Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Danski

Nominalna wodoszczelność vs praktyczna...

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawia mnie pewien problem: jak się ma "przypisana" wartość wodoszczelności do praktycznej (zmierzonej) w szwajcarskich zegarkach...

...czy jest jakaś prawidłowość...większa tolerancja w Szwajcarach z górnej półki...mniejsza (a nawet zawyżona nominalna podana wartość) do tych z "dna" piramidy?

...przykład: ot zakupiona niedawno Omega Dynamic o nominale 50m... zdała test na 100m...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, czy da się stworzyć taki ranking. To kwestia bardzo indywidualna. Ja np. w swojej Davosie 5 ATM pływam i nurkuję do paru metrów i jeszcze jej nie zalałem. Na maszynkę wr nie wrzucałem.

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau
.................................................................

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przykłady można by oczywiście mnożyć, ja dla przykładu powiem, że zawsze zabierałem na basen Tissota pr50 i nigdy nie było z tym problemu. Dwóch moich znajomych również posiadało ten model i również nie rozstawali się z nimi na pływalni, niestety jeden z tych zegarków pewnego razu zaparował, jednak było to zaraz po wymianie baterii i prawdopodobnie przyczyna leżała po stronie niechlujnego zegarmistrza. Następnie zegarek został oddany do autoryzowanego serwisu gdzie odratowali niedoszłego topielca, a po powrocie zegarka znajomy dalej pływał sobie w nim i wszystko było ok.

Dwa egzemplarze Q&Q wr30 również nie miały u mnie lekkiego życia i nigdy nie wzbraniałem się przed zanurzeniem ręki np. w stawie lub wyławiając muszelki z morza (15-20 cm. głębokości)i szczęśliwie nigdy woda im nie zaszkodziła, gdyż nie przekroczyła bariery uszczelki.

Pozdrawiam.

?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ????????? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przykłady można by oczywiście mnożyć, ja dla przykładu powiem, że zawsze zabierałem na basen Tissota pr50 i nigdy nie było z tym problemu. Dwóch moich znajomych również posiadało ten model i również nie rozstawali się z nimi na pływalni..

ja również posiadam pr 50 na bransolecie i służy mi przy wszystkich wypadach nad wodę, do głębokosci ~ 3 metrów (włacznie ze skokami). nigdy żadnego problemu nie było.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja do kąpania dziecka w wannie nie zakładam niczego poniżej 200 m wodoszczelności:) heheh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..zależy jak głęboka jest wanna :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podaję linkbo nie wiem jak wstawić tą tabelkę :angry:

Rafał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I to jest tylko taka ogólna tabelka, bo np Seiko robi(ło) zegarki 20AT i mimo to nie zalecali ich do nurkowania z butlą link

Zalecają tylko tzw ISO-rated* divers, czyli takie które podlegają specjalnym procedurom przy produkcji, doborze materiałów i kontroli jakości.

*) cechy charakterystyczne ISO-rated Seiko, to napis diver's lub scuba gdzieś na tarczy, oraz wypukłe logo fali na deklu.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja pomagam i wrzucam tą tabelę.

post-27707-0-77677100-1331331381.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem Timexa expedition 50m -nic wyszukanego ale codzienna kąpiel w wannie, pływanie na basenie w morzu itd bez problemu. Tylko jak przy rozbieraniu pokrętło się zahaczyło i się wysuneło to już poważnie zaparował :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przykłady można by oczywiście mnożyć, ja dla przykładu powiem, że zawsze zabierałem na basen Tissota pr50 i nigdy nie było z tym problemu. Dwóch moich znajomych również posiadało ten model i również nie rozstawali się z nimi na pływalni, niestety jeden z tych zegarków pewnego razu zaparował, jednak było to zaraz po wymianie baterii i prawdopodobnie przyczyna leżała po stronie niechlujnego zegarmistrza. Następnie zegarek został oddany do autoryzowanego serwisu gdzie odratowali niedoszłego topielca, a po powrocie zegarka znajomy dalej pływał sobie w nim i wszystko było ok.

Dwa egzemplarze Q&Q wr30 również nie miały u mnie lekkiego życia i nigdy nie wzbraniałem się przed zanurzeniem ręki np. w stawie lub wyławiając muszelki z morza (15-20 cm. głębokości)i szczęśliwie nigdy woda im nie zaszkodziła, gdyż nie przekroczyła bariery uszczelki.

Pozdrawiam.

I ja miałem a nawet mam jeszcze PR50 - totalny złom. Po wypadzie nad morze i lekkim zanurzeniu w wodzie (do 1m) stracił swoją wodoszczelność. Kiedyś nawet po zalaniu piwem zamókł. Serwisowany W KRUK Poznań i Skąpski (obaj stwierdzali prawidłowe pomiary szczelności). Od tej pory nie patrzę i nie kupuję tej marki. Następnym była Certina DS100 i ta pływanie w basenie czy jeziorze przeszła. Polski Bałtyk to już dla tej marki ponad siły. Musiałem ją ratować przed korozją słonej wody. Teraz mam Sectora do pływania (WR100) ale próby Bałtyku mu nie robiłem :).

A Miałem kiedyś zwykłego Citizena WR30 i był ze mną w Atlantyku, Adriatyku i Bałtyku i...nic. Gdybym go nie zgubił w wodzie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tabelka tabelką, a ja w 3 atm biorę prysznic :)

Casio i Q&Q 3atm też brały ze mną prysznic i jedyne co się stało, to to że zrobiły się czystsze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Casio i Q&Q 30atm też brały ze mną prysznic i jedyne co się stało, to to że zrobiły się czystsze :)

Chyba 3atm? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z moich doswiadczeń wynika ,że do bezpiecznego używania pod wodą zegarek musi mieć zakręcaną koronkę i jak najmniej "dziur"

w kopercie ; niepotrzebne są w tym środowisku chronometry z wieloma przyciskami , których i tak nie uruchomimy przez rękawicę nurkową . Nawet ten bajerowski " zawór helowy " - trzeba wyjątkowych nurkowań ( saturowanych ) - jest zbędnym gadżetem.Prosta pancerna koperta , bezel i wiarygodna firma . Jak Seiko napisało 150 m to wiem ,że jest ok.

Ufam też Certinie - systemm DS + , choć w zwykłej DS byłem na 31 m w Bałtyku i jakoś to przeszła :)

pozdrawiam, Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Classified
ak się ma "przypisana" wartość wodoszczelności do praktycznej (zmierzonej) w szwajcarskich zegarkach...

Zależy od modelu, sposobu zamknięcia dekla, rodzaju uszczelki itp itd...

Myślę że jakikolwiek ranking byłby tu trudny do stworzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba 3atm? :)

Ano faktycznie, że 3atm :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Casio LIN-169, 50m - prysznic, basen, morze... dopiero upadek na snowboardzie zredukował wodoszczelność do zera (pękła szybka).

Adriatica 1096 | Casio Lin-169-7AV

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.