Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

roj

o cechach werków i zależnościach pomiędzy nimi

Rekomendowane odpowiedzi

tu nie musi być dużo sensownych wniosków. Chciałbym żeby udało się w jednym temacie zebrać kilka podstawowych info o większości popularnych werków plus opinie paru osób co do ich używania/serwisowania. To naprawdę będzie duża pomoc dla takich laików jak ja, którzy trafiając na forum nie wiedzą nic.

A propos, czy dubois-depraz to firma modyfikująca werki czy nazwa zmodyfikowanych werków czy jeszcze coś innego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

He, he, czuje, ze bedzie zadyma...

Na poczatek starczy wiedziec, ze ETA 2892 jest lepsza od 2824, a obie konstrukcje sa w ogole vintage, co w przypadku 2824 bardzo wyraznie swiadczy o lenistwie Szwajcarow (w przypadku 2892 nie, bo coz mozna poprawic czy zmienic w prawie ze idealnym weku?).

Dlaczego o lenistwie? Zrobili Valgranges...

na podobnej zasadzie:

1/ możesz wybrać mechanizm bazowy 2824 (2826,2834, 2836 - różnią sie kalendarzem) lub 2892, który występuje z licznymi komplikacjami i jest dużo cieńszy niż 2824, mniej awaryjny i dokładniejszy(2893-2 -GMT, 2895-mała sekunda, 2896-BIG DATE, 2897 - wskaźnik rezerwy), nie wspominając, że służy również jako bazowy do komplikacji repetiera.

I to są stare ETY. Nowymi odpowiednikami są Valgranges A07.111, A07.161 (Wskaźnik rezerwy) , A07.171 (GMT)- większe od 2892i ciągle mniej popularne.

2/Jeśli chcesz mieć naciąg ręczny to masz Unitasy 6497,6498, które również sa bazą wielu komplikacji np. regulatora lub Ety 2801 (bez daty), 2804 (z datą)- mniej popularne i duzo mniejsze od Unitasów.

3/Chronograf - ETA 2894 mało popularna - aż 37 kamieni. Powszechnie stosowane są niezawodne VJX 7750,7751(pełny alendarz z fazami księżyca,)7753,7754(GMT), z których 7750 jest bazą dla licznych komplikacji. Wadą VJX jest ich grubość i jednostronna praca wahnika. Z chrono jest jeszcze nowa Valgranges choć nie zetknąłem się z nią w zegarkach.

Tyle o męskich etach.

Popularne są jeszcze selity zwłaszcza SW200, odpowiednik ETA 2824 z dorzuconym kamieniem ale jednak większą awaryjnością, choc rzekomo to to samo. Są SOPRODy, są peseux z którymi zetknąłem się jedynie w serii 7000, 7001. To mechanizmy z ręcznym naciągiem.

To może zacznijmy od porównania chrono.

Wg mnie było by tak:

- Rolex 4130

- El primero Zenith

- Valgranges - wg mnie topowy werk seryjny ety z chrono

- ETA 2894 - bazujący na 2892

- Lemania 5100 - awtomat :)

- Valjoux 7750 - vintage

- Lemania 1863 - historyczny, za sppedmastera, manual

- Poljot 3133 - a tak, za bezawaryjność i ponadczasowość

- Sellita SW 500 - tak to jest jak po upływie lat wygasają patenty i każdy może rozpocząć w garażu produkcje. Podobno robione na dokładnie tych samych maszynach co ETA, tylko ponoć z jakiegoś powodu bardziej awaryjne.

- sea gull st 19

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy Valgranges ma spore wymiary (te zegarki, które znalazłem z nim na szybko w google maja powyżej 13 mm)?

dodatkowo przy certinie z Valgranges znalazłem info, iż jest to mechanizm zarezerwowany dla Certiny i Longines a znalazłem też ML z tym werkiem. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@jakubos: dodaj jeszcze "vintage" Venus 150/175 (roznia sie glownie wielkoscia) z ich wspolczesna wersja rozwojowa: Sea-Gull ST 19 :) .

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy Valgranges ma spore wymiary (te zegarki, które znalazłem z nim na szybko w google maja powyżej 13 mm)?

dodatkowo przy certinie z Valgranges znalazłem info, iż jest to mechanizm zarezerwowany dla Certiny i Longines a znalazłem też ML z tym werkiem. :)

Valgranges zrobili bo valjoux ma 30 mm, i to było za mało (rozstaw tarcz)

na współczesne klimaty. Niektóre firmy dodają wprawdzie do totalizatorów jakieś obwódki (Certina)

żeby to optycznie powiększyć ale imho to pomyłka.

Valgranges ma 36 mm. Jak na mechanizm to sporo.

Może jakaś specjalna wersja dla Certiny. Z Valgranges jest wiele zegarków np Chopard.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest tak, że Valgranes=chrono. Valgranges to rodzina mechanizmów - jak napisał Piotr. CZy on jest topowy? Ja postawiłbym raczej na 2894.

CO do wyłączności - tak było tylko na początku. Werk stosowany był wyłącznie w Longines i Certina. Obecnie ta wyłączność się chyba skończyła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to chyba doktorat można zrobić na takim temacie o werkach !!! Takie zagmatwania komplikacje i to wszystko w obrębie jednego mechanizmu. a co dopiero japońskie, szwajcarskie, niemieckie i inne mechanizmy ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetny wątek!

Jako kolejny amator w tej dziedzinie, chłonę takie posty jak gąbka.

IMO można by to jakoś sklasyfikować na zasadzie mniej porównawczej (2824 gorszy od 2894), a bardziej opisowo, w ramach jednego werku, np.:

&*(&*(&*(&*(&*(&*(&*(&*(&*(&*(&*(&*(&*(&*(&*(&*(&*(&*(&*(&*(&*(&*(&*(&*(

7750 - mechanizm pół-automatyczny (z możliwością dokręcania koronką), z funkcją chronografu, oraz podwójnej daty (day/date - z możliwością szybkiej zmiany), stworzony w 1970, wprowadzony na rynek w 1973-74, wytwarzany i rozwijany do dziś.

Mechanizm bazuje na wcześniejszym 7733.

post-1528-0-08413900-1331556539.jpgval77502.jpg

post-1528-0-43446500-1331556540.jpg

Przykładowe wariacje:

7750 - komplikacja chronografu + wskazanie day/date (wersja 7760 - naciąg ręczny)

7751 - dodatkowo wskaźnik faz księżyca (odpowiednik z naciągiem ręcznym - 7761)

7753, 7754 - dodany moduł GMT

na wcześniejszej wersji 7734 (naciąg ręczny) opiera się popularny poljotowski mechanizm 3133)

&*(&*(&*(&*(&*(&*(&*(&*(&*(&*(&*(&*(&*(&*(&*(&*(&*(&*(&*(&*(&*(&*(&*(&*(

Świadomie pominąłem kwestie dla laika drugorzędne: ilość kamieni w poszczególnych wersjach, rozmiar werku, lata produkcji, układ subtarcz itp.

Dostęp do dokumentacji technicznej dla wyjątkowo zainteresowanych (zawiera info o montażu, częściach):

Można ściągnąć dokumentację techniczną ze strony ETA

http://www.eta.ch/

idź do "Customer Service", potem "Customer Service Portal".

Otwiera się nowe okno. Idź do "Technical Documents", w okienku "Caliber" wpisujesz 7750 i pojawia się spis dokumentów w pdf. Po kliknięciu na nazwę pliku, otwiera się dokument. Przy próbie otwarcia w nowym oknie przeglądarki pojawia się pytanie ohasło, więc :)

Ale z otwartego da się zapisać na dysk :)

Jakby ktoś był zainteresowany, a nie mógł sobie poradzić, mogę przesłać mailem :)

Przykładowy kawałek strony:

post-1528-0-25791000-1331556542.jpg

Można bez końca patrzeć na ogień, wodę i parkującą kobietę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wow! a w starej patelni orienta to co za mechanizm był? Mam takie cuś rozgrzebane na cześci pierwsze ... wyczyszczone poprostowane ... i jak to złożyć ? :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetny wątek!

Jako kolejny amator w tej dziedzinie, chłonę takie posty jak gąbka.

no ja właśnie mam to samo i gdyby wrzucać dyskusje o werkach, spostrzeżenia i uwagi w ten temat to naprawdę będzie pożyteczny (nawet pomimo nieustannego spamowania niektórych :lol: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie udało mi się zdobyć informacji co do przejęć poszczególnych firm przez ETĘ (potem Swatch Group).

ETA się tym nie chwali, a w historii na Valjoux też brak konkretów.

Znalazłem na forum opis 2824-2 stworzony przez Zel-Gadisa, byłby więc kolejny werk opisany - ETA 2824-2

Można bez końca patrzeć na ogień, wodę i parkującą kobietę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja słyszałem i czytałem w jakiejś zagranicznej prasie że Swatch Group macza palce w Valjoux'ie , że ponoć przejąć chcą to i wcielić w ETE ... nie wiem jak to jest ... ? Wykupują inne firmy i wcielają je w jeden wielki moloch ??? jak to wygląda ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może wymieni ktoś wszystkie (o ile to możliwe) marki werków i ich pochodzenie - nie chodzi mi o dokładne numery seryjne.

Bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Valioux juz dawno jest w ramach ETA SA Manufacture Horlog?re Suisse.

Obecnie te mechanizmy w icjniej nomenklaturze to Eta 7750 itd.

Mechanizmy - nie wszystkie - ale bardzo dużo jest tu: Ranfft

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adi czyli dobrze rozumiem, że np Tissot robi własne mechanizmy, Zenith swoje, Wostok i Rolex także...:/? Czy te marki po prostu modyfikują istniejące i nadają im własne nazwy..? Czy jeszcze inaczej to wygląda?

Bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tissot nie robi własnych mechanizmów. Kupuje je od ETA.

Totalny laik :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adi czyli dobrze rozumiem, że np Tissot robi własne mechanizmy, Zenith swoje, Wostok i Rolex także...:/? Czy te marki po prostu modyfikują istniejące i nadają im własne nazwy..? Czy jeszcze inaczej to wygląda?

Tissot nie robi swoich mechanizmów. Nawet nie nadaje im nazw. Rolex stosuje własne werki. Zenih ma swój Elite i El primero i wariacje na ich temat. Wostok ma również swoje. Tak ogólnie to tanie marki stosują mechanizmy standardowe jak Eta, Miyota, Sellita, Claro itp.

Ale i bardzo często marki z wyższych półek jak i z zegarkowego olimpu stosują werki innych producentów. Nawet tacy wielcy jak Patek,Vacheron. IWC etą nie gardzi. Jedni wielcy pomagają tworzyć innym itp. Np "własny" werk Pnerai stworzył JLC.

Generalna zasada jest taka - tanie werki w tanich markach. Potem im wyżej tym werki w wyższych specyfikacjach, modyfikacje, werki z wyższych pólek, werki in house.

Wyjątkiem są takie marki jak Citizen z własnymi werkami tak mechanicznymi jak i kwarcowymi, Seiko mający w ofercie od najprostszych po super werki z Carillonem - za to kochamy Seiko, Casio i własne dość zaawansowane kwarce. I masa niezłych ale i śmieciowych marek chińskich, z "własnymi" werkami będącymi zazwyczaj klonami innych werków lub kontynuacjami licencyjnych nie produkowanych już werków szwajcarskich. Nadal produkują werki Rosjanie - Wostok, Poljot, Łucz na Białorusi - podobno nabyty przez FM. Czeski Prim ma własny werk, MArk Niemieckie jak L&S, Nomos, GO, Przymierza się Damasko. Producenci ACHCI. Werków jest bardzo wiele.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i właśnie o taką informację mi chodziło ;). Dzięki wielkie za ciekawą odpowiedź. Jeśli przyjdą mi do głowy jeszcze jakieś pytania w tym temacie będę pisał.

Bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wreszcie trafiłem na temat, którego mi brakowało.

Należę do szerokiej grupy lamerów, ignorantów i tym podobnych, którzy potrzebują takich podstawowych informacji...

Na początku przez przypadek zobaczyłem na Allegro Tissota PRS-516 i po prostu oszalałem na jego punkcie. Zakupiłem go po jakimś czasie, w tajemnicy przed żoną i byłem bardzo szczęsliwy... (nie z powodu, że w tajemnicy, ale że go mam :) )

Potem znalazłem to cholerne forum i moje szczęście prysło :) Teraz poświęcam czas w pracy na studiowanie forum, próbując dojść do tego jaki zegarek wybrać, żeby był on juz na całe moje życie :)

W związku z tym miałbym jedno z szeregu lamerskich pytan:

Z tego co wiem, to w moim zegarku jest mechanizm ETA 2836-2. A w takim zegarku : Eterna Matic KonTiki Four-Hands ponoć jest też ETA 2836-2. Czy to sa takie same mechanizmy, czy pomimo tych samych oznaczen beda sie czyms roznily - jakims wykonczeniem czy cus ?

Klasa zegarków jest zupełnie inna, to wiem nawet ja :)

A czy ktoś mógłby mi też wyjaśnić co oznacza "in house" ? Coś jakby że we własnym zakresie czy jak ?

I proszę bez nerwów na mnie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cieszę się, że jednak temat komuś się przydaje (choć sam niestety dużo tu napisać nie mogę :) )

In-house oznacza, iż werk produkowany jest przez producenta zegarka. Nie np. kupiona w częściach i zmodyfikowana ETA tylko własny mechanizm.

werki in-house

a co do szukania zegarka jednego na całe życie.. albo czytanie forum, albo jeden zegarek - wybieraj :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wreszcie trafiłem na temat, którego mi brakowało.

Należę do szerokiej grupy lamerów, ignorantów i tym podobnych, którzy potrzebują takich podstawowych informacji...

Na początku przez przypadek zobaczyłem na Allegro Tissota PRS-516 i po prostu oszalałem na jego punkcie. Zakupiłem go po jakimś czasie, w tajemnicy przed żoną i byłem bardzo szczęsliwy... (nie z powodu, że w tajemnicy, ale że go mam :) )

Potem znalazłem to cholerne forum i moje szczęście prysło :) Teraz poświęcam czas w pracy na studiowanie forum, próbując dojść do tego jaki zegarek wybrać, żeby był on juz na całe moje życie :)

W związku z tym miałbym jedno z szeregu lamerskich pytan:

Z tego co wiem, to w moim zegarku jest mechanizm ETA 2836-2. A w takim zegarku : Eterna Matic KonTiki Four-Hands ponoć jest też ETA 2836-2. Czy to sa takie same mechanizmy, czy pomimo tych samych oznaczen beda sie czyms roznily - jakims wykonczeniem czy cus ?

Klasa zegarków jest zupełnie inna, to wiem nawet ja :)

A czy ktoś mógłby mi też wyjaśnić co oznacza "in house" ? Coś jakby że we własnym zakresie czy jak ?

I proszę bez nerwów na mnie :D

To sa takie same mechanizmy (ETA 2824 z podwojnym kalendarzem - data i dzien tygodnia). Moga jednak roznic sie jakoscia wykonczenia - sa zdaje sie cztery poziomy fabrycznego wykonczenia a i producent czasami co nieco poprawia. Niestety dla laika nie jest wcale tak latwo poznac roznice, a opisy zegarkow zwykle te sprawe dyskretnie pomijaja milczeniem. Jedyne co jest dosc pewne, to jesli zegarek ma certyfikat COSC (tzn. nosi dumnie napis: chronometer) to werk jest najwyzszej fabrycznej jakosci wykonczenia - ale tez i placi sie za to.

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co do szukania zegarka jednego na całe życie.. albo czytanie forum, albo jeden zegarek - wybieraj :)

Zdaje sobie z tego sprawę, zwłaszcza że każdy z pokazywanych przez Was na forum zegarków przyprawia mnie o dreszcze :)

Jak bym juz sie na cos zdecydowal to musialbym przestac tu zagladac :D

To sa takie same mechanizmy (ETA 2824 z podwojnym kalendarzem - data i dzien tygodnia). Moga jednak roznic sie jakoscia wykonczenia - sa zdaje sie cztery poziomy fabrycznego wykonczenia a i producent czasami co nieco poprawia. Niestety dla laika nie jest wcale tak latwo poznac roznice, a opisy zegarkow zwykle te sprawe dyskretnie pomijaja milczeniem. Jedyne co jest dosc pewne, to jesli zegarek ma certyfikat COSC (tzn. nosi dumnie napis: chronometer) to werk jest najwyzszej fabrycznej jakosci wykonczenia - ale tez i placi sie za to.

A zatem w przypadku tych dwoch zegarkow to decyduje - jesli chodzi o cene - marka ? czy jakies inne czynniki ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A zatem w przypadku tych dwoch zegarkow to decyduje - jesli chodzi o cene - marka ? czy jakies inne czynniki ?

Wiele czynników decyduje o cenie (mówię tu nie tylko o zegarkach).

Poza oczywistymi typu: użyte materiały, jakość wykonania itp. są jeszcze inne aspekty takie jak: np. reklama, rozpoznawalność marki, prestiż itd.

Polecam Ci również ten wątek:

LINK

Totalny laik :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.