Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość Fif_

AVIATOR

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Fif_

Witam

Od dłuższego czasu szukam zegarka który sprosta moim wymaganiom.

Pierwszym faworytem była Certina - DS ACTION 536.7178.42.61 - http://www.maxtime.pl/index.php?kat=7&s=7&id=2557

Następnie poddałem się urokowi Tissot - PRC 200 Chronograf 17.1.586.52 - http://www.maxtime.pl/index.php?kat=1&s=3&id=919

Generalnie rozglądałem się za zegarkami kwarcowymi ponieważ każdy mechanik który wpadał mi w oko zaczynał się od około 4.000,-zł.

Jednak niedawno natknąłem się na taki oto model AVIATOR - 31681/ 6773778B i dosłownie oniemiałem (jak dla mnie bomba).

Tu zaczyna się jednak mój problem. Otóż nigdy nie byłem przekonany do produktów z za naszej wschodniej granicy w związku z tym mam do Was parę pytań.

1. Jakość - na forum natknąłem się na wątek http://zegarkiclub.pl/forum/topic/33907-jakosc-zegarkow-rosyjskich-i-ich-hierarchia/ w którym szczególnie wypowiedzi użytkownika "kieszonkowy" wprowadziły mnie w duże zakłopotanie.

2. Dokładność chodu określona jest na -+ 20s/24h, czy cena za przedmiotowy zegarek w odniesieniu do tych wartości jest stosowna (2.100,-zł)?

3. Przy zegarkach mechanicznych i powyższych odchyłach czasowych, praktycznie raz w tygodniu musiałbym go korygować (czy częstotliwość korekcji czasu ma wpływ na żywotność mechanizmu).

4. Jak długo, przy założeniu że stosowne przeglądy będą dokonywane co 3-4 lata a zegarek będzie noszony na co dzień, mogę liczyć na utrzymanie parametrów -+ 20s/24h.

W temacie zegarków mechanicznych jestem kompletnym amatorem, tak więc proszę o wyrozumiałość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie dałbym nigdy tyle za rosyjski zegarek (ani też za chiński). Przy czym - bardzo lubię zegarki z tych krajów. Mam lotnika na mechanizmie 3133, ale różnica jest zasadnicza - kosztował ok. 600 złotych. Po regulacji "na oko" ma dokładność chodu ok. + 2 sekund na dobę. Nie jest użytkowany non stop - najdłużej przez około miesiąc - sprawował się dobrze (włącznie z wielokrotnym włączaniem stopera, który tak szczerze - nie wiem po co jest w zegarkach, po miesiącu potrzeba jego używania zwykle mija :rolleyes:)

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładny, choć w tej cenie można by już poszukać orginalnej strieły (wcześniejszy radziecki lotniczy/kosmiczny chrono). Polecałbym przeglądnąć ofertę zegarków opartych na werku 3133 i jego pochodnych (pokazany przez Ciebie 31681 to wersja rozwojowa tego mechanizmu) i kupić coś tańszego od 300 (z drugiej ręki) nowy 2-3 razy tyle, ale dwa tysiące to trochę za dużo.

Jeżeli zegarek będzie uszanowany (przeglądy etc.) to będzie służył wiele lat i będzie utrzymywał odchyłkę o niebo lepszą do katalogowej (jako ciekawostkę można podać, że zegarki z początków produkcji miały ciaśniejszą odchyłkę katalogową).

Chrono warto raz na jakiś czas uruchomić aby popracowało. Warto także przy zakupie dokładnie oglądnąć daną sztukę, pobawić się nią tak by wyłowić ewentualną niedoróbkę. Jeśli zegarek ma być kupiony w salonie a nie sprowadzony "świerzy" to warto zatroszczyć się o przegląd już na starcie - zegarek który odleżał kilka lat na wystawie jest zaschnięty, miałem "przyjemność" oglądać takie zaschnięte chrono w pewnym sklepie, po małej rozmowie wyszło, że nikt go na tej półce poza otarciem kurzu nawet nie nakręcił przez trzy lata...

Podsumowując: za ~ 1k pln (może z lekkim naddatkiem) za nowy warto, bo to dobry i niezawodny zegarek, ale 2,1k... przesada :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj.

Nie wiem czy przypadkiem nie widziales tego zegarka w moim temacie :(

Jest to jeden z dwoch zegarkow nad ktorymi teraz mysle...jednak 2.100 to przeginka totalna.

Rozgladalem sie juz za nim i spokojnie mozesz go dostac za ok. 1300-1500pln.

Takze radze sobie dobrze poszukac.

Pozdrawiam

PS. jesli sam zdecyduje sie na ten drugi model to mozemy wziac i kupic we dwoch od mojego sprzedawcy...mysle ze przy 2szt. cena bylaby jeszcze lepsza.Odezwij sie na gg jesli bylbys zainteresowany 9554665

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Fif_

Rozejrzałem się troszkę szerzej po AVIATORACH i trafiłem na coś takiego ( Aviator mechaniczny 3603/1225800 ):

http://www.allegro.pl/item737786159_aviator_zegarek_mechaniczny_xxl.html

bardzo przypadł mi do gustu ten egzemplarz i zaraz oczywiście przefiltrowałem forum pod katem opinii itp. i trafiłem na następujący wątek:

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/35619-wodolaz-mi-polegl/

w związku z powyższym troszkę się zaniepokoiłem bo nie jestem przygotowany na rozkręcanie zegarka, poszukiwania odpowiednich smarów itp. działania, a chciałbym uniknąć oddawania całkiem nowego zegarka do zegarmistrza (czy ktoś zna godnego polecenia zegarmistrza z okolic Bytomia ?)

Czy kłopoty opisane w tym wątku należy traktować jako incydenty czy też raczej jako znak charakterystyczny tego modelu/mechanizmu?

Mam jeszcze ostatnie pytanie, czy koperta w poniższym modelu:

http://www.watchtime24.sisco.pl/catalog/aviator-budzikiem-26121225994-p-1046.html?cPath=137_108

jest taka sama jak w "moim egzempalrzu" => pytam bo tylko do takiego udało mi się "fizycznie" dotrzeć i przymierzyć.

P.S.

Co do mojego wcześniejszego wyboru ( Aviator IV Chronograph 31681/6773778-40B) to postanowiłem jednak rozpocząć moją przygodę z AVIATORAMI z trochę niższego pułapu tj. do 1.000 metrów, przepraszam do 1.000,-zł ;-)) , jednak niezwłocznie po znalezieniu źródła finansowania, powrócę do tematu "chrono" ze zdwojoną energią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

można go kupić kilka setek taniej od rzeczonych 2100 co nie zmienia faktu, że cena dalej pozostaje bandycka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego Fif...ten Aviator chrono z poczatlu watku mozesz miec za 1300pln.

Oczywiscie nowy.Mysle ze cena bardzo spoko.

Jesli chcesz to chetnie cie pokieruje do sprzedawcy poniewaz ja jednak juz zdecydowalem sie na innego Aviatorka :(

Jak co odezwij sie przez mail lub na gg

PS. Te Aviatory sa przeslicznej urody...jak tylko trafilem na to forum to od razu bardzo ale to bardzo przypadly mi do gustu ;]

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Fif_

Rozejrzałem się troszkę szerzej po AVIATORACH i trafiłem na coś takiego ( Aviator mechaniczny 3603/1225800 ):

http://www.allegro.pl/item737786159_aviator_zegarek_mechaniczny_xxl.html

bardzo przypadł mi do gustu ten egzemplarz i zaraz oczywiście przefiltrowałem forum pod katem opinii itp. i trafiłem na następujący wątek:

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/35619-wodolaz-mi-polegl/

w związku z powyższym troszkę się zaniepokoiłem bo nie jestem przygotowany na rozkręcanie zegarka, poszukiwania odpowiednich smarów itp. działania, a chciałbym uniknąć oddawania całkiem nowego zegarka do zegarmistrza (czy ktoś zna godnego polecenia zegarmistrza z okolic Bytomia ?)

Czy kłopoty opisane w tym wątku należy traktować jako incydenty czy też raczej jako znak charakterystyczny tego modelu/mechanizmu?

Mam jeszcze ostatnie pytanie, czy koperta w poniższym modelu:

http://www.watchtime24.sisco.pl/catalog/aviator-budzikiem-26121225994-p-1046.html?cPath=137_108

jest taka sama jak w "moim egzempalrzu" => pytam bo tylko do takiego udało mi się "fizycznie" dotrzeć i przymierzyć.

P.S.

Co do mojego wcześniejszego wyboru ( Aviator IV Chronograph 31681/6773778-40B) to postanowiłem jednak rozpocząć moją przygodę z AVIATORAMI z trochę niższego pułapu tj. do 1.000 metrów, przepraszam do 1.000,-zł ;-)) , jednak niezwłocznie po znalezieniu źródła finansowania, powrócę do tematu "chrono" ze zdwojoną energią.

Dzięki Pisar za pomoc, ale jak już wcześniej napisałem (powyżej mój post) postanowiłem odłożyć zakup tego chronographa na później i mocno się zastanawiam nad Aviatorem na Molni. Bardzo proszę o odpowiedzi/podpowiedzi w tym zakresie.

Czy mogę jeszcze zapytać na czym polega w praktyce tj. podczas codziennego użytkowania fakt, iż koronka jest zakręcana.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te wypadki z mechanizmem 3603 to incydent. Bardzo solidny mechanizm, dokładny, niezawodny, bez obaw. Podobnie zresztą jak występujący w chrono 3133. Brać, nie zastanawiać się. W tej cenie nic ciekawego poza Seiko nie dostaniesz. Ładnego, oryginalnego, a jednocześnie solidnego. Na pewno nie ze Szwajcarii.

Radek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem rozumiem.

To ja polece tobie kolego takiego cudownego Aviatorka...moim zdaniem najladniejszy model jaki maja w katalogu.

I dodatkowo dostepny w rozmiarze 42mm :(

post-24476-0-53673600-1331246148.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS. I tu moze pytanie do fachowcow:

Czy jest poza roznica 2mm jakakolwiek roznica miedzy rozmiarem 40mm a 42mm ?

Oraz ktory z punktu widzenia rysek i ich polerowania, material jest praktyczniejszy...stal polerowana czy matowiona?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Fif_

Pisar, czy on posiada zakręcaną koronkę w taki sam sposób jak na 3603 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj szczeze powiedziawszy to nie wiem..ale chyba nie jest zakrecany dekiel na srubki.

A jakie ma znaczenie sposob zakrecania?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Fif_

Koronka to nie "dekielek" tylko to pokrętełko którym nakręcasz zegarek ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heheheh faktycznie...ale to juz zupelnie nie mam pojecia :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aviator nie ma zakręcanej koronki.

Radek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aviator nie ma zakręcanej koronki.

Ten na molnii ma, a chrono nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybaczcie, być może pytam w nieodpowiednim miejscu...

Kupiłem niedawno Poljota chrono (nie Blue Angels i nie Rusłan) na 3133. Czy ten mechanizm ma jakąś blokadę przed przekręceniem sprężyny? Nigdy nie trafiłem nawet na najmniejszy opór przy nakręcaniu. Gdzieś czytałem o takim wynalazku, ale za diabła nie pamiętam, czy dotyczy to rzeczonego 3133 Poljota.

Ktoś się orientuje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybaczcie, być może pytam w nieodpowiednim miejscu...

Kupiłem niedawno Poljota chrono (nie Blue Angels i nie Rusłan) na 3133. Czy ten mechanizm ma jakąś blokadę przed przekręceniem sprężyny? Nigdy nie trafiłem nawet na najmniejszy opór przy nakręcaniu. Gdzieś czytałem o takim wynalazku, ale za diabła nie pamiętam, czy dotyczy to rzeczonego 3133 Poljota.

Ktoś się orientuje?

Nie ma żadnej blokady/zabezpieczenia. To nie jest automat.Pod koniec nakręcania jest opór. Inna sprawa, że do pełnego nakręcenia trochę trzeba się napracować. Ale trochę to on i chodzi - mój około 50 godzin.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawia mnie ta "limitowana edycja", czy faktycznie te zegarki robią w ilości 999???? czy np zmieniają jakiś szczegół i jest nastepną limitowana edycja????

Zastanowiło mnie to po obejrzeniu mojego aviatora, wcześniej na zdjęciach innych widziałem na werku jakieś wytłoczone napisy, natomiast u mnie brak jakichkolwiek napisów...

54aa1dfe572b6412med.jpg

9c08934049a6b0ebmed.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tym polega ich limitacja :)

Zmieniają sekundnik i następne 999 :) W aviatorze na Mołni tym z samolocikiem na 99% masz zakręcaną koronkę w tym na focie chrono na 99 nie. MAm podobne zegarki. CO do tych 20 sek na dobę. Po tym jak go już ponosisz i stwierdzisz że Cito przeszkaddza wszystko można wyregulować do pewnej granicy, na pewno mniejszej niż 20 sekund/doba

FORZA Robert!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tym polega ich limitacja :)

Zmieniają sekundnik i następne 999 :) W aviatorze na Mołni tym z samolocikiem na 99% masz zakręcaną koronkę w tym na focie chrono na 99 nie. MAm podobne zegarki. CO do tych 20 sek na dobę. Po tym jak go już ponosisz i stwierdzisz że Cito przeszkaddza wszystko można wyregulować do pewnej granicy, na pewno mniejszej niż 20 sekund/doba

Nawet jakby to było 20 sek/dobę to wychodzi poniżej 3 min na tydzień.No to raz na tydzień zegarek ustawić to żaden problem jest przynamkiej ja tak myślę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Fif_

Natrafiłem na taki oto wątek na innym forum:

http://www.gmtforum.pl/forum/index.php?topic=540.0%3Btopicseen

i kolega w 2 punkcie opisującym kopertę Aviatora 3603 pisze, że koronkę ma niezakręcaną (???).

Czy ktoś w takim razie wie gdzie można nabyć takie zegarki (pytałem autra postu ale jeszcze nie otrzymałem odpowiedzi).

Pozdrawiam

Fif_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Fif_

Już tam pytałem. Ten egzemplarz ma również zakręcaną koronkę :-(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.