Lincoln Six Echo 74264 #10926 Posted November 8 Niby ciepło, ale jakby lekko pół średnio... 1 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Share this post Link to post Share on other sites
kingcrimson 18279 #10928 Posted November 8 Pustynna, psychodeliczna jazda. 3 Share this post Link to post Share on other sites
GostRado 11439 #10929 Posted November 8 (edited) To jest ta płyta z tych, gdzie słuchasz z przyjemnością WSZYSTKICH utworów, a po zakończeniu ostatniej piosenki wciskasz ponownie play. Co do jakości nagrania to Japończycy => umieją! Edited November 8 by GostRado 4 => Joie de Vivre <= Share this post Link to post Share on other sites
Lincoln Six Echo 74264 #10931 Posted November 9 Czilujem niedzielnawo... 2 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Share this post Link to post Share on other sites
floyd 2632 #10932 Posted November 9 (edited) Kasia nieźle zagrała niezłe uderzenie 🙂 na Sunrise. https://youtube.com/clip/UgkxOmfA4dm1Kw_t98XGXSeid_DyaxxoGjXF?si=XR5jChqKU1hXwu4U Edited November 9 by floyd 0 Wiele się musi zmienić, aby wszystko zostało po staremu. Share this post Link to post Share on other sites
GostRado 11439 #10933 Posted November 10 Przepiękne: 1 => Joie de Vivre <= Share this post Link to post Share on other sites
Jacek K. 1466 #10934 Posted November 10 Powrót wspomnień - szykuje się nie lada gratka https://yesworld.com/2025/11/tales-from-topographic-oceans-super-deluxe-edition/ I piękny utwór z tej płyty ... siedzi w głowie 3 Share this post Link to post Share on other sites
BartasW 3002 #10935 Posted November 10 (edited) Ozzy Osbourne Randy Rhoads Rudy Sarzo Tommy Aldridge Don Airey 🤘 Edited November 10 by BartasW 3 Share this post Link to post Share on other sites
kingcrimson 18279 #10937 Posted November 10 W wolny poniedziałek serwuje sobie taką muzę. 4 Share this post Link to post Share on other sites
Conway 673 #10938 Posted November 10 (edited) A u mnie Rybka ze Szkocji. Kto jeszcze, jak nie Fish, gra 10-minutowe kawałki? Może Bjørn Riis. Rock progresyny. Edited November 10 by Conway 1 Share this post Link to post Share on other sites
Jacek K. 1466 #10939 Posted November 10 2 godziny temu, Conway napisał(-a): A u mnie Rybka ze Szkocji. Kto jeszcze, jak nie Fish, gra 10-minutowe kawałki? Może Bjørn Riis. Rock progresyny. Hmm ... Fish ma raptem kilka utworów > 10min są zespoły z większą ilością takich utworów >>> np. patrz mój post kilka wpisów wyżej 0 Share this post Link to post Share on other sites
Sławol 262 #10940 Posted November 10 Dzisiaj na noc przypominam sobie różne, naprawdę stare utwory, z czasów szczeniackich - tutaj z albumu "Exodus" z 1998 roku: 1 Share this post Link to post Share on other sites
McIntosh 619 #10941 Posted November 11 Dziś 11 listopada, Święto Niepodległości, więc teraz Polska. Do posłuchania wybrałem płytę zespołu dla mnie absolutnie wyjątkowego. Zespołu, który wyprzedził swój czas i choć w latach w jakich tworzył kasy wielkiej z tego nie było, to wartość artystyczna jego muzyki sprawiła, że stał się legendarny. Mam na myśli fenomenalny, nietuzinkowy, genialny Kobong. Kapela została założona przez dwóch gości, którzy nadali bieg krótkiej, choć intensywnej muzycznej podroży. Byli to basista Bogdan Kondracki oraz specjalista od polirytmii i w ogóle połamanych rytmów, a mianowicie perkusista Wojciech Szymański. Obaj z wykształceniem muzycznym grali wspólnie tworząc zręby tego, czym Kobong miał być. Następnie dołączył do nich Robert „Sadek” Sadowski, który z zespołem Houk nagrał rewelacyjną płytę pt. „Transmission Into Your Heart” - moim zdaniem jedną z najlepszych w historii polskiego rocka. Skład uzupełnił drugi gitarzysta Maciej Miechowicz i tak powstał Kobong. Nie jest więc prawdą to, co podają internetowe portale, że „Sadek” założył Kobonga. Niezależnie od tego był jednym z kluczowych „elementów” muzycznej układanki grupy. Jego technika gry na gitarze (biały Gibson Les Paul) przypominała malowanie dźwiękiem, gdzie akordy charakteryzowało pełne, soczyste brzmienie, a nie jakieś tam pitolenie pryma / kwinta. Było w tym coś z Hendriksa, lecz z masą przesteru, co dało świetny efekt. Kobong jechał więc jak walec drogowy, choć w niektórych kompozycjach pojawiło się też trochę klimatycznych, przestrzennych dźwięków. W grze zespołu nie brakowało elementów improwizacji prowadzącej gdzieś w okolice jazzu. Na przykład w kompozycji pt. „Po pas” z łatwością można odnaleźć brzmienia znane z płyt Milesa Davisa z okresu, kiedy grał fusion. Ambitne, mocne, metalowe riffy opatrzono nieoczywistą rytmiką, co sprawiło, iż powstała muzyka trudna w odbiorze dla niezbyt wyrobionych słuchaczy. Na domiar złego, wytwórnia nie zadbała o odpowiednią promocję albumu, więc potencjał perły polskiego metalu został zaprzepaszczony. Ludzie nie potrafili też zrozumieć, co Kobong właściwie rzeźbi. Zrozumieli i docenili po latach na fali popularności zespołu Meshuggah. Cóż, cudze chwalicie, swego nie znacie. 3 Share this post Link to post Share on other sites
GostRado 11439 #10942 Posted November 11 1 => Joie de Vivre <= Share this post Link to post Share on other sites
Lincoln Six Echo 74264 #10943 Posted November 11 Dzisiaj Dzień Polski w Telewizji Polskiej. A więc, wraz z życzeniami dla Szanownych Polaków, prezentuję niniejszym krótki zestaw polskich piosenek, które w tym, czy tamtym okresie mojego życia były dla mnie bardzo ważne. Z różnych powodów. Kolejność przypadkowa. Zestaw, rzecz jasna, okrojony i niepełny - ale JAKIŚ. 5 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Share this post Link to post Share on other sites
kingcrimson 18279 #10944 Posted November 11 16 minut temu, Lincoln Six Echo napisał(-a): Dzisiaj Dzień Polski w Telewizji Polskiej. A więc, wraz z życzeniami dla Szanownych Polaków, prezentuję niniejszym krótki zestaw polskich piosenek, które w tym, czy tamtym okresie mojego życia były dla mnie bardzo ważne. Z różnych powodów. Kolejność przypadkowa. Zestaw, rzecz jasna, okrojony i niepełny - ale JAKIŚ. Kapitalny zestaw i dobrze mi znany 1 Share this post Link to post Share on other sites
TomcioMiki 66164 #10945 Posted November 11 32 minuty temu, Lincoln Six Echo napisał(-a): Dzisiaj Dzień Polski w Telewizji Polskiej. A więc, wraz z życzeniami dla Szanownych Polaków, prezentuję niniejszym krótki zestaw polskich piosenek, które w tym, czy tamtym okresie mojego życia były dla mnie bardzo ważne. Z różnych powodów. Kolejność przypadkowa. Zestaw, rzecz jasna, okrojony i niepełny - ale JAKIŚ. 🤗🤗🤗 2 Share this post Link to post Share on other sites
Lincoln Six Echo 74264 #10946 Posted November 11 I jeszcze trochę patriotycznie - paru polskich wykonawców NAPRAWDĘ MOCNO rozpoznawalnych na całym świecie, których również i ja pozwalam sobie cenić. Selekcja ponownie, rzecz jasna, niekompletna i randomowa. 2 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Share this post Link to post Share on other sites
floyd 2632 #10947 Posted November 12 Możecie mnie uważać za wariata ale na koncertach/ festiwalach słucham takiej muzyki. Specjalnie dla was nagrałem spod sceny 🙂 3 Wiele się musi zmienić, aby wszystko zostało po staremu. Share this post Link to post Share on other sites
GostRado 11439 #10948 Posted November 12 Świetna płyta 2 => Joie de Vivre <= Share this post Link to post Share on other sites
satanic 16277 #10949 Posted November 13 22 godziny temu, floyd napisał(-a): Możecie mnie uważać za wariata ale na koncertach/ festiwalach słucham takiej muzyki. Specjalnie dla was nagrałem spod sceny 🙂 A dlaczego, każdy słucha to co lubi, a na żywo to już całkiem super jest. 1 Share this post Link to post Share on other sites
GostRado 11439 #10950 Posted November 13 Nie wiem, co lepsze: głos czy podkład muzyczny: 4 => Joie de Vivre <= Share this post Link to post Share on other sites