Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Paweł Jankowski

Chronos-Art

Rekomendowane odpowiedzi

Napewno nie ręcznie.

Ale taki napis nie ma żadnej wartości na jakichkolwiek zegarkach z XXIw. No chyba, że ktoś struga zegarki pilnikiem i używa napędu ręcznego np smykiem korbką lub nożnego. Jak dla mnie to taki napis nie powinien być umieszczony na zegarku ale każdy ma prawo do innego poglądu na tą sprawę :(

AM
Tak wiele zegarów, a tak mało czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piszesz że można zamówic i nabyc czyli rozumiem że spreparowałeś juz cennik.......zatem pochwal się proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napewno nie ręcznie. Ale taki napis nie ma żadnej wartości na jakichkolwiek zegarkach z XXIw. No chyba, że ktoś struga zegarki pilnikiem i używa napędu ręcznego np smykiem korbką lub nożnego. Jak dla mnie to taki napis nie powinien być umieszczony na zegarku ale każdy ma prawo do innego poglądu na tą sprawę :(

A moim zdaniem napis "hand-made" może zostać jeżeli większość operacji przy zegarku została wykonana ręcznie.

Samo wycięcie koperty na druciarce nie świadczy jeszcze że zegarek nie jest "hand-made". W końcu tokarki i inne narzędzia też obsługuje się ręcznie podobnie jak pilnik.

Kiedy zegarek nie jest hand-made? Kiedy jest wykonany w całości przez maszyny sterowane numeryczne a jedynie poskładany przez człowieka.

Puryści zapewne stwierdzą że użycie napędu elektrycznego już zdecydowanie wyklucza użycie tego sformułowania.

Według nich - purystów - materiał też trzeba samemu wytworzyć - znaleźć rudę, wytopić i wykuć stal; samemu zrobić pilnik, imadło i stół. Nie wspominając już o krześle. A handel tylko wymienny :(

Pozdrowienia dla Pana Pawła

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moim zdaniem napis "hand-made" może zostać jeżeli większość operacji przy zegarku została wykonana ręcznie.

Samo wycięcie koperty na druciarce nie świadczy jeszcze że zegarek nie jest "hand-made". W końcu tokarki i inne narzędzia też obsługuje się ręcznie podobnie jak pilnik.

Kiedy zegarek nie jest hand-made? Kiedy jest wykonany w całości przez maszyny sterowane numeryczne a jedynie poskładany przez człowieka.

Puryści zapewne stwierdzą że użycie napędu elektrycznego już zdecydowanie wyklucza użycie tego sformułowania.

Według nich - purystów - materiał też trzeba samemu wytworzyć - znaleźć rudę, wytopić i wykuć stal; samemu zrobić pilnik, imadło i stół. Nie wspominając już o krześle. A handel tylko wymienny :(

Pozdrowienia dla Pana Pawła

Oooo jestem purystą :(

AM
Tak wiele zegarów, a tak mało czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak wykonują to inni ??? strugają ręcznie

Dlaczego nie ? Choć osobiście nie wierzę, że ktoś to będzie potrafił docenić.

Widziałem na spotkaniu i koperty w tym wypadku nie powinny być piaskowane a juz na pewno nie tak drobno i delikatnie.

Odniosę się jeśli można jeszcze do wypowiedzi Adama - faktycznie wykonanie w ten sposób nawet samego napisu - zaprzecza troszkę jego treści , ale i tak uważam ten projekt i wykonanie za coś innego, wyjątkowego choćby w kwestii samych tarcz czy elementów werku.

Filip wspomniał o piaskowaniu kopert przy jednoczesnym powierzchniowym utwardzaniu, jest to nic innego niz tradycyjne skuwanie choć w troszkę inny sposób ,małe stopnie przekucia powodują zwykle poprawę własności stali we wszystkich kierunkach, jak również utwardzenie powierzchniowe wynikające ze zmiany struktury materiału w miejscu przekucia. O ile klasyczne piaskowanie powoduje usunięcie części materiału i pozostawienie struktury zewnętrznej zależnej od metody/materialu/ ciśnienia etc. O tyle można tą technikę zastosować do powierzchniowego utwardzania stali .

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według nich - purystów - materiał też trzeba samemu wytworzyć - znaleźć rudę, wytopić i wykuć stal; samemu zrobić pilnik, imadło i stół. Nie wspominając już o krześle. A handel tylko wymienny :)

Jako językowy purysta, myślę że według tego co napisał martinq, to napis "hand made" można by poumieszczać na prawie wszystkich zegarkach (i innych urządzeniach z metalu np.samochodach itp.), bo nawet te wykonane przez maszyny numeryczne,szczególnie posiadające mechanizmy o wysokiej jakości wykończenia, wymagają jednak pracy ręki człowieka, ale jakoś nikt takiego napisu na nich nie umieszcza... Dziwne? Jeszcze dziwniejsze, że nie ma takiego napisu nawet na zegarkach wykonanych faktycznie ręcznie, przy pomocy narzędzi i maszyn napędzanych siła człowieka. :)

Przyjmując nawet, że ten napis "hand-made" to taka licentia poetica, to moim zdaniem należy stwierdzić, że sugeruje on jednak jakąś taką "siermiężność" wykonania i raczej nie jest zachęcający. :)

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wspomnialem o tradycyjnej metodzie skuwania , podejrzewam , ze byłaby ona mierzalna w przypadku odkuwania kopert a nie ich obróbki mechanicznej od fazy początkowej.

Każda obróbka plastyczna zwiększa twardość stali austenitycznych i zmiana tej twardości jest mierzalna, jednak w przypadku pisakowania jest ona w zasadzie pomijalna, ze względu na bardzo małą wartość zgniotu spowodowanego przez takie piaskowanie.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja pozwolilem sobie zamowic ...

Dark Side is a pathway to many abilities, sometimes considered unnatural...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczegóły na priv

To ja tez poprosze o takie szczegoly

“There are far, far better things ahead than any we leave behind.” C.S. Lewis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Przyjmując nawet, że ten napis "hand-made" to taka licentia poetica, to moim zdaniem należy stwierdzić, że sugeruje on jednak jakąś taką "siermiężność" wykonania i raczej nie jest zachęcający.

Piotrze w 100% racja , pod warunkiem iż faktycznie są wykonane ręcznie .

Wyrażenia użyte w Googlach:

handmade: 252,000,000 razy

hand made i hand-made (razem): 72,000,000 razy

hand crafted: 29,100,000 razy

Razem ponad 357 miliony razy.

Dla porównania:

sex: 2,850,000,000 razy

Barack Obama: 256,000,000 razy

Osama bin Laden: 134,000,000 razy

Czego te dane dowodzą? Nie tylko wyższości seksu nad robótkami ręcznymi :lol:, ale przede wszystkim tego że kilkaset milionów razy ktoś postanowił "zareklamować" coś faktem że jest to coś, ten przedmiot wykonany ręcznie. Nie bierze się to z uwielbienia siermiężności czy złego gustu internautów ale z pewnego przekonania że w świecie cyfrowym i zmechanizowanym, przedmiot robiony ręcznie ma większą wartość lub jest cenniejszy niż wykonany przez bezduszną maszynę.

Więc co jest takiego złego w napisie "hand made" na zegarku? Można tylko dodać że jakie czasy taki hand made.

Siermiężny - prosty, zgrzebny i nieefektowny (według słownika PWN)

Pisze Pan że zacytuje jeszcze raz "Piotrze w 100% racja , pod warunkiem iż faktycznie są wykonane ręcznie"

Zatem poniżej zamieszczam zdjęcia zegarków w 100% wykonanych ręcznie. Proszę mi wskazać tą siermiężność.

Zegarki wykonane w latach 1680 - 1840 przez zegarmistrzów niemieckich i angielskich (jeden nawet przez wrocławskiego zegarmistrza Josepha Zeitlmayr'a).

mini0001.jpg

mini0002.jpg

mini0003.jpg

mini0004.jpg

mini0005.jpg

mini0006.jpg

mini0007.jpg

mini0008.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Że ja zawsze muszę trafić na takiego samego "filozofa" jak sam jestem... :lol:

Wyrażenia użyte w Googlach:

handmade: 252,000,000 razy

hand made i hand-made (razem): 72,000,000 razy

hand crafted: 29,100,000 razy

Paweł hand made chce napisać na zegarku, a nie w google, więc my o krowie, a Ty o rowie.

Czego te dane dowodzą?

Że, się na przepisywałeś danych z Google, bez potrzeby.

Siermiężny - prosty, zgrzebny i nieefektowny (według słownika PWN)

Pisze Pan że zacytuje jeszcze raz "Piotrze w 100% racja , pod warunkiem iż faktycznie są wykonane ręcznie"

Zatem poniżej zamieszczam zdjęcia zegarków w 100% wykonanych ręcznie. Proszę mi wskazać tą siermiężność.

Najpierw Ty wskaż na którym z tych zegarków jest napisane hand made.

A potem zastanów się co te zegarki maja wspólnego z zegarkami naręcznymi Pawła. To tak jakby ktoś do dyskusji o samochodach, dał na przykład zdjecia królewskich karoc, czy powozów i poprosił o wskazanie ich siermiężności. Obecnie w dobie laserów, komputerów, robotów, automatów i tym podobnych bajerów, robota ręczna kojarzy się niestety jako coś gorszego, no chyba że mówimy o zabytkach... Nawet Rollsa już nie reklamują, że robi się go ręcznie.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Że ja zawsze muszę trafić na takiego samego "filozofa" jak sam jestem... ;)

cóż zrobić... jak pech to pech :)

Paweł hand made chce napisać na zegarku, a nie w google, więc my o krowie, a Ty o rowie. Że, się na przepisywałeś danych z Google, bez potrzeby.

Wpisy w google świadczą o tym jak ludzie odbierają zwrot "hand made". Nie jako przejaw siermiężności, obciachu czy złego stylu ale jako czegoś wartościowego co warto podkreślić w czasach w których wszystko jest "machine made".

Co prawda zdjęcia werku z napisem "hand made" nie znalazłem ale mało jest zdjęć werków więc nie jest wykluczone że takie napisy na werkach są nanoszone.

Kilka przykładów odwoływania się do "hand mejdu":

http://www.blancier.com/

http://gizmodo.com/247375/handmade-sarpaneva-watch-goes-supernova

http://www.corson.ch/modeldresdener.html

Najpierw Ty wskaż na którym z tych zegarków jest napisane hand made.

Takiego napisu nie ma. Z bardzo prostego powodu. Jaki byłby sens pisania na zegarku "hand made" skoro w tamtych czasach wszystko było "hand made"? A o maszynach które dla nas są codziennością wtedy nikt nawet nie marzył. To jakby dzisiaj szukać produktu na którym jest napisane "machine made".

A potem zastanów się co te zegarki maja wspólnego z zegarkami naręcznymi Pawła. To tak jakby ktoś do dyskusji o samochodach, dał na przykład zdjecia królewskich karoc, czy powozów i poprosił o wskazanie ich siermiężności

Jak napisałem w moim wcześniejszym poście: Jakie czasy taki "hand made". Wykonanie takiego arcydzieła pochłania mnóstwo czasu i nigdy nie zostało by docenione (finansowo).

Tyle mają wspólnego że Pan Paweł odwołuje się do "sposobu" widzenia świata jaki ja (mam nadzieję czytelnie) tutaj przedstawiłem.

Głównie zaś to zdjęcia odnoszą się to Twojego drogi interlokutorze i Staruszka (jeżeli mogę użyć takiego sformułowania) wpisu że wszystko co "hand made" to proste, zgrzebne i nieefektowne.

Obecnie w dobie laserów, komputerów, robotów, automatów i tym podobnych bajerów, robota ręczna kojarzy się niestety jako coś gorszego, no chyba że mówimy o zabytkach...

Przeczą temu wpisy w Google, podane przeze mnie linki, mój filozoficzny wywód :lol: i napis na werku Pana Pawła.

Nawet Rollsa już nie reklamują, że robi się go ręcznie.

Czy aby na pewno?

http://www.rolls-roycemotorcars.com/

rolls.jpg

Moim skromnym zdaniem napis "hand made" na zegarku Pana Pawła - jak dla mnie - jest jak najbardziej zrozumiały. Rozumiem jego przesłanie i wartości na jakich idea tego napisu się opiera. Dla niektórych będzie to obciach dla innych wartość dodana ale to już pewnie kwestia gustu a o tych się nie dyskutuje. Dla mnie bomba (pod warunkiem że czcionka pasuje do projektu) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam dziś czasu na ględzenie, więc przejdę od razu do sedna.:D

Moim skromnym zdaniem napis "hand made" na zegarku Pana Pawła - jak dla mnie - jest jak najbardziej zrozumiały. Rozumiem jego przesłanie i wartości na jakich idea tego napisu się opiera. Dla niektórych będzie to obciach dla innych wartość dodana ale to już pewnie kwestia gustu a o tych się nie dyskutuje. Dla mnie bomba (pod warunkiem że czcionka pasuje do projektu) :)

O estetyce tutaj się nie wypowiadam, ale moim skromnym zdaniem, kwestia gustu to by była, gdyby napis głosił prawdę, ale dla purysty językowego (czyli mnie) wykonanie ręcznie mamy tylko wtedy, gdy zdecydowana większość pracy zostaje wykonana przy pomocy narzędzi i maszyn napędzanych siłą mięśni człowieka.

PS

Widziałem wiele, ale na żadnym zegarku, czy werku nie widziałem napisu hand made... nigdzie, ale Paweł oczywiście może być pierwszy, jednak pod warunkiem, ze "wystruga" jakiś zegarek ręcznie. :o

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno Kari Voutilainen umieszcza na tarczach swoich zegarków napis hand made, mam jeden na tapecie to utkwił mi w pamięci :o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mogę napisać Made in Poland?

"Made in Lódź" byloby jeszcze lepsze, ale Poland tez jest ok :o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile Hand Made jest kontrowersyjne ( W sumie Piotr ma racje) mimo ze fin tego uzywa w swoich zegarkach moze chodzilo mu o limitowane wersje w malym zakladzie cos ala manufaktura?to dam teraz przyklad co znaczy Swiss Made?

To znaczy ze nawet jesli wiekszosc podzespolow zegarka pochodzi z Hong kongu czy Chin to jesli po zlozeniu zegarek jest sprawdzony przez ekspertow szwajcarskich i odpowiada ich normom jakosciowym i zostal wyprodukowany dla firmy szwajcarskiej to uzywa sie pojecia Swiss Made.Ciekawe co?

Fakt autentyczny.Czytaj na dole strony.

Our case, bezel, dial and hands have all been sourced from carefully selected suppliers in Hong Kong, where the industry has enjoyed a very good reputation for the last 5 years.

The movement is 100% Swiss Made, and the assembly and quality control will be carried out by the best watchmakers in Switzerland. This TÄRNAN OCEANOGRAPHER comes with a 24 months warranty and bears the Swiss Made mark in accordance with regulations of the Federation of the Swiss Watch Industry.

https://www.taernan.com/index.php/swissmade/

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Our case, bezel, dial and hands have all been sourced from carefully selected suppliers in Hong Kong, where the industry has enjoyed a very good reputation for the last 5 years.

The movement is 100% Swiss Made, and the assembly and quality control will be carried out by the best watchmakers in Switzerland.

Proszę mnie poprawić jeżeli się mylę.

Wychodzi na to że szwajcarzy przyjęli że kiedy "serce" urządzenia, w tym przypadku mechanizm jest w stu procentach Swiss Made to reszta podzespołów nawet jeżeli pochodzi z Hong Kongu nie ma wpływu na określenie zegarka (gotowego produktu) jako Swiss Made.

Stosując się do tej zasady odpowiedź czy coś jest hand made i made in poland jest jasna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mogę napisać Made in Poland?

Pawle, przecież to co tu wypisujemy, to są tylko nasze zdania, a nie jakieś objawione prawdy, a Ty przecież też masz prawo do swojego zdania i zegarek jest Twój, więc możesz na nim napisac co tylko chcesz, a nam może się to tylko podobać lub nie... :o

Moim zdaniem najlepiej by było, gdybyś zaznaczył na swoich zegarkach raczej to, że są unikatowe, niepowtarzalne, nie seryjne itp., a nie że zrobione ręcznie, ale to tylko moje zdanie. Zegarki tak czy owak są rewelacyjne.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głównie zaś to zdjęcia odnoszą się to Twojego drogi interlokutorze i Staruszka (jeżeli mogę użyć takiego sformułowania) wpisu że wszystko co "hand made" to proste, zgrzebne i nieefektowne.

Jeśli mogę odnieść się jedynie do dwóch kwestii, pierwsza - na forum przyjęło sie że, bez znaczenia ile mamy lat i kim jesteśmy - zwracamy się do innych w formie "Ty" ewentualnie po imieniu, nazwie forumowej, jakoś nie mogę czytać "Pan, Pani ". Druga sprawa, z tym hend mejdem możesz mieć rację, ja nigdy niczego ręcznie nie zrobiłem wiec skąd mogę wiedzieć o co chodzi .

Pawle lepiej juz "wykonano w Łodzi" czy w Polsce - moim zdaniem. Pozdrawiam i trzymam kciuki :o

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pawle lepiej juz "wykonano w Łodzi" czy w Polsce - moim zdaniem. Pozdrawiam i trzymam kciuki :o

O to, to! jak mawial Yarpen Ziggrin (o ile nie byl to Zoltan)

Podpisujem siem "temi rencami". W całej rozciągłosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.