LESKOS 3470 #1826 Napisano 17 Maja 2020 Problem że jak kleje przestrzennie to najchętniej chciałbym jeden punkt podparcia dla obiektu klejonego ... ściski pracują w trzech płaszczyznach . Kleje na dworze z reguły stole na 2x1 m, a potem i tak muszę przenieść dla montażu ścisków stabilizujących na mój zgrabny stołeczek ?. Fakt wygląda to dziwnie , ale jest skuteczne ... ? 1 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1827 Napisano 18 Maja 2020 No i w zasadzie skrzynia opanowana, pozostało poczekać z się wszystko ustabilizuje barwowo i cieniutko przewoskować ... Ps. na moim ulubionym stoliczku co się sam nakrywa 2 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luks 51 #1828 Napisano 18 Maja 2020 czy skrzynia pojaśniała bo nabrała chyba cieplejszej barwy aż strach zostawić skrzynie bez opieki by nie daj się nie smykła 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1829 Napisano 18 Maja 2020 (edytowane) Dąb szarzeje , terpentyna i tochę mycia + podkład do stabilizacji z wosku pszczelego na gorąco i kolory wracają, Teraz tylko wosk do wypolerowaniu po odparowaniu nadmiaru terpentyny i gotowe... ? Ps troszkę wyblaknie , ale minimalnie... Edytowane 18 Maja 2020 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #1830 Napisano 18 Maja 2020 Super wygląda Te wszystkie ozdoby , stały się żywsze , wyrazistsze . Pięknie Czekam na finał ... jak wszystko już dojdzie do siebie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1831 Napisano 18 Maja 2020 (edytowane) Wrzucam krótki filmik z detalami skrzyni ... w sumie jestem zadowolony z efektów włożonej pracy (a było jej naprawdę sporo) B73DBA34-6CAB-4A9D-813E-412117CC1D92.m4v Edytowane 18 Maja 2020 przez LESKOS 1 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luks 51 #1832 Napisano 18 Maja 2020 ale ta góra wymyślna jest zresztą poprzednie skrzynie jeszcze bardziej na bogato skrzynia stwarzała wrażenie nieco nowszej jak na te lata to ładnie się zachowała bez dużej poprawy z twojej strony ale największy kwiatek to ten mechanizm 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1833 Napisano 19 Maja 2020 No i wreszcie próby rozruchu ... nie zdawałem sobie sprawy jak duże niuanse są przy zegarze miesięcznym z biciem. Najmniejszy opór, brak odpowiedniego ustawienia .... Wagi 2,4 kg wydają się lekko za małe, szczególnie jak dołożymy wahadło ... ale może nabierze szlifu ? 8197F52D-36FE-4418-B741-6A4629FC02A4.m4v 2 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1834 Napisano 19 Maja 2020 Wskazówka minutowa pogięta, wyprostuj, bo przy tak pięknym zegarze fatalnie to wygląda... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #1835 Napisano 19 Maja 2020 Ojjj , ktoś nią nieżle wyginał , by z biciem się zgadzało ...... ale ona tak delikatna , że można połamać . Bałbym się ją ruszać ! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1836 Napisano 19 Maja 2020 Wskazówka testowa .... pasowała ... . Docelowa będzie równie piękna. ? 2 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1837 Napisano 20 Maja 2020 Główne prace zakończone no i w zasadzie można pokazać efekt końcowy (prawie ). Zostały drobiazgi .... 6 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #1838 Napisano 20 Maja 2020 Bravo Maestro tzn Leszku!? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tom777 11 #1839 Napisano 21 Maja 2020 Super ?? 0 Pozdrawiam Tomasz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1840 Napisano 21 Maja 2020 Zegar okazuje się dość trudny i wczoraj wieczór spędziłem (w zasadzie do końca dnia) na usuwaniu drobnych usterek, które normalnie nie miały by wpływu na pracę chodzika czy zegara z tygodniową rezerwą chodu. Tu kosztowało mnie to trochę zdrowia i adrenaliny, a parę komórek (które mi zostało) w głowie niestety musiało sporo się napracować ... Zegar pracuje od wczoraj bez zarzutu , przeszedł godzinę "krytyczną" - 8:45 bez problemu, więc chyba będzie żył . Obliczyłem że w tej przestrzeni i z tymi wymiarami wag rezerwa chodu wynosi idealnie 32 dni - więc jest ok (16mm opad na dobę). Poniżej tak wygląda jego praca ... 3D5C757C-01C0-4BC5-9512-9D1A8D998E58.MP4 3 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1841 Napisano 21 Maja 2020 Tylko te wagi takie wielgachne. Nie dałoby się dobrać mniejszych, wypełnionych zubożonym uranem? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1842 Napisano 21 Maja 2020 (edytowane) albo grzechami...teraz jeszcze miesięczny kwadrans do kompletu... Edytowane 21 Maja 2020 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
old time 456 #1843 Napisano 21 Maja 2020 Nie znam sie na zegarach wiszacych(na innych tez nie) ale ten ma bardzo ladna skrzynie. Calosc wyglada suuuuuuuuuper. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1844 Napisano 21 Maja 2020 (edytowane) No i droga zegara na ścianę dobiegła końca ...? Sporo się przy nim dowiedziałem i zdobyłem kolejne doświadczenia... Czyli to co lubię - sporo pracy ale i duża satysfakcja ? Koleżankom i kolegom dziękuję za doping cierpliwość oglądania mojej drobnej relacji ... ✌️? Edytowane 23 Maja 2020 przez LESKOS 2 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1845 Napisano 5 Czerwca 2020 Przymiarka ..... 2 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #1846 Napisano 6 Czerwca 2020 OOooo , ten to ma KORONĘ ! .... zupełnie inny typ , że tak powiem . To nie cienka deseczka , czy ozdóbka . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1847 Napisano 6 Czerwca 2020 (edytowane) Bo to w zasadzie odmiana dachlurch z późnego okresu , kiedy czasami uciekano od wykonania prostych daszków w kierunku czegoś bardziej ozdobnego ... korona to spuścizna po takich konstrukcjach i prosta oszczędność materiału... Ja to oceniam na końcówkę pierwszej połowy XIXw ... Podobne konstrukcje skrzyni pojawiały się właśnie w tym okresie. Edytowane 6 Czerwca 2020 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1848 Napisano 6 Czerwca 2020 Jakby mu ktoś mopa na głowie położył... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1849 Napisano 6 Czerwca 2020 ... no jakby ci Krzysiu powiedzieć ... jednemu się kojarzy z zegarem , drugiemu ze ścierą i sprzątaniem ???? ???? ???? .... i nie ma tu żadnych "żaluzji" ???? 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1850 Napisano 6 Czerwca 2020 Forma, forma... To jest najważniejsze... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach