Stary 78 #301 Napisano 26 Września 2012 Piotrek sory nie zauważyłem, że to Ty zapytałeś gdybym zobaczył wcześniej napisał bym krócej nie myć 0 Ci, którzy po zwycięstwie spoczęli na laurach są już martwi..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sneer 147 #302 Napisano 26 Września 2012 Dziękuje - macie racje! albo się przyzwyczaimy do siebie.....albo bazarek. Wielkie dzięki za argumentację . Btw. Stary, niezły elaborat - pewnie wiedziałes kogo bym poprosił o pomoc przy myciu 0 Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
John Time 14 #303 Napisano 27 Września 2012 Patrzę na ten zegarek od chwili gdy zamieściłeś jego zdjęcie i nie widzę najmniejszego powodu by naruszać tę piękną tarczę - zdecydowanie zgadzam się tu z bardziej doświadcznymi przedmówcami - jego urok tkwi w tym jak teraz po latach sie zachował - od jakiegoś czasu zaprzestałem mycia tarcz, bo, mając podobny przypadek (zresztą kilka) niestety zdecydowałem się, delikatnie, ale jednak, umyć i efekt mnie nie powalił, pomijając fakt częściowego wyblaknięcia napisów. Co prawda po tym zabiegu zachwycił się nim jeden z kolegów, przejął go zatem, jednak gdybym go nie mył to by pewnie nadal mieszkał w mojej szkatule. Zresztą jak w życiu - jeden woli na rybki a drugi .... Podejrzewam zresztą, że zegarek prezentuje się świetnie choć zdjęcia potrafią uwypuklić różne elementy i to co jednego razi drugiemu się podoba. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stary 78 #304 Napisano 11 Października 2012 Oczywiście nie wszystkie tarcze można myć i większość zależy od stopnia przybrudzenia, ja wczoraj nabyłem droga aukcji taki oto zegarek szwajcarskiej manufaktury dość rzadko występuje na aukcjach i często jest już mocno nadszarpnięty zębem czasu. Ten egzemplarz także nie należy do idealnych ale jest w przyzwoitym stanie. Oto efekty moich dwóch wieczornych nasiadówek Zdjęcie zegarka z aukcji Zegareczek ma zaśniedziałą wskazówkę godzinową i uszkodzony włos przez co nie cykał, po rozebraniu mechanizm dostał mój majster na czyszczenie i montaż włosa. Koperta będzie oczyszczona i lekko prze polerowana.Po tym wszystkim postaram się pokazać efekt końcowy a oto jak przebiegły prace nad tarczą Szału nie ma ale jakiś efekt widać Przed czyszczeniem I po czyszczeniu, oczywiście zdjęcia robione wieczorem przy nocnej lampce gdyż jest już 20:40 ale efekt chyba widać? Jedyna rzecz jaka zniknęła to krzyż od sekundnika pozostałe ubytki widniały również przed myciem Sam jestem ciekaw jaki będzie efekt całkowity 0 Ci, którzy po zwycięstwie spoczęli na laurach są już martwi..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fuel111 0 #305 Napisano 11 Października 2012 Jakgo teraz złożysz to wklej fotki, będzie o niebo ładniejszy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sneer 147 #306 Napisano 12 Października 2012 fajnie - wrzuc prosze foty w swietle dziennym! 0 Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
EwaMilewski 2 #307 Napisano 12 Października 2012 Profesjonalnie. Super wyszło. Jak dorobisz krzyż od sekundnika? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
John Time 14 #308 Napisano 13 Października 2012 Dla mnie jeszcze przed myciem wyglądał dobrze, ale po myciu świetnie - moim skromnym zdaniem krzyżyk konieczny i napis pod "17 RUBIS..." chyba model, ale myslę, że masz to w planie - sam się z tym uporasz czy raczej jakiś "renowator"? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sneer 147 #309 Napisano 13 Października 2012 Panowie jeszcze jedna prośba - taki zenith sporto jest nierówno spatynowany i nie wiem jak lakier.. Chronostar Łódź albo Poznań ..? z góry dzieki za dobre słowo 0 Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stary 78 #310 Napisano 16 Października 2012 To żeby zaspokoić ciekawych efektów końcowych wklejam fotki skończonej popołudniówki. Tak jak pisałem szału nie ma ale pamiętajcie, że to oryginalny stan, nie odnawiany i nie malowany, tylko naprawiony ,wyczyszczony ,wyregulowany, umyty i lekko przetarty szmatką 0 Ci, którzy po zwycięstwie spoczęli na laurach są już martwi..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Staszek60 4 #311 Napisano 17 Października 2012 Jak dla mnie to cudny Co jest w tych starych zegarkach że tak zachwycają 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Antiquarius 935 #312 Napisano 17 Października 2012 Panowie jeszcze jedna prośba - taki zenith sporto jest nierówno spatynowany i nie wiem jak lakier.. Chronostar Łódź albo Poznań ..? z góry dzieki za dobre słowoNie mam porównania akurat z Poznaniem ale Chronostar mogę śmiało rekomendować. Zrobiłem już kilka sztuk i zawsze jest ok. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Staszek60 4 #313 Napisano 27 Października 2012 (edytowane) Nowy nabytek: Tissot Visodate Camping z 55 roku.Tarcza już zrobiona Przed: Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us teraz PO: Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Czy ją także polakierować ?????????????? Koperta jest w złym stanie , zporysowana i złazi chrom , jak zabiorę się za nią to wkleję zdjęcia . Edytowane 27 Października 2012 przez Staszek60 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #314 Napisano 27 Października 2012 Nowy nabytek: Tissot Visodate Camping z 55 roku.Tarcza już zrobiona Czy ją także polakierować ?????????????? Moim zdaniem zdecydowanie polakierować, bo bardzo fajnie wyszła i szkoda, zeby ściemniała. Gratulacje 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klamocik 2 #315 Napisano 27 Października 2012 jak lakierowac to taką cieniutką warstwą. Grubiej lakierowane wyglądają słabo. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #316 Napisano 27 Października 2012 jak lakierowac to taką cieniutką warstwą. Grubiej lakierowane wyglądają słabo. A kto powiedział, że grubą?Staszek lakierował już tarczę w swoim "błoniaku" i wie co i jak 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Staszek60 4 #317 Napisano 28 Października 2012 Tarcza po lakierowaniu Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Żałuję tylko jednego -że zapomniałem zrobić zdjęcia zegarka przed renowacją .No i jeszcze jedna rzecz - koperty i dekle nie oddaję do chromowania tylko do rodowania , koszt niewiele większy a efekt wizualny lepszy gdyż tak nie "świeci" . Poza tym wskazówki w tym Tissociku muszą być uzupełnione masą świecącą gdyż mają braki. Gdzie można kupić jakąś Superluminovę, oglądałem na necie hurtownie i tam nie znalazłem żadnej masy świecącej. Pewno gdzieś jest i pewnie w którymś momencie na takową masę trafię ale na chwilę obecną to mam zagwostkę . Tym bardziej że w tym Tissociku pod indeksami , według mnie, też była substancja luminescencyjna ale pod pedzęlkiem zeszła 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stary 78 #318 Napisano 28 Października 2012 Bardzo ładny efekt gratuluje udanej reanimacji, jak się chce to można nie??? 0 Ci, którzy po zwycięstwie spoczęli na laurach są już martwi..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
John Time 14 #319 Napisano 28 Października 2012 (edytowane) Staszek60 - tarcza naprawdę wygląda przyzwoicie - czasami na indeksach tarcz po lakierowaniu pozostają jakby pory, co pewnie jest wynikiem zbyt grubej warstwy po użyciu sprayu, tu tego nie widać - a Ty malowałeś sprayem czy też inną zaczarowaną techniką? gdzie robisz rodowanie - mógłbyś pokazać próbkę? Edytowane 28 Października 2012 przez John Time 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #320 Napisano 28 Października 2012 Tarcza wyszła bardzo ładnie. Gratulacje, Staszku Co do rodowania koperty, to mam mieszane uczucia. Efekt może i ładny - nie oglądałem, to nie wiem, ale warstwa rodu szybko się wyciera, co doskonale widać na rodowanej biżuterii. Ale bez ryzyka nie ma zabawy - daj znać, jak się taka powłoka zachowuje w praktyce. Jak grubą warstwę stosują?Jeśli zaś chodzi o różne luminowy na starych tarczach i wskazókach, to mam jeszcze bardziej mieszane uczucia. Większość tarcz i wskazówek jakie widziałem po nałożeniu nowej lumy wyglądała źle. Od razu widać, że ten krasnoludek jest z innej bajki. Trzeba się dobrze pobawić, żeby dobrać kolor luny tak, żeby się to nie gryzło 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Staszek60 4 #321 Napisano 28 Października 2012 tarcze malowałem sprayem , takim Uploaded with ImageShack.us lakierowałem tzw. mgiełką to znaczy że słyszałem lekki syk i tak nanoszę lakier.Zaczynam lakierowanie z 10 cm przed tarczą , ten dystans to czas na ustalenie odpowiedniego nacisku i odległości od dyszy do tarczy . Lakieruję 2 razy , raz za razem , uważając na "zlewy"Co do rodowania to jeszcze nie mam żadnej koperty ale tak za 2 tygodnie pokażę z 2,3 sztuki.Sam najpierw ocenie 1 sztukę i pokażę . Ocenimy wspólnie czy warto 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Daito 5907 #322 Napisano 8 Listopada 2012 A oto efekty mojego działania - nie jestem całkiem z niego zadowolony, jednak z uwagi że to mój PIERWSZY RAZ proszę o wyrozumiałość... Przed... Po... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #323 Napisano 8 Listopada 2012 A oto efekty mojego działania - nie jestem całkiem z niego zadowolony, jednak z uwagi że to mój PIERWSZY RAZ proszę o wyrozumiałość... Gdyby każdemu tak pierwszy raz wychodził to o wiele mniej nerwic by było Gratuluję udanej inicjacji 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Staszek60 4 #324 Napisano 8 Listopada 2012 Super Ci wyszło- na serio super.Teraz tylko lakier zabezpieczający ( bo jak kolega chronofil mówi- zawsze warto taką starą tarczę zabezpieczyć ) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stary 78 #325 Napisano 8 Listopada 2012 Łał efekt rewelacyjny dzięki za linka.Niestety straty zawsze jakieś muszą być. Ale na prawdę wyszło bardzo dobrze wklej zdjęcie całego zegarka przez i po myciu bo tak naprawdę cały efekt widać po złożeniu całości do kupy 0 Ci, którzy po zwycięstwie spoczęli na laurach są już martwi..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach