Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Adam Adamandy Kochański

mechanizmy Sellita

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich odwiedzających...

Chciałbym dowiedzieć się czegoś więcej o mechanizmach Sellita, w szczególności o SW20.

Czy są to dobre mechanizmy, czym się różnią od ETY itd., - co kto wie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Nie SW20 tylko SW200 - klon ETA 2824-2. Ma 1 kamień więcej, jest tańszy i łatwiejszy w serwisowaniu, z dostępnością części tez ponoć lepiej. Z Etą jest coraz ciężej więc producenci sięgają właśnie, albo po Sellitę, albo robią swoje werki.

Link do strony: http://www.sellita.ch/index.php?option=com_content&view=article&id=25&Itemid=22&lang=en

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chińszczyzna w wydaniu szwajcarskim.

Czyli kopie ety w tym przypadku 2824

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chińszczyzna w wydaniu szwajcarskim.

Czyli kopie ety w tym przypadku 2824

W czym w takim razie konkretnie jest gorszy ten mechanizm od wskazanej ETY: w jakości, w działaniu, w awaryjności?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W czym w takim razie konkretnie jest gorszy ten mechanizm od wskazanej ETY: w jakości, w działaniu, w awaryjności?

Jest dosyć awaryjny - chodzi o łożysko wahnika i przekładnię automatu. W seryjnym wydaniu niestety tak to jest.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest dosyć awaryjny - chodzi o łożysko wahnika i przekładnię automatu. W seryjnym wydaniu niestety tak to jest.

Nie wydaję mi się aby np. firma Oris stawiała na awaryjne mechanizmy. z resztą Oris je modyfikuje tylko nie wiadomo w jakim zakresie. ETĄ zagrali tak żeby pierwszenstwo miały marki ze swatch group. Do Sellity dostęp mają wszyscy bez łaski. chyba o to chodzi <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wydaję mi się aby np. firma Oris stawiała na awaryjne mechanizmy. z resztą Oris je modyfikuje tylko nie wiadomo w jakim zakresie. ETĄ zagrali tak żeby pierwszenstwo miały marki ze swatch group. Do Sellity dostęp mają wszyscy bez łaski. chyba o to chodzi <_<

W takim razie jacy producenci korzystają z produktów Sellity?

Czy Sellity spotkamy w produktach producentów uznanych za wyprowadzających porządne i solidne zegarki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie jacy producenci korzystają z produktów Sellity?

Czy Sellity spotkamy w produktach producentów uznanych za wyprowadzających porządne i solidne zegarki?

Oris to dla mnie porządna firma w dodatku ich mechanizmy bazujące na sellita uznawane są za dokładniejsze od podstawowych ET <_<.

"Brands that already use Sellita: Oris, Meistersinger, Nivrel, Limes, Invicta, Steinhart/Debraufre, Ocean7, Bathys, Schaumburg, Arctos, Nauticfish, MarcelloC, Chase Durer ( I am sure I forgot some ).

Mühle already cooperates with Sellita. In 2005 Mühle CEO Hans Jürgen Mühle invested about 640.000 Euro in order to enlarge the production facilities at Glashütte.

The new space was needed for the GUROFA - Glashütter Uhrenrowerkefabrik GmbH - a joint-venture of Mühle Glashütte GmbH,

Nautische Instrumente & Feinmechanik and Sellita Watch Co. SA..

The name GUROFA was chosen very well because it links to the old

Glashütte watchmaking tradition of the UROFA.

Mühle and Sellita invested 5.800.000 Euro into their new machinery and

they are now on the way to become a manufactury. The total construction

time needed 6 month to establish the necessary premises on about 700

square meters. 17 watchmakers found new work places.

Both, Sellita and Mühle, received their movements and parts from ETA

which decided to change their policy. From 2010 ETA will not sell parts

to brands outside the Swatch holding. Only complete movements will be

available from then on.

At the official opening Miguel Garcia, CEO of Sellita, pointed out that

the launch of the GUROFA was a consequent step to substitute a

supplier. "

Myślę, że wyczerpująca informacja. Muhle to dla mnie też bardzo porządna marka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość niesfornyrusek

Generalnie temat mechanizmów jest tematem tabu....chocby takie Claro 888....,na tym forum już nie raz była o to wojna.Szwajcarzy są pod tym względzie troszkę zakłamani! <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wśród producentów troche tak, co innego forum,

przytoczony przez Ciebie Claro 888 robiony pewnikiem gdzieś w chinach a często stosowany np w Adriaticach nie jest krytykowany bo nawet daje rade. Tzn działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość niesfornyrusek

wśród producentów troche tak, co innego forum,

przytoczony przez Ciebie Claro 888 robiony pewnikiem gdzieś w chinach a często stosowany np w Adriaticach nie jest krytykowany bo nawet daje rade. Tzn działa.

Tylko spytaj takiego Atlantica,albo innego Zodiaca skąd dokładnie biorą mechanizmy ,to oczywiście tylko swiss made...,ale co do tematu Selita to odpowiedz na zaostrzony dostęp do ETY,tzn teraz już nie każdy może kupić ETĘ i wpakować do swojej koperty.Sam mechanizm jest jak najbardziej OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lektura tutaj klik

PS: jeśli się okaże ze starą poczciwą etę też robią w Chinach to przenoszę się na inne forum, albo kupię wiekowego kwarca z etą , ktory był "słys mejd" <_<

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lektura tutaj klik

PS: jeśli się okaże ze starą poczciwą etę też robią w Chinach to przenoszę się na inne forum, albo kupię wiekowego kwarca z etą , ktory był "słys mejd" <_<

Piotrze Staruszku, a czego NIE ROBIĄ w Chinach? W miejsce Chin mozna podstawic jakiegos innego tygrysa... Gorzko to moze brzmi, ale płacimy za FIRMĘ, z którą kojarzymy TRADYCJĘ, RENOMĘ, JAKOŚĆ i - nie ukrywajmy - pewien snobizm, a otrzymujemy PRODUKT z LOGO, tyle, ze ani on SWISS, ani GERMANY, ani FRANCE..... Niestety, coraz częsciej mam wrazenie, że jako klient jestem robiony w bambuko. Firmy z RÓZNYCH branż przenosza swoją produkcję do krajów, gdzie gospodarka jest rynkowa, a koszty produkcji opierane sa o KALKULACJĘ, a nie o METKĘ. A klient płaci ciagle tyle samo. Tak jest w butach, ciuchach, samochodach, perfumach - dlaczegoz inaczej miałoby być w zegarkach? Powiem szczerze - wk... mnie to, bo traci mi drobnym cwaniactwem i zerowaniem na naiwnych snobach. Swiss made, powinno byc takie własnie, a nie obwarowane idiotycznymi klauzulami, ze ileś tam procent (WARTOŚCIOWO!!!) ma byc robione w Szwajcarii. Chyba zblizamy się do chwili, kiedy ktos głosno krzyknie, ze król jest nagi

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oris to dla mnie porządna firma w dodatku ich mechanizmy bazujące na sellita uznawane są za dokładniejsze od podstawowych ET <_<.

"Brands that already use Sellita: Oris, Meistersinger, Nivrel, Limes, Invicta, Steinhart/Debraufre, Ocean7, Bathys, Schaumburg, Arctos, Nauticfish, MarcelloC, Chase Durer ( I am sure I forgot some ).

Myślę, że wyczerpująca informacja. Muhle to dla mnie też bardzo porządna marka.

Nie wypowiadam się co do innych marek niektóre znam inne mniej ale taki Nauticfish mógł sobie wyrobić renomę od 2007 r.?

Z tych przytoczonych to rzeczywiście znajdują sympatyków firmy Meistersinger i Schaumburg, ale czy one zaliczają się do marek solidnych (dbanie o klienta, mała awaryjność produktów, dobry serwis, zegarki dobrej i wysokiej jakości)?

Pytam się, a nie orzekam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość niesfornyrusek

ETĘ jeszcze pewnie robią tylko w Swisslandzie,ale jednak nie tylko Etą zegarki żyją,ja osobiście mam taki sam szacunek dla produkcji japońskiej jak i do szwajcarskiej.Coraz częściej się okazuje że ponoć nowe rzeczy w zegarmistrzostwie szwajcarskim wcale nie są takie nowe ,a wynalezione zostały w kraju kwitnącej wiśni.Pytanie czy np taka Miyota 82.. jest dużo gorsza od 2824 Ety?Bo nie ma stop sekundy?Czy Selita to zły mechanizm bo nie pochodzi od SG?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lektura tutaj klik

?Prawda jest zgodnością rzeczy i myśli? ? musi istnieć adekwatność między myślą a tym, co naprawdę jest, wybieg na inne forum nic tu nie da, jeżeli teza okaże się prawdziwa - ucieczką od prawdy, rzeczywistości nie zmienisz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wypowiadam się co do innych marek niektóre znam inne mniej ale taki Nauticfish mógł sobie wyrobić renomę od 2007 r.?

Z tych przytoczonych to rzeczywiście znajdują sympatyków firmy Meistersinger i Schaumburg, ale czy one zaliczają się do marek solidnych (dbanie o klienta, mała awaryjność produktów, dobry serwis, zegarki dobrej i wysokiej jakości)?

Pytam się, a nie orzekam...

NF istnieje od 1998 roku. Schaumburg produkuje około 1400 zegarków rocznie więc raczej są nastawieni na jakość nie na ilość, poza tym z tego co słyszałem eliminują wady sellity wymienione przez eye-lip.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na podstawie powyższej dyskusji mam rozumieć, że Sellity to dobre mechanizmy, są producenci którzy dbają by ten mechanizm nie sprawiał problemów, jednakże jest gorszy od swojego wzorca ETY?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czemu gorszy? Ety też występują w różnych jakościowych odmianach. Mechanizm jak mechanizm...ja nie znam nikogo komu się Sellita rozleciała.... W ogóle to kategorycznie złe opinie o mechanizmach słyszałem tylko w przypadku dzisiejszych Vostoków. Nawet na chińskie kopie ETY nie wiele osób narzeka...jak są nasmarowane to się nie psują <_<

Chyba daliśmy sobie wmówić, że jedynym słusznym wytwórcą mechanizmów jest ETA a wszystko inne jest gorsze a tak nie jest....pewnie przyjdzie i taki czas, że i ETA zostanie zmuszona do przeniesienia produkcji do chin jak zaczną ich naciskać zalegalizowane dopracowane podróby z Chin :lol:. Smutne ale jak najbardziej realne.

Napiszę jeszcze, że znam markę która montuje ETY ale dokładność tych mechanizmów pozostawia trochę do życzenia. Nie będę jednak robił antyreklamy. Ogólnie nie bez przyczyny mechanizmy są kupowane w częściach i dopracowywane w firmie docelowej i za to dodatkowo płacimy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mathu

Jak chińskie podróby zostaną zalegalizowane (???) to ceny najtańszych szwajcarskich zegarków pójdą do góry o kilkaset procent. Chyba nie myślisz że producenci będą się taplać w szambie z Chińczykami?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chińskie podróby zostaną zalegalizowane (???) to ceny najtańszych szwajcarskich zegarków pójdą do góry o kilkaset procent. Chyba nie myślisz że producenci będą się taplać w szambie z Chińczykami?

Pewnie nie wszyscy ale część przejdzie na ciemną stronę księżyca <_< ...wykożystają niskie koszty i ugruntowaną już markę żeby więcej zarabiać :lol:

Analogicznych przykładów w innych branżach nie brakuje.

Z resztą obecnie po hasłem Chiny kryją się same najgorsze rzeczy...zupełnie niesłusznie...to firma matka zlecająca produkcję decyduje jakie normy będą trzymane w zakładzie w Chinach. Apple też robią w Chinach czy ktoś na to zwraca uwagę...czy ktoś z tego robi zarzut? Wszystko zależy od kontroli jakości. Chińczycy szybko się uczą i są pracowici ale jak go gorzej przeszkolisz od europejczyka dasz mu gorsze części i gorsze maszyny to powstanie mimo najszczerszych chęci gorszy produkt. Chińczyk taki sam pracownik jak europejczyk. Wszystkiego można się nauczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mathu
Pewnie nie wszyscy ale część przejdzie na ciemną stronę księżyca <_< ...wykożystają niskie koszty i ugruntowaną już markę żeby więcej zarabiać :lol:

Analogicznych przykładów w innych branżach nie brakuje.

To czemu teraz tego nie robią, tylko bawią się w Etę???

Apple też robią w Chinach czy ktoś na to zwraca uwagę...czy ktoś z tego robi zarzut?

Np. ja. To najlepszy sposób na przytarcie uszu makówkarzowi który porównuje swój telefon do Maybacha.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eterna też robi na SW200 (niektóre Kontiki Four Fands mają ten mechanizm). Mogę źle pamiętać, ale chyba gdzieś czytałem, że ML też używa

Sellicie ? w przeciwieństwie do Claro ? nieudowodniono jeszcze zbrodni chińskości.

Praktyczna obserwacja: mój Oris na SW200 modified śmiga bez oznak zmęczenia od półtora roku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mathu

Pytanie co się stanie za 5 lat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.