Burns 4870 #19051 Napisano Wtorek o 12:54 (edytowane) W dniu 26.03.2026 o 17:31, Burns napisał(-a): Tym razem coś innego niż zwyczajowe pudełko z paczkomatu. Zobaczymy co przyjdzie zza wielkiej wody, w jakim czasie i jakiej kwocie opłat. Po kwocie do dopłaty jaką woła UPS, z wyliczeń wyszło mi, że mam plus 31% opłat od wartości przesyłki (koszt towaru+koszt transportu). Czyli gdyby to był nóż MT Select o wartości 500$ i które Sharg w pierwszej partii sprzedawał za 2800 to przy własnym szarpaniu się wydałbym 2687PLN. Za 100zł różnicy to wolę mieć z PL z gwarancją i możliwością zwrotu. A jak jeszcze niektóre wskakiwały w promocji to już całkiem. Oczywiście te z koleinych dostaw co wskoczyły za 3600 zł to już bardziej na ich niekorzyść (chyba, że będzie -20%). Trzeba też sprawdzić po ile one chodzą w USA bo może ten fioletowy sam z siebie jest droższy. EDIT. Sprawdziłem jest droższy o 100$, ale nie każdy z tych sprzedawanych za 3600zł jest droższy. Więc, jeżeli Select fioletowy kosztuję 600$ i znajdziemy wysyłkę za 50$ to nóż wyjdzie nas 3200zł, to w sharg przepłacimy 400, natomiast przy wysyłce Fedex za 180$ + 600$ za nóż to mamy dobre 3800zł Edytowane 23 godziny temu przez Burns 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
meXy 501 #19052 Napisano Wtorek o 15:18 Teraz FedEx wrzuca na cło wszystko co popadnie. A jeszcze niedawno byli bardziej wyrozumiali i przechodziło bez zbędnych komplikacji… 0 Co-Axial Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fonfelinni 277 #19053 Napisano Wtorek o 21:51 To nie 'widzimisie' firmy kurierskiej, tylko wszystko zalezy od wartosci towaru i nadawcy(firma/os fiz). Jesli wartosc towaru przekracza ~150eur to jest cło + vat, jesli ponizej to sam vat od wartosci towaru i kosztow transportu. W nozach jest kiepsko akurat, bo stawka celna dosc wysoka - 8,5% 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
meXy 501 #19054 Napisano wczoraj o 06:51 Było trochę widzimisie 😉 0 Co-Axial Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4870 #19055 Napisano 23 godziny temu (edytowane) Nigdy nie dostałem nic bez opłat, jeżeli mowa o pełnej deklaracji wartości dla towarów spoza UE. Sprzedawcy a jeszcze bardziej firmy nie chcą zaniżać wartości np z 1000$ na 100$ bo to miecz obusieczny jak towar zgnie no i łamanie prawa... Edytowane 23 godziny temu przez Burns 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fonfelinni 277 #19056 Napisano 21 godzin temu Zgadza sie. Ogolnie w cle nie ma zadnej 'mitycznej' loterii/przypadku/partyzantki, ze ktos dostaje cos bez oplat, a innym razem z oplatami. Wszystko sprowadza sie do tego jak wystawione sa dokumenty i na jakich warunkach jest transportowana przesylka. Czesto sprzedawcy biora na siebie np. oplaty celne, a podatek vat jest po stronie odbiorcy, albo co rzadziej sie zdarza, sprzedawca bierze na siebie wszystkie oplaty. Dla odbiorcy to prosty sygnal, dostal cos 'bez oplat', a tak naprawde cala procedura celna byla normalnie przeprowadzona, firma kurierska z wlasnego zabezpieczenia celnego pokryla oplaty celno-podatkowe, a nastepnie fakturowala nadawce. To dosc obszerny temat 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4870 #19057 Napisano 19 godzin temu (edytowane) Nie napiszę, że na koniec pasji nożowej, ale na pewno w dłuższej przerwie zakupowej, pochwalę się czymś takim: 5 października 2022 zapisałem się na nóż Chris Reeve Knives z planowanym 5 letnim czasem oczekiwania. 2 lutego 2026 dostałem maila, że chcą przejść do realizacji mojego zamówienia, Podjąłem rękawicę. Dzisiaj odebrałem nóż spersonalizowany - grawerowany, zrealizowany przez Tim'a. Z podpisami na pudełku i paszporcie przez Tim'a (Syn) i Anna (Mama) Reeve. (pikseloza celowa bo takie mam zobowiązanie) Edytowane 19 godzin temu przez Burns 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
herbee 184 #19058 Napisano 18 godzin temu Lepiej niż u Hitchcocka Właściwie to już gratuluję nabytku i serio pozytywne zazdro noża 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
meXy 501 #19059 Napisano 9 godzin temu 12 godzin temu, fonfelinni napisał(-a): Zgadza sie. Ogolnie w cle nie ma zadnej 'mitycznej' loterii/przypadku/partyzantki, ze ktos dostaje cos bez oplat, a innym razem z oplatami. Ja często tak mialem. Sklepy z USA kombinują i deklarują co chcą, a ja niekoniecznie chcę w tym uczestniczyć… 0 Co-Axial Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach