Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość spam01

MOJA MALA KOLEKCYJKA

Rekomendowane odpowiedzi

Gość spam01
Mam kilka tarczy wiec jak chcesz to daj znac, ale przed tym podaj wymiary werku, szkla(ramki) oraz odleglosc miedzy otworami wskazowek, bo sa rozne.

Dzięki

Jak zmierzę dam znać> na dziś suwmiarka została w warsztacie a nie chce mi się po nocy w pidżamie biegać, chłodno u mnie dzisiaj.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jeszcze ciekawą Omegę

Ciekawa bo była bardzo intensywnie używana i jeszcze ma chęć działać. Używana była regularnie jeszcze w 1992r.

Nie ma już do czego założyć "bigla" bo wytarła się koperta.

Pierwszy dekiel wyleciał bo wytarł się na krawędziach.

post-14-0-07362800-1331236902.jpg

post-14-0-04589600-1331236906.jpg

post-14-0-64232600-1331236909.jpg

post-14-0-34699300-1331236913.jpg

Nie wszystko ładne co się świeci :blink:

AM
Tak wiele zegarów, a tak mało czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam jeszcze ciekawą Omegę

Ciekawa bo była bardzo intensywnie używana i jeszcze ma chęć działać. Używana była regularnie jeszcze w 1992r.

Nie ma już do czego założyć "bigla" bo wytarła się koperta.

Pierwszy dekiel wyleciał bo wytarł się na krawędziach.

Mam jedną taką Omegę w lepszym stanie i kilka w gorszym - dawniej chciało mi się naprawiać takie koperty.

Żyło jeszcze wtedy paru zegarmistrzów, którzy posiadali gotowe takie kominki (albo wkładki na bigiel) przeznaczone do napraw, potem sam je wykonywałem...

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2
post-0-0-20681300-1331237021.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wkladki do bigla.Hmmm.....dlugo zastanawialem sie jak to wykombinowac bo w jednym gracie mam toto calkowicie urwane.Narazie ulepilem cos takiego i wiem ze to straszy:)

Tak wyglądały wkładki do bigla, w przedwojennej ofercie Rudolfa Flume:

post-859-0-24780800-1331237078.jpg

Można je czasem jeszcze spotkać u zegarmistrza starej daty, łącznie z całymi kominkami gotowymi do wymiany, które też były w tej ofercie.

Można je tez łatwo dorobić, ale konieczna jest tokarka zegarmistrzowska (dobry zegarmistrz ma).

Można tez dorobić cały kominek, ale tu oprócz tokarki potrzebne są jeszcze spore umiejętności. A tak to wygląda schematycznie:

http://img30.imageshack.us/gal.php?g=kominek1.jpg

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

A juz chcialem ciac caly kominek z innej koperty.Pieknie tu wszystko widac.Bardzo dziekuje za material.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcialbym troche odswierzyc temat dodajac kilka kieszonek (Longines ,dwie Omegi, roskopf i inne).Co sadzicie o nich?Roskopf sprawny, Omega tez, Longines chodzi, kluczykowy sprawny.Zdjecia n sa w odwrotnej kolejnosci ale nie zmienia sie polozenie zegarkow.

19a3fd3fe022ed2cm.jpg 63ad2dff7d867189m.jpg 2257289a85564e63m.jpg a787b211d894c96bm.jpg

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość spam01

Wylewny zbyt nie jestem, Więc skwituję to w ten sposób

POEZJA :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zeby nie zakladac nowego watku wklejam kolejne 3 sztuki.Sigma (producent Sigma zaklad powstaly w 1865 w Pery/Bienne w Szwajcarii robiacy dobrej jakosci mechanizmy ) na chodzie ,drugi z dziwnie umieszczonym regulatorem chodu,trzeci Noel Brisot (:rolleyes: malo znany producent nic o nim nie znalazlem na razie.Jezeli mozecie mi cos powiedziec o tych werkach to bede wdzieczny.Czwarty z dziwna sygnatura B1E SGDG.

b235a2663f72cd61m.jpg b9e08d3bc3c3b70bm.jpg 6e9681383c849ce7m.jpg dd4b11168ef8c0c6m.jpg 0cab2633d0bc4562m.jpg e81b2d0289c389b3m.jpg d2947fdb7da6ba8cm.jpg e6cfd1d287844b6cm.jpg

22a3fde587c2286am.jpg 74670620136ce9c1m.jpg 359690427b02bf39m.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość spam01

Mój przywrócony niedawno do życia Roskopf.

Taki rosk to nic nadzwyczajnego, ale ten własnoręcznie przywróciłem do życia. Obrażenia nie były poważne - jedynie urwana sprężyna naciągowa i zabrudzone wszystkie łożyska i czopy - wystarczyło wymienić sprężynę, wyczyścić i zakropić oliwą, a chodzi pięknie. Naprawa porcelanki trochę nie wyszła, ale nie jest najgorzej, przynajmniej dla mnie

Zegarek nic nadzwyczajnego, ale mnie zaintrygował sposób ustawiania godziny. Rozebrałem zegarek na części pierwsze i niema tam typowego mechanizmu przestawiania godziny za pomocą koronki. Godzinę ustawia się jak w zegarze ściennym, przesuwając wskazówkę palcem. Może dla zegarkomaniaków to nic specjalnego, ale dla mnie to coś niespotykanego w zegarkach kieszonkowych.

Na kopercie i pod tarczą na mechanizmie ten sam numer 159091. oprucz tego z tyłu mechanizmu numery patentów 11489 oraz 6269

Fotki

przed moją ingerencją

4f689488cf1cdef7med.jpg

fad8dda2224e578amed.jpg

ba9682c9a25d2644med.jpg

13976d0e37a45e8cmed.jpg

a809c941bce56c95med.jpg

i po

f643f7bf7d0ea161med.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę ustawia się jak w zegarze ściennym, przesuwając wskazówkę palcem. Może dla zegarkomaniaków to nic specjalnego, ale dla mnie to coś niespotykanego w zegarkach kieszonkowych.

Taa... Bo to nie dość, że nic specjalnego, to na dodatek w zegarkach kieszonkowych wyglada tak, jakby w samochodach wrócić do korby przy rozrusznikach. :P

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmmm.....a dorzuce tez cos z pogrubionymi rzymskimi indeksami. Moze HITsior, a moze nie w kazdym badz razie po zawieszeniu na szyje mozna sie garba nabawic, a kieszenie zapewne pozrywa o ile sie zmiesci.

Omega(78mm bez kominka)z okresu 1896-7 i Phebus(47mm)dla porownania.

Tak jak już z gdzieś pisałem, idealny gadżet na okno wystawowe u zegarmistrza...

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość spam01

Ostatnio "przywróciłem" do życia taki sobie blaszany zegarek. Dużo się nie napracowałem ;) , bo tylko dorobiłem wałek naciągowy (a raczej przerobiłem elginowski - z niego też koronka, trochę za duża, wstawiłem nowe-stare szkiełko (dlatego trochę porysowane), wymieniłem sprężynę, czyszczenie, oliwienie i jakoś chodzi.

Zegarek firmy Baumgartner Fr?res Grenchen (BFG). Na porcelanowej tarczy napis LIGA BEST CENTRE SECONDS CHRONOGRAPH SWISS MADE. Centralna sekunda i skala tachymetru. Możliwość zatrzymania mechanizmu przyciskiem z boku.

Mechanizm roskopowy (wychwyt kołkowy). Pod tarczą na mechanizmie "logo" BFG a pod nim liczba 127

Założycielem Baumgartner Fr?res Grenchen jest Arnold Baumgartner (21.6.1865 Grenchen,gestorben 1.4.1950 Grenchen). Ukończył staż jako zegarmistrz i wspinając się po szczeblach kariery został szefem produkcji w firmie Adolfa Girarda.

W 1988 roku rozpoczął "produkcję" części do mechanizmów typu Roskopf. W 1916 roku wraz z braćmi Ernest i Emile otworzył rodzinna firmę Baumgartner Fr?res SA Grenchen (BFG), która do 1974 była największą na świecie fabryka mechanizmów roskpowych - zamknięta w 1982 roku.

Fotki

36fea3dea9450a5fmed.jpg

f16be1619a56b9b1med.jpg

0f4bca05a66cf3e9med.jpg

84b4747f2d69338cmed.jpg

bf037c5fa2b2fec2med.jpg

bd93c062575ca1b1med.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość spam01

fotki cd

753c1876619651dfmed.jpg

5e150f427d656006med.jpg

1d042a1368aae346med.jpg

c8b0e26c8b0263ecmed.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc,

Wraz z rozwojem techniki wszysko staje sie mniejsze.

BTW - jak trzymaja czas - na zdjeciu widac roznice kilku minut?

Zainteresowal mnie tez napis na werku - czym zrobiny - olowkiem kopiowym?, ciekawe z jakiego oktesu pochodzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość spam01

Czesc,

Wraz z rozwojem techniki wszysko staje sie mniejsze.

BTW - jak trzymaja czas - na zdjeciu widac roznice kilku minut?

Zainteresowal mnie tez napis na werku - czym zrobiny - olowkiem kopiowym?, ciekawe z jakiego oktesu pochodzi?

Co to jest BTW?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BY THE WAY - skrót w internetowej nowo mowie oznaczający "A PRZY OKAZJI" -słownik

BTW - To taki sam akronim jak SPAM :D

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość spam01

Teraz wiem wszystko :D

Co do trzymania czasu to jeszcze nad tym pracuję. Na razie śpieszy 2 min na dobę, ale odchyłka po kilkudniowym badaniu jest stała.

Co do napisu to nie mogę go rozszyfrować, ale się nie ściera

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość spam01

Witam

Tym razem niezegarki. Wiem że jak to wrzucę to zrobi się śmietnisko, ale chciałem się podzielić moją zdobyczą

Mam taki drzeworyt, podobno z 1906 roku :P , ale z którego by nie był to mnie zainteresował, a głównie dlatego że traktuje w dużej mierze o zegarkach kieszonkowych.

Jak robiłem pierwsze kroki na forum to zdawałem sobie sprawę z istnienia jedynie wychwytu szwajcarskiego - a i tak nie wiedziałem że to wychwyt, a o szwajcarskim nawet nie mówię.

Od tego czasu poczyniłem już niewielkie postępy i nieco w temacie się poruszam.

95e7e89ea350b40bmed.jpg

d0fae3180ad0b663med.jpg

eeb9a4afa7a9e30cmed.jpg

a1825abc5ed1e9dbmed.jpg

Mam jeszcze pudełko na zegarek z reklama zakładu zegarmistrzowskiego w Münsterberg - właśnie wpisałem to w google i wyszło mi że to teraz są Ziębice Mój odnośnik - do tej chwili myślałem że to jakieś miasto w Niemczech (a jak czytam z historii miejscowości to tak było), a pudełko mam już 2 tygodnie

82f09ac34c5b39b0med.jpg

8ec7a762dd3c7dabmed.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ladne drzeworyty.Lubie cos takiego.Myslalem juz ze temat umrze smiercia naturalna bo podobno malo osob zbiera stare kieszonki.Wrzuce kilka fotek.Do tego chronometru po prawej potrzebuje tarczy, na razie jest problem.

05496811973620c5m.jpg 027c8ade9a473549m.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podobno malo osob zbiera stare kieszonki.

Mam taką nadzieję - to gwarancja umiarkowanych cen :P....

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam taką nadzieję - to gwarancja umiarkowanych cen :P....

Czyzby byl to dobry moment na kolekcjonowanie z nadzieja ze zwroci sie to nam za 10 , 20 lat?Czytalem gdzies takie opinie.Pewne marki nie leza dlugo na wystawie w antykwariacie.Osobiscie obserwuje cos jakby popyt na pewne rzeczy zwiazane z dazeniem jednej grupy do posiadania czegos co maja sasiedzi lub inni.Mam tu na mysli np. masowe zakupy starych mebli,obrazow, zegarow przez portugalczykow we Francji(biora jak leci).A moze obecne pokolenie nie jest zainteresowane zbieraniem,kolekcjonowaniem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dorzuce cos zeby temat nie upadl.Kolejny nabytek.Nie wiem co jest w tych starociach ale je lubie.

2107aba668d4ffc0.jpg 952688d24b6de041.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość spam01

ŁADNY. JAK MOŻESZ WRZUĆ FOTO MECHANIZMU

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.