Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Klod100

Projekt tarczy dla zegarka klubowego

Rekomendowane odpowiedzi

tak, cyfry trochę ,, za ciężkie" , zwłaszcza górne.

,,..warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto.."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wrzucę jeszcze coś wieczorem. Pomyślę nad cyframi.

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wersje z czarnymi wskazówkami: godzinową i minutową wkleiłem strone wcześniej:

stowakmz10.jpg

Co do indeksów nad napisem "Made in Germany"....ja ich nie przycinałem. Oryginalnie w oryginalnej STOWIE tez sa tak przyciete. Moim zdaniem napis "MADE IN GERMANY" powinien zostać w tym miejscu, stąd wyciecie w szarym okręgu tarczy.

JA myślę, że można będzie jakoś zebrać projekty w jeden wątek, i zrobić po prostu ankiete - wybierzemy ten najlepszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taaa.. na pewno - 50 osób zagłosuje, na 20 projektów :P

Mam lepszy pomysł - każdy wybierze swoje 3 najlepsze projekty i poprosimy Shauera, żeby wybrał ten który najbardziej mu się podoba.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja osobiście byłbym skłonny przyjąć projekt SphinXa. Przy czym tak jak już wcześniej gdzieś pisałem, wolałbym żeby ten projekt opierał się na białej tarczy, a nie kremowej. Dodatkowo szary okręg musiałby być bardziej subtelny, mniej kontrastowy. Dokładniej mówiąc, różnica między białością podłoża, a szarością okręgu musiałaby być mniejsza, bardziej subtelna. W ten sposób koncepcja byłaby lżejsza, czystsza, chyba bardziej w duchu Stowy.

Różnicę mogę zobrazować na dwóch poniższych rysunkach. Sorry, na drugim rysunku kreski są mniej ostre, bo podmieniałem kolory prostą metodą "wiaderka", ale mniej więcej oddaje to różnicę o jaką mi chodzi

gallery_27913_38_8897.jpggallery_27913_38_4461.jpg

Ponadto, na białej tarczy, fantastycznie prezentowałyby się niebieskie wskazówki. Efekt jaki byłby widoczny na żywo, nie jest w stanie oddać żaden rysunek techniczny.

ewentualnie godzinowa i minutowa niebieska, a sekundowa czarna...

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
post-357-0-70607000-1331250037.jpg[

post-357-0-30216100-1331250034.jpg

post-357-0-99755000-1331250035.jpg

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mnie się podoba ostatni pomysł na tarczę zapezentowany przez kkwpk, pomijając jego stronę estetyczną :P

Uważam, że dodanie cyfr w indeksach minutowych nie psuje tarczy a wręcz czyni ją ciekawszą.

Jednak czcionkę pozostawiłbym jak w oryginale.A tarczę kremową gdyż Antea dużo lepiej wygląda w tym kolorze.

JACEK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SphinX pozwolił sobie bazować na moim pierwotnym koncepcie więc ja na podstawie jego

zaprezentuje moja wersje finalna :) . Wszelkie uwagi Taktica podzielam :)

Tak jak na początku miałem w zamiarze - biała tarcza, lekko szary pierścień (na projekcie troszkę za ciemny).

Brak cyfr oraz brak Made in germany dla maksymalnej prostoty tarczy oraz odróżnienia jej od wersji standardowej.

Wskazówki czarne a sekundnik niebieski. Prosty, klasyczny i czytelny zegarek - taki zawsze będzie modny! :P

post-970-0-95529500-1331250041.jpg

...

edit:

projekt w wymiarach oryginalnych

post-970-0-91886900-1331250042.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak pisałem grafik ze mnie żaden dlatego proszę się za głośno nie śmiać :)

Pierwsza koncepcja: prostota

czystacopy.jpg

stowa1.jpg

Druga koncepcja: szaleństwo

stowa2.jpg

Trzecia koncepcja, która najbardziej mi się podoba: nietypowy cali dial

stowa3.jpg

stowa4.jpg

Jak ktoś potrafi to niech pokombinuje z california dialem, uważam że to może być ciekawe :P

Andrzej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli potraktujemy sprawę w kategoriach 20-30 czy nawet 10 lat, to tak jak piszą Engeniusz i Piotr - dzisiejsze ekstrawagancje i smaczki wtedy będą wyglądały nie bardzo. To co my tu i teraz uznamy za smaczek - nie koniecznie tak będzie odbierane nawet przez nas samych za kilka lat.

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Własnie dostałem odpowiedź od Jorga:

Hello Klauidusz,

it is possile to color the second hand in every clor you want.

( ok ave t uy at least minmm 100 pieces- but this is no problem)

gray dal is also possible - clored or mat finsihes metal dial.

(colored is the same price.

if we make metal gray like modell STOWA Ikarus it s more exensive- additional costs euro 20.- each piece)

:-)

to nam troszkę opicji otwiera.

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
post-27913-0-36414300-1331250060.jpg

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm, coraz to nowe propozycje.To dobrze. Zastanawia mnie tylko , czy będę mógł ten zegarek założyć z czystym sumieniem do garnituru (jeśli oczywiście będzie mi dane go zdobyć)).

,,..warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto.."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...czy będę mógł ten zegarek założyć z czystym sumieniem do garnituru (jeśli oczywiście będzie mi dane go zdobyć)).

Ten czarny tak, ale koniecznie czerwony krawat :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.. tak, tak , i skarpetki w tym samym kolorze)). Ale tak na poważnie, bardzo mi zależy żeby z tych Naszych przemyśleń wyniknęło coś właśnie Klasycznego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2. Czerwona sekunda.Lżejsze liternictwo plus przechył.

post-3124-0-34229500-1331250073.jpg

Super bardzo mi się podoba :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..a włąśnie, czy przy czarnym egzemplarzu, z tą czerwoną sekundą, koperta na zewnątrz jest pokryta czarnym PVD? Czy to tylko na zdjęciu tak wygląda?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doskonałe informacje!

2. Czerwona sekunda.Lżejsze liternictwo plus przechył.

post-23896-0-86695700-1331250074.jpg

to jest to!!! czerwona wskazówka rządzi. Z niebieskimi jest dużo, Parnisy wliczając :P , a z czerwonymi? na pewno mniej... niektórzy pisali, żeby nie smucić, więc czerwona wskazówka to ruch w tym kierunku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może ten ostatni projekt Klaudiusza, tylko z szarą tarczą jak w ikarusie?

Marzy mi się jeszcze żeby te ideksy były nakładane, ale pewnie cena poszybowałaby zbyt wysoko.

"NIE MA SPRAWIEDLIWOŚCI,

JESTEM TYLKO JA"

Śmierć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze propozycja dla tych, którzy są zwolennikami niedużych zmian w stosunku do oryginału.

Zmiany naniosłem na zdjęcia, które wcześniej Klod podrzucił (tam gdzie limitowana Stowa była porównywana do Nomosa), dlatego jakość nie jest zbyt dobra.

Proponowane zmiany, to zmiana indeksów kreskowych na klinowe (całkiem niezły efekt)

oraz zmiana koloru sekundnika i 12-tki. Czerwone bardziej ekstrawaganckie, niebieskie spokojniejsze, garniturowe..

gallery_27913_38_21688.jpggallery_27913_38_29101.jpggallery_27913_38_32029.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.