Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

artme

Jaką wiertarkę polecacie?

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

stoje wlasnie przed dylematem wyboru wiertarki do domu.

Potrzeba mi od czasu do czasu tegoz sprzetu aby wywiercic kilka otworow i problemem sa (mieszkam w bloku) sciany noscie (beton etc.). Domyslam sie, ze potrzebny mi jest dobry udar, choc mam swiadomosc, iz wiertla sa tez wazne.

Zalozenie:

wiertarka bedzie uzywana okazjonalnie jednak nie chce na nia wydawac kupy kasy (jak wiadomo ;-)). Zdaje sobie sprawe z tego, iz warto zainwestowac w cos lepszego, bo zakup ten bedzie zakupem na lata. Dlatego - nie chodzi o to, ze ma to byc cos najtanszego, ale ma byc dobre nie przeginajac w strone profesjonalnosci i wysokiej ceny.

Mozecie cos doradzic?

Pozdrawiam

artme

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W betonie najlepiej z luźnym mocowniem SDS, ale - powinna dac radę zwykła wiertarka z mechanicznym udarem - kluczem jest dobre wiertło. Polecam sprzęt Metabo.

Bez betonu do wiercenia i wkręcania wystarczy akumulatorowy Fastool.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiertarka bedzie uzywana okazjonalnie jednak nie chce na nia wydawac kupy kasy

Jakiś zielony Bosh (nie niebieski)

Mozecie cos doradzic?

Ja mam pneumatyczny http://www.ceneo.pl/398669

+ wiertła Tivoly

i nigdy nie miałem problemu z wywierceniem jakiegokolwiek otworu. Wchodzi jak w masełko, a beton u mnie twardy.. :blink:

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy podanym sposobie uzytkowania nie ma sensu pchać się w profesjonalny sprzęt. Również nie ma sensu kupować wiertarki z SDS-em. Myślę, że ww zielony Bosch powinien spełnić Twoje oczekiwania. Wiercenie z udarem i bez, płynna regulacja obrotów i zmiana kierunku, wiertła z uchwytem cylindrycznym - najpopularniejsze i najtańsze. Wywiercisz w drewnie, w metalu, w betonie. Możesz używać jako wkretarki. Możesz zamocować różne inne końcówki - szczotkę, tarczę szlifierską lub polerską, tarczę z rzepem do papieru sciernego, mieszadło do zaprawy itp.

W firmie od wielu lat uzywam Boscha (tyle, że wszystko niebieskie) i raczej nie narzekam. Godne polecenia są też Makita i Hitachi. Różnych no name z supermarketów raczej nie polecam, chociaż do domowego uzytku mogą się nadawać. Ale jednak zdecydowanie wolałbym kupić coś porzadniejszego, bo kto tanio kupuje, dwa razy kupuje :blink:

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy podanym sposobie uzytkowania nie ma sensu pchać się w profesjonalny sprzęt. Również nie ma sensu kupować wiertarki z SDS-em. Myślę, że ww zielony Bosch powinien spełnić Twoje oczekiwania. Wiercenie z udarem i bez, płynna regulacja obrotów i zmiana kierunku, wiertła z uchwytem cylindrycznym - najpopularniejsze i najtańsze. Wywiercisz w drewnie, w metalu, w betonie. Możesz używać jako wkretarki. Możesz zamocować różne inne końcówki - szczotkę, tarczę szlifierską lub polerską, tarczę z rzepem do papieru sciernego, mieszadło do zaprawy itp.

Muszę trochę sprostować.

Wyżej wymieniony jest na wiertła SDS-plus. Co prawda posiada przystawkę (przejściówkę) na zwykłe wiertła, ale generalnie zwykłych wierteł nie powinno się używać z udarem pneumatycznym, tylko SDS. Zwykłe wiertła tylko do wiercenia bez udaru: metal, drewno itd

Są dwa modele:

PBH 2000 RE

PBH 2000 SRE

Oba są identyczne, tylko ten drugi posiada w wyposażeniu w/w przejściówkę.

Jednak ten drugi jest o ponad 100zł droższy! Za drogi!!!

Ja osobiście zrobiłem w ten sposób, że kupiłem ten pierwszy, a przejściówkę kupiłem osobno (niefirmową, polską) za bagatela 15zł, i też jest dobrze :blink:

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kup najtańszą w promocji - jakieś 40-60zł

Jeden warunek, trzeba wypróbować. Jak wrzeciono nie bije i silnik pracuje normalnie to brać.

Za resztę kasy kup osprzęt. Wiertła polecam metabo. Do ścian 8mm pod szafki 10mm pod ciężkie szafki 6mm półeczki a 4mm obrazki

A bosch zielony to zwykła chińszczyzna na plastikowych łożyskach, czyli 200zł wywalone w błoto

Budziki zamordowały miliardy snów. Dlaczego więc chodzą bezkarnie???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muszę trochę sprostować.

Wyżej wymieniony jest na wiertła SDS-plus. Co prawda posiada przystawkę (przejściówkę) na zwykłe wiertła, ale generalnie zwykłych wierteł nie powinno się używać z udarem pneumatycznym, tylko SDS. Zwykłe wiertła tylko do wiercenia bez udaru: metal, drewno itd

Są dwa modele:

PBH 2000 RE

PBH 2000 SRE

Oba są identyczne, tylko ten drugi posiada w wyposażeniu w/w przejściówkę.

Jednak ten drugi jest o ponad 100zł droższy! Za drogi!!!

Ja osobiście zrobiłem w ten sposób, że kupiłem ten pierwszy, a przejściówkę kupiłem osobno (niefirmową, polską) za bagatela 15zł, i też jest dobrze ;)

ja miałem na myśli wiertarki z serii PSB, na przykład PSB 650 RE - ma normalny uchwyt.

SDS jest bardzo dobry, tylko do innych zastosowań, a Koledze chodziło (tak przynajmniej zrozumiałem) u uniwersalną wiertarkę do domowego użytku

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A bosch zielony to zwykła chińszczyzna na plastikowych łożyskach, czyli 200zł wywalone w błoto

Jesli kupisz na bazarku od opalonego sprzedawcy, albo od różnych domokrążców to i owszem. Tyle, że te produkty nie mają nic wspólnego z Boschem, podobnie jak brajtlingi z alle po 200zł.

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kup najtańszą w promocji - jakieś 40-60zł

Jeden warunek, trzeba wypróbować. Jak wrzeciono nie bije i silnik pracuje normalnie to brać.

Za resztę kasy kup osprzęt. Wiertła polecam metabo. Do ścian 8mm pod szafki 10mm pod ciężkie szafki 6mm półeczki a 4mm obrazki

Z tego co słyszałem- Bosch może być chiński może też być niemiecki.

Kupowałem zielonego boscha z 3 lat temu, potrzebowałem z udarem takiej aby przewiercić 40cm ścianę z cegły.

Lepsza byłaby Makita, ale na kila razy bosch mi wystarczał.

Przy zakupie był konkurs na hasło promocyjne boscha.

Ułożyłem rymowankę i dostałem wkrętarkę boscha, która wtedy na allegro kosztowała 600zł. ;)

Jakiś czas temu fachowcy robili u mnie remont i musiałem dać im wiertarkę. Kupiłem najtańszą chińską.

Jedna się zepsuła, oddałem do naprawy gwarancyjnej, i musiałem kupić drugą aby mieli czym robić.

Chińszczyzna to totalna amatorszczyzna. Szczotki wypadają, rzęzi strasznie.

Jak na kilka dziur, lub mieszalnik to się nadaje, ale zepsuć się może w każdym momencie.

Stwierdziłem że nie stać mnie na kupowanie tanich rzeczy, nawet tak tanich...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do takich zastosowań o jakich piszesz wystarczy Ci tania wiertarka z marketu... i przy okazjonalnym użytkowaniu długo Ci posłuży. W profesjonalną wiertarkę warto się pakować jeżeli korzysta się z niej codziennie, wiercąc przynajmniej po kilka godzin dziennie a nie sporadycznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak się składa że na wierceniu w betonie się znam

wierciłem chyba wszystkimi możliwymi profesjonalnymi, przede wszystkim HILTI do modelu TE-72 włącznie (dla niewtajemniczonych świder do betonu fi 32mm metr długości)waży toto ze 20kg... :D

w domu mam 2 chińskie - jedna ma 10 lat za 60zł, druga 4 lata za... 34zł Sporo nimi robię. W zeszłym roku oszlifowałem z olejnej domek na działce, robiłem wymianę blacharki w samochodzie, do tego nowa szafka, wieszak i 3 lampowe wzmacniacze - nie licząc drobiazgów.... lekko u mnie nie mają ;)

aaa jeszcze jedno: tę za 34zł wybierałem godzinę w praktikerze - dopiero jakiś 20 egzemplarz był OK :D

Tak więc - tania wiertarka, drogi osprzęt i będzie pan zadowolony ;)

Budziki zamordowały miliardy snów. Dlaczego więc chodzą bezkarnie???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak więc - tania wiertarka, drogi osprzęt i będzie pan zadowolony :D

Dokładnie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.