Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

dziś pokaże worldmastera z rynku szwedzkiego

zaciekawiło mnie że we wnętrzu dekla ma wyferzowane elementy po bokach 6ciokąta foremnego.

A tak po za tym to ciekawy okaz w stali. jeden z ładniejszych w mojej kolekcji, poza ryską na szkle koło 10.

zdjęcia:

DSCF3912_zps67b9989f.jpg

frezy w deklu :

DSCF3911_zpsd3982b28.jpg

DSCF3907_zps36397b76.jpg

cykadełko:

DSCF3910_zpse8b10a4b.jpg

i ostatnie (zdjęcia nie oddają piękna) :)

DSCF3908_zps68d6075d.jpg

DSCF3909_zpsd305997b.jpg

DSCF3904_zpse498c5bc.jpg

Edytowane przez Gone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

można i tak, można na pw, ;)  ale wracając do zegarka, to gratulacje. Jak dla mnie to bez zastrzeżeń w super stanie. 

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie, przede wszystkim chciałem się przywitać i pochwalić nowym zegarkiem, prezentem od teścia. Zegareczek jest po dziadku, który z marł w 1998 roku, przez ostatnie 16 lat przeleżał schowany. Z tego co mi wiadomo, dziadek kupił go nowego 2-3 lata przed śmiercią, czyli ok. 1995 roku. Czy te daty mogą być zgodne, można było takiego Originala kupić w połowie lat 90-tych?

post-70350-0-90456300-1394889769_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładny Original, klasyka lat osiemdziesiątych i dziewięćdziesiątych. Bardzo ładny prezent od teścia, a "Dziadek" widać, że dbał o zegarek. Chyba nie był zbytnio męczony, bo i koronka świetnie zachowana. Może wrzucisz zdjęcie z boku i z tyłu. Było by super pokazać mechanizm, ale może być problem z odkręceniem dekielka. Czy zegarek miał robiony przegląd i smarowanie? Jeśli nie to warto by było, a przy okazji można zrobić zdjęcia mechanizmu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę uprzejmie kolejne zdjęcie, od tyłu. Zegarek nie miał przeglądu-smarowania, wymieniłem tylko paseczek i teleskopy na nowe, nakręciłem i działa. Mam go od 27 lutego br. Nie wiem czy był kiedykolwiek otwierany, ja nie mam czym go otworzyć.

Proszę o odpowiedź. Można było Originala kupić jeszcze w latach 90-tych? Chciałbym się upewnić, czy teść mówi prawdę twierdząc, że dziadek kupił go nowego w sklepie w połowie tych lat.

post-70350-0-91744200-1394894430_thumb.jpg

post-70350-0-58061000-1394894831_thumb.jpg

post-70350-0-67934700-1394894914_thumb.jpg

post-70350-0-04438100-1394894989_thumb.jpg

Edytowane przez chronofil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziś pokaże worldmastera z rynku szwedzkiego

DSCF3904_zpse498c5bc.jpg

Zwinąłeś mi go sprzed nosa :)

Edytowane przez chronofil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwinąłeś mi go sprzed nosa :)

A ja sie zastanawiałem czemu tak drogo poszedł :D

Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przy dobrych układach cena nie była tak wysoka.

czyżbyście znali tego samego zegarmistrza co ja?

Edytowane przez Gone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę uprzejmie kolejne zdjęcie, od tyłu. Zegarek nie miał przeglądu-smarowania, wymieniłem tylko paseczek i teleskopy na nowe, nakręciłem i działa. Mam go od 27 lutego br. Nie wiem czy był kiedykolwiek otwierany, ja nie mam czym go otworzyć.

Koniecznie do zegarmistrza na mycie i oliwienie [okolo 70pln]

Zegarek z lat 90,świetnie zachowany,super pamiątka.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koniecznie do zegarmistrza na mycie i oliwienie [okolo 70pln]

Zegarek z lat 90,świetnie zachowany,super pamiątka.

Jesteś pewny? Byłem przekonany że w latach 90 to już były tylko Worldmastery z nowym logo. 

Swoją drogą czy mógłby ktoś poratować jakimiś źródłami na temat atlanticów/Worldmasterów z tego okresu? Czy była jakaś widoczna zmiana w oferowanych modelach gdy marka zmieniła właściciela?

Edytowane przez KLXN

instagr.am/klxn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cook udzielił właściwej odpowiedzi - Original z serii 61660 to wyjątkowo popularna linia i jako nowe w sprzedaży pojawiały się jeszcze długo po zakończeniu ich produkcji (magazyn). Jeszcze dziś pojawiają się tzw NOS.

Co do drugiej częsci zapytania - powtórzę jak mantrę - na forum jest kilka wątków o Atlantic'ach w tym dwa bardzo obszerne i wystarczy ppoczytać, ponadto opracowanie Wojtka Kutermankiewicza - poczytaj i pytaj.

Zalecenia medyczne - zgadzam się z doktorem Cook'iem - bezwzględnie konserwacja - i Gratuluję pamiątki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gone pokazał bardzo ładnego Varldsa - bardzo podoba mi się ten wzór rzadziej występującej koperty. Jednak w mojej opinii sekundnik powinien być nie prosty a "piórkowy".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Jednak w mojej opinii sekundnik powinien być nie prosty a "piórkowy".

Jakby to powiedzieć, a zresztą zobaczcie sami:

AtlanticVarldsmastarur5340-121JEWELSINCA

AtlanticVarldsmastarur5450-121JEWELSINCA

Patrząc na duże wskazówki, chyba trochę różnią się, John ma rację.

Ale, no właśnie. Kto może zagwarantować, że nie było takich kompletów jaki ma Gone?

To przecież Atlantic :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie tu nigdy nic nie wiadomo, zawsze można natknąć się na coś nowego. Ze swojej strony dodam że nie wygląda jakby coś było kombinowane a jak miał jakąś obsługę to bardzo profesjonalną - nie widać ingerencji domorosłych "zegarmistrzów" 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, to oczywiście Atlantic, jednak nie można popadać w stereotyp, że właściwie wszystko było w tej marce możliwe. Oczywiście również milej jest myśleć nabywcy, że posiadł coś nietypowego czy sporadycznie występującego. Na fotografiach przedstawionych przez Xyloga ten drugi to jednak nieco odmienny model - ten pierwszy, pomijając koronkę, wspaniały (takiego szukam).

Moją opinię wysupłałem w oparciu o posiadane swego czasu takie modele (nie zaprezentuję, bo niestety nie były tak piękne jak Wasze i zdecydowałem się z nimi pożegnać, zresztą niedawno, a obecnie szukam i zazdroszczę trafienia) oraz dokumentację w postaci reklamy i katalogu

post-53152-0-68699000-1394994519.jpg

post-53152-0-51027300-1394994534_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cook udzielił właściwej odpowiedzi - Original z serii 61660 to wyjątkowo popularna linia i jako nowe w sprzedaży pojawiały się jeszcze długo po zakończeniu ich produkcji (magazyn). Jeszcze dziś pojawiają się tzw NOS.

Co do drugiej częsci zapytania - powtórzę jak mantrę - na forum jest kilka wątków o Atlantic'ach w tym dwa bardzo obszerne i wystarczy ppoczytać, ponadto opracowanie Wojtka Kutermankiewicza - poczytaj i pytaj.

Zalecenia medyczne - zgadzam się z doktorem Cook'iem - bezwzględnie konserwacja - i Gratuluję pamiątki.

Dziękuje za odpowiedź.

Powiem szczerze, że przygotowywałem się do zadania tego pytania. Opracowanie Pana Kutermankiewicza znam bardzo dobrze, jednak jest tam tylko niewielka wzmianka o zegarkach z lat 90 i późniejszych, forum również śledzę dłuższy czas wypatrując tej tematyki.

Niestety w dalszym ciągu niewiele wiem na temat Worldmasterów z lat 80' i 90', oraz o tym jaki wpływ na oferowane modele miało wykupienie firmy w 1989 roku.

Będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje na ten temat.

instagr.am/klxn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbieram ruski ale i takie sie trafiają :)

oVEtmOp.jpg

JTxRSKV.jpg

j7cha7R.jpg

boję się  tylko o czyszczenie tarczy i nie będę jej ruszał . 

Czarnego wrzucę jutro :)

Edytowane przez Roberti Radek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbieram ruski ale i takie sie trafiają :)

boję się  tylko o czyszczenie tarczy i nie będę jej ruszał . 

Czarnego wrzucę jutro :)

a po napisie super zostało tylko "p"

ale ładny :)

Edytowane przez Gone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładny zegarek Gratuluje

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jak mnie oczka nie zwodzą, :(

i obrazki w mózgowym fotoplastikonie, :wacko:

to tarcza tak jakby protoplastka "Warszawianki" :)

Edytowane przez lec

<p>Czasem lec-e w gruchy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluję, fajny.

Koronka jest "nowa" i słabo widać sekundnik. Mógłbyś wkleić lepsze zdjęcie sekundnika. Tarczy rzeczywiście chyba nie ma co ruszać, bo już była czyszczona.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluję, fajny.

Koronka jest "nowa" i słabo widać sekundnik. Mógłbyś wkleić lepsze zdjęcie sekundnika. Tarczy rzeczywiście chyba nie ma co ruszać, bo już była czyszczona.  

Proszę bardzo 

Tiu0h1o.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lec już to nadmienił, ale to faktycznie prekursor "warszawianek" - już kilka tu widzieliśmy. Zegarek nieźle zachowany - sekundnik powinien mieć przeciwwagę fasolkę i grot.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lec już to nadmienił, ale to faktycznie prekursor "warszawianek" - już kilka tu widzieliśmy. Zegarek nieźle zachowany - sekundnik powinien mieć przeciwwagę fasolkę i grot.

To że sekundnik powinien być inny to wiem i nawet jak go kupowałem to Mnie tak nie raził ... ale jak zacząłem go szukać to trochę boli... bo nikt nie ma albo nie chce sprzedać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi