Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Canis

SEIKO 5 AUTOMATIC SNK809K2 Aviator

Rekomendowane odpowiedzi

Świetny zegar. Mam pytanie - czym się różnią modele 809K2, 807K2 i 805K2. Czy tylko kolorem paska i tłem datownika? Jaki mechanizm w tym siedzi? I ostatnie - czy zegarek na ręku nie wygląda przymaławy, pytam bo w spexach podane jest 38mm. Mam Mako i 42mm wygląda mało. Dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Istotnie te modele różnią się tylko kolorem tarczy i paska. We wszystkich siedzi 7S26B, czyli obecny standard SEIKO 5. Jeżeli masz duży nadgarstek, to ten zegarek będzie wyglądał na mały.

Jurek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki, czy ktoś mógłby w takim razie wkelić fotkę z rączką? :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiście może ciut za mały na mój nadgarstek. Ale całokształt jest OK. Wolę mniejszy zegarek, który mi się podoba, niż większy, który jest wg mojego oka brzydki.

Postaram się dzisiaj wkleić zdjęcie zegarka na mojej łapie - do wieczora myślę, że się wyrobię ;-)

Wklejam:

3483fb638d1e5091med.jpg

9c80806e63450242med.jpg

Dobry zegarek nie jest zły!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki. Bardzo fajny ten zegar ale mam poważne wątpliwości co do jego średnicy, czy on ma 38mm czy troszkę mniej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmierzę po powrocie do domu i dam znać, bo w chwili obecnej mam inny czasomierz na dłoni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Średnica zewnętrzna koperty wynosi 37,3mm - mierzona suwmiarką VIS made in Poland z rozdzielczością 0.05mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Średnica zewnętrzna koperty wynosi 37,3mm - mierzona suwmiarką VIS made in Poland z rozdzielczością 0.05mm.

To chyba jednak za malo :blink: Bardzo dziekuje za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

świetny zegarek ale niestety maleństwo - dlatego z niego zrezygnowałem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wszystkie zegarki muszą mieć 49mm.

Ten na bransolecie wygląda ok - bo na nadgarstku leży świetnie.

Choć Samurai czy nawet 007 leżą lepiej.

Pozdr

G

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W/W seiko na bransolecie lezy doskonale i optycznie też rozmiar zyskuje. Ew, można doprawić gruby pach i powinno tez być łądnie (u mnie jest srednio łądnie bo w zamotaniu kupiłem paski zwężające się ;)).

Bardzo łądnie będzie tezna pasku z podkładką - ktoś pokazywał na forum i było swietnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W/W seiko na bransolecie lezy doskonale i optycznie też rozmiar zyskuje.

Na bransolecie to już niestety po pilocie... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego też zamieściłem uwagę o odpowiednim pachu :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od tygodnia noszę SNK809K1. Do samego zegarka jakichkolwiek zastrzeżeń brak, jestem z niego bardzo zadowolony, chociaż brakuje mi kilku funkcji, ale nimi będę się przejmował, jak będzie mnie stać na 100x droższy model :D

Natomiast bransoleta momentami jest trochę dokuczliwa i nosi się ją jak gąsienicę T-34. Ogromne ogniwa i co jakiś czas wyrywa jakiś włos. Możecie doradzić gdzie szukać innej, lepszej bransolety do tego zegarka ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy koś mnie poratuje informacją jaki jest rozmiar paska w aviatorach?

Dopiero czekam na transport zza wielkiej wody (sztuk 2, bo przecież lepsza połowa nie przeoczyłaby okazji do powiększenia kolekcji :)), a chciałbym zamówić do niego customa od kolegi nick555.

Nigdzie nie mogę znaleźć info o szerokości paska :)

" Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem że na świecie jest tylu idiotów " - S.Lem

" Naród wspaniały, tylko ludzie k_rwy " - Marszałek J.Piłsudski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego też zamieściłem uwagę o odpowiednim pachu :D

Zamówiłem przed chwilą do swojego Seikacza odpowiednio gruby pach prosto od Pattiniego. Kolor czarny, szerokość 18mm (nie zwężająca się), grubość 4mm, przeszycie białą nicią. Po ostatnich doświadczeniach z paskiem Pattini w innym zegarku wiem, że firma ta produkuje wyśmienite paski, które od zawsze chciałem mieć.

Jak dojdzie, to zapodam odpowiednie fotki.

Czy koś mnie poratuje informacją jaki jest rozmiar paska w aviatorach?

...

Nigdzie nie mogę znaleźć info o szerokości paska :D

Aviatory, o którym mowa w tym wątku mają paski o szer. 18mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dojdzie, to zapodam odpowiednie fotki.

Obiecane fotki :)

7faa026685a3c0c8m.jpg 5547ba0243c8c0c1m.jpg 128e71ad8b28912em.jpg b0862eeeba9e5638m.jpg df6dd7bf92ec02d6m.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj odebraliśmy nasze dwie sztuki..

:)

Moje khaki, i piaskowiec lepszej połowy.

Mam plan jutro pstryknąć im fotki gdzieś na zewnątrz, ale zobaczymy co z tego wyjdzie. Przy sztucznym świetle i w domu się nie podejmuję :)

Wnioski na gorąco:

+ Ładne i zgrabne

+ Dobra lumina

+ Fajnie wykonany pasek

+ Dobrze wygląda na kobiecej doni

- Nieco gorzej wygląda na nadgarstku 18cm :)

Aviatory, o którym mowa w tym wątku mają paski o szer. 18mm.

Z opóźnieniem, ale dzięki za info.

Bardzo chciałem ci nie wierzyć, ale chwilę później sam znalazłem info producenta..

NO I NOSZĘ DAMSKI ZEGREK :)

" Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem że na świecie jest tylu idiotów " - S.Lem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zdjęcia pokazują że zegareczek taki mały nie jest . na pewno go sobie kupie i poszukam skórzanego paska masywnie wyglądającego .

ps . nie rozumiem pędu do przesadnie dużych zegarków , wygląda to śmiesznie , koleś cherlak a na rączce duża busola

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ps . nie rozumiem pędu do przesadnie dużych zegarków , wygląda to śmiesznie , koleś cherlak a na rączce duża busola

Masz trochę racji, jednak to nie zawsze jest takie proste.

Przez wiele lat nosiłem Timexy z kopertami 39-43mm, od kilku miesięcy męczę "pilota" Invicty który ma 48mm. I o ile pilot jest rzeczywiście nieco przerysowany, to przy wzroście 198cm i tak leży jak ulał. Jestem szczupak, ale koperty poniżej 40mm wyglądają nieco dziwnie. Z drugiej strony, na ręku moje dziewczyny która ma lekko ponad 170cm, Aviator jest w sam raz.

Wniosek - zegarek rozmiarem przypomina oryginalne wojaki z lat 50-60'. Podobną tarczę i wielkość widziałem w bodajże Hamiltonie dla US Marines (Korea-Wietnam). Więc jeśli nie lubisz rozmiarów męskich vintage, albo masz powyżej 180cm - sugeruję przymiarkę takiej koperty w jakimś salonie. Pasek 18' wygląda nieco dziwnie na męskim nadgarstku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I o ile pilot jest rzeczywiście nieco przerysowany, to przy wzroście 198cm i tak leży jak ulał. Jestem szczupak, ale koperty poniżej 40mm wyglądają nieco dziwnie. Z drugiej strony, na ręku moje dziewczyny która ma lekko ponad 170cm, Aviator jest w sam raz.

(...)

Wniosek - zegarek rozmiarem przypomina oryginalne wojaki z lat 50-60'. Podobną tarczę i wielkość widziałem w bodajże Hamiltonie dla US Marines (Korea-Wietnam). Więc jeśli nie lubisz rozmiarów męskich vintage, albo masz powyżej 180cm - sugeruję przymiarkę takiej koperty w jakimś salonie.

Nie bardzo rozumiem zależności "wzrost-średnica zegarka". Jak to się ma to siebie? Ja przyjmuję zależność "grubość nadgarstka (obwód)-średnica koperty".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

XLesio na pewno przymierzę , mam swatch-a o średnicy 38 mmm i tak źle nie wygląda na moim nadgarstku ( obw. 18.5 cm ) .

Obecnie noszę adriaticę seria aviator e7896d4b4e1dececm.jpg i szukam jeszcze innego zegareczka w klimatach lotniczych .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bardzo rozumiem zależności "wzrost-średnica zegarka". Jak to się ma to siebie? Ja przyjmuję zależność "grubość nadgarstka (obwód)-średnica koperty".

Uproszczenie i skrót myślowy, ale gwarantuję że w 4 przypadkach na 5 się sprawdzi :)

Tzn średnica nadgarstka, nawet u takiego cherlaka jaka ja, jednak podąża za ogólnymi gabarytami

EOT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Odkopię trochę temat.

Znalazłem taką aukcję:

http://allegro.pl/oryginalny-zegarek-meski-seiko-snk809-5-nowy-i4829421878.html

Jako, że jest to niby sprowadzane z USA, to jestem mega sceptyczny. Zna ktoś może tego sprzedawcę? Można zamówić?

Przyłączam się do pytania. Miał ktoś do czynienia z tym sprzedawcą?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.