tarant 2972 #401 Napisano 13 Sierpnia 2015 Tu ciekawostka szwajcarska. Połowa XIX wieku to możliwe najstarsze datowanie, raczej jest młodszy. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #402 Napisano 13 Sierpnia 2015 Ten ma rezerwę chodu osiem dni i jest to chodzik.A, latara -autorska 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #403 Napisano 15 Sierpnia 2015 Z tego wszystkiego zapomniałem pogratulować Piotrkowi (fibo) fajnego zegara.Piotrek gratuluję i cieszę się, że kupiłeś ten zegar.Według mnie jest to III ćwiartka XIX wieku. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #404 Napisano 9 Września 2015 Koledzy, prośba: może się komuś skojarzy... Po wyjęciu mechanizmu z zegara, pokazywałem go tu ostatnio, na mosiężnym podkładzie tarczy znalazłem napis wydrapany rylcem. Nijak się nie mogę rozczytać, za wyjątkiem daty. Bym nie zawracał głowy, może to jest po prostu notka zegarmistrzowska, ale:napis jest dosyć duży (+-50x30 mm), umieszczony centralnie, na osi symetrii i prościutko, między słupkami do mocowania werku. Wpisy naprawców bywają gdzieś zwykle rozstrzelone po brzegach, data chyba nie pasuje do jakiejś poważnej naprawy poza tym.Wrzucę dwa zdjęcia, gdyby ktoś, coś... Może to wytwórca lub składający? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #405 Napisano 9 Września 2015 To jest zegarmistrz, który chciał pozostać dla potomności bardziej niż inni. 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WueM 120 #406 Napisano 9 Września 2015 Ja tu widzę jakby początek słowa "reparieren", w każdym razie "repa" i jakiś zawijas.Mam nadzieję, że to nie "replizieren" 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerralf 28 #407 Napisano 10 Września 2015 "reparieren"-czyli naprawiony?. Poszukaj nazw miejscowosci w promieniu 50-100km od miejsca w ktorym zakupiles zegar. To moze wiele wyjasnic?. W moim "Wiedencu" ktorego widziales oprocz daty jest zapisana informacja o miescie w ktorym naprawiono zegar- to wiele wyjasnilo. Pozdrawiam R. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #408 Napisano 10 Września 2015 Zegar kupił a Anglii. V kolumna zegarmistrzów w XIX wieku miała się tam kiepsko 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerralf 28 #409 Napisano 10 Września 2015 (edytowane) V kolumna?- "Piotrus ty prowokatorze". . To nie ten czasokres. Dobrzy zegarmistrze przedtrwaja nawet V kolumne. Edytowane 10 Września 2015 przez czerralf 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #410 Napisano 10 Września 2015 Wojtek ma jak zwykle jastrzębie oko. Dzięki bardzo, teza o sygnaturze wykonawcy zdecydowanie upadła, teraz też w napisie widzę coś związanego z reperowaniem. Zegar rzeczywiście kupiony w Anglii, na południu- między Kanałem a Londynem. Tam jest najwięcej starych przedmiotów o kontynentalnym pochodzeniu. W podobnym miejscu znalazłem ściennego Glashutte dwa lata temu (również mało brytyjski wyrób ).Na drugiej stronie podkładu tarczy zachowały się za to napisy ołówkiem przy otworach. Niewiele widać za wyjątkiem napisu "second" przy sekundniku. Zegarmistrz by nie był takim baranem, żeby sobie opisywać, jeśli nie on, to może notka dla składaczy? Ale czemu po angielsku?Mniejsza o to, takie tajemniczki... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #411 Napisano 10 Września 2015 repariert Hemmung -naprawiono wychwyt. 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marian72 70 #412 Napisano 26 Marca 2016 witam,mam zapytanie na ten o to zegar,jest on kwadransowy jedna waga,dwie sprežyny.Jest možliwie powiedžieč kto jest wykonawca,producent zegara,data produkcii?Mechanizm bez sygnatur,jest tylko numer na prziednej plyte.Dzienkuje bardzo. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marian72 70 #413 Napisano 26 Marca 2016 mechanizm 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marian72 70 #414 Napisano 26 Marca 2016 tylna plyta 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marian72 70 #415 Napisano 26 Marca 2016 zawieszenie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #416 Napisano 26 Marca 2016 Wykonawca nieznany, mechanizm 36 godzinny. 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #417 Napisano 26 Marca 2016 Tak ostrożnie postawiłbym na lata 60. Sterczyny są dość odlotowe, wydaje mi się że gryzą się z tymi środkowymi. Nie ma na skrzyni śladów po mocowaniu centralnej korony? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marian72 70 #418 Napisano 26 Marca 2016 tak brak centralnej korony, jest to okres biedemeier?wedlug tych numeratoruw numer 23 nema panstwo dajake skojarženie? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #419 Napisano 26 Marca 2016 To jest styl eklektyczny czy "transitional", z biedermeierem nie ma już nic wspólnego. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marian72 70 #420 Napisano 26 Marca 2016 mam zapytanie,jaky ksztalt,typ korony wedlug panstwa na ten zegar by pasowal?dzienkuje za propozycie! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #421 Napisano 22 Czerwca 2016 Pokazywaliśmy już w tym temacie kilka podobnych, trafił się następny. Już z dzieloną tarczą. Wahadło obustronnie mosiężne, zlutowane bardzo precyzyjnie. Mechanizm wielki i ciężki, podkład tarczy mocowany na trzech bolcach. Wieszak pełny. Wygląda tak:Dla porównania obok typowy chodzik Rescha. MPZ obecny i działa dzielnie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #422 Napisano 3 Maja 2017 Bardzo fajny temat i od roku prawie cisza.Czyżby porządne zegary się skończyły ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #423 Napisano 3 Maja 2017 Nie skończyły tylko pochowały... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #424 Napisano 3 Maja 2017 (edytowane) Ludziska nie chwalą się może włamów się boją Edytowane 4 Maja 2017 przez arek1a2b 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 255 #425 Napisano 3 Maja 2017 Miałem coś takowego, palety na rubinach. Niewiele trzeba było przyłożyć siły do bębna napędowego,aby podtrzymać chód. Raczej niemiecki ,ale coś podobnego jak u kol. Piotra. Siedzi u kogoś w skrzyni. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach