Pat-mos 4 #551 Napisano 17 Stycznia 2013 Jesli stosujesz tylko sobie znaną skalę twardości - "stosunkowo" - to znaczy że ma ma o czym dalej dewagować.A w warunkach domowych to możesz co najwyżej polerować ten tytan, własnie z drobnych rysek.Kolegów sam sobie dobieram. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
whb 9 #552 Napisano 17 Stycznia 2013 (edytowane) Jesli stosujesz tylko sobie znaną skalę twardości - "stosunkowo" - to znaczy że ma ma o czym dalej dewagować.A w warunkach domowych to możesz co najwyżej polerować ten tytan, własnie z drobnych rysek.Kolegów sam sobie dobieram. Przecież masz obiektywną (sic !) skalę twardości Vickersa: tytan "Grade 1" - 122 Hvstal nierdzewna - 150-220 Hvzwykły tytan - 170-200 Hvstal tegimentowana Damasko - 800 Hvstal tegimentowana Sinn - 800-1200 Hv (bezel)TIC (titanium carbide) - 1000-1200 HvDLC (diamond-like carbon) - 1000-1400 Hv i chyba widzisz, że tytan jest z podanych przez ciebie materiałów najbardziej miękki.Jest stosunkowo miękki w porównaniu z tymi materiałami, ale np. w porównaniu z aluminium jest metalem znacznie twardszym. Często podaje się właściwości fizyczne materiałów w sposób relatywny, wtedy gdy nie jest istotne podawanie liczb. Tu nie ma co "dywagować". To są fakty w postaci liczb. Edytowane 17 Stycznia 2013 przez whb 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wraQ 48 #553 Napisano 21 Stycznia 2013 Takie porównawczezdjęcia Manty S2000 i Grand Seiko na cal. 8J56 0 Time is tickin away, youve gotta - live your life - day by dayhappy or sad, good or bad, life is too short youve gotta - keep your head Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seven 50 #554 Napisano 21 Stycznia 2013 Utwardzany tytan to jest to. W porównaniu do GS-a wygląda jak nówka. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukaspl21 28 #555 Napisano 21 Stycznia 2013 (edytowane) Utwardzany tytan to jest to. W porównaniu do GS-a wygląda jak nówka. No za stary to też ocek nie jest ale super jest to że za pare lat będzie tak samo sie prezentowałMoja 750 mimo że to trochę niżej hierarchicznie jak manta to tak po 2 latach prawie jak nówkaCo do GSa to ahh .. Jedyne co mi brakuje w Gsach to kilka mm więcej na tarczyPozdrawiam Edytowane 21 Stycznia 2013 przez lukaspl21 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bumak 1 #556 Napisano 23 Stycznia 2013 Potwierdzam, jestem szczęśliwym posiadaczem Manty OCW- S1000 z 2007 roku i trzeba się naprawdę dobrze wpatrzyć aby jakiekolwiek ryski zauważyć - w tej chwili coraz rzadziej na ręku Ale ma u mnie zawsze miejsce zapewnione bo tak naprawdę od niej zaczęła się moja przygoda zegarkowa 0 Pozdrawiam,Grzegorz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gubic 0 #557 Napisano 2 Lutego 2013 Ech przeczytałem cały wątek jak dobrą książkę i już żałuję że właśnie kupiłem nowego citka za 2k, zamiast dołożyć do T1000.Dlaczego szybciej tu nie trafiłem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bumak 1 #558 Napisano 5 Lutego 2013 Kolego gubic pocieszę Cię, że będzie gorzej To choroba 0 Pozdrawiam,Grzegorz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaktus22 50 #559 Napisano 5 Lutego 2013 Witam, orientuje się może ktoś, czy mechanizm 0d 520 będzie pasował do koperty od 500 tki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaktus22 50 #560 Napisano 25 Lutego 2013 Mechanizm pasuje , ale dekielek nie . poprostu za mały od 510 też za mały , musi być od starej 500 tki czy ktoś się orientuje jak go zdobyć? w woli wyjasnienia kiedyś zamówiłem w Zibi bransoletę do 500 tki i szła tak do mnie pół roku , więc firma Zibi w ramach rekompensaty przysłała mi bransoletę z nową kopertą ale bez dekielka z wiadomych przyczyn i teraz po latach znalazłem tą kopertę i swoją starą 520 stkę mocno dojechaną jak wiadomo 520 ki miały zwykłe szkło a 500 tki szfir i tak zrodził się w mojej głowie Frankensteinowski plan Ale chyba spali na panewce i zegary wrócą do szuflady 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cezar. 174 #561 Napisano 27 Lutego 2013 Nie spotkałem się osobiście ze stosowaniem tytan "Grade 1" - 122 Hv w produkcji zegarków, a tym bardziej oceanusów Ale, ale...miętki nie jest 0 ALAMO napisał - każdy ma prywatne, wrodzone prawo do bycia idiotą...może o to prawo walczyć, do swej idiociej śmierci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seven 50 #562 Napisano 27 Lutego 2013 (edytowane) Zmieniam zdanie co do białej wersji, dotąd nie widziałem w nim nic ciekawego, wręcz wydawał mi się mało czytelny za sprawą dość jasnych wskazówek na jasnym tle, ale jednak fajny jest. Jak utwardzany tytan znosi próbę czasu, bo z tego co widziałem na innych zdjęciach to ma już kilka latek? Edytowane 27 Lutego 2013 przez Seven 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cezar. 174 #563 Napisano 27 Lutego 2013 Są jakieś drbniutkie ryski na zapince, pewnie na kopercie też się coś znajdzie w makro Ale poza tym bardzo znośnie, jak na miękki materiał, do obrabiania w warunkach mieszkaniowych 0 ALAMO napisał - każdy ma prywatne, wrodzone prawo do bycia idiotą...może o to prawo walczyć, do swej idiociej śmierci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seven 50 #564 Napisano 28 Lutego 2013 Wiosenne nowości w linii Oceanusów. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maru123 940 #565 Napisano 28 Lutego 2013 niby fajne ale jakoś mi ta "12" i "6" nie pasuje no i wskazówki mogłby by być bardziej finezyjne 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seven 50 #566 Napisano 28 Lutego 2013 Co do wskazówek zgadzam się, ale szóstka i dwunastka mi się podobają. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukaspl21 28 #567 Napisano 28 Lutego 2013 Coś średnie te ocki jakieś takie pospolite bez wyrazu , te 12 i 6 też mnie nie powalaCzekam na S3000 Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DeDragonSlayer 3 #568 Napisano 28 Lutego 2013 Jakieś takie... młodzieżowe. Za bardzo odbiegają od kierunku wyznaczanego przez ostatnie modele, który nawiasem mówiąc mi się bardzo podoba. Ale może (także przez te arabskie cyfry) jest to swego rodzaju nawiązanie do starej linii Oceanusa. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bumak 1 #569 Napisano 1 Marca 2013 Niebieski ciekawy - 12 i 6 do przyjęcia, cechy charakterystyczne zachowane. Osobiście, czekam na jakąś rewolucje i mantę w kolorze żółtym 0 Pozdrawiam,Grzegorz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akism 499 #570 Napisano 1 Marca 2013 Dla mnie OCW 1400 był super 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seven 50 #571 Napisano 23 Marca 2013 Pierwsze zdjęcia nowego Oceanusa T2000 (na razie tylko niebieska wersja). http://watch-tanaka5.sub.jp/casio/OCW-T2000C-2AJF/ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ramiadi 0 #572 Napisano 23 Marca 2013 Szkoda, że popsuli tak piękną linię... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akism 499 #573 Napisano 23 Marca 2013 (edytowane) "Masakra,zaraz ktos napisze pionenkę "gdzie są ocki z tamtych lat " Edytowane 23 Marca 2013 przez akism 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukaspl21 28 #574 Napisano 23 Marca 2013 (edytowane) Już się boję co to będzie z następcą s2000 może tu będą bardziej konserwatywni albo lepiej przemyślą co robią tu jakoś im nie za bardzo poszło , choć kto ich tam zrozumie PS jak by ktoś miał ochotę na ocka ocw t750 to zapraszam na pw Pozdrawiam Edytowane 23 Marca 2013 przez lukaspl21 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seven 50 #575 Napisano 23 Marca 2013 E tam, nie jest źle. Mi się podobają (zresztą ostatnio sporo Ocków zaczęło mi się podobać ), choć jak dla mnie wciąż niekwestionowanym numerem jeden pozostaje OCW-T100TB. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach