Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Klod100

Projekt tarczy dla zegarka klubowego

Rekomendowane odpowiedzi

...Nie wiem co nam to ma dać.

Ja rozumiem, że srebrny może być z logo. A niesrebrny bez. I chyba o to logo chodzi, a nie o sam kruszec..

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, Kolega kkwpk albo w pracy , albo siedzi nad kolejnym udanym projektem)Rozumiem że o niebieskich śrubkach w mech. nie było mowy?

,,..warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto.."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę pamiętajcie, że:

- Antea implikuje już w założeniach prostotę stylu Bauhausu. Czy chcemy, czy nie, wybór zegarka zdeterminował zdobienia na tarczy. Te mają być nadzwyczaj skromne. Stąd nie na miejscu są projekty nawiązujące do Omegi chrono itp, które pojawiały się wcześniej. To samo z projektami dublującymi indeksy godzinowe i minutowe - tu już jest za dużo na tarczy. Idźmy w kierunku minimalizmu.

- rysując tarcze zapominamy o kształcie koperty, a zwłaszcza jej uszu. To proste, geometryczne kształty, ostre i zdecydowane. Znów odnośnik do tego, co napisałem powyżej.

- niebieski sekundnik - to musi być malowane, niestety. NIebieskie wskazówki z np. Marysi są barwione termicznie, co daje piorunujący efekt tylko w przypadku jasnych tarcz. Przy czarnej tarczy niestety barwiona na niebiesko wskazówka po pierwsze zginie, a po drugie nawet jeśli światło padnie z właściwej strony, efekt będzie mało kontrastowy.

- IMO wolałbym jeden kolor na tarczy - asceza twórców Bauhausu. Dla kremowej tarczy - albo wersja classic - czarne indeksy, ale proponuję co innego - doskonale komponujący się z kolorem tarczy - brąz! (ciemny). Będzie to idealne połączenie również z paskiem.

POzdrawiam

Iko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W drugim projekcie dużo lepsze proporcje wskazówek do indeksów.Co do pierwszego projektu, wskazówki są trochę zbyt ,,ciężkie" w stosunku do indeksów.

,,..warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto.."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tych czterech ostatnich projektów pokazanych przez Ciebie , stawiam na drugi , z wyraźniejszymi indeksami. Prosta klasyka, do mnie osobiście to najbardziej przemawia. Ale Chwała Ci i za te ostatnie dwa projekty, mamy z czym porównywać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Klaudiusz, bardzo przyjemne te ostatnie projekty (mnie podobają się zwłaszcza 2,4 i 5).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z projektów Klaudiusza najbardziej pasuje mi drugi z deliktana korektą indeksu na 6tej. Minimalniebym go skrócił od strony koperty aby dać swobode "made in Germany"

Pozdrawiam
Piotrek

imageproxy1.jpg.39195932474b734d12bdf1ef8370670e.jpg 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

post-5825-0-68205300-1331250411.jpg

Ten projekt bardzo mi się podoba z tym że zrobiłbym większe indeksy a jeszcze lepiej gdyby była możliwość zrobienia tarczy na zasadzie kanapki.. :) no dobra koniec z marzeniami :)

Andrzej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Klod100, a gdyby tak do dwójki(wariacje na temat), która bardzo mi się podoba, dodać indeksy minutowe - malutkie kreseczki, zamknięte od środka pojedynczym okręgiem (choć okrąg jest do przetestowania, jak to będzie wyglądało). Tyle że w miejscu napisu "made in Germany" trzeba by było z nich zrezygnować (z minut: 28' 29' 31' 32'). Myślę, że wersja saute, na której chyba większości zależy, byłaby zachowana, a indeksy minutowe są po prostu przydatne (dla mnie czasem liczy się każda minuta;))

przepraszam, że kolejny raz mieszam - niestety nie umiem tego zrobić sam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten mi się podoba, ale wg mnie, ta wskazówka sekundnika będzie w ciemniejszym odcieniu,

biorąc pod uwagę zdjęcia Stowy z takimi wskazówkami:

anteaklod1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedno jest pewne co do niebieskiej wskazówki. Jak ktoś już wcześniej napisał, jeśli niebieska wskazówka ma być na czarnej tarczy, to powinna być malowana jasno-niebieską, matową farbą. Natomiast jeśli ma być na jasnej tarczy, to powinna być termicznie barwiona, odcień ciemniejszy z metalicznym połyskiem.

Co do czerwonych wskazówek, to mam wątpliwości. Bo wprawdzie podoba mi się parę projektów z czerwoną sekundą, to jedank jest to domena zegarków raczej sportowych/militarnych, i nie do końca ta czerwona sekunda pasuje do tego typu..

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie,

Chciałbym jutro wieczorem zamknąć propozycje projektów. Następnie każdy zainteresowany ( z list ) wybierze swoje 2-3 propozycje z tych propozycji powstanie pula rysunków na które zagłosujemy. Z projektów na które zagłosujemy wybranych zostanie 5 do finału.

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko pięknie, mnóstwo fajnych projektów, trudny wybór 2-3 faworytów, lecz jest jedno ale...

mianowicie w odrębnym wątku z ankietą na temat koloru tarczy zdecydowanie prowadzi tarcza kremowa (łącznie wersja z datą i bez daty mają ponad 75% głosów!!!), gdy tymczasem większość projektów przedstawianych tutaj, zwłaszcza w ostatnim czasie, jest na tarczy białej (chyba że mi się matryca w lapie zepsuła, albo wzrok siada i pora iść do lekarza od oczu). A biała tarcza w temacie o kolorze tarczy ma głosów na poziomie błędu statystycznego

zresztą wybór tarczy kremowej jest jak najbardziej właściwy, pasuje do charakteru zegarka, z którego choćby nie wiem co nie zrobimy kolejnego szalonego projektu a'la mody seiko. A jednocześnie nie ma co kryć, że wzoru przygotowanego na bazie białej tarczy nie da się prosto przenieść na kremową, bo indeksy i wskazówki moga super wyglądać na białej i być całkowita porażką na kremowej

wydaje mi się - jeżeli mamy szanować demokrację, a wskazanie na kremową w wątku o kolorze tarczy jest bardziej niż wyraźne - musimy w niniejszym wątku poprzestać tylko i wyłącznie na projektach bazujących na tarczy kremowej i do takowej pasujących. Bo jak - tam wybrana została kremowa, a tu wybierzemy wzór bazujący np. na czarnej? To teraz należałoby uczciwie przejrzeć ten wątek i sprawdzić, ile mamy projektów bazujących na tarczy kremowej i do takowej pasujących?

chyba że - powtarzam - oczy albo komp mnie oszukują :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mathu

Ale tu zagłosują te same osoby... Jak im się spodoba coś na kremowej to zagłosują, jak nie to na jakiejś innej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, ale w takim razie po co dwa głosowania częściowo się pokrywające (co do koloru tarczy) i które "ważniejsze"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaśniejszy piersćień wokół indeksów minutowych i zaznaczone lepiej wskazówki....

stowakmz11.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mathu

OK, ale w takim razie po co dwa głosowania częściowo się pokrywające (co do koloru tarczy) i które "ważniejsze"?

Bo tamta ankieta powstała jak jeszcze nawet nie wiedzieliśmy czy można zrobić własną tarczę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najważniejsze aby się podobało. Bazowy kolor tarczy nie ma znaczenia dla ceny zegarka. Zresztą wiele wzorów wygląda dobrze zarówno na białej jak i kremowej tarczy. Swoją drogą ze względów estetycznych - jesli mielibyśmy mieć 1 lub więcej wskazówek niebieskich - kremowa raczej odpada. Inna sprawa, ze biała i czarna tarcza przy klasycznych minimalistycznych wzorach jest jedynym rozsądnym wyborem. Ponadto nie chcemy chyba ograniczać osób projektujących tarcze rezultatami głosowania na kolor tarczy - jeszcze przed poznaniem jej wzoru.

Jest pełna swoboda w wizjach jak zegarek ma wyglądać, kolor tarczy z białego na kremowy można zmienić na gotowym wzorze. Na tym etapie proponuję użyć trochę wyobraźni i dać trochę swobody twórczej.

Głosowanie konfiguracyjne ma wagę największą przy 1 pytaniu o najważniejsze czynniki kosztotwórcze, pozostałe pytania sa uzupełniające i nie można ich traktować dosłownie w przypadku kiedy ankieta nie pozwala na ilość pytań wyczerpujących wszystkie opcje i w wypadku kiedy głosuje się nad kolorem tarczy nie znając jej ostatecznego wyglądu.

Bez ostatecznego wyboru wzoru indeksów tarczy i wskazówek trudno determinować cokolwiek.

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra, to wiemy, na czym stoimy. Trzeba sobie powoli resume całego wątku robić :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.