Stierlitz 254 #3176 Napisano 1 Września 2020 Niestety wtopiłem z zakupem ostatniego motocykla (Honda cb750 Seven Fifty z '97), miał być klasyk do kosmetyki a wyszło inaczej. Niestety z uwagi na permanentny brak czasu zorientowałem się przy trzeciej przejażdżce, czyli jakieś cztery miesiące od zakupu. Sytuacja jest następująca - z uwagi na wieloletnie garażowanie poprzedni właściciel zdecydował się na wymianę pierścieni. Kupił oryginalne części, niestety postanowił oszczędzić na mechaniku i oddał motocykl w ręce kolegi, który nie zauważył, że doszło do lekkiego zawinięcia pierścienia olejowego na drugim tloku, co spowodowało przytarcie cylindra.Dalsza część historii to klasyk - zalali to moto doctorem i na sprzedaż. Na początku było ok, po kilkudziesięciu kilometrach zaczął dymić.Niestety trudno jest kupić cały słupek (4 cylindry) w dobrym stanie, a z uwagi na długość i kształt tulei nie ma gdzie jej dorobić.Rozważam zakup używanego silnika z rozbitka, tylko tu też nikt nie daje żadnej gwarancji ile taki silnik podziała. Ma ktoś podobne doświadczenia, jakiś pomysł albo namiary na części/ zakład, który byłby to w stanie naprawić? Jak już mam wydać pieniądze, to chciałbym wiedzieć czego się spodziewać a nie montować kota w worku.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bladymis 164 #3177 Napisano 1 Września 2020 Tu pytaj:https://www.seven-fifty.info/ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goral_ 1901 #3178 Napisano 1 Września 2020 (edytowane) Mój rumak vintage Edytowane 1 Września 2020 przez goral_ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość maritimeeng #3179 Napisano 1 Września 2020 6 godzin temu, laryngoskop napisał: Spodnie i buty fajne - do pierwszego szlifu... To na skuterek do miasta - bez przesady. Z młodą do i ze szkoły to 2 km po prostej drodze z ograniczeniem do 50 km/h. Jesień i zima samochodem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
laryngoskop 273 #3180 Napisano 1 Września 2020 Wiadomo, ale w mieście też zdarzają się szlify - jestem ratownikiem i zgarniam z ulicy rowerzystów , hulajnogowców , skuterzystów , rolkarzy , quadowców , motocyklistów itd. - mało kto ma odpowiedni strój , że nie wspomnę o kaskach... 0 GW 9110 , DW 5600c 901 , GW 9400 1er , DW 9052 1659 , GS 1050 B , GS 1150 , Casio 31 QR-12 ,GS 1200 B , DW 9000 1659 , Atlantic Worldmaster ,Tissot Antimagnetique , Zenith 28800 ,Orient patelnia, Orient tristar , Orient Ray 2 blue , DW 6900 x 2 , Orient Chrono Ace , Orient quartz ,Orient Triton I . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rmak 30620 #3181 Napisano 2 Września 2020 14 godzin temu, maritimeeng napisał: To na skuterek do miasta - bez przesady. Z młodą do i ze szkoły to 2 km po prostej drodze z ograniczeniem do 50 km/h. Jesień i zima samochodem. 13 godzin temu, laryngoskop napisał: Wiadomo, ale w mieście też zdarzają się szlify - jestem ratownikiem i zgarniam z ulicy rowerzystów , hulajnogowców , skuterzystów , rolkarzy , quadowców , motocyklistów itd. - mało kto ma odpowiedni strój , że nie wspomnę o kaskach... Zdecydowanie zgadzam się tutaj z @laryngoskop Sam nie wyjeżdżam bez kompletnego ekwipunku, nawet jeżeli mam przejechać tylko kilka ulic. Za duże ryzyko. Nawet przy 30 km/h szlif może być bardzo dotkliwy, a skóra jest bardzo delikatna. Dlatego ciągle nie mogę się nadziwić tym wszystkim kolesiom przycinającym z dużymi prędkościami w t-shirtach, krótkich spodenkach i adidasach. Przyznaję, że na kilka pierwszych przejażdżek też zabierałem córkę tylko w kasku, jeżeli chodzi o wyposażenie motocyklowe, bo powoli, bo niedaleko, ale szybko zmieniłem zdanie i kupiłem kompletny ekwipunek. Na szczęście póki co nie był potrzebny, ale zdecydowanie lepiej mieć i nie potrzebować niż odwrotnie. Szczególnie, jeżeli chodzi o dziecko. Tak więc przyłączam się do sugestii pełnego wyposażenia. Nie ma co kusić losu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
desmo 3941 #3182 Napisano 2 Września 2020 Potwierdzam, miałem w życiu dwa upadki na moto i obydwa na wąskiej spokojnej drodze dojazdowej kilometr od domu. W obydwu przypadkach zostałem zepchnięty na pobocze ( raz żwirowe, raz krawężnik) przez „nie mieszczący się” w zakręcie pojazd z przeciwnego kierunku ruchu. Nie pomogło że jechałem 30-40 km / godzinę. Zdrowie ratował mi kask i kurtka z ochraniaczami ale nie uniknąłem złamania palca u stopy. But bez wzmocnień w konfrontacji z upadającymi kilogramami moto nie daje zbyt wiele ochrony. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
laryngoskop 273 #3183 Napisano 2 Września 2020 I takich uczestników rozumiem i szanuję - a z takimi bez kasku , ubrania , butów , rękawic ochraniaczy jest zazwyczaj w ch.j roboty albo już nie ma co robić... 0 GW 9110 , DW 5600c 901 , GW 9400 1er , DW 9052 1659 , GS 1050 B , GS 1150 , Casio 31 QR-12 ,GS 1200 B , DW 9000 1659 , Atlantic Worldmaster ,Tissot Antimagnetique , Zenith 28800 ,Orient patelnia, Orient tristar , Orient Ray 2 blue , DW 6900 x 2 , Orient Chrono Ace , Orient quartz ,Orient Triton I . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vvv 2472 #3184 Napisano 2 Września 2020 Jak kupowałem ubranie dla mojej lubej to w sklepie mieli taki kombik. Podobno szlif był przy powyżej 200km/h Sent from my iPhone using Tapatalk 0 Pozdrawiam,Janek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
desmo 3941 #3185 Napisano 2 Września 2020 (edytowane) Nie sprowadzajmy też sytuacji do absurdu, nie zakładam racingowego kombi i full kasku do jazdy skuterem latem ale kurtkę z ochraniaczami ( mam też wersję letnią ), wzmocnione jeansy , rękawiczki ( są też z wentylacją ) i buty chroniące kostkę i palce ( są też w fasonie trampkowym w wersji przewiewnej ) już tak. Tucano Urbano i pewnie inni mają sporo cywilnej odzieży - min płaszcze uwzględniającą też ochronny aspekt). Włoch by się uśmiał ale ja tam lubię swoją skórę 😉 Edytowane 2 Września 2020 przez desmo 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zabawny 77 #3186 Napisano 3 Września 2020 (edytowane) Jeśli motocyklowo to podrzucam swoje domowe Pani Zabawowa i pan Zabawny na torowaniu. Niestety jeśli szukam zdjęć w telefonie dłużej niż 2 sekundy to nie mogę ich potem wrzucić, stąd potrzeba screenshotow Edytowane 3 Września 2020 przez Zabawny 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
surovy77 5274 #3187 Napisano 4 Września 2020 A i tu się pochwalę skoro jest taki wątek na forum.Mój miesięczny nabytek. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość maritimeeng #3188 Napisano 4 Września 2020 5 minut temu, surovy77 napisał: A i tu się pochwalę skoro jest taki wątek na forum.Mój miesięczny nabytek. Fajny 😎 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
surovy77 5274 #3189 Napisano 4 Września 2020 Mój nabytek to Honda Forza😎 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
artooro 1245 #3190 Napisano 4 Września 2020 19 minut temu, surovy77 napisał: Mój nabytek to Honda Forza😎 Czyli skuter od hondy 😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
surovy77 5274 #3191 Napisano 4 Września 2020 30 minut temu, artooro napisał: Czyli skuter od hondy 😁 Nie No w dowodzie stoi „motocykl” 😄 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość maritimeeng #3192 Napisano 4 Września 2020 2 godziny temu, surovy77 napisał: Mój nabytek to Honda Forza😎 Widzę. Zazdroszczę elektrycznej regulacji owiewki. Reszta jest lepsza u mnie 😉 A i tak Sidney Polak ma „największy skuter w mieście” 😂 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Trusted 171 #3193 Napisano 4 Września 2020 W dniu 6.08.2020 o 13:44, desmo napisał: Z bezpieczeństwem szczęki gorzej. Integralny stylowy to tylko ten . Pandemii, jakiej pandemii, ja słyszałem w telewizji jak pan premier mówił, że „ten koronawirus, on już jest w odwrocie”... Te kaski sa spoko, sam mam taki tylko koniecznie mierz bo nie każdemu pasuje, potrafi uciskać. Ale fullface jest lepszy nie otwarty bo bezpieczny, w tym konkretnym nawet sie napijesz Katy widzenia super, stylowy W dniu 18.08.2020 o 09:31, porcelanowy napisał: Powitoł Nie jestem przekonany, że fajność motocykla tkwi w jego wadach Lubię swoją 40-letnią SRkę nie dla a mimo jej przypadłości, wtedy bym ją kochał a nawet 250cm3 potrafiło nieźle golenie przygrzać. Fakt niezaprzeczalny: różnie ludzie fajność definiują i dobrze Poza tym - nie fajny bo chłodzony cieczą? Rurki, fakt, do wymiany Jeździłem 2 lata temu tym Indianem, fajny motor, bardzo poprawny i spokojny, równo oddaje moc, wszystko zwinne, płynne... Tylko jak dla mnie charakteru mu brak wygląd ma spoko Ale jest super poprawny 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zabawny 77 #3194 Napisano 4 Września 2020 Tutaj więcej chyba skuterów niż motocykli 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
desmo 3941 #3195 Napisano 4 Września 2020 1 godzinę temu, Trusted napisał: Te kaski sa spoko, sam mam taki tylko koniecznie mierz bo nie każdemu pasuje, potrafi uciskać. Ale fullface jest lepszy nie otwarty bo bezpieczny, w tym konkretnym nawet sie napijesz Katy widzenia super, stylowy Każdy dobrze dopasowany kask powinien lekko uciskać na początku. Ten w małych rozmiarach faktycznie wyjściowo wyjątkowo wyszczupla facjatę ale w razie czego ma kilka rozmiarów poduszek wewnętrznych. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość maritimeeng #3196 Napisano 8 Września 2020 Taka historyjka: Yamaszka 10 dni już wozi mnie (i córkę) po mieście. 125ccm i 15 koników. W mieście daje radę. Z uwagi na nisko położony środek ciężkości, bardzo łatwo się tym pierdzibączkiem manewruje - zwrotność w korkach jest bardziej niż zadowalająca. Bałem się, że przy masie własnej c.a. 175 kg + moje 85 kg będzie zawalidrogą... ale nic z tego - po przeciśnięciu się na przodek kolumny na światłach, na następnych światłach jestem pierwszy bez żadnej spiny. Dla początkującego baaardzo duży plus w postaci skrzyni bezstopniowej - nie trzeba myśleć (dla początkującego) o biegach i sprzęgle (w korkach - doskonałe). Rano, zawiezienie młodej (2,5 km) do szkoły zajmuje nam ułamek czasu, który poświęcaliśmy wcześniej samochodem (400 KM w korku nic nie daje) a korasy mamy gargantuiczne ze względu na duuużą przebudowę drogi w okolicy. Jak ktoś rozważa skuter do miasta, to mocno polecam. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zabawny 77 #3197 Napisano 9 Września 2020 (edytowane) No i tu jest pytanie czy skuter, jako roboczego woła, żeby zawiózł do pracy i mało palił, czy czegoś czym wyskoczysz na tor, na cywilnej drodze na trasie wyprzedzasz wszystko na odcinku 50metrow, albo przemierzysz wygodnie 1300 km z połową dobytku, czy poskaczesz po lesie. Mniej więcej tam leży granica między miejskimi skuterkami, a motocyklizmem Dla motocyklowej subkultury, skuter to nie motocykl, i nigdy nim nie będzie. Edytowane 9 Września 2020 przez Zabawny 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rmak 30620 #3198 Napisano 9 Września 2020 Skuter do miasta jest mega praktycznym rozwiązaniem, chociaż faktycznie u mnie emocji nie budzi. Aczkolwiek od motocykla nie oczekuję wyprzedzenia wszystkiego na 50 m, ani jazdy na torze, bo po prostu z tego już wyrosłem. Oczekuję odprężenia, przyjemności z jazdy i kontemplowania otoczenia w zdecydowanie inny sposób niż w samochodzie. Tak więc każdy szuka w dwóch kółkach czegoś innego i w sumie o to chodzi. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
desmo 3941 #3199 Napisano 9 Września 2020 (edytowane) To jednak mocno zależy do czego dwa koła mają służyć. Mnie już się nie chce powyżej 200 km jednorazowo robić więc moto służy głównie jako korkołamacz i cafe racer.I tu skuter też by się sprawdził. A niektóre wielkością kół i dynamiką nie ustępują mmniejszym motocyklom. A przestrzeni bagażowej zwykle mają więcej. Także bez dyskryminacji. Edytowane 9 Września 2020 przez desmo 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zabawny 77 #3200 Napisano 9 Września 2020 Ależ zgadza się, to były przykłady, nie sposób w dwóch zdaniach wymienić wszystkiego co można na motocyklu robić. Nie zależnie jednak od tego, skutery traktowane są trochę jak opaski do telefonów w świecie zegarowym. Pokazują godzinę i to by było na tyle wspólnego. Tak jak skuter, jeździ i ma dwa koła i to by było na tyle wspólnego 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach