Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Radical

GLashutte Spezimatic czy oryginalny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem zainteresowany zakupem Glashutte Spezimatic, mam pytanie do was, czy to mozliwe żeby na zegarku z połowy wieku wyprodukowanym w DDR był napis na deklu made in germany? Widziałem na Glashutte napisy made in gdr co jest prawda w tym temacie?

Road-Racing.pl 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam jestem zainteresowany zakupem Glashutte Spezimatic, mam pytanie do was, czy to mozliwe żeby na zegarku z połowy wieku wyprodukowanym w DDR był napis na deklu made in germany? Widziałem na Glashutte napisy made in gdr co jest prawda w tym temacie?

W wersjach eksportowych tak.

Obie wersje tarcz są zatem prawdziwe.

Jeśli możesz , to wklej zdjęcie.

Pozdrawiam

Iko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napis Made in Germany był stosowany wcześniej, później zamienili go na Made in GDR. Tak więc oznaczenie Made in Germany będzie widniało na starszych modelach.

CДEЛAHO B CCCP - najlepsze zegarki na świecie !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy zegarki Glashutte Spezimatic były kiedykolwiek podrabiane? Mi się nie wydaje, przecież to nie jest Glashutte Original czy chociaż Union Glashutte...dlatego nie wydaje mi się by ktokolwiek chciał podrabiać zegarki tej fimy. Jeśli się mylę to proszę poprawcie mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy zegarki Glashutte Spezimatic były kiedykolwiek podrabiane? Mi się nie wydaje, przecież to nie jest Glashutte Original czy chociaż Union Glashutte...dlatego nie wydaje mi się by ktokolwiek chciał podrabiać zegarki tej fimy. Jeśli się mylę to proszę poprawcie mnie.

Czyli Glasshutte spezimatic nie ma nic wspólnego z prestizową marka Glashutte Original? Czym jest w takim razie? Czy w tej miejscowści produkowano rózne zegarki pod tą sama nazwa Glashutte? Czy dla osoby zainteresowanej przyzwoitym mechanicznym zegarkiem Spezimatic to model godny uwagi czy może lepiej zainteresować sie innymi zegarkami proszę o poradę? mam budżet na zakup mechanicznego używanego zegarka około 600-1000 pln

Road-Racing.pl 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli Glasshutte spezimatic nie ma nic wspólnego z prestizową marka Glashutte Original? Czym jest w takim razie? Czy w tej miejscowści produkowano rózne zegarki pod tą sama nazwa Glashutte?

Hmm... Jeszcze niedawno było coś takiego jak NRD i firma GUB której wytworem jest Spezimatic, istniała w tamtych realiach. Z firmą Glashutte Original łączy ją tylko historia, ale ich wyroby maja ze sobą tyle samo wspólnego co Honeker z Merkel. W miejscowości Glahutte działało/działa kilka różnych firm, jest to takie niemieckie zagłębie zegarkowe.

Czy dla osoby zainteresowanej przyzwoitym mechanicznym zegarkiem Spezimatic to model godny uwagi czy może lepiej zainteresować sie innymi zegarkami proszę o poradę? mam budżet na zakup mechanicznego używanego zegarka około 600-1000 pln

Jak na tamtą rzeczywistość to Spezimatic był dobrym zegarkiem, a teraz to według gustu, bo czas to on pokazuje jak każdy inny zegarek...

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dawno Temu było Glashutte kilka manufaktór ( m.in Lange ). Firmy te robiły na tyle dobre zegarki, że szwajcarzy je podrabiali więc powstał znak firmowy Glashutte Original (coś jak Teraz Polska) który zaświadczał o wysokiej jakości i oryginalności produktów z Glashutte. Potem firmy zostały znacjonalizowane w konglomerat GUB, który po upadku muru został kupiony przez Swatch grupę i nazwany Glashutte Original. Marka A. Lange&Shone została reaktywowana od zera przez grupę Richmont i bazując na zegarmistrzach z firm należących do tej grupy ( m.in IWC). Tak więc obecne Glashutte Original bazuje na dorobku w tym parku maszynowym dawnych - przedwojennych firm z tego rejonu i de facto pomimo zmian właścicielskich i ustrojowych zachowana jest kilkusetletnia ciągłość produkcji. GUB m.in robił znakomite chronometry okrętowe będące przedtem produktem starego Lange, co więcej te zegary robili dawni pracownicy Lange'go.

W sumie taki tygiel.

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dawno Temu było Glashutte kilka manufaktór ( m.in Lange ). Firmy te robiły na tyle dobre zegarki, że szwajcarzy je podrabiali więc powstał znak firmowy Glashutte Original (coś jak Teraz Polska) który zaświadczał o wysokiej jakości i oryginalności produktów z Glashutte. Potem firmy zostały znacjonalizowane w konglomerat GUB, który po upadku muru został kupiony przez Swatch grupę i nazwany Glashutte Original. Marka A. Lange&Shone została reaktywowana od zera przez grupę Richmont i bazując na zegarmistrzach z firm należących do tej grupy ( m.in IWC). Tak więc obecne Glashutte Original bazuje na dorobku w tym parku maszynowym dawnych - przedwojennych firm z tego rejonu i de facto pomimo zmian właścicielskich i ustrojowych zachowana jest kilkusetletnia ciągłość produkcji. GUB m.in robił znakomite chronometry okrętowe będące przedtem produktem starego Lange, co więcej te zegary robili dawni pracownicy Lange'go.

W sumie taki tygiel.

Czyli Glashutte Spezimatic to oryginal czy jakas lipa? Marka ta jest wysoko w piramidzie prestiżu czy ten zegarek ma z ta marka cos wspólnego ?

Road-Racing.pl 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oryginał. Ale niżej, znacznie niżej pozycjonowany niż Glashutte Original bo pochodzi z przed wykupienia GUB przez Swatcha. Ale to nie zmienia faktu iż to porządny zegarek.

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak mielibyscie ocenic co ciekawsze Tissot Antimagnetique z lat 50 czy spezimatic z 60 co byscie wybrali oba mozna w niezłym stanie kupic w okolicach 500-600 pln????

Road-Racing.pl 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy od egzemplarza trudno powiedzieć w ciemno.

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak mielibyscie ocenic co ciekawsze Tissot Antimagnetique z lat 50 czy spezimatic z 60 co byscie wybrali oba mozna w niezłym stanie kupic w okolicach 500-600 pln????

Porównanie Tissota do Glashutt-a spezmatic to z całym szacunkiem dla tego drugiego jest to jak porównanie Mercedesa do fiata.

Tissot jest zdecydowanie bardziej cenioną marką, ze zdecydowanie większą tradycją...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłbym ostrożniejszy w ocenach...Tissot ma może dłuższą historię ale jest też marką zdecydowanie bardziej rozpropagowaną i cenowo dostępną...Glashutte jest w polsce mniej znane bo przez wiele lat, przed 1990 nie docierało do kraju ogólnie zbyt wiele zegarków a zagraniczne były cenowo nieosiągalne...Glashutte w niemczech to zegarki popularne, produkowane latach 60, 70 i 80', cenione. Firma ma burzliwą historię, powiązaną z przemianami ustrojowymi i w sumie trudno rozpatrywać dzisiejszą markę Glashutte jednoznacznie bo nastąpiły różne podziały i pod podobną nazwą działają obecnie co najmniej 3 przedsiębiorstwa...ale wiele lat temu, była to firma produkująca dobre, własne mechanizmy.

Pewną miarą wartości zegarka jest jego cena...na aukcjach można dostać GUBy (nazwa do 1967) czy Glashutte (po 1967) już za kilkadziesiąt, czy kilkaset zł...te w lepszym stanie są droższe...ale w polsce są to zegarki chyba nadal niedoszacowane...porównując np do cen za granicą: http://www.chrono24.pl/search/index.htm?query=glashutte+spezimatic&suchen=Szukaj&dosearch=true&searchexplain=1&resultview=list, bo tam osiągają nawet kilka tysięcy zł.

Być może z biegiem czasu będą wzrastać w cenę również u nas, bo tych sprzed 30-40-50 lat w dobrym stanie, jest coraz mniej a mają porządne, dobrze wykonane mechanizmy i klasyczny, ponadczasowy wygląd.

pozdrawiam

C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.