Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość sszwedo

Pokażmy nasze chińskie zegarki

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Tytus de ZOO
17 minut temu, Paulus57 napisał:

No to ja Ci dam, ale nie podpowiem ;) 

Tego nie da się zrobić :) Chyba trzeba mieć określoną liczbę postów. Będę szybko nabijał, żeby dojść do takich uprawnień :))))) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Vonziej napisał:

Niepokojąco, bo za mało zakupów? Ja to wiem jak na forum jest - wzmagamy swoje uzależnienia zegarkowe ;)

Tak, zażartowałem sobie z naszego zafiksowania zegarkowego. 

Wzajemnie się inspirujemy i napędzamy. Trochę też usprawiedliwiamy wewnętrznie,  jak ktoś kupił dwa to przecież jak kupie jeden kolejny to nic nie zaszkodzi, bo u Kolegi wygląda fajnie i ciekawe jak się sprawi u mnie w kolekcji. W drugą stronę też - "o dobrze, że go nie kupiłem, bo tu na realnym zdjęciu u Kolegi w ogóle mi nie pasuje ten zegarek". 

BTW. Niedawno tutaj przy okazji chińskich czasomierzy pojawił się obok Tmex University.....

Całkiem fajny, a że zawsze chciałem mieć jakąś podświetlaną tarczę .....nastąpiło chwilowe szperanie na aleeeedgro i leci za całe 139 zeta :).

Chyba da się zaleczyć, ale nie wyleczyć he, he. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Darek p napisał:

Wzajemnie się inspirujemy i napędzamy. Trochę też usprawiedliwiamy wewnętrznie,  jak ktoś kupił dwa to przecież jak kupie jeden kolejny to nic nie zaszkodzi, bo u Kolegi wygląda fajnie i ciekawe jak się sprawi u mnie w kolekcji. W drugą stronę też - "o dobrze, że go nie kupiłem, bo tu na realnym zdjęciu u Kolegi w ogóle mi nie pasuje ten zegarek". 

BTW. Niedawno tutaj przy okazji chińskich czasomierzy pojawił się obok Tmex University.....

Całkiem fajny, a że zawsze chciałem mieć jakąś podświetlaną tarczę .....nastąpiło chwilowe szperanie na aleeeedgro i leci za całe 139 zeta :).

Da się zaleczyć całkiem skutecznie. Często działa to wyłącznie okresowo. Jaki kolorek idzie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Darek p napisał:

Gratuluję i zazdroszczę ceny. :) 

Ten pierwszy z tą wychyloną wskazówką to katastrofa. Wygląda jakby się popsuło. Jak już to ten drugi, tu wskaźnik energii choć jest na swoim miejscu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnia sztuka była i stąd cena tmxa.

Co do parnisa. Sprzedawca zapewnia że wskaźnik rezerwy jest sprawny a to tylko zdjęcia, ale do końca mnie to nie przekonują stąd wahanie moje. Masz zapewne rację.  To nie sąsiednie miasto, że kopsne sie je zwiedzić i przy okazji zareklamować zegarek. Tarcza ciekawa i zegarek mi się podoba, ale na zdjęciu wygląda jakby w środku tornado przeszło. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Następna, trzecia już część mojej strefy "za Wielkim Murem". Kolejno od góry, od lewej: Seagull Ocean Star, Escapementtime Pilot Typ B, Phylida 007(Miyota), Phoibos Wave Master, San Martin Hulk(NH 35), Pagani Design GMT Batman. 

oie_NmTaUly48EJA.jpg

2 godziny temu, Darek p napisał:

Ostatnia sztuka była i stąd cena tmxa.

Co do parnisa. Sprzedawca zapewnia że wskaźnik rezerwy jest sprawny a to tylko zdjęcia, ale do końca mnie to nie przekonują stąd wahanie moje. Masz zapewne rację.  To nie sąsiednie miasto, że kopsne sie je zwiedzić i przy okazji zareklamować zegarek. Tarcza ciekawa i zegarek mi się podoba, ale na zdjęciu wygląda jakby w środku tornado przeszło. 

W drugim masz wszystko OK. Zresztą mam podobny (jest zdjęcie w mojej przedostatniej prezentacji chino-collection).

Edytowane przez Paulus57

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ET76c41b54e23ccd945006bf2342653ef7.jpg&key=4d1c626ab695e1f443fc5b87f1086f408a203bd6f3b7c27020cc8a3d6bf04a76
Wszędzie mi wkleja dodatkowe zdjęcia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dopełnienie mojej prezentacji. Na koniec ostatnia szóstka (z jednym jakby obcym), czyli jakby jednak piątka. Od góry, od lewej: Starking (wybrany, bo przy niskiej cenie około 37 USD, posiada mechanizm 28.800 bph), Megir (bo brakowało mi kwadratu a i chciałem sprawdzić jakość za 12 USD), Guanqin (bo oryginalny kształt, wiem że i tak naśladownictwo, wymieniony fatalny pasek na przyzwoitą chińską bransę), Timex (chinese-american ;) ), Cadisen (kajdan w dosłownym znaczeniu tego słowa - 46 mm) i ostatni Pagani Design Cocktail (wersja kolorystyczna wg mnie najciekawsza, cena 37 USD, tylko ta rezerwa mocy... słaba). 

oie_YSmDUeLmJbT7.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Toś troszkę tego uzbierał. Mnie znów dopada zniechęcenie do mechaników na korzyść bakteryjek i chęć ograniczenia zawartości pudla. Tak mi się marzy powrót do czasów posiadania jednego zegarka???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, tofiks_th napisał:

Toś troszkę tego uzbierał. Mnie znów dopada zniechęcenie do mechaników na korzyść bakteryjek i chęć ograniczenia zawartości pudla. Tak mi się marzy powrót do czasów posiadania jednego zegarka???

Na ten moment w kategorii "chińskiej"  21+1 w drodze i boję się, że to nie koniec ;) . Ja na początku byłem entuzjastą eco-drivów i swoją kolekcję zacząłem od Citizena CC 3000-51L. Potem koledzy oświecili mnie "na automaty" i kwarcami zacząłem pogardzać, ale ostatnio jakoś mi się odmieniło i kwarc Timexa cieszy swoim wyglądem. Miałem jednego kinetica Seiko, ale oddałem go bratu, bo ten rodzaj napędu ma sens dla osoby mającej co najwyżej 2-3 zegarki inaczej jego używanie to mitręga. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajne kolekcje. U mnie z Chin obecnie 4 bateryjki i 5 prostych automatów. W drodze 1 i w planach 1 lub 2. 

No i właśnie co do tego w drodze mam jedno pytanie. Niedawno gęsto pojawiał się willard i tuńczyk tutaj. Ostatnio po nich śladu brak we wszelkich kolekcjach. Koledzy pozbyli się ich czy mi się pomerdalo i ktoś inny je prezentował na fotach? Jeśli poszły w świat to z jakiego powodu bo opinie były w sumie dobre? Tylko kwestia miejsca na inny w kolekcji czy może coś z jakością wykonania lub wygoda noszenia? 

Edytowane przez Darek p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajne kolekcje. U mnie z Chin obecnie 4 bateryjki i 5 prostych automatów. W drodze 1 i w planach 1 lub 2. 

No i właśnie co do tego w drodze mam jedno pytanie. Niedawno gęsto pojawiał się willard i tuńczyk tutaj. Ostatnio po nich śladu brak we wszelkich kolekcjach. Koledzy pozbyli się ich czy mi się pomerdalo i ktoś inny je prezentował na fotach? Jeśli poszły w świat to z jakiego powodu bo opinie były w sumie dobre? Tylko kwestia miejsca na inny w kolekcji czy może coś z jakością wykonania lub wygoda noszenia? 

Mało kto po prostu pokazuje tutaj swoje całe kolekcje, więc pewnie trzymają i może teraz się ruszą i zaprezentują. Co do Willarda, to polecam Ci przymiarkę albo Heimdallra, albo San Martina. W pierwszym przypadku teraz do kupienia z kuponami za około 130 USD, ale w chwili promocji chyba się da zejść poniżej 110. SM zwykły do teraz poniżej 200 USD a w brązie ok. 20 drożej. Nie śledziłem tego w czasie poprzednich promocji, ale chyba da się zejść ze 20 USD niżej. Mnie chodzi po głowie Willard z bransoletą z czarną tarczą i zielonym bezelem z Heimdallra i w brązie SM z tarczą zieloną. Pewnie będą kiedyś oba, ale trzeba wziąć na wstrzymanie. Teraz mam w planie coś z tańszych około 50 USD, ale to nie od razu. 3 jeszcze w  drodze ;) . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, Paulus57 napisał:

Dopełnienie mojej prezentacji. Na koniec ostatnia szóstka (z jednym jakby obcym), czyli jakby jednak piątka. Od góry, od lewej: Starking (wybrany, bo przy niskiej cenie około 37 USD, posiada mechanizm 28.800 bph), Megir (bo brakowało mi kwadratu a i chciałem sprawdzić jakość za 12 USD), Guanqin (bo oryginalny kształt, wiem że i tak naśladownictwo, wymieniony fatalny pasek na przyzwoitą chińską bransę), Timex (chinese-american ;) ), Cadisen (kajdan w dosłownym znaczeniu tego słowa - 46 mm) i ostatni Pagani Design Cocktail (wersja kolorystyczna wg mnie najciekawsza, cena 37 USD, tylko ta rezerwa mocy... słaba). 

37 Dolków za tego Paga-koktajla? Tanio! Chyba sam wezmę! Co tam w środku jest i dlaczego słaba rezerwa - mechanizmu sprawa czy wadliwy egz?

11 godzin temu, tofiks_th napisał:

To awykonalne jak się raz wejdzie w zegarki. Nawet nie próbuj. Chciałem to zrobić i no hmm ... :) Osiadłem na razie z 6 zegarkami, z których 4 mogą być moim EDC, więc noszę na zmianę cały czas. 2 baterie i 2 automaty - idealny balans :)  1x VH31 (4Hz) i 1x Ecodrive Promaster + 2x Seiko NH35. Jedyne co chciałbym jeszcze dodać do pudełka aktualnie to jakaś Miyota najlepiej High Beat :) Jednozegarkowiec jest jak Yeti ...

11 godzin temu, Paulus57 napisał:

Na ten moment w kategorii "chińskiej"  21+1 w drodze i boję się, że to nie koniec ;) . Ja na początku byłem entuzjastą eco-drivów i swoją kolekcję zacząłem od Citizena CC 3000-51L. Potem koledzy oświecili mnie "na automaty" i kwarcami zacząłem pogardzać, ale ostatnio jakoś mi się odmieniło i kwarc Timexa cieszy swoim wyglądem. Miałem jednego kinetica Seiko, ale oddałem go bratu, bo ten rodzaj napędu ma sens dla osoby mającej co najwyżej 2-3 zegarki inaczej jego używanie to mitręga. 

właśnie, jak to jest, że moje kwarcyki podgryzałeś a sam wziąłeś tego Timexa :D Jednak nie są już "ble" u Ciebie ? Serduszko puka w rytmie cha-cha ... duszyczkę ma, ale troszkę inną. Dlatego MZ warto brać coś co nie jest tylko zwykłym kwarcokiem - czyli np właśnie szybkobijące albo ładowane słoneczkiem 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Vonziej napisał:

37 Dolków za tego Paga-koktajla? Tanio! Chyba sam wezmę! Co tam w środku jest i dlaczego słaba rezerwa - mechanizmu sprawa czy wadliwy egz?

To awykonalne jak się raz wejdzie w zegarki. Nawet nie próbuj. Chciałem to zrobić i no hmm ... :) Osiadłem na razie z 6 zegarkami, z których 4 mogą być moim EDC, więc noszę na zmianę cały czas. 2 baterie i 2 automaty - idealny balans :)  1x VH31 (4Hz) i 1x Ecodrive Promaster + 2x Seiko NH35. Jedyne co chciałbym jeszcze dodać do pudełka aktualnie to jakaś Miyota najlepiej High Beat :) Jednozegarkowiec jest jak Yeti ...

właśnie, jak to jest, że moje kwarcyki podgryzałeś a sam wziąłeś tego Timexa :D Jednak nie są już "ble" u Ciebie ? Serduszko puka w rytmie cha-cha ... duszyczkę ma, ale troszkę inną. Dlatego MZ warto brać coś co nie jest tylko zwykłym kwarcokiem - czyli np właśnie szybkobijące albo ładowane słoneczkiem 

Mój wymaga wstępnego (lekkiego) podkręcenia i potem daje radę jako automat. Może dlatego tak jest, że połaszczyłem się na ofertę zdecydowanie tańszą od innych (zwykle około 60 USD). Czyżby "domowa" podróba PD? Nie wiem. Wygląda fajnie, więc noszę niekiedy (tak to jest, gdy rąk za mało :) ). Timex ma klimat i mimo tanich materiałów, potrafią złamać niechęć do kwarców ;) . Pewnie będą kolejne. Kwarca z "płynnym" sekundnikiem  jeszcze nie mam, ale będzie (chodzi mi po głowie jeden szwajcar https://www.stratonwc.com/products/straton-classic-driver?variant=28703766446159). Jeden zegarek to mają ludzie niekochający zegarków. Niezależnie od tego, czy to Timex, czy Rolex. Co do kwarców, to było nie było właśnie Eco-drive Citizena, to chluba i początek moich zbiorów. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Tytus de ZOO
18 minut temu, Vonziej napisał:

To awykonalne jak się raz wejdzie w zegarki. Nawet nie próbuj. Chciałem to zrobić i no hmm ... :) Osiadłem na razie z 6 zegarkami 

Potwierdzam. Miałem kiedyś prze wiele lat jeden, potem dwa i szybko doszedłem do 20. Wtedy zdiagnozowałem u siebie coś w rodzaju uzależnienia i przeszedłem na odwyk, sprzedając 19. Teraz znowu mam 9, bardzo skonkretyzowane plany na 3-4 następne i żal do siebie, że pozbyłem się czegoś, czego nie mogę już kupić w ogóle albo za osiągalną dla mnie cenę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Tytus de ZOO napisał:

Potwierdzam. Miałem kiedyś prze wiele lat jeden, potem dwa i szybko doszedłem do 20. Wtedy zdiagnozowałem u siebie coś w rodzaju uzależnienia i przeszedłem na odwyk, sprzedając 19. Teraz znowu mam 9, bardzo skonkretyzowane plany na 3-4 następne i żal do siebie, że pozbyłem się czegoś, czego nie mogę już kupić w ogóle albo za osiągalną dla mnie cenę. 

oj tak niestety jest w tym hobby. Ale to dojrzewa :) Trzeba uczyć się na błędach no i co najważniejsze(sic!) - kupować to co się podoba, a nie to co mówią, że ma wszystko i będzie dobre :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Tytus de ZOO napisał:

Zdrową zasadą jest przeznaczanie tylko części oszczędności na to hobby (jak na każde inne), Niebezpiecznym sygnałem jest wyciąganie ostatnich zaskórniaków, bo trafia się "okazja życia". Wtedy to już źle się dzieje. ;) 

1 minutę temu, Vonziej napisał:

oj tak niestety jest w tym hobby. Ale to dojrzewa :) Trzeba uczyć się na błędach no i co najważniejsze(sic!) - kupować to co się podoba, a nie to co mówią, że ma wszystko i będzie dobre :)

Dlatego kupiłem Reef Tigera Sea Wolf, co prawda przez pomyłkę sprzedawcy, ale i tak go nie pozbędę się. Nie dostał nawet jednego lajka a więc poszedłem pod prąd. Vivat "cygany" :) ! Niech żyje różnorodność. Jak dla mnie niesamowicie smutne kolekcje to "święta trójka" - Rolex, Omega i Breitling. Kolekcja za 50k, ale nuda... jeszcze większa. Szanuję wybór, ale nie popieram ;) . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Paulus57 napisał:

Mój wymaga wstępnego (lekkiego) podkręcenia i potem daje radę jako automat. Może dlatego tak jest, że połaszczyłem się na ofertę zdecydowanie tańszą od innych (zwykle około 60 USD). Czyżby "domowa" podróba PD? Nie wiem. Wygląda fajnie, więc noszę niekiedy (tak to jest, gdy rąk za mało :) ). Timex ma klimat i mimo tanich materiałów, potrafią złamać niechęć do kwarców ;) . Pewnie będą kolejne. Kwarca z "płynnym" sekundnikiem  jeszcze nie mam, ale będzie (chodzi mi po głowie jeden szwajcar https://www.stratonwc.com/products/straton-classic-driver?variant=28703766446159). Jeden zegarek to mają ludzie niekochający zegarków. Niezależnie od tego, czy to Timex, czy Rolex. Co do kwarców, to było nie było właśnie Eco-drive Citizena, to chluba i początek moich zbiorów. 

Ładny Straton - to bliższe czy dalsze plany?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Vonziej napisał:

Ładny Straton - to bliższe czy dalsze plany?

Wybieram maroon, ale pewnie to raczej druga połowa tego roku. Po głowie chodzi jakiś chiński tourbillon (nie carousell). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Straton rzeczywiście fajnie wygląda, te same parametry zegarka i werku masz we flieger że chrono od ET. Przyznam, że ostatnio wygrywa z innymi. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, tofiks_th napisał:

Straton rzeczywiście fajnie wygląda, te same parametry zegarka i werku masz we flieger że chrono od ET. Przyznam, że ostatnio wygrywa z innymi. 

Ten fliger chrono to jak dla mnie niekoniecznie. Z dziwnych wolę swojego RT :) . Szkoda, że Straton nie kosztuje 75 USD...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie, nie ma nic za darmo. To moje pierwsze chrono i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony, a obawiałem się głównie tych pusherow czy nie będą atakować nadgarstka?. Ale rozmiar 40mm jest dla mnie idealny, choć nie mam straszliwie chuderlawej łapki. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Tytus de ZOO
30 minut temu, Vonziej napisał:

Nie tylko z tym hobby, niestety. Podobną drogę w tę i z powrotem (niczym Bilbo) pokonałem z nożami i nie tylko. Z tą różnicą, że za drugim razem rzeczywiście staram się kupować rozsądniej, lepiej wiedząc, co podoba się MNIE, nie kierując się tym, co jest akurat modne, czy chwalone, chociaż czasami wciąż zdarzają mi się impulsywne zakupy, czyli kończy się na samych staraniach...

Cytat
32 minuty temu, Paulus57 napisał:

Zdrową zasadą jest przeznaczanie tylko części oszczędności na to hobby

Otóż to. Tak mam w odniesieniu do każdego hobby, ale także do bardziej użyteczno-praktycznych przedmiotów jak samochody, telewizory, wakacje, ubrania itd. Kupuję wszystko zwykle na poziomie -1, a czasem -2 w stosunku do większości osób z mojej półki dochodowej. Jestem do pewnego stopnia materialistą i cieszy mnie posiadanie przedmiotów, ale nie chcę być ich niewolnikiem, nie otaczam się takimi, których uszkodzenie lub utrata byłyby katastrofą. Dlatego między innymi pojawiłem się na tym podforum :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Foteczka na dziś. Potem będzie zmiana :)

IMG_20210203_121528.jpg

Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi