Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 26.03.2026 o 17:31, Burns napisał(-a):

Tym razem coś innego niż zwyczajowe pudełko z paczkomatu.

Zobaczymy co przyjdzie zza wielkiej wody, w jakim czasie i jakiej kwocie opłat.

IMG_20260326_172743.jpg

Po kwocie do dopłaty jaką woła UPS, z wyliczeń wyszło mi, że mam plus 31% opłat od wartości przesyłki (koszt towaru+koszt transportu).

Czyli gdyby to był nóż MT Select o wartości 500$ i które Sharg w pierwszej partii sprzedawał za 2800 to przy własnym szarpaniu się wydałbym 2687PLN.

Za 100zł różnicy to wolę mieć z PL z gwarancją i możliwością zwrotu. A jak jeszcze niektóre wskakiwały w promocji to już całkiem.

Oczywiście te z koleinych dostaw co wskoczyły za 3600 zł to już bardziej na ich niekorzyść (chyba, że będzie -20%). Trzeba też sprawdzić po ile one chodzą w USA bo może ten fioletowy sam z siebie jest droższy.

EDIT. Sprawdziłem jest droższy o 100$, ale nie każdy z tych sprzedawanych za 3600zł jest droższy.

Więc, jeżeli Select fioletowy kosztuję 600$ i znajdziemy wysyłkę za 50$ to nóż wyjdzie nas 3200zł, to w sharg przepłacimy 400, natomiast przy wysyłce Fedex za 180$ + 600$ za nóż to mamy dobre 3800zł

IMG_20260331_144812.jpg

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz FedEx wrzuca na cło wszystko co popadnie. A jeszcze niedawno byli bardziej wyrozumiali i przechodziło bez zbędnych komplikacji…

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie 'widzimisie' firmy kurierskiej, tylko wszystko zalezy od wartosci towaru i nadawcy(firma/os fiz). Jesli wartosc towaru przekracza ~150eur to jest cło + vat, jesli ponizej to sam vat od wartosci towaru i kosztow transportu. W nozach jest kiepsko akurat, bo stawka celna dosc wysoka - 8,5% :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Było trochę widzimisie 😉

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nigdy nie dostałem nic bez opłat, jeżeli mowa o pełnej deklaracji wartości dla towarów spoza UE. Sprzedawcy a jeszcze bardziej firmy nie chcą zaniżać wartości np z 1000$ na 100$ bo to miecz obusieczny jak towar zgnie no i łamanie prawa...

IMG_20260331_142355.jpg

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza sie. Ogolnie w cle nie ma zadnej 'mitycznej' loterii/przypadku/partyzantki, ze ktos dostaje cos bez oplat, a innym razem z oplatami. Wszystko sprowadza sie do tego jak wystawione sa dokumenty i na jakich warunkach jest transportowana przesylka. Czesto sprzedawcy biora na siebie np. oplaty celne, a podatek vat jest po stronie odbiorcy, albo co rzadziej sie zdarza, sprzedawca bierze na siebie wszystkie oplaty. Dla odbiorcy to prosty sygnal, dostal cos 'bez oplat', a tak naprawde cala procedura celna byla normalnie przeprowadzona, firma kurierska z wlasnego zabezpieczenia celnego pokryla oplaty celno-podatkowe, a nastepnie fakturowala nadawce. To dosc obszerny temat :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie napiszę, że na koniec pasji nożowej, ale na pewno w dłuższej przerwie zakupowej, pochwalę się czymś takim:

5 października 2022 zapisałem się na nóż Chris Reeve Knives z planowanym 5 letnim czasem oczekiwania.

2 lutego 2026 dostałem maila, że chcą przejść do realizacji mojego zamówienia, Podjąłem rękawicę.

Dzisiaj odebrałem nóż spersonalizowany - grawerowany, zrealizowany przez Tim'a. Z podpisami na pudełku i paszporcie przez Tim'a (Syn) i Anna (Mama) Reeve.

(pikseloza celowa bo takie mam zobowiązanie)

IMG_20260401_134425.jpg

IMG20260401133051.jpg

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej niż u Hitchcocka Właściwie to już gratuluję nabytku i serio pozytywne zazdro noża

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, fonfelinni napisał(-a):

Zgadza sie. Ogolnie w cle nie ma zadnej 'mitycznej' loterii/przypadku/partyzantki, ze ktos dostaje cos bez oplat, a innym razem z oplatami.  

Ja często tak mialem. 
Sklepy z USA kombinują i deklarują co chcą, a ja niekoniecznie chcę w tym uczestniczyć…

IMG_2145.jpeg

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi