Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

SphinX

MArine MAster

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zakładam wątek poprzedzający mój zegarkowy zakup, aby o nim podyskutować.

Jak wskazuje tytuł wątku, chodzi o SEIKO Marine MAster SBDX001

Naczytałem się, naoglądałem, nasłuchałem o tym zegarku mnóstwo i ciut ciut. Wszędzie zegarek jest bardzo, bardzo chwalony, i śmiało stawiany w szranki porównawcze z OMEGĄ PO i ROLEXEM Submarinerem.

Zastawaniem się w tym miejscu, jakie są wasze spostrzeżenia, opinie na temat tego konkretnego modelu. Miął ktoś z Was styczność z nim live ???

I pytanie podstawowe (choć w sumie to już prawie podjąłem decyzję).

Czy zegarek wart jest $2000USD ??

Czy ewentualnie polecili byście coś innego w tym stylu, wartego swojej ceny (tylko coś naprawdę konkretnego na tym poziomie).

SBDX001%20120.jpg

I jeszcze dla mniej wtajemniczonych kilka danych:

SEIKO SBDX001 MarineMaster

koperta stalowa 44(42) na 14.5mm - jednoczęściowa bez zdejmowanego dekla.

czarna tarcza z nakładanymi indeksami

stalowa bransoleta z zapięciem na zatrzask i systemem "nurkowym"

mechanizm SEIKO 8L35A stosowany w modelach Grand Seiko (w wersji dekorowanej)

i jeszcze trochę fotek:

SBDX001%20082.jpg

SBDX001%20088.jpg

SBDX001%20156.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba wząść pod uwagę dwie kwestie.Po pierwsze jako zegarek to z pewnością marine master jest wart swoich pieniędzy.Za porównywalną kwotę można nabyć bonda w kwarcu,który nie jest wcale lepiej wykonany..Druga sprawa to brend,który kojarzony jest głównie z zegarkami z pułapu 1000zł.Jeżeli chodzi o mnie uważam że w tym przypadku relacja jakość-cena jest super.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem wiele zdjęć tego zegarka, mało o nim czytałem (muszę to nadrobić).

Puki co chciałbym się podzielić własnymi odczuciami. Jest to Jeden z 3 najciekawszych typowych nurków obok Omegi Seamaster Proffesnional i Rolexa Deep Sea Dweller. Czy jest wart ceny którą wspomniałeś? Odpowiedź byłaby tak samo subiektywna jak poprzednia moja opinia :)

Bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mathu

Ten zegarek o tyle nie ma konkurencji w tym segmencie cenowym, że wszystko poniżej 10 000 zł będzie mieć zwykłą ETĘ.

Natomiast jeśli ktoś na to nie patrzy, to w cenie wyższej o jakieś 25% można wyrwać Superocean Heritage.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za planetę trzeba dać 2x więcej a za rolka ponad 4x....Ten zagarek jak na swoją jakość wykonania i klasę werku to taniocha.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tylko napiszę, że dla mnie jest świetny i ma idealne proporcje. Jeżeli bym kupował dla siebie na dłużej (albo na zawsze) na pewno bym się zdecydował. Może nie jest to Rolex czy Omega (marka) ale przecież nie zawsze o to chodzi. Ogólnie za tą cenę bomba!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warto bo to świetny zegarek jest. Werk top inhałs. Reszta wykonana na niesamowitym poziomie. Na żywo niestety nie widziałem.

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biorąc pod uwagę, że akurat Tobie to raczej zależy na ciekawym mechanizmie to IMO masz tylko alternatywę zbierania na Rolka (imo ładniejszy, na pewno dokładniejszy ale znowu cholernie popularny).

Sprawdziłbym przed zakupem informację jaka jest rzeczywista dokładność chodu bo deklarowana przez producenta to dwa razy gorzej niż COSC, a w praktyce każda Omega czy inny Breitling ma odchyłki na poziomie pojedynczych sekund na dobę.

Tak czy siak zegarek jest super i wart swojej ceny, ale nie wiem czy reszta rynku o tym wiem (mogą być problemy z potencjalną odsprzedażą).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Do Rolka mu daleko, ale to nie ten przedział cenowy. Gdybym miał (kasę) nie pytałbym się tylko brał :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biorąc pod uwagę, że akurat Tobie to raczej zależy na ciekawym mechanizmie to IMO masz tylko alternatywę zbierania na Rolka (imo ładniejszy, na pewno dokładniejszy ale znowu cholernie popularny).

Sprawdziłbym przed zakupem informację jaka jest rzeczywista dokładność chodu bo deklarowana przez producenta to dwa razy gorzej niż COSC, a w praktyce każda Omega czy inny Breitling ma odchyłki na poziomie pojedynczych sekund na dobę.

Tak czy siak zegarek jest super i wart swojej ceny, ale nie wiem czy reszta rynku o tym wiem (mogą być problemy z potencjalną odsprzedażą).

Dokładnie. Jako inwestycja raczej nietrafiony. Ja bym nie dał za niego tej kasy...miałem prawie wszystkie divery seiko i citka i mam jakiś opór przed wydaniem takiej kasy. Do 2000zl na japońca mogę dać ale nie więcej. Co mi po mechanizmie jak i tak go nie widać :)...nie rozumiem poco dekorują mechanizmy nakładając jednocześnie na nie stalowy dekiel....właściciel ma sobie co jakiś czas dekiel odkręcać i podziwiać mechanizm? :) ...dla mnie trochę bezsens. Pomijając mechanizm to jakość wykonania reszty myślę ze na podobnym poziomie co Sumo...no może ciut lepszym. Przy bransolecie zabrakło japońcom jak zwykle pomysłu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mathu

Dla mnie zakrycie deklem porządnego mechanizmu ze zdobieniami to dodatkowy smaczek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przypominam tylko, że werk z MArine MAster'a nie jest zdobiony...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zdobiony nie zdobiony=tu akurat mala roznica bo go nie widac :) a tak po za tym to ladny zegarek.ale moim zdaniem nie wart 2000$.Seiko super firma - ale jak ktos napisal do Rolka daleko.polowe taniej i bedzie super. :) zaraz mnie pewnie zjedza :) Doloz tysiaka i powinienes Rolka wyrwac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mialem ten zegarek pare lat temu - kiedy dolar by mocniejszy niz teraz - za nowy zaplacilem $1550.00 z chino watch - http://www.c-watch.co.jp/ww/ , teraz jest troche drozszy, ale warto go kupic, dwa minusy to hardlex, a nie szafirowe szkielko, ( sa dostepne szafirowe do wymiany) i servis tylko w kraju kwitnacej wisni - zeby dojsc do silnika trzeba odkrecic szkielko , mimo tego bardzo polecam ten zegarek

ROBERT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki Robnyc - mógł byś, jako były użytkownik, napisać coś więcej o Twoich odczuciach iw rażeniach z użytkowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pod wzgledem jakosci wykonania zegarek ten nie ustepuje Rolexowi czy innym dobrym szwajcarskim zegarka, nie wszyscy wiedza ze Seiko produkuje drogie zegarki i cala seria Marinemaster sie do nich zalicza, na pewno nie bedziesz zawiedziony jak zobaczysz ten zegarek, nigdy swojego nie bylem w stanie otworzyc - wiec nie widzialem "silnika" ale cala reszta jest porownywalna z Submariner pod wzgledem jakosci i wykonania, bardzo polecam

ROBERT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mathu
post-0-0-61349500-1331586410.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba jego jedynym minusem jest bransoleta. Ciekawe jak by wyglądał na gumce.

Rafał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetny nietuzinkowy zegarek. Co do ewentualnej odsprzedaży to wyznaję zasadę "każda potwora..." także miej to w d... Ja osobiście mam tylko jedno ale w sumo koronka jest ładnie sygnowana a w MM nie :)

tutaj można pooglądać serduszko : http://www.network54.com/Forum/621198/thread/1251657857/Inside+Seiko%60s+SBDX001+MarineMaster+300+Meter+Diver

a tu wątek z GMT ze zdjęciami i porównaniami : http://www.gmtforum.pl/forum/index.php?topic=2957.0

xxx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek pierwsza klasa, cena niemała, kiedy pierwszy raz dowiedziałem się ile kosztuje byłem nieco zaskoczony. Szybko jednak zdanie zmieniłem, bo w porównaniu z PO czy Submarinerem i tak jest "tani". To chyba pierwszy diver Seiko w którym się zakochałem, ale właśnie cena była dla mnie wiadrem zimnej wody i wybrałem substytuty w postaci Samuraia czy Monstera. Jeśli szukałbym w przyszłości divera w tym budżecie, MM byłby mocnym zawodnikiem. Z całą pewnością.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki mathu.

Rafał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za wszystkie komentarze.

Może napiszecie jakieś waszym zdaniem godne alternatywy ???

Ja np. zastanawiam się nad DOXĄ Sub.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ambasador

Mnie na kolana nie powala. Wolałbym Sinna U1 za te pieniądze :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie kupuj tego zegarka!! Marinemaster nie jest wart takich pieniędzy... Na boga, nieeeeeeeeeeeeee ! Przecież to tylko SEIKO..!? blink.gif

Kup sobie kwarcową omege smp...

laugh.gifwink.gifph34r.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.