Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Klod100

Zegarek klubowy 2011 - chyba już czas zacząć przymiarki

Rekomendowane odpowiedzi

Głosujemy na 3 marki (od 3 do 1), a w ankiecie tylko jedną? Kto jest zwycięzcą ? Posiadacz największej liczby głosów, czy posiadacz największej sumy punktów?

Jest to etap pierwszy. Jakie są pozostałe etapy?

Jeśli było, sorry umknęło mi.

Ankieta fizycznie nie pozwala na sumowanie punktów i reprezentuje modela, na jakie oddawane są głosy. W momencie końca głosowania robię zrzut wyszystkich postów do PDF-a i zamykam wątek aby zabezpieczyć posty przed edycją. Następnie ręcznie zliczam punkty w Excelu i publikuję plik z wynikami.

W następnym etapie ( pisałem o tym w wątku z głosowaniem ) wybieramy jeden zegarek z dwóch, które osiągnęły najwyższa liczbę punktów. Jeśli będzie remis na 1 miejscu - to te dwa przechodzą. Jeśli remis na 2 miejscu to przechodzą 3 zegarki do finału.

Tak jak pisałem liczą się tylko głosy oddane w postach, ponieważ nie można automatycznie zliczać punktacji. W finale jest to możliwe bo głosujemy na jeden zegarek. Ale chyba lepiej zachować potwierdzenia postem, bo sporo osób klika ot-tak sobie i można wyeliminować głosy osób zarejestrowanych w ostatniej chwili - co umożliwia nadużycia i uniemożliwia weryfikację wyników i przeliczenie głosów przez wszystkich zainteresowanych - dla zachowania przejrzystości wyborów.

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wydaję się, ze jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest liczba oddanych głosów a suma punktów w razie remisu. Bo co z tego, ze wygra np. zegarek który ma 45 pkt ale zagłosuje na niego tylko 15 osób, a zegarek na którego zagłosuje 30 osób bedzie miał 30 pkt.

Wydaje mi sie, ze punktacja byla po to zeby wlasnie wylonic zwyciezce na podstawie ilosci punktow.

Te dwa zegarki ktore otrzymaja najwieksza liczbe punktow przejda do drugiej tury.

Jesli w obecnej turze miala by decydowac ilosc oddanych glosow to lepiej by bylo zmienic zasade glosowania tak zeby byla mozliwosc oddania glosu tylko na jeden jedyny zegarek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyniki głosowania I etapu (3 z 10) są tutaj: LINK

Do finału weszły dwa pierwsze zegarki Glycine Sub, Davosa Argonatic.

Zapraszam do głosowania tutaj: LINK

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie mamy możliwości customizacji tych zegarków? Z tego co pamiętam to raczej kosmetyczne zmiany?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie mamy możliwości customizacji tych zegarków? Z tego co pamiętam to raczej kosmetyczne zmiany?

No wlasnie,

szczrze powiem, że ciężko mi sie zdecydować.

Czy nie można było najpierw zaprojektować każdy z tych zegarków i głosować na wersję po liftingu ;) .

Dokonanie zmian może zmienić zegarek na plus lub na minus,

co może mnieć wpływ na wynik głosowania, (przynajmniej mojego ;) ).

No nic na razie sie wstrzymuję zgłosowaniem, trzeba to mocno przemyśleć.

Jedyne czego nie można zrobić, to nie można myśleć, że czegoś nie można zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja już zagłosowałem, ale po przeczytaniu postu Łukasza uważam, że to świetny pomysł i jeśli miałby poparcie to zwizualizujmy choć trochę jak to może wyglądać.

Zakres możliwych zmian jest jak wiemy raczej niewielki tym łatwiej może ktoś zwizualizowałby taki projekt a Paweł lub Piotrek mogli by zweryfikować u producenta możliwość realizacji.

W tym momencie tak naprawdę wybieramy czy ciekawszy jest ten czy ten zegarek w podstawowej wersji.

I Davosa i Glycine nie są bardzo drogimi zegarkami i sądzę, że jeśli ktoś chce zegarek w wersji stokowej to wystarczy zebrać kilka osób 10 - 15 i Paweł/Piotr zaproponują dobrą ofertę. Ale chyba nie taki jest sens tej akurat zabawy..

W zegarku klubowym chyba bardziej szukamy indywidualności niż kupienia 200 złotych taniej zegarka identycznego z serią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mielismy do wyboru albo zegareki brandowe z tradycja i historią oraz ograniczoną formą customizacji albo zegareki , które zrobią wszystko co zechcemy i położą na to wszystko swoje logo no i wykonają nam zegarek nie wiadomo z czego, gdzie i przez kogo. Coś za coś. Skoro wybralismy do drugiego etapu dwa modele akurat brandowe to znaczy, że wolimy to pierwsze rozwiązanie.

Jak wspominałem wcześniej co jest możliwe do zmiany aby nie było podejrzeń że to ja sam od siebie ograniczam, wklejam treść oryginalnego maila od Glycine:

Dear Mr. Sobota,

Thank you for your email.

Below find the specification for the project 3863, which must be defined to enable us to make a quotation:

Model Combat Sub ref. 3863 - Quantity approx. 50 pieces

movement: 2824 (elabore) standard Glycine execution, no changes possible

case: ref. 3863

Possible changes at cost are:

1. changes on case back: please specify your requested amendments. Do you want a steel back with a stamped logo in the centre?

2. bezel inlay colors: our assortment is black, blue or orange. Please specify color. If you want a special ground color of bezel inlay, please specify the color to enable us to check availability and cost.

3. Engraving on case body at 9 hours is possible. If you want an engraving, please specify the text you would like to have.

dial: ref. 3863 ground design of the dial to be left unchanged.

Possible changes at cost are:

1.Application of a special logo. Please specify the logo you want to enable us to quote the additional cost.

2. Selection of a different ground color of the dial at cost. Please specify the requested color for quotation.

hands: ref. 3863 style to be left unchanged.

1. If you want another color of the hands around the SL material, please specify, to enable us to quote the additional cost.

bracelet: ref. 3863

we offer :

1. leather strap with white stiching,

2. diver strap black

3. metal bracelet

Please specify the requested bracelet. Leather strap can also be customized (different color of stitching i.e.).

Changes in individual parts of cases ( different caseback, special dial or hands series will lead to a major increase in cost if quantity is approx. 50 pieces.

A definite quotation from our side will only be possible after determination of all above listed elements.

We would be very pleased to execute a special order for you and we are looking forward to your specifications.

I wcześniejsze e-maile

1. Regarding authorship we reply as follows:

We prefer that the "footprint" of the original brand remains clearly visible on any customized watch produced by us.

Please take into consideration that same models are distributed and marketed worldwide with the authorship of our brand.

The authorship of your pictures sent on 05.06.10 are all GLYCINE, but confusing mixed within the families..

Some of our customers select a special engraving on the case to customize, have special logo on dial, or choose a special colour on elements of our dials.

Main objectives of customized GLYCINE watches:

-The watch must be clearly recognized by the consumer as a specific model of our collection

- The addition of elements, such as special logos, engravings and colours gives the watch the exclusivity of a special edition made by us.

We trust that you as an exclusive distributor for GLYCINE share this branding concept

2.Model: We send you attached a picture of a Combat Sub we have made for a customer.

Of existing dials you may change the colour, additional elements may be selected.

Placement of logo also possible between center and 3 i.e.

For your information, this are our GENERAL TERMS OF TRADE FOR SPECIAL MODELS WITH LOGO :

Drawing : when placing firm order, all details must be cleared and logos accepted by customer

Payment :

50% of net value when placing firm order

50% of net value before shipment

Delivery: approx. 4 months after receipt of firm order and payment of 50%

General remark to logo watches : Identification of the special model with our current range must must still be possible, but as mentioned, colour of dial may be changed, elements added on dial

As already mentioned in previous email we are traditional brand and we ask you to please refrain from mixing up the family designs, i.e. Incursore dial or " Airman " hands on Combat mode.

Pozdrawiam
Piotrek

imageproxy1.jpg.39195932474b734d12bdf1ef8370670e.jpg 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli w przypadku Glycyny nie będzie projektowania tarczy ;) Możemy tylko określić kolorystykę bezela, tarczy i wskazówek. Chyba że nie doczytałem.

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli w przypadku Glycyny nie będzie projektowania tarczy ;) Możemy tylko określić kolorystykę bezela, tarczy i wskazówek. Chyba że nie doczytałem.

może byc coś dodane cos usuniete. Nie może byc zmieniony na tyle zegarek aby nie był rozpoznawalny ze to model Combat Sub. Nie może byc wrzucona tarcza od lagunare do Combata etc.

Pozdrawiam
Piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

He He, szkoda, że dopiero teraz wychodzą takie szczegóły. Zamiast zegarka z tarczą wg projektu klubowego robi się niestety zakup grupowy. Mam nadzieję, że chociaż wskazówki od Suba podlegają zmianie.

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Klaudiusz, dlaczego uważasz, ze teraz. Przejrzyj ten wątek to masz tam wszystko z mojej strony napisane. W rozmowie telefonicznej też Cię o tym informowałem.

Pozdrawiam
Piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

akurat co do Glycine to wiedzielismy juz wczesniej co i jak i Piotr ma racje.mniej wiem o Davosie ;) ale juz zaglosowalem... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba przesadzacie, poprzednie edycje raczej tez nie były rewolucyjne w zmianach.

Piotrek informował , że zmiana tarczy jaką zaprezentował nie wchodzi w grę,

więc sprawa była jasna,

dlatego ja osobiście mam dylemat i wolał bym poznać ostateczne projekty,

i głosowac nad finalnym produktem.

Oba zegarki sa na tyle mi odpowiadające, że te właśnie zmiany bądą miały

decydujące znaczenie przy wyborze.

A teraz idę spać bo coś mnie grypa bierze i nie będę z wami dzisiaj więcej gadał

bo was jeszcze zarażę ;) .

Jedyne czego nie można zrobić, to nie można myśleć, że czegoś nie można zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

akurat co do Glycine to wiedzielismy juz wczesniej co i jak i Piotr ma racje.mniej wiem o Davosie ;) ale juz zaglosowalem... ;)

Tarcza nawiązująca i rozpoznawalna marka a stopień modyfikacji to kwestia interpretacji - jestem ciekawy na ile zgodzi się firma. Inna sprawa, że w nieodżałowanym modelu Combat 6, który odparł potencjalni mogliśmy zmienić więcej - tak mi się wydawało - rozmawialiśmy np o tarczy california.

Mam nadzieję, że sprawa dekla jest otwarta?

Proponowałem kiedyś robienie zakupów grupowych na forum celem uzyskiwania rabatów na popularne i lubiane zegarki ale nie wypaliło, za to obawiam się, że większość osób głosujących nie bierze pod uwagę modyfikacji i zrobienia customizowanego zegarka, a po prostu chce kupić taniej zegarek który im się podoba. Oby nie skończyło się na nadruku logo klubu na tarczy :)

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Klaudiusz nie przesadzaj, chodzi o pewien kompromis. Charakter marki/modelu zostaje zachowany, przy lekkiej modyfikacji.

Robienie całkiem zmodyfikowanego zegarka nie ma sensu. Nie pójdzie na to żaden szanujący się producent.

Rozumiem Twoje niezadowolenie z powodu porażki Stowy, ale bądźmy szczerzy. Ten cyrk jaki odstawił Jorg z terminami oraz jakością zegarka klubowego (właściwie każdy nadaje się do reklamacji) powinien na wiele lat odstawić tą markę jako zegarek klubowy. Szanujmy się.

Klubowicze w tym roku chcą divera. Tutaj Combat nie pasuje. Może na 2012 rok pomyślmy o czymś casualowym. Tu będzie wielkie pole do popisu....Czas szybko leci.

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mylisz się, wcale nie żałuję, że Stowa nie przeszła - będę miał dzięki temu sporo spokoju ;) . Moim cichym faworytem był Ezteem. Tak, żałuję że nie wygrał.

Potrafię oddzielić dwie sprawy - moje gusta jako kolekcjonera i użytkowniaka zegarków i moje funkcje społeczne realizowane na forum.

Nigdy nie ukrywałem ani nie maskowałem swoich preferencji zegarkowych i gustów. Na początku tego wątku byłem mieszany z błotem, bo forsowałem Glycine i argumentowałem dlaczego uważam, że to dobra firma, nic się nie zmieniło. W przypadku divera - Glucine Sub nie był dla mnie optymalny na tle konkurentów, ale przed modyfikacją nie mogę tego stwierdzić na 100%. Combat 6 jest wypasem i jestem rozczarowany, ze nie przeszedł - ale jestem dorosły i poradzę sobie. Największym sukcesem dla mnie będzie fakt iż edycja powstanie i znajdzie nabywców. Ja do tej pory nie kupiłem żadnego zegarka klubowego, bo efekt finalny nie przypadł mi do gustu, ale to nie znaczy iż to nie są to atrakcyjne i fajne zegarki. Po prostu nie dla mnie. I nie zniechęci mnie to do próbowania w przyszłości do namawiania na taki zegarek jaki mi się podoba.

Paradoksalnie obecna sytuacja jest dla mnie ogromnie komfortowa i jestem pewien, że w przypadku Davosy lub Glycine nie będzie potrzeby angażowania się czasowego w takim samym stopniu jak w przypadku innych producentów - ze względu na mały stopień modyfikacji oraz a może przede wszyskim dlatego iż Przedstawiciele tych firm - czyli Wy jesteście aktywnymi forumowiczami. To gwarantuje o niebo mniej frustracji dla wszystkich i 50 zadowolonych klubowiczów - a o to przecież chodzi.

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

50 zadowolonych klubowiczów - a o to przecież chodzi.

He,he czy to sarkazm? Wiesz przecież dlaczego nie byłem zwolennikiem Davosy jako zegarka klubowego. Wystarczyła mi dystrybucja małopolskiej części Stowy ;)

Ale przecież Ezteem też miałby być zmodyfikowany. Mógłby całkiem zatracić urok, który w nim teraz postrzegasz.

Naturalne, że każdy ma swojego faworyta i mu kibicuje.

"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, to nie sarkazm. Naprawdę cieszy mnie sam fakt powodzenia takiej akcji.

Co do dystrybucji Stowy - to poradziłeś sobie koncertowo i pomogłeś wielu forumowiczom.

Wiem, że nie byłeś zwolennikiem Davosy ale chcieli tego forumowicze i dostali szanse ;)

Jak pisałem wcześniej - wszystkie zegarki w grupie 10 miału coś w sobie, przynajmniej potencjał.

Jestem przekonany, że damy radę poprawić to, co designerzy Glycine schrzanili na tarczy - bo ewidentnie chcieli na niej nanieść zbyt dużo informacji robiąc tarczę militarną w diverze. Te małe cyferki 24h są już zupełnie bez sensu i nawet zabieg ich usunięcia poprawi tarczę o 100%

Pomarańczowa obwódka jest super. Wskazówka godzinowa w kształcie chupa chups - porażka - jej zmiana to następne 100% na plus.

i proszę jak małym nakładem i skromnymi modyfikacjami można poprawić zegarek ;)

Damy radę.

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moze pomarańcz w Glycinie zamienić na czerwony....cyfry wszelakie bym usunął.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie oddaję głosu bo nie wiem czy ostatecznie będę zainteresowany zegarkiem po modyfikacji. Z tych dwóch na pewno nie interesuje mnie Davosa, a Glycine jeżeli będzie fajnie zmodyfikowana to całkiem prawdopodobne, że będę chciał ją nabyc. Pomysł z czerwonym kolorem jak najbardziej jestem ZA-dokładnie takie same mam wrażenie, że ten pomarańczowy kolor jest jakiś bezpłciowy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PVD było mozliwe w Com 6 ;)

Seria Combat jest seria militarną stąd diver w tej serii ma wojskowe naleciałości ;) ale dzieki temu wyróznia sie z wszystkich "rolexów"

Pozdrawiam
Piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po zmianie wskazówek i usunięciu cyferek 24h jest zdecydowanie lepiej. Jeszcze bym pomyślał na kolorem obwódki tarczy i bezela, bo ten pomarańcz nie bardzo, może niebieski?

Ja głosowałem co prawda na Davose, ale na Glycine po odpowiednich zmianach też się skuszę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie o tym mówiłem (pisałem).

mamy dwóch finalistów, obydwa zegarki identyczne gabarytowo, solidnych firm, divery, moim zdaniem fajne i przystępne cenowo.

wiemy, że możliwość zmian jest niewielka więc właśnie może przed zagłosowaniem, który z tych dwóch zegarków wybierzemy to dowiedzmy się czy proponowane przez nas zmiany zostaną zaakceptowane przez producenta.

po prostu szkoda by było gdyby np. wygrał Glycine - zaproponowane przez nas niewielkie zmiany nie zostały przyjęte w tej formie - wskazówki, lekkie zmiany tarczy (indeksy), kolorystyka - i okaże się, że chętnych na zegarek będzie 20 % głosujących.

Ilość głosów typu: "głosuję na X pod warunkiem, że ... " jest spora więc chyba takie rozwiązanie będzie dobre.

Ja również jestem za Glycine (Argonautic posiadam) ale również - bez opisywanych m.in. przez Pawła czy Klaudiusza zmian nie wiem czy się zdecyduję na zakup.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mogą byc indeksy zamiast cyfr w glycine. Choć przyznam że pomysł Klaudiusza usunięcia małych cyfr z tarczy i tik taka z czerwonymi dodatkami zamiast pomarańczowymi bardzo mi się podoba. Obawiam się, że indeksy nie będą pasowac do kolorowej obwódki tarczy

Pozdrawiam
Piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.