Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
miromat

Renowacje tarcz - przed i po.

Rekomendowane odpowiedzi

Gratka stary! Btw poprzedni paseczek był wyśmienity :)

Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wyrzuciłem jest w kasetce :P

Ci, którzy po zwycięstwie spoczęli na laurach są już martwi..... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stary, a można do Ciebie wysyłać tarcze do renowacji??

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja nie restauruje tylko myję mydełkiem :lol:;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiętaj ze częste mycie skraca życie :D

Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz zdradzić co to są te aplikatory?

Na pierwszym zdjęciu zaznaczyłem Ci jak wyglądają aplikatory uważam, że lepiej takim pędzelkiem i kilka razy niż szybko wacikiem, który znacznie bardziej szoruje powierzchnię. Znakomicie do mycia nadają się niektóre tarcze atlantików oczywiście nie wszystkie w modelach z lat 80tych nie polecam mycia tarczy, ale starsze Omegi z okresu 50 i 60 przewaznie udaje sie odświeżyć

Poniżej efekt pracy jaka wykonałem na atlantiku jakiś rok temu fotka się zachowała starsi koledzy już widzieli ten zegarek ale dla przypomnienia efektu uzyskanego przy pomocy aplikatora. Koszt 23 aplikatorów w Rossmanie około 5zł :)

I suszenie wskazówek na bananie :lol:

28144966.jpg

By stary7817 at 2012-06-03

gotowy.png

By stary7817 at 2012-06-03

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poljot pewnie do domycia :)

Sam kiedyś próbowałem wacikami do uszów, ale efekt średni.

Stary, wielkie gratulacje za efekty!

Jeśli to nie tajemnica, może sprzedaż nam, kolegom z forum ,,licencję" na fenomenalne efekty

Moje pytania o Twój przepis na sukces:

1)Jakie mydło Dove? Może to głupie, ale i pewnie zapach może miec wpływ, podobnie jak wersja z peelingiem czy bez :)

2)koniecznie wrzuć jeszcze fotkę opakowania tych aplikatorów z Rossmana- jest bankowo kilka rodzajów.

Są sprzedawane na sztuki czy na opakowania? Nazwa producenta?

3) sama technologia mycia:

a) czy robisz pianę na mydle, potem zbierasz tę pianę aplikatorem i dopiero na tarczy działasz?

b ) czy może robisz dopiero pianę na tarczy?

Niby ,,głupawe" pytania, ale to właśnie decyduje o wspaniałym efekcie albo o rozmytych indeksach i napisach :) coś o tym wiem....

Banana w domu już znalazłem, jutro wybieram się na zakupy :)

Edytowane przez skorpion986

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam wszystkich mam pytanko posiadam starego atlantica wordmastera i chciałbym go odnowić jednak na alledrogo piszą że odnawiają tylko białe czarne i jakieś tam jeszzcze kolory tarcz a ja mam niebieską czy to jakiś szczególny kolor czy coś ? czy można odnowić samą tarczę ? (jest trochę pogięta i ma parę odprysków pozatym ktoś zdrapał lumę z okolic indeksów taki już kupiłem ale wszystkie napisy idzie odczytać)no i jeszcze chciałbym wiedzieć czy jeśli da się to zrobić to czy kolor będzię taki sam jak orginalna powłoka czy będą go dobierać

z góry dziękuję za pomoc

ps.jeśli będę mógł to wstawię fotki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. posiadam starego atlantica wordmastera i chciałbym go odnowić jednak na alledrogo piszą że odnawiają tylko białe czarne i jakieś tam jeszzcze kolory tarcz a ja mam niebieską czy to jakiś szczególny kolor czy coś ?

2. czy można odnowić samą tarczę ? (jest trochę pogięta i ma parę odprysków pozatym ktoś zdrapał lumę z okolic indeksów taki już kupiłem ale wszystkie napisy idzie odczytać)

3. no i jeszcze chciałbym wiedzieć czy jeśli da się to zrobić to czy kolor będzię taki sam jak orginalna powłoka czy będą go dobierać

4. ps.jeśli będę mógł to wstawię fotki

1. Nie słuchaj, co piszą na Allegro, tylko skontaktuj sie z zakładem, który zajmuje się renowacją tarcz i tam zasięgnij konkretnych informacji, co który zakład jest w stanie zrobić

2. Oczywiscie

3. Tego nikt Ci nie zagwarantuje, ze kolor będzie idealnie taki, jak w tej chwili, tym bardziej, ze jest on zapewne nieco inny, niż był fabrycznie. W kazdym razie po dobrze zrobionej renowacji powinien być bardzo zblizony do oryginału, a w praktyce, to różnie bywa, niestety

4. Byłoby miło :)

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mogę dodać zdjęcia wyskoczyło że plik jest zbyt duży,ale zdjęcia wyszły dobrze. A moglibyście koledzy polecić jakiś zakład?Jeśli rzecz jasna możecie,to będę wdzięczny no i pomóżcie z tymi fotkami,bo po prostu zakochałem się w tym zegarku i chce się z wami podzielić jego pięknem.To mój pierwszy w życiu mechanik i do tego jedyny szwajcar jakiego mam.(bisseta przecież nie można takim nazwać :lol: )Z góry dziękuje

ps. Żałujcie że nie słyszycie jak pięknie pracuje słychać go z dobrych dwóch metrów :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://renowacjecyferblatow.pl/

http://renowacjatarcz.pl/

http://msp.money.pl/baza-firm/chronostar-marcin-kaldonski-lodz-a1034348.html

A zdjęcie po prostu skompresuj w jakimkolwiek programie do wielkosci poniżej 500KB i wrzuć poprzez opcie "dodaj pliki"

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poljot pewnie do domycia :)

Sam kiedyś próbowałem wacikami do uszów, ale efekt średni.

Stary, wielkie gratulacje za efekty!

Jeśli to nie tajemnica, może sprzedaż nam, kolegom z forum ,,licencję" na fenomenalne efekty

Moje pytania o Twój przepis na sukces:

1)Jakie mydło Dove? Może to głupie, ale i pewnie zapach może miec wpływ, podobnie jak wersja z peelingiem czy bez :)

2)koniecznie wrzuć jeszcze fotkę opakowania tych aplikatorów z Rossmana- jest bankowo kilka rodzajów.

Są sprzedawane na sztuki czy na opakowania? Nazwa producenta?

3) sama technologia mycia:

a) czy robisz pianę na mydle, potem zbierasz tę pianę aplikatorem i dopiero na tarczy działasz?

b ) czy może robisz dopiero pianę na tarczy?

Jak przejrzysz ten dział od początku to juz wcześniej o tym pisałem, wszystko ze szczegółami!!!

A poljota bym raczej nie mył on ma ta wartwes lakieru za która bym sie raczej nie brał, wszystko zależy jak bardzo wilgoć wpłynęła na ta powłokę. Może byc tak że będzie schodził lakier, ale jeżeli ktos podejmuje sie mycia to musi mieć świadomość że to loteria albo sie uda i efekt będzie o niebo lepszy niz przed myciem albo skończy sie katastrofa i wtedy renowacja!!!

Niby ,,głupawe" pytania, ale to właśnie decyduje o wspaniałym efekcie albo o rozmytych indeksach i napisach :) coś o tym wiem....

Banana w domu już znalazłem, jutro wybieram się na zakupy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziękuje za pomoc koledzy teraz muszę już tylko odłożyć troszkę kasy i go odnowię :rolleyes:

a oto fotka mojego cudeńka jak go wyremontuję to też wstawię

post-46801-0-51091500-1340268468_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziękuje za pomoc koledzy teraz muszę już tylko odłożyć troszkę kasy i go odnowię :rolleyes:

a oto fotka mojego cudeńka jak go wyremontuję to też wstawię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjęcie mało wyraźne, ale tarcza chyba wcale źle nie wygląda, więc zastanów się, czy trzeba ją poddawać renowacji

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może nie wygląda najgorzej ale brakuje paru rzeczy tu i ówdzie no i warto było by zrobić go na glanc bo takiego nowego już nigdzie nie dostanę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z niebieską tarczą może byc ciężko, ale z kruczoczarną w stanie NOS z 21 kamieniami kupiłem miesiąc temu.

Za 127$.

Więc lepiej poszukać, zaczekać i kupić taniej ładny zegarek niż lądować w zmęczony.

Chyba, że ma on znaczenie sentymentalne, nieprzeliczalne na pieniądze.

Nie wiem też, czy taką słoneczną tarczę da się perfekcyjnie odnowić.

Czy ktoś z kolegów przechodził przez odnawianie takiej tarczy? Jak z efektami?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może nie wygląda najgorzej ale brakuje paru rzeczy tu i ówdzie no i warto było by zrobić go na glanc bo takiego nowego już nigdzie nie dostanę

No bo to nie jest nowy zegarek ;) A NOSa można ustrzelić - tanio nie jest, ale cieszy bardziej niż renowacja.

Nie wiem też, czy taką słoneczną tarczę da się perfekcyjnie odnowić.

Czy ktoś z kolegów przechodził przez odnawianie takiej tarczy? Jak z efektami?

No, niektórym to jakoś wychodzi:

post-23302-0-33430900-1340313548_thumb.jpg

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to moje pierwsze podejście do czyszczenia tarczy.

Stało się to trochę przypadkiem, bo na urlopie po prosty odleciało mi szkiełko (z nie wyjaśnionego powodu). Jako że na urlopie warunki były dość polowe tarczę delikatnie przemyłem pałeczkami do uszu z mydełkiem. Brązowy brud zszedł dość łatwo, resztę postanowiłem doczyścić w domu. Niestety szkiełko włożyłem na miejsce tak mocno, że nie potrafię go teraz zdjąć więc poczekam na wizytę u zegarmistrza.

Nie wiem tylko czy reszta tych czarniawych kleksów zejdzie z tarczy, ale jak dla mnie wygląda już o wiele lepiej.

Reszta zdjęć w galerii: http://zegarkiclub.pl/forum/gallery/album/49245/799-poljot-de-luxe/

post-49245-0-06253900-1340898579_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładnie wyszło - gratulacje :)

Tak to jest, że to "wierzchnie" schodzi łatwo, a "spód" się trzyma, bo to już po prostu zmiany w tarczy. Ale i tak efekt bardzo przyzwoity

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli dalej już nie ruszać?

To naprawdę trudno jednoznacznie stwierdzić na podstawie fotki. Można spróbować - może jeszcze da się z tej tarczy wiecej wyciągnąć. Tylko uważaj na nadruki, a po czyszczeniu proponuję zabezpieczyć tarczę lakierem, bo jest duża szansa, ze Ci ściemnieje

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi