagi do dokładności mechanizmów, teraz rzuciłem okiem - 3s odchyłki.

wcześniej już pisałem, że trochę ten tytan miękki, łatwo zarysować. ogólnie ten thorn jest jednym z moich ulubionych. jest kilka wersji, w tej tarcza optycznie zmniejszona ale ma w sobie coś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
no tak, tam jest pt5000, akurat od kilku dni jest cały czas na chodzie. nie przywiązuję większej wagi do dokładności mechanizmów, teraz rzuciłem okiem - 3s odchyłki.
wcześniej już pisałem, że trochę ten tytan miękki, łatwo zarysować. ogólnie ten thorn jest jednym z moich ulubionych. jest kilka wersji, w tej tarcza optycznie zmniejszona ale ma w sobie coś.

No właśnie, według internetów on chrobocze? :) szkoda że się rysuje, też mi się podoba bardzo ta tarcza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwolę sobie dorzucić kilka spostrzeżeń, ciekawostek związanych może nie bezpośrednio z „Sea-Gull 1963”, ale raczej ze środowiskiem w jakim ten zegarek jest produkowany, a jest ono dla nas bardzo często trudne do zrozumienia i akceptacji.  Sam mam z tym wiele problemów, i choć współpracuje z Chińskimi firmami od kilkunastu lat to dalej potrafią mnie niemile zaskakiwać. 

- wytwarzanie takiego samego produktu w Chinach przez kilka lub kilkanaście różnych firm jest czymś całkowicie naturalnym i powszechnym. Pozornie ten sam produkt (marka, model nazwa), może różnić się jakością wykonania, użytymi materiałami,  modyfikacjami które wpływają na końcową cenę.  

Przenosząc to do świata zegarków a konkretnie do „Sea-Gull 1963”, bo pod taką nazwą handlową najczęściej występuje,  mamy zegarek z różnymi mechanizmami od kwarcowych, poprzez kompletnie nieznane ale mechaniczne, a skończywszy na ST1901 22 kamieniach. Różne szkła, koperty (dekielki), paski, pudełka i dodatki.  Stąd na portalu Ali...za niby ten sam zegarek zapłacimy od 100 do 800 USD np. za model „819.87.1963 – Sea-Gull”.

- pojęcia prawa autorskie, prawa własności przemysłowej, czy prawa ochronne na wzory przemysłowe funkcjonują wybiórczo, a właściwie to w większości przypadków nikt na to nie zwraca uwagi w tamtym kraju. Kopiowanie innych wyrobów, tak powszechne, traktowane jest w ich kulturze jako po części  okazywanie szacunku dla dobrych pomysłów i rozwiązań, bądź korzystanie z dobrych wzorców. Być może historycznie  miało to sens, ale od momentu gdy zaczęli nas tymi produktami zalewać zaczynamy głośno protestować, pewnie już za późno. 

Inną sprawą jest fakt, że sam szeroko pojęty „Zachód” z chęci maksymalizacji  zysków i zmniejszenia kosztów produkcji przeniósł swoją produkcję do Chin wyposażając ich w maszyny i dając im odpowiednią technologię. Mało tego godząc się na to by na tych samych maszynach z wykorzystaniem tych samych technologii i materiałów powstawały produkty danej marki równolegle z produktami marek Chińskich, akceptował taką formę współpracy.

I tak o ile korzystając z ogólnie dostępnych inspiracji wzorniczych, wykorzystując zdobyty potencjał produkcyjny produkowali zegarki pod własnymi markami nie budziło to sprzeciwu, ale mamy też całą gamę “Omeg, Rolexów, Tagów” i co najgorsze mnóstwo chętnych nie tylko w Chinach by za 150 USD nosić takie zegarki  i to już się przestaje podobać.

Na koniec zostawiłem sobie kwestię czy protoplastą  Sea-Gull model 819.87.1963 był project wojskowy 304 czy też nie, jeżeli tak to w jakim zakresie.   Pozostawię to do indywidualnej oceny każdego z czytających. Dla mnie problemy z reedycjami zegarków obejmują dwa podstawowe obszary. Pierwszy, prawny – czy firma produkująca dany zegarek ma do tego prawo i może go nazwać reedycją, a drugi bardziej subiektywny, jak daleko reedycja może odejść od oryginału.  I tutaj z pomocą przychodzą przykłady zegarków co do których nie ma wątpliwości że ich protoplastami były modele z przeszłości, choć ich wygląd i mechanizm niekoniecznie jest taki sam.

Weźmy Longines - LLD który to zapoczątkował całą kolekcję  Heritage tej marki. Nie ma wątpliwości, że jest to reedycja modelu z lat sześćdziesiątych, ale zastosowany mechanizm to nie in-house jak było w oryginale, a L633 a właściwie ETA 2824-2, dołożono datę, zmieniono trochę sekundnik a tarcza występuje w kolorach od czarnego, po czerwony.

Podobnie jest z wieloma innymi reedycjami,  z pierwotnego projektu pozostaje niewiele, czasami tylko nazwa, czasami coś charakterystycznego,  jak w przypadku naszego Błonia, ale by produkować takie zegarki i nazywać je reedycjami trzeba mieć przede wszystkim do tego prawo, resztę można jak się okazuje zmieniać.

Czego Sea-Gull model „819.87.1963 jest reedycją ? Firma odpowiada tak.

“Original 1963 Reissue Design: This reissue pays homage to the original Seagull 1963 pilot chronograph, blending historical charm with modern craftsmanship”.

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, yacajackowski napisał(-a):

Pomarańcza na robocie 

20260104_113517.jpg

Znajoma pomarańcza😃. Co jakiś czas mam zajawkę na Orange dial i pewnie znowu coś kliknę😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi