Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
miromat

Renowacje tarcz - przed i po.

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, nie rzecz w tym z czego ona jest, ale jak działa ..... a jak widać ...... działa :) .

I to całkiem dobrze!

Z tarczami jest tylko jeden problem - to, co dobrze działa na jedną, nie musi się sprawdzić w przypadku innej.

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I to całkiem dobrze!

Z tarczami jest tylko jeden problem - to, co dobrze działa na jedną, nie musi się sprawdzić w przypadku innej.

I to jest kolejna z świętych prawd (i niestety mówię to z doświadczenia, ale nauka musi kosztować)  - dlatego warto jest znać kilka metod.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jeszcze jedna sprawa, a mianowicie jak tarcza będzie się zachowywała za jakiś czas, skoro została potraktowana środkiem raczej agresywnym. Stąd moje pytanie w innym wątku, czy zabezpieczasz w jakiś sposób tarczę po czyszczeniu by nie zmieniała kolorów i nie reagowała na "otoczenie" z biegiem czasu.

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zabezpieczyłem  kilka tarcz powłoką lakieru , ale jestem generanie przeciwny temu zabiegowi . To juz nie jest to  co było w oryginale . Przy myciu naruszam ( bynajmniej staram się) warstwę brudu a nie jej struktórę . Każdą tarczę trzeba traktować indywidualnie . Jeśli są widoczne ogniska korozji lub wykwity a powierznia tarczy jest zniszczona dosyć mocno to zabezpieczam , jeśli po umyciu wygląda na zdrową , to płukanie w wodzie demineralizowanej i to wszystko . 

Zastanawiam sie nad zabezpieczaniem tarcz ,czymś w rodzaju wosku ,lub czymś podobnym , tak by była możliwość powrotu....

Edytowane przez MWATCH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OmegaDeVille

Wiesz wczoraj o tym samym pomyślałem . lakier do włosów , pytanie czy nie bedzie się łuszczył , trzeba będzie przetestować . 

Delbanka z niedzieli własnie ukończona , kupiłem ja dla koperty  i na organy -za grosze. Postanowiłem potestować, wyszło słabo bo tarcza mocno zniszczona . Lewa strona tarczy pomalowana jakąś olejną ,pod nią tarcza strasznie  była zdrapana przez kogoś ,  troche zmodyfikowałem aby ta farba wyglądała jednolicie zamalowałem ponownie napisy   :(  nie chciałem niszczyć ale tarcza szła do testów  na straty . Wyszło coś takiego :

przed :

qypf.jpg

po:

m5wb.jpg

Edytowane przez MWATCH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest tak źle. Ale nie za bardzo złapałem z tymi napisami. Wyżarło, czy zamalowałeś? Wskazówki wyglądają super, czy też były w miksturze?

Mógłbyś wkleić zdjęcie tarczy bez szkiełka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wskazówki uzupełniałem i w porównaniu do poprzedniej delbany dobrałem odpowiednio barwę fosforu . Napisy zamalowałem bo  czarny ring miał silne rysy które uwidoczniły sie pod tą olejnicą którą była pokryta tarcza , Jutro zrobie zdjecie bez szkiełka .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tym razem wskazówki wyszły super.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że tym razem przemyślałeś sprawę - kolor wypełnienia właściwy dla marki - wyszło bardzo dobrze.

Czy dobrze zrozumiałem? Wnętrze pomalowałeś na czarno? Jak rozumiem to testy, ponadto nie widziałem tego, ale czy nie lepiej było pokryć farbą bezbarwną i uratować napisy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lewa strona czarnego pola była pomalowana czarną mazią olejnicą po wyczyszczeniu okazało się ze tarcza jest uszkodzona i są straszne rysy  , z tego powodu postanowiłem pomalować czarne pole na jednolitą czerń , napisy zostały zamalowane , co nie znaczy ze nie mozna ich przywrócić o to  też zadbałem . ( nie pale mostów za sobą )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta czarna maź to było coś tłustego czy zaschnięta warstwa farba? - ciekawi mnie jak to usunąłeś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaschnieta czarna farba , częściowo usunąłem, a pomalowałem po to ,żeby uzyskać jednolitą barwę czarną .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ciekawa sprawa, jakiej farby używałeś i czym malowałeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Środkiem na bazie tuszu , tak by był zmywalny pod wpływem detergentów 

k6uz.jpg

af9a.jpg

Edytowane przez MWATCH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lakierem do włosów nie polecam zabezpieczać tarczy ,bo po krótkim czasie zaczyna się łuszczyć ,i w cale nie impregnuje tarczy bo jest "przesiąkliwy" dla wilgoci(inaczej kobiety miały go 10 kilo na głowie :) ) lepszy skutek jest po stosowaniu werniksu malarskiego w spreju( w sklepach z art artystycznymi)w razie potrzeby można go skutecznie usunąć .Dobrze wygląda lakier akrylowy modelarski revela lub humbrola matt lub półmatt nałożony aerografem ale usunąć jest problem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Środkiem na bazie tuszu , tak by był zmywalny pod wpływem detergentów

k6uz.jpg

af9a.jpg

Całkiem fajnie.:) Jakbym zobaczył go gdzieś na bazarku, w życiu nie przepuszczalbym ze wyjdzie na ludzi:) Miała potencał:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Werniks można usunąć olejkiem terpentynowym,lub alkoholem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomijam aspekt malowania tarczy, bo tu nie za wiele można było zrobić, ale czyszczenie miksturą wychodzi rewelka. Czy masz zamiar sprzedawać miksturę, recepturę, czy opublikować w wolnym wydaniu jako super członek forum?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako super członek:)  pomyślę nad udostępnieniem składu i sposobu czyszczenia. Ale to jeszcze trochę czasu potrwa  ze względu na testy .

Edytowane przez MWATCH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko mówić o patencie . Poprostu w miarę swoich umiejetności i pomysłu chcę zrobić środek, który bedzie inwazyjny i bezpieczny dla tarcz ,  domowym sposobem . :)

Edytowane przez MWATCH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi