Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość Krzysztof Igras

Szukajmy zegarów słonecznych

Rekomendowane odpowiedzi

Acha, jeszcze jedno. Tuż przed wyjazdem z Poznania zajrzeliśmy na dworcu do informacji turystycznej w poszukiwaniu informacji o tym trzecim secesyjnym zegarku. Pani niewiele potrafiła powiedzieć (jeśli nie liczyć "och" i "eme" :P ), za to jakiś przypadkowy człowiek obecny wtedy w informacji wspomniał coś o sporych rozmiarów zegarze gdzieś na ścianie Muzeum Narodowego (my nic nie widzieliśmy) lub na Muzeum Gotów (kurka, teraz już nie jestem pewien tej nazwy). Może ktoś z autochtonów będzie w stanie to wyjaśnić :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Krzysztof Igras

Dzięki Di za fachowość... Teraz jak bumerang powraca sprawa katalogu, jak tylko znajde chwileczasu napisze na priva.

pozdrów swoje Maleństwo - robicie niezłą robotę, u mnie gdzieś to przygasło,ale może coś jeszcze wskrzeszę:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest nowy zegarek - Ossów koło Warszawy, ale foty po Nowym Roku :(

Wszystkiego dobrego i szampańskiej zabawy na Sylwka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Krzysztof Igras
Wszystkiego dobrego i szampańskiej zabawy na Sylwka :lol:

Czekam na foty:-) i również szampańskiej zabawy na Sylwesterka:-)))))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

informacja o pokazanym na poprzedniej stronie zegarze słonecznym z kości słoniowej jest też na stronach www Muzeum Sztuk Użytkowych w Poznaniu:

mnpoztk7.jpg

strona WWW http://www.mnp.art.pl/oddz2.html

PS. Dzięki za obszerny fotoreportaż z Poznania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Krzysztof Igras

Otho, jakże miło Cię powitać w słoneczno-zegarkowych klimatach:-)

Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów i życzenia NOWO-ROCZNO-PRZESTĘPNE składam uniżenie z zasypanego dziś śniegiem - Torunia

torun_01a.jpg

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

60 [Ossów k./Warszawy] woj. mazowieckie. Niedawno odkryty zegarek w podwarszawskiej wsi Ossów (miejsce bitwy z 1920 roku). Stoi przed wejściem do siedziby Ochotniczej Straży Pożarnej, tuż obok tamtejszego zespołu szkół. Pojawił się pod koniec 2004 roku i wyraźnie dowodzi, że niełatwo jest być horyzontalnym zegarem słonecznym na wsi :D Innymi słowy pomimo niezbyt zaawansowanego wieku, niewiele już wskazuje na to, że jest to zegar. Strasznie przykre, że w tym kraju jeśli czegoś da się dotknąć, to można też to połamać lub pomalować sprayem. No ale zegar zegarem i czas pokazuje :lol:

Przy okazji był to chrzest bojowy prezentu od Siwego Mikołaja, czyli nowego cyfraka :)

4753d0fd1bde1397m.jpg d50cc608318303b2m.jpg 5d328031ef46ac0em.jpg 5c30b1c95dcc9137m.jpg 6948688454d707e6m.jpg

A tutaj link do artykułu o uroczystości odsłonięcia zegarka w Ossowie:

KLIKNIJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zabawną rzecz właśnie odkryłem: zegary słoneczne trafiły nawet do gry komputerowej :( o tytule Reah: Zmierz się z Nieznanym (PC). Pod tym adresem (KLIKNIJ) znaleźć można kilka wskazówek jak grać i rozwiązywać niektóre z zagadek. Oto najciekawszy fragment:

Poszukaj dookoła miasta trzech zegarów słonecznych i zapamiętaj godziny - symbole, które wskazują cienie oraz rysunki zwierząt znajdujące się na cokołach tychże zegarów. Podejdź do bramy miasta i ustaw przy pomocy zasuw odpowiednie symbole. Każda ze sztab ma uchwyty symbolizujące rogi zwierzęcia. Należy ustawić taki symbol, jaki występował na zegarze ze zwierzęciem o podobnych rogach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już wiem czemu nie ma zegara w Świdnicy :(

Dnia 3 czerwca 1583 r. starszy dzwonnik Paul Faber z Davidem Stollem z Lutomi, który potrafił robić zegary słoneczne, postanowili taki umieścić na zachodniej ścianie wieży. Kazali się wciągać w drewnianej skrzyni, zanim jednak jeszcze osiągnęli połowę jej wysokości pękła lina. Obydwaj nieszczęśnicy ponieśli śmierć na miejscu. W tym samym roku 15 września Świdnica przeżyła trzęsienie ziemi.

?ąródło

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Krzysztof Igras
Już wiem czemu nie ma zegara w Świdnicy :(

Dnia 3 czerwca 1583 r. starszy dzwonnik Paul Faber z Davidem Stollem z Lutomi' date=' który potrafił robić zegary słoneczne, postanowili taki umieścić na zachodniej ścianie wieży. Kazali się wciągać w drewnianej skrzyni, zanim jednak jeszcze osiągnęli połowę jej wysokości pękła lina. Obydwaj nieszczęśnicy ponieśli śmierć na miejscu. W tym samym roku 15 września Świdnica przeżyła trzęsienie ziemi.[/quote']

Dobre! Di jak się domyślam, to Twoja śliczna połowa wyszperała tę wiadomość?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Krzysztof Igras

!!!!!

Hehehe :( Tym razem to moja robota :D

Tym bardziej jestem pod wrażeniem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będąc w weekend na wystawie na Zamku Królewskim w Warszawie (widziałem tam kilka przenośnych zegarków z niemieckich muzeów) zajrzałem do jednej książki o zamkowych zegarach, w której była wzmianka o przeniesieniu zegara z Ujazdowa do Zamku Warszawskiego. Chodziło tu chyba o stary zegar Poniatowskiego a nie o ten Przypkowskiego. Niemniej ta informacja też jest dość ciekawa. Było to około roku 1700 z haczykiem (jeśli dobrze pamiętam). Ciekawe co dalej się stało z tym zegarkiem. W Zamku Ujazdowskim też kiedyś był zegar, ale słuchy o nim zaginęły. Może więc to właśnie rozwiązanie tego puzzla? :D Pytanie o jego dalsze losy jednak pozostaje aktualne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem ostatnio, że jedna z naszych rodzimych firm (jeśli dobrze pamiętam ubezpieczeniowa lub jakiś bank) używa wizerunku przenośnego zegarka słonecznego w swojej kampanii reklamowej. Jak go jeszcze spotkam z aparatem w ręku, to go Wam pokażę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

61 [Płońsk] woj. mazowieckie. Kolejna nowość :lol: Tym razem nieco na północny zachód od Warszawy, w pobliżu Płocka. Zegarek umieszczono na południowej ścianie kościoła, nie jest widoczny zatem od strony ulicy i trzeba go szukać od tyłu budynku. W ceglanej ścianie kościoła widać ślady wielu przeróbek, bądź napraw - używano różnych cegieł. Zegarek pochodzi z wieku XIX i jest jedynym elementem otynkowanym na ścianach kościoła.

Ślady informacji historycznych, na które udało się natrafić w Necie:

Późnogotycki kościół wzniesiono w pierwszej połowie XVI w.; później był przebudowywany. W ścianie od ulicy [Płockiej] wmurowane są kamienie młyńskie; w przeciwległej ścianie - zegar słoneczny z XIX w.
KOŚCIÓŁ ŚW. MICHAŁA ARCHANIOŁA

W centrum Płońska, przy ul. Płockiej znajduje się katolicki kościół, p.w. Św. Michała Archanioła. Obok mieści się zabytkowy budynek byłego klasztoru Karmelitów Trzewiczkowych, w którym obecnie mają siedzibę instytucje użyteczności publicznej. Kościół i klasztor, początkowo drewniane, zostały ufundowane około 1417 roku przez księcia mazowieckiego, Siemowita IV i jego żonę Aleksandrę. Kościół otoczony był cmentarzem z XVIII w., na którego terenie znajduje się obecnie neogotycka dzwonnica.

Strona miasta ze zdjęciami kościoła i zegara: KLIKNIJ

A tu moje fotki zegarka:

eee5c9c958998216m.jpg 51ea9096282bb52bm.jpg 2805a0bfdeb36151m.jpg d038621f3a652a9dm.jpg 68927de0fe00bcd9m.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Krzysztof Igras

Przyglądnąłem się zegarowi w Płońsku na powiększeniach i... to jest robota T. Przypkowskiego w 100%. Za sentencją LUX MEA LEX jest malutka sygnaturka - takie stylizowane odwrócone "P", albo szabelka, zegar jest wykonany w technice sgraffito, musiał powstać w latach 60-tych ub. w.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podziwiam Cię :shock: Twoje hobby jest fascynujące, a wg. mnie najlepsze jest to że wciąż je pogłębiasz, szacuneczek :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Za sentencją LUX MEA LEX jest malutka sygnaturka - takie stylizowane odwrócone "P", albo szabelka, zegar jest wykonany w technice sgraffito, musiał powstać w latach 60-tych ub. w.

Rozumiem, że mówisz o tym szczególiku :lol:

post-13590-0-14470900-1330791294.jpg

Czyli już znamy winowajcę, tak? :D Jak pisałem wcześniej zegarek jest jedynym otynkowanym elementem na ścianie i wyraźnie odcinał się od całej reszty budowli, pomimo jego niewielkich rozmiarów w porównaniu z całością.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Krzysztof Igras
Rozumiem, że mówisz o tym szczególiku :lol:

Czyli już znamy winowajcę, tak? :D Jak pisałem wcześniej zegarek jest jedynym otynkowanym elementem na ścianie i wyraźnie odcinał się od całej reszty budowli, pomimo jego niewielkich rozmiarów w porównaniu z całością.

Ha! Prawde powiadasz, powiem więcej, tradycyjne budowle gotyckie kojarzą się nam z nagimi ceglanymi murami i tak jest w istocie! Stosowano jednak miejscowo, a nawet tynkowano(rzadziej) całe budowle. Zegary słoneczne miały przyciągać wzrok i raczej na obecnym terenie Polski, w swojej nowoczesnej formie, zaczęły pojawiać się u schyłu gotyku,a rozkwit realizacji nastąpił w renesansie... stąd ta włoska technika zdobnicza:)

Pozdrawiam serdecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Krzysztof Igras
Podziwiam Cię :shock: Twoje hobby jest fascynujące, a wg. mnie najlepsze jest to że wciąż je pogłębiasz, szacuneczek :lol:

A dziękuję bardzo! Ale ta pochwała raczej powinna być skierowana do Braciszka Di - to On się teraz rozwija w zastraszającym tępie! Ja nieco przystopowałem:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
zegar jest wykonany w technice sgraffito, musiał powstać w latach 60-tych ub. w.

Dla uściślenia: chodzi o lata 60. wieku XX, czy tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Krzysztof Igras
Dla uściślenia: chodzi o lata 60. wieku XX, czy tak?

Łi!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pojeździłem dziś trochę po Necie i znalazłem stronkę z fotkami jedenastu nowych zegarków z okolic Wrocławia ;) Well, nowych w sensie zabytkowych, ale nie skatalogowanych dotąd :) Już ostrzę sobie zęby na jakąś letnią wyprawę w tamte rejony :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, nie było dziś za wiele pracy, więc skorzystałem odrobinę ;) Muszę powiedzieć, że w Internecie jest masa informacji o nieznanych dotąd zegarkach - trzeba tylko dobrze pokopać i już :) Pojawiają się w najmniej oczekiwanych miejscach...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Milanówek koło Warszawy też się dopracował zegarka :D A to oznacza, że niedługo trafi pod obiektyw :)

post-13590-0-23957100-1330792890.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi