Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Klod100

Zapisy na zegarek Stowa Antea z tarczą chronometryczną

Rekomendowane odpowiedzi

piękna! ;) Gratuluję !

PS. Ciekawym zdania Piotrka (michalop)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek udał się świetnie. Bardzo mnie ciekawi jak tego typu tarcza prezentuje się na żywo z bauhausowską kopertą? Cały czas odnoszę wrażenie, że w kopercie od pilota lub mariny auto ten projekt miażdżyłby totalnie.

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki chłopaki :)

Tarcza pasuje, koperta jest bardzo oszczędna w formie i niemal geometryczna - proste uszy - nie ma krzywizn tylko kąty 90 i 45 stopni.. No i jest kilka okręgów - z boku widać podział na przykręcaną lunetę i dekiel. Ta oszczędna w formie koperta dobrze harmonizuje z okręgami na tarczy oraz sterylnymi indeksami, których cienkie linie przywodzą na myśl tarcze instrumentów pomiarowych. W zasadzie sama koncepcja tarczy powstała w tym samym okresie w którym oryginalna koperta Stowy - w latach 30stych ubiegłego wieku i może nie jest bauhausowska, ale zdecydowanie modernistyczna. Proste wskazówki też moim zdaniem pasują do całości lepiej niż bardziej wymyślne. Poniekąd tarcza jest również bardzo geometryczna i symetryczna więc pasuje do uszu. Całość - kopertę, wskazówki, tarczę można by bez problemu narysować za pomocą cyrkla i linijki - bardzo prosty techniczny efekt.

No to tyle estetycznych wynurzeń :)

P.S.

Symetria jest podobno estetyką głupców ;):)

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

W zasadzie sama koncepcja tarczy powstała w tym samym okresie w którym oryginalna koperta Stowy - w latach 30stych ubiegłego wieku i może nie jest bauhausowska, ale zdecydowanie modernistyczna.

Coś w tym jest. Był zdaje się jakiś taki trend "techniczno-modernistyczny", zwłaszcza w środowisku "inżynierskim", w latach 30-tych. Ponadto, jesli za protoplaste uznac tutaj stare Omegi chronometre (a tak chyba trzeba uznac), to one rowniez miały koperty w podobnym stylu, proste, cylindryczne, dość cienkie proste uszy... tylko rozmiary były wtedy znacznie mniejsze..

Sam nie wiem co myslec o tym zegarku. Taki trochę jakby retro-modern. Coś jak gadżet ze starego filmu o Bondzie. Albo jakbyśmy oglądali stary film s-f, jak sobie ludzie kiedyś wyobrazali jak bedzie w przyszlosci wyglądał jakiś przedmiot, chociaz w rzeczywistości przyszłość potoczyła się trochę inaczej..

W sumie fajny klimat, ale dopóki na żywo tego nie zobaczę, to tak naprawdę nie wiem co myśleć o tym zegarku.

Naprawdę nie wiem, czy go będę nosił, czy tylko w szkatułce będzie sobie leżał ;)

.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Pieniążki puszczone paypalem 25 października, mamy 10 listopada a tu ani widu ani słychu.

Panowie jakieś wieści?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie jakieś wieści?

Tak, wieści z Fedexu

Anticipated ship date: Nov 12, 2010

Estimated delivery: Nov 16, 2010 by 6:00 PM

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Również otrzymałem wiadomość, że zegarek jest w drodze. Nareszcie.

Dzięki Taktic za pomoc w przejściu PayPala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie FedEx też awizował dziś dostawę :)

"Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I u mnie :)

Seiko Aviator SNK809K2 modified ;p ;Sturmanskie Arctic 2623/0241181 ;Vodolaz; Seiko SKX007; Poljot Aviator Automatic; Simths PRS-27; Poljot De Luxe; Citizen VO10-6612H; Stowa Marine Automatic; Klubowy Zeno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karlsruhe->Koeln->Paris

Na razie jedzie w odwrotną stronę. Ciekawe czy London paczka też zaliczy, a może i New York... Niezbadane są wyroki Fedexu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do mnie też leciał przez hub w Paryżu. W nocy będzie w Warszawie.

Już się nie mogę doczekać Waszych reakcji i opinii.

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karlsruhe->Koeln->Paris

Na razie jedzie w odwrotną stronę. Ciekawe czy London paczka też zaliczy, a może i New York... Niezbadane są wyroki Fedexu ;)

bo leci w przeciwnym kierunku do nakręcania :D

____

Jest w Warszawie :)

Nov 14, 2010 10:50 In transit WARSAW PL

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehh dopiero zauważyłem że na tarczy brakuje "Made in Germany" na projekcie jest... szkoda

“There are far, far better things ahead than any we leave behind.” C.S. Lewis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oto dla mnie uwieńczenie tego wątku ;):)

post-7884-0-26986800-1331635549.jpg

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fruwają te zegarki po całej Europie.

Aż przychodzi mi do głowy film Cast Away ;) .

U mnie dzisiaj pojawił się mail z fedex'u, zobaczymy dokąd zegarek pofrunie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

swowa zawaliła na całej linii. nie dość że czkamy tak długo to skopali adres odbiorcy, a tel kontaktowy wpisali nie kompletny. teraz muszę za nich sprawę załatwiać i pisać rożne sprostowania.

sprawdzajcie status przesyłki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już się nie mogę doczekać Waszych reakcji i opinii.

Do mnie dotarł.

Nie chcę przesadzać z emocjami, ale jak dla mnie klimat jest znakomity. Vintage w nowoczesnej formie. Niby lata 30-te, niby retro, ale nie odważyłbym się użyć młodzieżowego określenia "dziadkowy".

Odnoszę wrażenie, że jest to ten typ zegarka, który tym bardziej się lubi, im dłużej się go ma.

Wydaje się też, że jest to zegarek dość uniwersalny. I do garnituru, i do sweterka.

Jakość wykonania bez zarzutu.

Przyglądałem mu się przez lupę chyba przez godzinę, milimetr po milimetrze i nie znalazłem nic, do czego mógłbym się przyczepić. A przyczepić to ja się czasem potrafię ;)

Tarcza biała, lekko kremowa. Wzór malowany bardzo precyzyjną, ostrą, i cieniuteńką kreską. Chyba poniżej 0.1mm, jeszcze czegoś takiego nie miałem :)

Wskazówki przez większość czasu prezentują się jako ciemno granatowe. Przy odpowiednim oświetleniu, pod odpowiednim kątem, połyskują metalicznym błękitem. Bardzo pięknie.

Koperta w całości wykonana na połysk. Wszystko spasowane perfekcyjnie. Od razu uprzedzę, że szpara pomiędzy lupką i kopertą (na dole między uszami) nie jest błędem, tylko szczeliną na nóż zegarmistrzowski. Tak ma być.

Rotor.

Hmm.. tego rotora nie da się sfotografować w taki sposób, żeby oddać jego rzeczywisty wygląd. Zawsze jak patrzyłem na zdjęcia tego rotora w sieci, to nigdy mi się nie podobał. Okazuje się, że na żywo ten rotor jest całkiem, całkiem. Powierzchnia szczotkowana. Grawer to lekko złocony delikatny marmurek. Żadnych błedów w grawerowaniu nie zauważyłem.

Na czarnym pasku zegarek mi się nie podoba. Chyba lepiej było zamówić na brązowym. No cóż, trudno, zakonserwuję pasek, schowam do pudełka. Będzie nienaruszony, sygnowany oryginał dla ewentualnego następnego właściciela :)

Na razie przyodziałem go w szarego strusia, co widać na zdjęciach poniżej. Też nie do końca jestem pewien czy pasuje, ale niech tak będzie tymczasowo..

gallery_27913_38_40732.jpg

gallery_27913_38_26862.jpg

gallery_27913_38_27988.jpg

gallery_27913_38_9399.jpg

gallery_27913_38_29109.jpg

gallery_27913_38_8655.jpg

gallery_27913_38_66227.jpg

gallery_27913_38_20484.jpg

gallery_27913_38_57431.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
post-22153-0-70133800-1331635592.jpg

Są ludzie, którzy przez całe życie spoglądają na zegarek, a mimo to zawsze się spóźniają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wzorem dla tarczy była Omega tak ?

pięknie wyszła

malina

Omega, niedościgniony ideał. Tak, m.in ta Omega była wzorem tarczy a inspiracją Pelikaan z Holandii, który na nowo narysował klasyczną znaną ze starych chronometrów Omegi tarczę. Niestety te stare Omegi są malutkie i są mitycznym gatunkiem - dostać taką to prawie cud. Tarcza Omegi, którą pokazałeś jest jedną z wielu tarcz tej firmy w tym klimacie, zresztą jest rówieśniczką oryginalnej Stowy Antea, która była produkowana miej więcej w tym samym okresie. Doprawdy nie wiem dlaczego Omega nie zrobi reedycji tego zegarka, jednego z najpiękniejszych przecież. Jeszcze kilka lat temu była wyprodukowana limitowana seria zegarków Stowa Exima z werkiem Omega Cal. 286.

Parafrazując klasyka:

"To jest Stowa na miarę naszych możliwości. My tą Stową otwieramy oczy niedowiarkom! Mówimy: to jest nasza Stowa, przez nas zrobiona, i to nie jest nasze ostatnie słowo!"
;)

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety moja stowa dzisiaj nie dotarła. Według statusu przesyłki miała być do 18-ej. Cały dzień nie mogłem sobie znaleźć miejsca . Zazdroszczę tym, którzy już ją mają. Myślę, że ten jeden dzień jeszcze jakoś przeżyję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fedex schodzi na psy. Kiedyś w Europie gwarantowali 24h - i dostarczali. ;)

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na czarnym pasku zegarek mi się nie podoba. Chyba lepiej było zamówić na brązowym.

Ja kupiłem oba paski (czarny i brązowy) wraz z zapięciem motylkowym korzystając z 20% rabatu na akcesoria podczas tego zakupu ;)

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy mojej zniknęła data dostarczenia :-/ Chyba jeszcze nawet nie odebrali paczki od Stowy :-/

Seiko Aviator SNK809K2 modified ;p ;Sturmanskie Arctic 2623/0241181 ;Vodolaz; Seiko SKX007; Poljot Aviator Automatic; Simths PRS-27; Poljot De Luxe; Citizen VO10-6612H; Stowa Marine Automatic; Klubowy Zeno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jeszcze nie mam nawet nr przesyłki:(

“There are far, far better things ahead than any we leave behind.” C.S. Lewis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie informacja, że zegarek jest w podróży po Europie:

Nov 16, 2010 4:03 AM Arrived at FedEx location PARIS FR

Nov 16, 2010 12:00 AM In transit FRANKFURT DE

Nov 15, 2010 10:13 PM In transit FRANKFURT DE

Nov 15, 2010 8:24 PM Left FedEx origin facility KARLSRUHE DE

Nov 15, 2010 6:55 PM Picked up KARLSRUHE DE

zwiedza sobie lotniska ;)

Nie za bardzo rozumiem sens wysyłki fedex'em, skoro steinhart drogą "lądową" dotarł do mnie w dwa dni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.