Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
pmwas

Amerykańskie zegarki kieszonkowe

Rekomendowane odpowiedzi

No dobra, jestem zmierzły, bo cały dzien siedzę w pracy zamiast wylegiwać się po całym tygodniu jak to powinno być. Zawsze w takich sytuacjach - jeśli dotyczy to amerykańskich zegarków - jest szansa, ze spzredawca walczy z wałkiem, a zegarek ma dxwignię pod lunetą. To dobra opcja, bo zegarek jako zepsuty idzie taniej, a wiadomo, ze najpewniej wcale zepsuty nie jest. Tylko do tego trzeba wiedzieć, że dana wersja miała dźwignię. Sam pamiętam, jak dałem do pzreglądu Elgina i zegarmistrz wydzwaniał za mną, ze coś jest nie tak, bo nie da się godziny ustawić. Zegarek miał wałek montowany w kopercie, a zamek był mało wyrobiony i wałek nie wychodził zbyt łatwo (a zegarmistrz bał się ze coś urwie i wolał nie szarpać ;) ). Takze czasem to sa tego typu awarie. Gorzej jeśli naprawdę mechanzim nastawczy nie działa, bo to może oznaczać koniecznośc sprowadzenia części. A to boli. Ja za same tylko części do mojego Hamiltona zapłaciłem więcej niż wyniosła cena zakupu (same wskazówki to z wysyłką ponad 1/3!!!), a najpewniej na tym się nie skończy, bo może okazać się, że z kupionego trupa tylko włos będzie pasował. I taka to zabawa. Jeśli to prawdziwe arcydzieło kupiona za jakieś grosze (bo trzy stówki to w przypadku 950-tki kwota symboliczna*), to mozna się bawić. Jeśli to pospolity mechanizm, z reguły koszty naprawy i części przekraczają jego realną wartość :)

* biorąc pod uwagę, że historia aukcji internetowych chyba nie odnotowała jeszcze sprzedaży Hamiltona 950 za kwotę dwucyfrową (w USD oczywiście), mogę mówić o bardzo udanych łowach i, co też ważne, sporo jeszcze dopłacic do remontu, a mimo to na tym nie stracić ;)

Edytowane przez pmwas

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To o ten mechanizm mi chodzilo

image.jpg

A wracajac do Walthama Oktagonu, moglbym prosic o link do wskazowek?

Dobre, bo сделано в CCCP

Goral35: "arbuz do ubioru dojrzalego FACETA nijak mi nie pasuje !! chyba ze gosc sobie torebeczke jak teletubis od razu zafunduje ! arbuzy sie je albo wklada do skrzynek :)"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm... ten jest ustawiany wałkiem. Zdarza sie, że po latach zablokuje się w pozycji do nakręcania i wymaga tylko wyczyszczenia,ale czy coś tam jest zepsute - kto to wie...

Edytowane przez pmwas

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

koledzy wklejam zdjęcia dla porównania.przepraszam nie przeglądałem tematu może tu taki jest ale kieszonki i ameryka mnie nie kręci 

post-59322-0-77970200-1423687631_thumb.jpg

post-59322-0-78128000-1423687639_thumb.jpg

post-59322-0-67009900-1423687649_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chodzi o to cz byl czy nie tylko czy udalo sie zdobyc cos fajnego :). Nie jest zle hehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy nabytek. Zdjęcie jest bokiem, bo imageshack ostatnio zwariował i odwraca mi zdjęcia jak mu wyjdzie. Nie wiem, niestety, jak temu zaradzić :(

qVvSU1.jpg

0vd0pN.jpg

m382O6.jpg

jb3K6F.jpg

Odnośnie jakości tej naprawy lepiej powstrzymać się od komentarzy:

Jk4xqH.jpg

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tez ladnie. Podoba mi sie case.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

walt.jpg

Panowie, ja się nie znam, a Wy tak, wiec pytanka dwa mam, będę wdzięczny za odpowiedź:

- półmostek balansu to jest tu przeszczepiany, wnioskuję po innym zdobieniu, czy tak bywało?

- bęben od sprężyny to raczej na pewno jakaś podmianka? bo powinien być zdobiony, prawda? jak na zdjęciach, które wstawił Daniels36...

A że to nic specjalnego, to już się zorientowałem sam. Milion wyprodukowanych... Ale ładnie cyka, dobrze trzyma.. Tarcza idealna (taka jak u Danielsa)... Koperta za to zmasakrowana dość mocno. Te zegarki miały w oryginale prawdziwe szkło, prawda? Bo u mnie pleksa jest, jakaś wiekowa, ale pleksa... Nierówna taka jakaś...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zerknij pod mostkiem powinny byc te same numery seryjne co na werku

If your watch is not ticking I will make it tock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę boję się odkręcania, powiem szczerze. Już raz balans przy takiej zabawie uszkodziłem ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To daj do zegarmistrza, żeby sprawdził. To odpowie na pytanie, czy mechanizm jest coś warty, czy dobry w zasadzie na części. Minuta roboty :)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak też chyba uczynię, jeśli się nie zdobędę na odwagę, żeby rozkręcać ;)

Ale rozumiem, że inny wzór na półmostku nie jest cechą, która daje pewność, że zegarek jest składany?

Dzięki :)

Edytowane przez hrabia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój Elgin grade 155 dostał nową, złoconą kopertę i niebieskie wskazówki :) Wyszło cudownie :)

post-2232-0-26633600-1424985369_thumb.jpg

post-2232-0-10764200-1424985372_thumb.jpg

post-2232-0-74897900-1424985435.jpg

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aż miło popatrzeć :)

W kwestii Kolegi pmwasa - pochwalę się egzemplarzem, w reanimacji którego pomógł mi bardzo - dzięki! - zdecydowanie jest jego ojcem chrzestnym ;)

7a648a5d67b4f910med.jpg

051e4ced1789bddemed.jpg

7222d1417a8b4420med.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajny hunterek wyszedl. gratulacje

@grigoris1 - ciekawa koperta. to teraz tylko nowa tarcza i skonczone :)

Edytowane przez RAF7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki :)

Eee tam, tarcza jest prawie idealna ;)  Mam podobną, ale ktoś przez przypadek napisał na niej Elgin...

Póki co ta jest o niebo lepsza niż poprzednia - jest srebrna z nakładanymi cyframi - mocno spatynowana - więc raczej nie do uratowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój Elgin grade 155 dostał nową, złoconą kopertę i niebieskie wskazówki :) Wyszło cudownie :)

Witam, może się czepiam ;)

ale wskazówki chyba nie od Elgina

i minutowa chyba trochę za długa - ale tak w ogóle to tylko się czepiam :)

Pozdrawiam

Roman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry , ale godzinowa za krótka ociupinkę dla odmiany ( to opinia starego zgreda tylko ) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wskazówki oczywiscie są od Elgina. Oryginalne, ze starych zapasów. Tylko nie takie, jakie bym chciał, ale moze do tego też dojdziemy. To jest standardowy zestaw Elgina 16s.

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest coś takiego jak standardowy zestaw Elgin 16s ?

Zakładam , że oprócz wielkości koperty istotne są również proporcje (typ) tarczy .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba najczęściej spotykany zestaw do Elgina 16s...

Oryginalnie w tym zegarku były oczywiscie cieńsze wskazówki, bardziej subtelne (wiem, bo miał takie tam resztki połamańców), ale dostać je wcale nie jest tak łatwo...

Ja nie wiem - na NAWCC tak się nie czepiają ;)

Edytowane przez pmwas

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi