Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Voli

"RUSKIE" OKAZJE NA AUKCJACH - Okazje, unikaty, bardzo dobre stany na aukcjach

Rekomendowane odpowiedzi

Gość fankaDaktarina

Już mayor ,,czujne oko" pisał o nim wyżej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Jaroslaw Jerry Esowy (#9125)

gościu ma same "okazje" ...tzn zegarki ładne, ale ceny ładne tylko dla niego :)

Edytowane przez cofer

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie coś znalazłem, nie wiem co to za dameczka bo to zupełnie obcy dla mnie temat, ale może to Awrowa czy jak to się tam pisze :) Może komuś się przyda.

http://allegro.pl/zegarek-radziecki-grubo-zlocony-au25-na-chodzie-i5625217145.html

Ale to drogo bardzo jak na ten zegarek :huh: Można go kupić za 20-30 zł...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak mówiłem, nie znam damek ani ich cen. Czasami ktoś dla samej koperty kupuje, bo AU25 nie widzi się codziennie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.....bo AU25 nie widzi się codziennie :)

Może dlatego że takie oznaczenie złocenia nie istnieje... A przynajmniej na radzieckich zegarkach.

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Wojciech1500

Zdaniem kilku moich znajomych zegarmistrzów, pracujących w latach 50-70. istaniało takie oznaczenie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Być może, ale nigdy nie widziałem nawet na zdjęciach takiego oznaczenia au, a jakoś nie chce mi się wierzyć że ani jedna sztuka nie zachowała się do dziś pomimo tysięcy zegarków z tamtych lat w kolekcjach i w sieci.

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Wojciech1500

Dokładnie, ja  z autopsji też nie znam! A przez moje ręce przeszło już najmniej tysiąc z kawałekiem sztuk tego ustrojstwa :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na damkach istniało zlocenie AU2,5. Raz mi facet wciskal mówiąc "Panie to gruba warstwa złota", mimo iż złocenie było poprzecierane. Pewnie to stąd się wziął ten mit o AU25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba raczej au12,5. Bo z 2,5 też się nigdy nie spotkałem. A poprzecierane 12,5 wciskali mi jako au25,bo 1 i przecinek było słabo widać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem, hipoteza @gregch-a   jest najbardziej realna -> au12,5  odczytywane jest  jako "25"

Z drugiej strony, stare grubozłocone złocone sowieckie koperty oznaczane jako 20 mikronów, prawdopodobnie mogły mieć grubszą warstwę!?!?  a punca [au20] oznaczała, że jest porządnie i "na bogato" :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stare grubo złocone koperty miały samo au a złocone były co najmniej 20 mikronami. Patrz zegarki Mir. Z tego co pamiętam z dyskusji tu na forum w innym dziale to właśnie ze starych niewytartych mirów można było odzyskać ok. 1 grama 14 karatowego złota.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no niekoniecznie! @johndeacon - puncę [Au] widzę na złoconych kopertach mojego wostoczka-tapety, rakety-multikalendarza, sławki 26j  pochodzących z okresu lat 80-tych (może i ciut później?)  Moim zdaniem na bank nie są grubozłocone!

Łucz raczej mi się kojarzy z masówką, a nie "elitą" (vide łucz cal.2209 vs poljot deluxe  pierwszy złocony 'jakoś-tam' drugi zawsze Au20). Przypuszczam jednak, że damka o którą pytasz, jest złocona 'jakoś-tam'

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jeśli mam łucza damke z samym symbolem Au to będzie to 20 mikronow?

Jeśli jest to łucz z lat 60 - to istnieje taka możliwość. 

Cytując za Treevillem z dyskusji w 2012 roku:

"przy wczesnych radzieckich stosowano tylko AU bo wszystkie były złocone na 20 mikronów"

Edytowane przez gregch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nigdy nie byłem odzyskiwaczem złota z kopert ale wydaje mi się że jakąs tam wiedzę na ten temat mam.

1. Tylko pierwsze złocone koperty z Mira i Wostoka miały oznaczenie na uszku Au  - co oznaczało jak slusznie napisał kol. gregch - grube złocenie z którego mozna było osiagnąć ok. 1 gr złota. Zresztą dzisiaj Miry w kiepskim stanie ale w tej kopercie osiagają ceny w granicach 60-80 zł. Koperta ta ewidentnie idzie na przetop.

2. Wszystkie pozostałe koperty mają już bite oznaczenia które w miare dokładnie miały podawać grubość złocenia: AU20. AU 12,5, Au 10, Au 5 oraz samo AU. Samo AU w tym przypadku oznaczało najcieńszą powłoke złota.

3. Trzeba pamietac jeszcze o kopertach z Cornawina które pokrywane były wg. oznaczeń powłoką 22 mikronową.

Johndeacon - Twoja damka niestety ale ma najcieńszą powłokę.

Powyzsze wynika w dużej mierze z rozmów z  "fachowcami"  :wub: którzy bardzo dobrze wiedzą która koperta jest najcenniejsza a która bardzo kiepska i tania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko. Przecież nie myślałem o przetapianiu. Bylem po prostu ciekawe dla samej wiedzy. Dzięki za info.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3. Trzeba pamietac jeszcze o kopertach z Cornawina które pokrywane były wg. oznaczeń powłoką 22 mikronową.
czepię się tej '22' w trójce @Kris2 :)

otóż, czy nie jest to tak, że błędnie interpretujesz grawerkę? puncę?? <<22 gold plated>> na kopercie cornavina? Mam ślicznego łucza cal.2209 z rybką na cyferblacie z dokładnie takim sygnowaniem koperty! tyle, że ja je rozumiem nieco inaczej, a mianowicie:

pokryte 22 karatowym złotem

co do grubości powłoki ...szszszsza :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi