Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Voli

"RUSKIE" OKAZJE NA AUKCJACH - Okazje, unikaty, bardzo dobre stany na aukcjach

Rekomendowane odpowiedzi

Ta tarcza tez mi podejrzanie wyglada. Niby indeksy nie są takie ostre jak w nowych tarczach do łucza. Ale mi coś nie pasi w nim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakbym się miał czepiać to nierównej grubości czcionek w "Kirowskije" ale indeksy są ok. A napisy to zdaje się w i w fabryce różnie wychodziły. trudno oceniać zegarki które wyglądają "za dobrze". Dopiero naocznie można coś o nich powiedzieć. Podobna dyskusja była ostatnio na fb o Wołnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie indeksy mają zbyt ostre zakończenia (szpice). Ostatnio w Bytomiu Ukrainiec miał garść takich tarcz i prawie się skusiłem - stąd wątpliwości.

Ukrainiec w Bytomiu nie zawsze ma te tarczę nowe....często też ma garść oryginałów ze starych zapasów :) A szczerze powiedziawszy to jeszcze nie widziałem tych tarcz współcześnie robionych. Na zdjęciach powyższa wygląda na oryginał, ale kto wie najlepiej ocenić "na żywo ".  

Edytowane przez Qba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ukrainiec w Bytomiu nie zawsze ma te tarczę nowe....często też ma garść oryginałów ze starych zapasów :) A szczerze powiedziawszy to jeszcze nie widziałem tych tarcz współcześnie robionych. Na zdjęciach powyższa wygląda na oryginał, ale kto wie najlepiej ocenić "na żywo ".  

Dokładnie. Tych tarcz do tej pory nie było podrabianych/współczesnych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Indeksy na tarczy zegarka pokazanego przez pabloo_ , moim skromnym zdaniem,  bardziej wyglądaja na fabryczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale już chyba tak teraz będzie, jak coś jest w ładnym stanie, każdy będzie się zastanawiał czy na pewno to oryginał, szczególnie kiedy produkcja radzieckich zamienników ruszyła z kopyta :)

Edytowane przez Qba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie. Tych tarcz do tej pory nie było podrabianych/współczesnych.

Miał Kirowskije, Kosmosy, Polioty de Luxy i oczywiście różne wykonania Łuczów .  Stąd też wydały mi sie podejrzane, bo wszystkie były piekne   -_-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miał Kirowskije, Kosmosy, Polioty de Luxy i oczywiście różne wykonania Łuczów .  Stąd też wydały mi sie podejrzane, bo wszystkie były piekne   -_-

U mnie też raz był jeden taki, pomieszane miał oryginały z kopiami tarcz, w zegarkach i bez, niby mówił, które kopia, a które oryginał, ale w efekcie, te które powiedział, że oryginał z zapasów zegarmistrza, to później okazało się kopia i jeszcze z demontażu.

Edytowane przez art_69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mechan

Taki Wostok kieszonkowy napotkałem. Wydaje mi się, że to okazja dla kogoś, kogo szczególnie interesują kieszonki.

Dobrze by było, gdyby zerknął na to i ewentualnie zweryfikował któryś z  bardziej doświadczonych i  kompetentnych kolegów.

No bo zegarek wygląda tak "bardzo nowo"..

https://www.olx.pl/oferta/wostok-kieszonkowy-radziecki-zegarek-mechaniczny-stan-bdb-CID87-IDv64HV.html#aad2f11f01

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki Wostok kieszonkowy napotkałem. Wydaje mi się, że to okazja dla kogoś, kogo szczególnie interesują kieszonki.

Dobrze by było, gdyby zerknął na to i ewentualnie zweryfikował któryś z  bardziej doświadczonych i  kompetentnych kolegów.

No bo zegarek wygląda tak "bardzo nowo"..

https://www.olx.pl/oferta/wostok-kieszonkowy-radziecki-zegarek-mechaniczny-stan-bdb-CID87-IDv64HV.html#aad2f11f01

Zegarek jest ok. Zresztą jak daleko pamięcią sięgam to Andrzej bardzo uczciwie zegarki sprzedaje. :) Jest u nas na forum choć chyba rzadko zagląda. W każdym razie mogę polecić sprzedawcę. A jego paski handmade... :wub:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mechan

Żeby jeszcze ta piękna tarcza była w zegarku naręcznym, bo na razie one skupiają moją uwagę, ...ech. Więc jeśli komuś się obiekt podoba, nie bez powodu post jest w dziale zawiadomień całej społeczności  o ciekawych okazjach:)

Dzięki Krzysztof za wyjaśnienie, zarówno co do konkretnego zegarka jak i p. Andrzeja. Na jego profil na olx natrafiłem ze 2 mce temu, zrobił na mnie pozytywne wrażenie na tle przeważających olx-owych standardów zegarkowych. Popatruję czasem. Nawet do jednego z Wostoków się przymierzałem, nie byłem pewny itp. aż zegarek znikł;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kirow jest okej. Koperta, jest oryginalna (późniejsze Poljoty miały dekle o mniejszej średnicy i inaczej się je otwierało), tarcza - też mam mocniejszy nadruk na swoim. A żłobienia indeksów były przeróżne. Jeśli są produkowane współcześnie repliki i to jedna z nich, to szanuję za dbałość o szczegóły.

post-97171-0-66435900-1533286652_thumb.jpg

Link do mojej kolekcji: https://www.instagram.com/god.kirov/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niepojęte że jeszcze wciąż jest do kupienia. :o  Powiedzieć że cena promocyjna to nic nie powiedzieć ;)

Edytowane przez kchrapek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby nie zawirowania zawodowe, to by jej nie było przy pierwszym wyświetleniu  :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cena bardziej niż atrakcyjna, ale mam już takie trzy... I jeden bardzo podobny. Dziwne , że jeszcze jest.

Edit: już nie ma

Edytowane przez 13mar68

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widocznie ceny zegarków w lecie spadają, a ta nie spadła zbyt nisko. ;)

Opis nie podkreśla tej ważnej cechy zegarka, że to kamień, dlatego ludzie się nie łapią na ten zegarek. Czasami dobrze jak opis jest lakoniczny - w tym zegarku powinno to być dosadnie podkreślone.

A co to za kamień?

Edytowane przez art_69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widocznie ceny zegarków w lecie spadają, a ta nie spadła zbyt nisko. ;)

Opis nie podkreśla tej ważnej cechy zegarka, że to kamień, dlatego ludzie się nie łapią na ten zegarek. Czasami dobrze jak opis jest lakoniczny - w tym zegarku powinno to być dosadnie podkreślone.

A co to za kamień?

W opisie wszystko jest:

"Kamienna tarcza w ładnym stanie, bez pęknięć i uszczerbków, te linie na dole to naturalne żyły w kamieniu."

Edit. Kamień to jaspis

Edytowane przez kchrapek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W opisie wszystko jest:

"Kamienna tarcza w ładnym stanie, bez pęknięć i uszczerbków, te linie na dole to naturalne żyły w kamieniu."

Zgadza się, tylko na mnie to nie działa, dlatego bym nie kupił - inaczej skonstruowałbym opis.

Oprócz innej konstrukcji napisałbym co to za kamień.

Edytowane przez art_69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza się, tylko na mnie to nie działa, dlatego bym nie kupił - inaczej skonstruowałbym opis.

Oprócz innej konstrukcji napisałbym co to za kamień.

To nieważne jaki kamień, to jest po prostu kolekcjonersko dość cenny zegarek. Raczej nie pytałbyś przy drewnianej rakiecie z jakiego drewna jest koperta bo jakie to ma znaczenie.Kto zna ten zegarek to wie co to jest ,a jeśli nie zna to go żaden kwiecisty opis nie przekona do małego ruskiego zegarka za kilka stówek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nieważne jaki kamień, to jest po prostu kolekcjonersko dość cenny zegarek. Raczej nie pytałbyś przy drewnianej rakiecie z jakiego drewna jest koperta bo jakie to ma znaczenie.Kto zna ten zegarek to wie co to jest ,a jeśli nie zna to go żaden kwiecisty opis nie przekona do małego ruskiego zegarka za kilka stówek.

Może i masz rację, bo ja go nie znam i bym go nie kupił.

Ale tak z drugiej strony oprócz wartości kolekcjonerskiej zegarka to lubię jednak wiedzieć, co to za kamień, co to za drzewo, z jakiego materiału jest np tarcza Błonexa - bo ktoś jak konstruował ten zegarek, to nieprzypadkowo wybrał ten materiał. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może i masz rację, bo ja go nie znam i bym go nie kupił.

Ale tak z drugiej strony oprócz wartości kolekcjonerskiej zegarka to lubię jednak wiedzieć, co to za kamień, co to za drzewo, z jakiego materiału jest np tarcza Błonexa - bo ktoś jak konstruował ten zegarek, to nieprzypadkowo wybrał ten materiał. :)

No czasami zdarzały sie wtopy z materiałem wykonania :) Edytowane przez Kossutiusz99

Wołny, ałmazy, WP, mołnie precyzyjne itd.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wartość kolekcjonerska to rzecz bardzo umowna, bo czym tak naprawdę jest ?M.zd to kwota, za którą jakaś grupa ludzi którzy mają hopla na jakimś punkcie jest w stanie zapłacić za dany przedmiot. Jeżeli grupa ludzi którzy mają hopla jest wąska np. zbierają Maserati to ceny będą potężne, jeżeli będziemy zbierać tak jak w dawnych czasach papierki po gumach turbo to grupa będzie w szersza i siła wymienna towaru czy siła nabywcza będzie niższa. Natomiast rakieta kamienna jest po prostu ciekawym zegarkiem nie tylko kolekcjonerskim ale generalnie zegarków z kamiennymi tarczami jednak nie ma zbyt dużo. I tak jak napisał Krzysiek najbardziej kwiecisty opis nie przekona Kogoś kto nie kolekcjonuje a kupuje oczami do kupna ruskiego zegarka za parę stówek, aczkolwiek w tym przypadku jak najbardziej kupno oczami także wskazane. No i nie żartujmy - cena jest bardzo atrakcyjna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
(...)

Edit. Kamień to jaspis

!!! Jaspis :) Ale jak to brzmi zegarek z jaspisową tarczą. To juz nie zwykła blacha. To minerał. Ma jakieś właściwości. Ciekawe czy były różne wersje kolorystyczne np. czerwony, żółty czy zielony.

Edytowane przez art_69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi