Jacek. 0 #876 Napisano 31 Marca 2007 Ps. Jacku, jak tylko odzyskam kontakt z nawierzchnią ... wrócę i "pomszczę" ten rysunek ;-) ;-) ;-) Postaraj się; ilość startów powinna równać się ilości lądowań BTW: to małe tam na końcu - mój Meerkat mi się przypomniał. J. 0 Jacek Tomczak - Janowski-=WSzA=-Warsztat Szyderstwa Artystycznego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Bigbart #877 Napisano 31 Marca 2007 Pytanie do forumowiczów: mam zamiar kupic sobie nożyk EDC no i wybrałem sobie Spyderco Delica 4 nową, tyle że chciałbym go sobie sprowadzić z USA bo tam ceny oki i stąd pytanko czy ktoś zna jakiś sklep internetowy w którym będą niskie koszty przesyłki do Polski, bo ja szukam szukam i wszędzie ok 35 $, a to troche sporo przy cenie nożyka ok 40-45$... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość MichaelD #878 Napisano 31 Marca 2007 www.pvk.com www.knifeworks.com www.newgraham.com 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diplodok 63 #879 Napisano 31 Marca 2007 Pytanie do forumowiczów: mam zamiar kupic sobie nożyk EDC no i wybrałem sobie Spyderco Delica 4 nową, tyle że chciałbym go sobie sprowadzić z USA bo tam ceny oki i stąd pytanko czy ktoś zna jakiś sklep internetowy w którym będą niskie koszty przesyłki do Polski, bo ja szukam szukam i wszędzie ok 35 $, a to troche sporo przy cenie nożyka ok 40-45$... Wejdź na www.knives.pl i zajrzyj na bazar. W TYM WĄTKU Wojtek sprzedaje dużo Pająków w dobrych (czasem bardzo dobrych) cenach. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
demon 0 #880 Napisano 1 Kwietnia 2007 Nie wiem czy do "bazaru" nie trzeba się logować :-( Jeżeli tak, to należałoby utworzyć nowy profil. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
demon 0 #881 Napisano 3 Kwietnia 2007 Panie, Panowie ... Jestem tak zadowolony, że aż skopiuję mojego posta z forum nożowego bo nie mam siły pisać "na nowo" ;-) Czapki z głów Dwudziestoletni szufladowiec Frosts (model 1354) ... 120 zł nożyk ... moja mina bezcenna Qr ... marzyłem o skinerze z drewnianą rączką i "młotkiem" na końcu ... Ta stówka była mi potrzebna jak powietrze. Odetną mi telefon, wyłączą prąd, zlicytują samochód. Mam to w D. Żywcem mnie nie wezmą. Nie chcę innego fikseda. Mam nadzieję, że to nie sen ... i nie obudzę się z Kopromedem (taki polski bazarowy szmelc) pod poduszką ;-) Foto za aukcji. Edit, doczytałem się, że właściciel ocenia wiek na lata 60-70, a więc 30-40 nie dwadzieścia. Jeszcze lepiej :-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość MichaelD #882 Napisano 3 Kwietnia 2007 Mi sie podobaja niesamowicie noze:Matt Lamey' http://www.imageseek.com/lamey/ i Matt Lesniewski http://www.mlknives.com/ http://www.mlknives.com/tarstag.htm i http://www.mlknives.com/huntingbowiescamp.htm D4 i H1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
demon 0 #883 Napisano 3 Kwietnia 2007 fajne, fajne ... ale aż strach zapytac o cenę ;-) edit, Matt Lamey jest fajny - nie ML Knives. Te rogi zamiast rękojeści :-( i kuchenny "dizajn". 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość MichaelD #884 Napisano 3 Kwietnia 2007 Lamey bierze 50$ za 1 cal ostrza te drugie bowie to okolo 500 $. Lesniewski 149 $ za ten pierwszy nóż okładzinami z poroża. ...czyli ceny naprawdę bardzo przywoite. zastanawiam sie czy nie zamowic takiego "kucheniaka" ale z okładzinami z curly maple i częściowym filework'iem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
demon 0 #885 Napisano 3 Kwietnia 2007 hmmm ... kwestia skarbonki, jak zawsze - narazie się wstrzymam z zakupem ;-) Dla Polaka (przeciętnego) to jednak ładny pieniądz. Edit. Moim zdaniem bylby trochę za długi. Wydaje mi się że 15 cm ostrza to max w takim nożu - dłuższe to już chyba tylko do chleba ... Co to jest curly maple ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość MichaelD #886 Napisano 3 Kwietnia 2007 Curly Maple http://en.wikipedia.org/wiki/Curly_mapleMaple to Klon Za dlugie ? To ostrze w tym "kucheniaku" ma 4 5/8 cala (11,77 cm) czyli poniżej twoich 15 cm. Podoba mi sie w tym nozu, ze krawędź tnąca jest praktycznie na cala długość ostrza, poza tym pelen plaski szlif, 3/16 " grubości na 4 5/8" cala ostrza, jak dla mnie to idealne nożyk do wszystkiego. a tam lubię duże zabawki, ciekawe co powiesz na 25 cm ostrze w Battle Rat'ie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
demon 0 #887 Napisano 3 Kwietnia 2007 Może o innych nożach mówimy :-D Dla mnie najbardziej kuchenny jest ten większy z tych dwóch: http://www.mlknives.com/image/baglongknifesteel15940.jpg . Nie uwierzę, że ma < 15cm :-D Noże Mla przypominają mi wielkie zjeżdżone na szlifierkach czarne ostrza w drewnianych oprawach królujące swego czasu w sklepach mięsnych i kuchniach. Moja babka ma taki. Wysokowęglowa stal pokryta 50 letnią patyną, ostrze w ksztalcie długiego cienkiego trójkąta. Paskudztwo :-) Zdecydownie nie mój 'fason'. wygląda prawie jak ten: http://www.mlknives.com/image/nofrillsbutcher150.jpg (po stu ostrzeniach).Ten natomiast; http://www.mlknives.com/image/optionbowiec63652.jpg kojarzy mi się z brudnym nożem obecnym we wszyskich możliwych zakładowych stołówkach. Leży sobie od wieków a klasa robotnicza rozprówa nim mielonki i kroi cebulę (w mojej poprzedniej firmie chłopaki miały taki "kozik" bo to nie "nóż" tylko "kozik"). Ten http://www.mlknives.com/image/somebowies63519.jpg (prawy-górny róg) to chodzące załamanie psychiczne. Znowu posłużę się przykładem z poprzedniej firmy takiego "rogacza" miał mój kolega z pokoju - zagroziłem mu, że jak go zobaczę w "miejscu publicznym" to go wyrzucę :-) Coś w rodzaju ostrza obsadzone było w rogu za pomocą ołowiu (?). To niby-ostrze Ciągle wypadało na ziemię. Nie ... nie mogę ;-) Pan Matt Lamey to zupełnie inna klasa ... pomniejszyć trochę Bowie i byłby fajny biwakowiec. Ps. Bez urazy mam nadzieję. ML totalnie nie trafia w moje poczucie esteryki. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość MichaelD #888 Napisano 4 Kwietnia 2007 To co powiesz o tych "Kucheniakach" :?: :!: http://www.knifeart.com/blacinbow.htmlhttp://www.knifeart.com/henstagsilwi.htmlhttp://www.knifeart.com/wilblacfigbo.html 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seiken 86 #889 Napisano 4 Kwietnia 2007 Mam kute kuchenniaki Fiskarsa najdłuższy ma ostrze 21 cm -i jest najmniej używany deko przy długia najczęściej w kolejnościszefa kuchni - 18cmpikuteki 11cm do warzyw :wink: Ten za 2100$ to deko profanacjaTe kuchenniaki Bowie są może i ładne.......ale nie mają jak dla mnie klimatu kuchni :wink: a po za tym to będą rdzewieć za dużo roboty aby utrzymać je w należytym stanieto raczej "dzieła sztuki" do trzymania w gablocie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość MichaelD #890 Napisano 4 Kwietnia 2007 nie wiem co wy sie tak przyczepiliście do tej rdzy :?: :?:. żadna stal nierdzewna nie będzie maila takich parametrów jak stal węglowa/łożyskowa/ narzędziowa. Takie ślady po kuciu czy patyna ktora wytworzy sie po pewnym czasie to coś pięknego, taki nóż ma przynajmniej dusze 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seiken 86 #891 Napisano 4 Kwietnia 2007 nie wiem co wy sie tak przyczepiliście do tej rdzy :?: :?:. żadna stal nierdzewna nie będzie maila takich parametrów jak stal węglowa/łożyskowa/ narzędziowa. Takie ślady po kuciu czy patyna ktora wytworzy sie po pewnym czasie to coś pięknego, taki nóż ma przynajmniej dusze Za te kase to kupie sikor co nie zardzewieje i ten to dopiero będzie miał "dusze" ja rozumiem patyna itpale qr..... nie za tyle szmalu :wink:bo taką "duszę" uzyskam z kuchenniaka za 10 zet od ruskichnapisałem to dzieło sztuki a nie kuchenniak :wink: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
demon 0 #892 Napisano 4 Kwietnia 2007 to dzieło sztuki a nie kuchenniak :wink: Dokładnie tak. Są piękne to prawda - ale ja w kuchni oczekuję raczej praktyczności, higieny ( czyli nierdz. i łatwe mycie ), "bezobsługowości" noża niż piękna. Nie mam rodziny więc umycie noża kuchennego, stołowego, łyzki i widelca to dla mnie nie problem. Ale gdybym miał rodzinę prawdopodobnie pomyślałbym o zmywarce. Takie czasy ... Co innego klimatyczny nożyk na wyprawę do lasu. Tu sytuacja jest inna, Mogę poświęcić parę chwil raz na 2-3 tygodnie i przetrzeć wysokowęglowe ostrze np. pastą do zębów* w celu usunięcia kilku "kropek". W imię klimatu, "zycia noża" itp.Ale oczywiście to moje prywatne zdanie, nie zmuszam nikogo, nic nie chcę udowadniać. Jeżeli ktoś ma czas i ochotę (o $ nie wspominam ) to jak najbardziej chwała mu za to. Wg. mnie Te "kuchenniaki" stylowo pasują raczej do tortu niż pieczonego mięsa. W mojej kuchni chciałbym widzieć raczej coś takiego : http://www.ehamono.com/washiki/marukastu/i...sou-santoku.jpg . Niekoniecznie santoku, chodzi o zbliżony styl. * - proszę się nie śmiać 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seiken 86 #893 Napisano 4 Kwietnia 2007 Dlatego proponuję abyś zakupił sobieFiskarsy z serii Cuisine /kute/1.Szefa kuchni2. do siekania, typ Santuko 3. do obierania -najlepiej 2 szt bo sie przydają4 nóż do chleba /ewentualnie/5 . Pikutek Victorinoxa - Obowiązkowo6. Ostrzałke na rolce - kupisz w IKEI za 19,90 fiskarsa /tylko bez napisu/7. listwa magnetyczna -co by sie noże nie tępiły w szufladzieJa mam taki zestaw bez noża do chleba tylko nóż do mięsa i wędlini od tej pory wywaliłem wszystkie inne kuchenniaki nareszcie mam ostre noże i święty spokój [/b] 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
demon 0 #894 Napisano 4 Kwietnia 2007 nareszcie mam ostre noże i święty spokój i debet na koncie Ja mam jeden duży nóż, jeden średni (udaje stołowy) i jeden mikro. Musi wystarczyć. Kiedyś (mam nadzieję) przynajmniej jeden duży, kuty Victorinox zamieszka w kuchni. Nie koniecznie zaraz nóż szefa - poprostu jakiś w miarę długi i ciężki. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seiken 86 #895 Napisano 4 Kwietnia 2007 Ni debetu nie mam cały komplet ok 380 zet razem z listwą magnetyczną Miałem i Vicka kutego ale brat mi "zadoptował"Fiskarsy są porównywalne i tańsze -znacznie :wink: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
demon 0 #896 Napisano 4 Kwietnia 2007 Myślałem, ze więcej kosztuje taki "garnitur noży". Fiskarsy nawet ostatni oglądałem ;-) chociaż prawdę mówiąc taki ze mie mistrz patelni, że szkoda gadać. Masło na kanapki można smarować nawet plastikową jednorazówką wyniesiąną ukradkiem z podłej pizzerii :-D 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek. 0 #897 Napisano 5 Kwietnia 2007 Masło na kanapki można smarować nawet plastikową jednorazówką wyniesiąną ukradkiem z podłej pizzerii :-D J. 0 Jacek Tomczak - Janowski-=WSzA=-Warsztat Szyderstwa Artystycznego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gibber 0 #898 Napisano 17 Kwietnia 2007 Bedzie wkrotce: Wykonam ze stali sprezynowej 50S2 lub narzedziowej SK5V, nie zalezy mi na nierdzewnosci. Wsrod znajomych zyskal juz przydomek "Siekierka" 0 Seiko SNM011...w codziennej pogoni za dokładnością, w powietrzu, na lądzie, po wodą. PMy nie dochodza (czasem), kontakt via email. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tsuki 0 #899 Napisano 17 Kwietnia 2007 fajny. lubię tanto. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gibber 0 #900 Napisano 17 Kwietnia 2007 Mam jednego foldera drop pointa na stali 440 ktory "handcrafted in china" jest miekkciejszy od spinacza . Noze z ostrzem tanto pokochalem od pierwszego wejzenia i nigdy nie moglem sie na niego zdecydowac. 0 Seiko SNM011...w codziennej pogoni za dokładnością, w powietrzu, na lądzie, po wodą. PMy nie dochodza (czasem), kontakt via email. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach