Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

d_box

Kwarc czy Automat

Rekomendowane odpowiedzi

Jakby zegarek był czysto użytkowy, to wszyscy chodzili by w jednym modelu hmmm g-shocka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość yasiooo

Nie przekonuję mnie tekst " zegarek ma duszę ", zegarek to przedmiot stricte użytkowy.

Ciebie nie przekonuje, kogoś innego i owszem. Tak, jak napisałem wyżej, to różnica podejść. Może być użytkowe, może być sentymentalne, lub jeszcze jakieś inne. Jak kto woli. I wszyscy mają rację. A co do automatów, to mam ich ze 30 i po zdjęciu z półki wystarczy, że potrząsnę kilka razy, czy uruchomię "na kopa" koronką i nie ma problemu. 15 sekund ustawiania czasu i mogę używać cały dzień :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponownie zgadzam się z yasiooo'em.

Dodam jeszcze jeden punkt widzenia na sprawę, mianowicie zapotrzebowanie rynku. Jeśli w kwarcach głównie kupujący chcieli widzieć po prostu użytkowe zegarki, to nie byłoby półek drogich kwarców. Znów posłużę się rynkiem japońskim, zarówno Seiko jak i Citizen produkują zegarki mechaniczne i kwarcowe. Po co wytwarzaliby drogie kwarce, jeśli nie byłoby zapotrzebowania rynku na takie? A jednak wytwarzają luksusowe kwarce, które łączą w sobie dokładność wskazań z odpowiednią jakością zegarka (materiały, dopracowanie szczegółów, projekt i wygląd). Z drugiej strony zapotrzebowanie na tanie mechaniki także daje odpowiedź w postaci odpowiednich zegarków w ofertach. Także zapotrzebowanie na tanie "szwajcary" (jest taka marka na A., znana chyba wyłącznie w Polsce).

Na pewno znaczenie ma cena, która przekłada się na wygląd, jakość i wykonanie, niezależnie o jakim rodzaju zegarków mówimy. W zegarkach mechanicznych będzie to też liczba komplikacji, w zegarkach kwarcowych - dokładność i precyzja wskazań czasu.

• Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem ;)
  • Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&Promaster
  • Aktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana):
  • Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wolę kwarce :lol: czasem zdarza się że zegarek leży na półce 3 lub 4 dni. W przypadku mechanika żaden problem można nakręcić ale automat by się zatrzymał.

Jak faktycznie nie wiesz co robić w tak dramatycznej sytuacji to lepiej noś kwarce ;) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Automat to żaden problem wszystkich się nie nosi naraz :lol: zawsze można nim trochę potrząsnąć tak jak ja to robię rano i wieczorem i cyka sobie nieraz tak 3 i 4 dni ale trzeba być konsekwętnym tak jak z nakręcaniem zegarka manualnego rano i wieczorem. Co do wyglądu to lubię kiedy zegarek jest ładny i mi się podoba a to że akurat nie stać mnie dać 5 czy 10 tysięcy za zegarek automatyczny/manualny ma mnie pozbawiać przyjemności posiadania luksusowego zegarka renomowanej firmy który mogę kupić np za 3 tysiące. przecież nie oto chodzi. Wychodzę z założenia że zegarek ma mnie cieszyć swoim wyglądem i duszą jaka ona by nie była czy to w postaci balansu czy bateryjki. Zresztą kwarc czy automat są to w jakiejś części dzieła mechaniki precyzyjnej, choć kwarc częściowo też i elektroniki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Duniek
Jak faktycznie nie wiesz co robić w tak dramatycznej sytuacji to lepiej noś kwarce ;) .

:lol: Po prostu wychodzę z założenia po mi automat który jest nie noszony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś miałem kwarce i sobie chwaliłem, ale odkąd zacząłem się przyglądać co jest w środku i stało się to pasją - bateria mi nie wystarcza... Gdy jeszcze obejrzałem na stronach Omegi czy Taga jak sie mechaniki produkuje, jak to wszystko trybi - uznałem, że na ręku musze mieć mechanizm, który pracuje w takt mojego serca ;) Jak ktoś tu kiedyś napisał - mechanik ma dusze i coś w tym jest. Ale nie neguje kwarców z założenia. Mam w komórce jak przedmówca :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale nie neguje kwarców z założenia. Mam w komórce jak przedmówca :lol:

Ja swoje trzymam przy oknie (synchronizacja), a w komórce mam kiszone ogórki i dżemy ;)

Proponuję zakończyć temat, bo do niczego nie prowadzi, a tylko temperatura podskakuje. Każdy niech nosi to, co chce, kupuje to, co mu się podoba i na co go stać. Jak kogoś kręcą zębatki - niech kupuje odpowiedni. Jak kogoś innego temperatura wytopu stali albo inny proces technologiczny, zgodny z XIX-wieczną recepturą - też pewnie odpowiedni zegar się znajdzie.

Najgorsze co jest, to wypowiadać się z własnego siedzenia, bo nie widzę zasadności takich poglądów. Może, żeby tym razem odmienić trochę ten "zaklęty krąg" zaczniemy pisać o tym, z czym sami się zetknęliśmy i co nam przeszkadza/podoba się? Wtedy będzie jakiś sens takiej dyskusji.

• Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem ;)
  • Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&Promaster

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja swoje trzymam przy oknie (synchronizacja), a w komórce mam kiszone ogórki i dżemy ;)

A ja swoje to na parapet za okno wystawiam :D Bo w domu ,jakoś tak za cholerę się synchronizować nie chcą, nie mówię tu o naręcznych. Czyżby mury i okna miały aż tak duży wpływ na odbiór tych fal? I to mnie właśnie denerwuje, a jaki ubaw sąsiedzi mają :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, kupiłem Mudmana z premedytacją. Potrzebny mi był w pracy bo bałbym się uszkodzenia reszty mych zegarków;)

"Billy: -I'm scared Poncho.

Poncho: -Bullshit. You ain't afraid of no man.

Billy: -There's something out there waiting for us, and it ain't no man. We're all gonna die..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najgorsze co jest, to wypowiadać się z własnego siedzenia, bo nie widzę zasadności takich poglądów. Może, żeby tym razem odmienić trochę ten "zaklęty krąg" zaczniemy pisać o tym, z czym sami się zetknęliśmy i co nam przeszkadza/podoba się? Wtedy będzie jakiś sens takiej dyskusji.

Popieram przedmówcę a komórka służy do rozmowy a nie jako zegarek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwarce dla pracujących fizycznie, mechaniki dla umysłowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja swoje to na parapet za okno wystawiam ;) Bo w domu ,jakoś tak za cholerę się synchronizować nie chcą, nie mówię tu o naręcznych. Czyżby mury i okna miały aż tak duży wpływ na odbiór tych fal? I to mnie właśnie denerwuje, a jaki ubaw sąsiedzi mają :lol:

Sygnał nadawany z niemieckiego nadajnika, czyli DCF ma częstotliwość 77.5 kHz. Przeliczając to na długość fali radiowej, wychodzi około 4mm. Dla takiej fali problemem są wszystkie przeszkody o grubości większej niż długość fali, na których wytraca się jej energia. W przeszkodach o grubości kilkukrotnej długości fali - fala "grzęźnie" zupełnie. Antena służąca do odbioru sygnału też musi być proporcjonalna do długości fali, a zegarek jest za mały, żeby posługiwać się falą dłuższą (mniej wrażliwą na przeszkody), bo nie zmieściłaby się w środku zegarka antena. No i im dłuższa antena, tym bardziej czuła, bo wtedy fala "odkłada się" w antenie kilka razy, oddając więcej energii. Dlatego pewnie starsze waveceptory (większe) łatwiej odbierają sygnał, niż te nowsze, o zoptymalizowanych rozmiarach (jak w ToughMvt).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sygnał nadawany z niemieckiego nadajnika, czyli DCF ma częstotliwość 77.5 kHz. Przeliczając to na długość fali radiowej, wychodzi około 4mm. Dla takiej fali problemem są wszystkie przeszkody o grubości większej niż długość fali, na których wytraca się jej energia. W przeszkodach o grubości kilkukrotnej długości fali - fala "grzęźnie" zupełnie. Antena służąca do odbioru sygnału też musi być proporcjonalna do długości fali, a zegarek jest za mały, żeby posługiwać się falą dłuższą (mniej wrażliwą na przeszkody), bo nie zmieściłaby się w środku zegarka antena. No i im dłuższa antena, tym bardziej czuła, bo wtedy fala "odkłada się" w antenie kilka razy, oddając więcej energii. Dlatego pewnie starsze waveceptory (większe) łatwiej odbierają sygnał, niż te nowsze, o zoptymalizowanych rozmiarach (jak w ToughMvt).

Dzięki za rzeczowe wyjaśnienie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego piszesz straszne pierdoły.

DCF 77 to zakres fal długich (!) - dł. fali 4 km

4 mm to mikrofale

Wobec tak błędnych założeń opis propagacji fali nie wart komentarza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego piszesz straszne pierdoły.

DCF 77 to zakres fal długich (!) - dł. fali 4 km

4 mm to mikrofale

Wobec tak błędnych założeń opis propagacji fali nie wart komentarza.

Przyznaję rację, nie spojrzałem do opisu jednostek we wzorze, zamiast MHz podstawiłem kHz. Mnożąc przez ten zgubiony tysiąc, z 4mm robią się wspomniane przez whb 4km. W tym momencie kończy się moja znajomość fizyki fal, w jaki sposób zegarek na centymetrowej antenie jest w stanie odebrać falę o długości 4km i dlaczego są problemy.

EDYTA: Chyba że dana w sygnale jest kodowana na podobieństwo alfabetu Morse'a - sygnał jest - 1, sygnału nie ma - 0

Doczytałem, prawie trafiłem: "Każde zero kodowane jest impulsem o czasie trwania 100 ms, natomiast każda jedynka to impuls trwający 200 ms."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyznaję rację, nie spojrzałem do opisu jednostek we wzorze, zamiast MHz podstawiłem kHz. Mnożąc przez ten zgubiony tysiąc, z 4mm robią się wspomniane przez whb 4km.

4mm x 1000 = 4m, a nie 4km............

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) zawsze można nim trochę potrząsnąć tak jak ja to robię rano i wieczorem i cyka sobie nieraz tak 3 i 4 dni ale trzeba być konsekwętnym tak jak z nakręcaniem zegarka manualnego rano i wieczorem. (...)

Jeśli dobrze zrozumiałem nakręcasz mechanika z ręcznym naciągiem dwa razy dziennie a to błąd. stałe "dokręcanie" zegarka źle wpływa na sprężynę (było już o tym na forum). Jeśli zegarek ma np. 36h rezerwy chodu, to nakręcasz raz dziennie i wszystko.

Ja, niżej podpisany oświadczam, że będę zabierał głos na forum KMZiZ tylko w dyskusjach związanych z zegarmistrzostwem, lub dotyczących sposobu funkcjonowania tegoż forum.

13-08-2010

Mirek Kornaszewski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dobra moja niewiedza mechanik to Delbana z lat 50 i do tego jeden jedyny jaki posiadam

edit:

jak widać człowiek się całe życie uczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4mm x 1000 = 4m, a nie 4km............

Uważnemu oku nic nie umknie :lol:

Tak, źle napisałem (drugi raz). kHz podstawiałem jako Hz, więc 1000 w jedną stronę, a należało podstawiać MHz, to kolejny tysiąc. Razem zabrakło 6 zer. A zrugany przez whb napisałem bezmyślnie z rozpędu. Punkt dla Chronofila za wyłapanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uważnemu oku nic nie umknie :lol:

Tak, źle napisałem (drugi raz). kHz podstawiałem jako Hz, więc 1000 w jedną stronę, a należało podstawiać MHz, to kolejny tysiąc. Razem zabrakło 6 zer. A zrugany przez whb napisałem bezmyślnie z rozpędu. Punkt dla Chronofila za wyłapanie.

Przepraszam, wczoraj byłem czepialski i delikatniej nie umiałem napisać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam, wczoraj byłem czepialski i delikatniej nie umiałem napisać.

Spox, ja też bezmyślnie to liczyłem, na zdrowy rozum nawet mikrofale nie propagują na większą odległość, więc to musiały być długie, jeśli zasięg z Niemiec jest na całą Europę (każdy wie, że UKFu specjalnie daleko nie złapie). Czasem wiadro wody się przydaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracając do tematu , to ja widziałbym bardzo chętnie np. takiego kwarca u siebie

Sam zegarek z nietypowych komplikacji ma wskazanie znaków zodiaku :lol:

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Najgorsze co jest, to wypowiadać się z własnego siedzenia, bo nie widzę zasadności takich poglądów.

Czyli co, czas zamknąć forum ?. Nigdy nie będzie tak żeby każda wyrażona opinia miała charakter obiektywny. Ja w swoim życiu miałem tylko cztery zegarki kwarcowe, o cztery za dużo :lol:. W czasach dzieciństwa były to Casio następnie klasyczny Frederique Constantin i IWC Portofino. Później doszedłem do wniosku, że kwarce są nudne i nigdy więcej żadnego nie kupiłem i nie kupię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Classified

Piękny ten GP...

Ja tam nie narzekam - mam pełno jednego i drugiego. Uzupełniają się - każdy z nich ma wady i zalety, ba! Wśród samych kwarców i mechaników jest x wersji, modeli, podejśc do tematu.

Kwarc czy automat? Temat przydatności, wad iz alet był juz tyle razy na Forum, że jego 923403785644943853-ta inkarnacja nie budzi juz emocji :lol:

Natomiast co do preferencji...tu nasz temat lśni jak słońce, wojna toczy się w najlepsze no i super, jest ciekawie.

Jedni mają w nosie czy to automat, mechanik, kwarc - ważne aby działał; inni modlą się tylko do automatów i ich życie jest niepełne bez posłuchania wirującego wahnika; są też ludzie kochający nakręcanie - nakręcają na okrągło, podnieca ich to, kochają cykanie; ktoś został wyznawcą Waveceptora i Tough Solara, martwi sie czy liczba luksów na jakie wystawiony jest jego zegarek w ciagu dnia naładuje się w 40% czy 80%, oraz czy nadajnik w Krainie Ludzi Zza Odry dosięgnie ich zegarka; dla kogoś innego Eco-Drive to sens życia; Dla odmiany są ludzie, którzy uważają że Kinetic to przyszłość i ogólnie hybrydy będą rządzić światem; znam też zboczeńców - wśród nich siebie samego - którzy ukochali sobie Accutrona i płaczą nad upadkiem Bulovy. A jaki z tego wniosek? Cieszyć się powinniśmy, że mamy tyle rozwiązań i idei - bo pytanie kwarc czy automat można by zawęzić do pytania: jaki model kwarca czy jaki model automatu, bo jeden drugiemu nierówny - ba, kwarc kwarcowi nierówny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.