chronofil 133 #576 Napisano 4 Listopada 2013 Panowie, nie rzecz w tym z czego ona jest, ale jak działa ..... a jak widać ...... działa . I to całkiem dobrze!Z tarczami jest tylko jeden problem - to, co dobrze działa na jedną, nie musi się sprawdzić w przypadku innej. 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
John Time 14 #577 Napisano 4 Listopada 2013 I I to całkiem dobrze!Z tarczami jest tylko jeden problem - to, co dobrze działa na jedną, nie musi się sprawdzić w przypadku innej. I to jest kolejna z świętych prawd (i niestety mówię to z doświadczenia, ale nauka musi kosztować) - dlatego warto jest znać kilka metod. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5189 #578 Napisano 4 Listopada 2013 Jest jeszcze jedna sprawa, a mianowicie jak tarcza będzie się zachowywała za jakiś czas, skoro została potraktowana środkiem raczej agresywnym. Stąd moje pytanie w innym wątku, czy zabezpieczasz w jakiś sposób tarczę po czyszczeniu by nie zmieniała kolorów i nie reagowała na "otoczenie" z biegiem czasu. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
John Time 14 #579 Napisano 4 Listopada 2013 Sądzę, że bezwzględnie konieczne jest lakierowanie po każdym myciu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MWATCH 18 #580 Napisano 5 Listopada 2013 (edytowane) Zabezpieczyłem kilka tarcz powłoką lakieru , ale jestem generanie przeciwny temu zabiegowi . To juz nie jest to co było w oryginale . Przy myciu naruszam ( bynajmniej staram się) warstwę brudu a nie jej struktórę . Każdą tarczę trzeba traktować indywidualnie . Jeśli są widoczne ogniska korozji lub wykwity a powierznia tarczy jest zniszczona dosyć mocno to zabezpieczam , jeśli po umyciu wygląda na zdrową , to płukanie w wodzie demineralizowanej i to wszystko . Zastanawiam sie nad zabezpieczaniem tarcz ,czymś w rodzaju wosku ,lub czymś podobnym , tak by była możliwość powrotu.... Edytowane 5 Listopada 2013 przez MWATCH 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
OmegaDeVille 59 #581 Napisano 6 Listopada 2013 Może lakier do włosów? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MWATCH 18 #582 Napisano 6 Listopada 2013 (edytowane) OmegaDeVilleWiesz wczoraj o tym samym pomyślałem . lakier do włosów , pytanie czy nie bedzie się łuszczył , trzeba będzie przetestować . Delbanka z niedzieli własnie ukończona , kupiłem ja dla koperty i na organy -za grosze. Postanowiłem potestować, wyszło słabo bo tarcza mocno zniszczona . Lewa strona tarczy pomalowana jakąś olejną ,pod nią tarcza strasznie była zdrapana przez kogoś , troche zmodyfikowałem aby ta farba wyglądała jednolicie zamalowałem ponownie napisy nie chciałem niszczyć ale tarcza szła do testów na straty . Wyszło coś takiego : przed : po: Edytowane 6 Listopada 2013 przez MWATCH 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5189 #583 Napisano 6 Listopada 2013 Nie jest tak źle. Ale nie za bardzo złapałem z tymi napisami. Wyżarło, czy zamalowałeś? Wskazówki wyglądają super, czy też były w miksturze?Mógłbyś wkleić zdjęcie tarczy bez szkiełka. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MWATCH 18 #584 Napisano 6 Listopada 2013 Wskazówki uzupełniałem i w porównaniu do poprzedniej delbany dobrałem odpowiednio barwę fosforu . Napisy zamalowałem bo czarny ring miał silne rysy które uwidoczniły sie pod tą olejnicą którą była pokryta tarcza , Jutro zrobie zdjecie bez szkiełka . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5189 #585 Napisano 7 Listopada 2013 Tym razem wskazówki wyszły super. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
John Time 14 #586 Napisano 7 Listopada 2013 Widzę, że tym razem przemyślałeś sprawę - kolor wypełnienia właściwy dla marki - wyszło bardzo dobrze. Czy dobrze zrozumiałem? Wnętrze pomalowałeś na czarno? Jak rozumiem to testy, ponadto nie widziałem tego, ale czy nie lepiej było pokryć farbą bezbarwną i uratować napisy? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MWATCH 18 #587 Napisano 7 Listopada 2013 Lewa strona czarnego pola była pomalowana czarną mazią olejnicą po wyczyszczeniu okazało się ze tarcza jest uszkodzona i są straszne rysy , z tego powodu postanowiłem pomalować czarne pole na jednolitą czerń , napisy zostały zamalowane , co nie znaczy ze nie mozna ich przywrócić o to też zadbałem . ( nie pale mostów za sobą ) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
John Time 14 #588 Napisano 7 Listopada 2013 Ta czarna maź to było coś tłustego czy zaschnięta warstwa farba? - ciekawi mnie jak to usunąłeś 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MWATCH 18 #589 Napisano 7 Listopada 2013 Zaschnieta czarna farba , częściowo usunąłem, a pomalowałem po to ,żeby uzyskać jednolitą barwę czarną . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
John Time 14 #590 Napisano 7 Listopada 2013 Sporo pracy - ciekawi mnie finał, no i zdjęcia bez szkiełka. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5189 #591 Napisano 7 Listopada 2013 Bardzo ciekawa sprawa, jakiej farby używałeś i czym malowałeś? 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MWATCH 18 #592 Napisano 7 Listopada 2013 (edytowane) Środkiem na bazie tuszu , tak by był zmywalny pod wpływem detergentów Edytowane 7 Listopada 2013 przez MWATCH 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mechanik 992 #593 Napisano 7 Listopada 2013 Lakierem do włosów nie polecam zabezpieczać tarczy ,bo po krótkim czasie zaczyna się łuszczyć ,i w cale nie impregnuje tarczy bo jest "przesiąkliwy" dla wilgoci(inaczej kobiety miały go 10 kilo na głowie ) lepszy skutek jest po stosowaniu werniksu malarskiego w spreju( w sklepach z art artystycznymi)w razie potrzeby można go skutecznie usunąć .Dobrze wygląda lakier akrylowy modelarski revela lub humbrola matt lub półmatt nałożony aerografem ale usunąć jest problem... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
John Time 14 #594 Napisano 7 Listopada 2013 Czym usuwasz werniks malarski? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
OmegaDeVille 59 #595 Napisano 7 Listopada 2013 Środkiem na bazie tuszu , tak by był zmywalny pod wpływem detergentów Całkiem fajnie. Jakbym zobaczył go gdzieś na bazarku, w życiu nie przepuszczalbym ze wyjdzie na ludzi:) Miała potencał 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mechanik 992 #596 Napisano 7 Listopada 2013 Werniks można usunąć olejkiem terpentynowym,lub alkoholem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5189 #597 Napisano 7 Listopada 2013 Pomijam aspekt malowania tarczy, bo tu nie za wiele można było zrobić, ale czyszczenie miksturą wychodzi rewelka. Czy masz zamiar sprzedawać miksturę, recepturę, czy opublikować w wolnym wydaniu jako super członek forum? 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MWATCH 18 #598 Napisano 7 Listopada 2013 (edytowane) Jako super członek:) pomyślę nad udostępnieniem składu i sposobu czyszczenia. Ale to jeszcze trochę czasu potrwa ze względu na testy . Edytowane 7 Listopada 2013 przez MWATCH 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregorian 151 #599 Napisano 7 Listopada 2013 Marcin. Czyżby szykował się patent? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MWATCH 18 #600 Napisano 8 Listopada 2013 (edytowane) Ciężko mówić o patencie . Poprostu w miarę swoich umiejetności i pomysłu chcę zrobić środek, który bedzie inwazyjny i bezpieczny dla tarcz , domowym sposobem . Edytowane 8 Listopada 2013 przez MWATCH 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach