Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Władek Meller

"Przystanek - zegarek"

Recommended Posts

Ruszyła wystawa "Przystanek - zegarek"

Współorganizatorami wystawy są: Klub i salon odCzasu doCzasu.

- tu specjalne podziękowania dla użyczających zegarki (podziękowanie jeszcze w innym miejscu się znajdzie).

Patronem wystawy jest firma "Poltiming" - oferująca systemy pomiarowe dla sportu.

- także specjalne podziękowania.

Miejsce wystawy - salon odCzasu doCzasu, Złote Tarasy, Warszawa

Czas trwania: od dziś do połowy listopada.

Produkcja zegarkowa w Bloniu była jednak pojedynczym elementem (potem przystawki zegarowe) i dość krótkim etapem produkcji zakładu.

Moim zdaniem właśnie produkcja zegarkowa i jej wymogi miały kolosalny wpływ na poziom całej produkcji w ciągu całego czasu trwania zakładu.

Dlatego tytuł wystawy "Przystanek - zegarek"

Uważamy, że nie wszystko udało się już nam zebrać, więc eksponatów i informacji pewnie będzie przybywać - taką mamy też nadzieję.

Co jest na pierwszej wystawie zegarków z Błonia:

Prezentujemy wszystkie modele kopert zegarków składanych i produkowanych w Błoniu (oczywiście chyba wszystkie).

Reprezentowana jest każda nazwa zegarków z Błonia (raczej są wszystkie)

Pokazujemy rożne wersje (wszystkie ?) dekli zegarkowych z Błonia.

Pokazujemy zegarki, które zostały zmontowane z elementów których w Błoniu nigdy nie było - "składaki nie z Błonia"

Pokazujemy zegarki (na razie jest jeden) "Błonie z wojska" - to takie, na których tarczach są militarne grafiki (jest ich trochę na rynku - potrzebujemy jeszcze 1-2 egzemplarze do wystawy).

Kładziemy nacisk na informację o mechanizmie wyprodukowanym z polskich części - jest duże powiększenie tego mechanizmu.

Wszystkie zegarki są unikatowe, w takiej kolekcji pewnie nie występowały jeszcze nigdy.

Stan zachowanie niektórych prezentowanych zegarków jest fantastyczny.

O napisie "Licencja ZSRR" na modelu "Krab" niewiele osób wie.

Model Blonex z czarną tarczą (wyprodukowany w niewielkiej ilości, ze względu na łuszczenie się i utratę kolorów tarcza była wymieniana na inną) jest zupełnym unikatem.

Będzie zdjęcie wielkiej wystawy (jutro ?) !

- mieszczącej się w jednej gablocie

23 rożne zegarki - będzie więcej !

- jednak celem jest przekaz informacji, a nie wielka ilość zegarków

Co chcemy zrobić jeszcze ?

Dużo, bardzo dużo !

Chcemy doprowadzić do powstania katalogu obejmującego wzory kopert, wszystkich tarcz i dekli zegarków.

Szczególnie wzory tarcz czekają na skatalogowanie.

Chcemy przekazać najczęściej stosowane nieoryginalne składaki (te z fabryki to też składaki, ale oryginalne).

Chcemy podać mało znane szczegóły dotyczące zegarków i poszczególnych modeli.

Chcemy zebrać publikacje z gazet dotyczące zegarków ( i podać je w czytelny sposó:D.

Chcemy publikować listę znanych modeli zegarów wyposażonych w polskie mechanizmy z podaniem ich numeru.

Chcemy zorganizować sesję dyskusyjną, gdzie spotkają się nasi kolekcjonerzy zegarków z Błonia, osoby które w Błoniu pracowały i wszyscy inni zainteresowani,

Celem spotkanie byłaby wymiana informacji i nawiązanie kontaktu.

Władek Meller

Patronem wystawy jest firma Poltiming - chyba jedyna istniejąca na naszym rynku firma zawodowo związana z produkcja urządzeń do pomiaru czasu.

W tym przypadku są to systemy do pomiarów czasu dla zawodów sportowych.

Władku, a można publicznie przestawić zdjęcia witrynki?

W końcu udało się przezwyciężyć złośliwość rzeczy martwych i mój brak komputerowej wiedzy.

Właśnie opublikowałem na naszej stronie materiały na temat wystawy - polecam odCzasu doCzasu i częściej także.

Tutaj tylko małe zdjęcia:

MINI_gablota_widok.jpgMINI_wystawa_gablota.jpg

Cieszę się z ujednolicenia "pasków" zegarków - nieźle wyszło i dzięki temu uwagę zwracają same zegarki, a nie ich paski.

Proszę o uwagi i sugestie co do prezentowanych eksponatów i pomoc w zbieraniu materiałów.

Władek

Dzięku za fotki - i bardzo bardzo poprosze o dokładniejsze fotki zegarków - wyglada na to że mam w "złomie" oryginalną kperte do majego antymagnetycznego - porroszę o lepsze zdjęcia bym poszukał odpowieniego dekla.

Poza tematem - czy jest szansa na przygotowanie solidnego okraszonego dokładnymi zdjęciami opracowania Błońskich zegarków?

Fajna witrynka, jeśli mógłbym coś zasugerować to skoro eksponujesz wyroby fabryki zegarków w Błoniu to sensowne byłoby zamieszczenie choćby jednej fotografii fabryki lub jakieś powiększone jej logo.

Ex factis non ex dictis amici pensandi sunt

Dzięku za fotki - i bardzo bardzo poprosze o dokładniejsze fotki zegarków - wyglada na to że mam w "złomie" oryginalną kperte do majego antymagnetycznego - porroszę o lepsze zdjęcia bym poszukał odpowieniego dekla.

Poza tematem - czy jest szansa na przygotowanie solidnego okraszonego dokładnymi zdjęciami opracowania Błońskich zegarków?

W trakcie przygotowywania jest katalog powystawowy w formie papierowej.

Instagram.com/horlobby.watches

Fajna witrynka, jeśli mógłbym coś zasugerować to skoro eksponujesz wyroby fabryki zegarków w Błoniu to sensowne byłoby zamieszczenie choćby jednej fotografii fabryki lub jakieś powiększone jej logo.

Wystawa ruszyła, ale sporo rzeczy musimy dopracować w trakcie.

Robimy wszystko sami, więc to nie jest tak szybko.

Plakat/baner/tytuł wystawy podobny do tego:

MIDI_baner.jpg

pojawi się nad gablotą jeszcze w tym tygodniu.

Tak jak pisał eye_lip prazygotowujemy katalog.

Czy jest ktoś chętny do udzielenia nam pomocy ?

Mamy sporo zdjęć, które trzeba obrobić w Photoshopie.

pozdrawiam,

Władek

Mamy sporo zdjęć, które trzeba obrobić w Photoshopie.

W miarę moich umiejętności mogę pomóc ,dajcie znać na PW ,jakie są potrzeby...

pzdr Michał

Guest 00110010000010011001

Rowniez moge pomoc w obrobce zdjec w Photoshopie, tylko prosze o szczegolowe info na pw.

Dzięki Panowie, wygląda na to, że udało mi się zrobić na czas wszystko, także obróbka już chyba z głowy :rolleyes:

Byłem wczoraj i widziałem bardzo ładnie i przyjemnie się ogląda.Przy okazji zajrzałem do zegarmistrz i spytałem się czy mógłby wykona drobna naprawę zegarka która została wykonana natychmiast i nieodpłatnie byłem bardzo miło zaskoczony tak miłą i bardzo profesjonalnie wykonaną usługa.Wielkie brawa dla Pana zegarmistrza i Salonu .Pozdrawiam

Udało się nam zrobić kilka kroków do przodu.

Wystawa doczekała się swojego baneru informacyjnego znajdującego się nad gablotą.

Jako eksponaty przybyły przystawki balansowe oraz jeden zegarek do kolekcji "Składaki nie z Błonia"

- nowe zdjęcia wystawy i gabloty znajdują się już na naszej stronie: http://www.zegarki.i...blonie_zegarki/

Przymierzyliśmy się także do katalogu wystawy. To największe osiągnięcie i ...największe wyzwanie.

Będzie on powstawał w ciągu całego czasu trwania wystawy. Szczególnie liczymy na efekty spotkania zainteresowanych zegarkami (którego termin musimy ustalić), oraz na informacje przekazani przez wszystkich posiadających wiedzę i/lub zegarki z Błonia (ufamy, że takie będą). W zależności od formy "zamknięcia lub nie" katalogu i jego dostępności nie wykluczamy uzupełniania katalogu także po zakończeniu wystawy.

W każdym razie teraz mamy dużą ochotę uzupełniać katalog i optymalnie modyfikować jego formę - bardzo prosimy o uwagi.

Po wyczerpaniu naszej bazy informacji do części związanej z tarczami poprosimy o wysyłanie zdjęć wysokiej jakości zegarków z nie ujętymi tarczami.

Pierwsza robocza wersja katalogu dostępna jest tutaj

Już w tym krótkim czasie spotkaliśmy się z opiniami typu: "tylko jedna gablota", "tak mało zegarków".

Wartością wystawy jest sporządzenie systematyki produkowanych zegarków, a nie prezentacja jak największej ich ilości.

Wydaje mi się, że tak sformułowane zadanie udaje się nam obecną prezentacją wypełnić.

Większa ilość takich samych, lub różniących się tylko wzorem (nie nazwą) na tarczy, utrudniałoby tylko "złapanie systemu".

Z drugiej strony nawet taka ilość zegarków wymagała trochę zachodu i wcale nie jest tak łatwo zebrać, skatalogować, pokazać i oddać właścicielom w takim samym stanie większej ilości eksponatów.

Poszukujemy zegarków (lub dobrej jakości zdjęć) do części: "Błonie z wojska".

Zegarki polskie bardzo często były malowane "na fali wyjścia z wojska".

Mamy tylko jeden taki zegarek. Chętnie pokażemy inne eksponaty. Samo zdjęcie też jest OK.

Mamy też pierwsze bardzo miłe reakcje, od osób nie związanych zainteresowaniami z polskimi zegarkami.

Osobom odwiedzającym nasz salon (i przyglądającym się wystawie lub oczekującym na wykonanie usługi) opowiadamy o wystawie i zegarkach z Błonia.

Amerykanin był "cały happy", od innych osób uwagi typu "miałem taki zegarek" są na porządku dziennym.

pozdrawiam,

Władek

Władek,

katalog luksus! jak będzie jeszcze kilka tematów do niego dorzuconych to można by było się pokusić o wydruk :lol: pytanie tylko czy zdjęcia są w tak małej rozdzielczości? bo na formacie A4 wychodzą mi pixelki na krawędziach

....jak będzie jeszcze kilka tematów do niego dorzuconych to można by było się pokusić o wydruk :lol: pytanie tylko czy zdjęcia są w tak małej rozdzielczości? bo na formacie A4 wychodzą mi pixelki na krawędziach

Krzysiek - jakie tematy jeszcze ?

Ja nie chcę wychodzić poza informacje o zegarkach (dla kolekcjonerów).

Zdjęcia odpowiedniej do druku jakości są - kwestia techniki. Damy radę.

Miałem dziś chwilę czasu - dopisałem kolejne sekwencje w katalogu. Proszę zobaczyć i o uwagi proszę.

Jakie były jeszcze ciekawostki dotyczące napisów na tarczach ?

Musze poszukać możliwości spotkania z Janem Osińskim. To właśnie firma Osińskich produkowała tarcze "warszawskie" - tak często używane w serwisie.

Ja teraz już muszę odpuścić - znowu inna robota.

pozdrawiam,

Władek

Katalog zapowiada się bardzo fajnie. Dorzuciłbym jeszcze materiały archiwalne i lepsze fotki (przydało by się tez kilka bardziej "artystycznych" :) ).

Nad katalogiem pracujemy.

- kolejna wersja jest już w sieci.

TUTAJ

....Dorzuciłbym jeszcze materiały archiwalne i lepsze fotki (przydało by się tez kilka bardziej "artystycznych" :) ).

Jakie materiały archiwalne ?

- mamy sporo publikacji gazetowych, ale to mi nie pasuje do treści katalogu.

W tym katalogu to jednak nie.

Może jako oddzielne opracowanie ?

Wtedy proszę o deklarację kto może się tym zająć.

Chętnie przekażę materiały (i sugestie do opracowania).

Lepsze fotki.

z fotkami w katalogu działa eye_lip - dajmy mu chwilę czasu.

artystyczne - no tak potrzeba.

Muszę pomyśleć, tylko, że wszystkie ładne zegarki są w gablocie.

- ja to technik (politechnik) jestem, nie artysta !

Władek

Fotki w katalogu są w wysokiej rozdzielczości - oczywiście te co mieliśmy ze skanów ze starych katalogów, nie mogą być w wyższej niż były :) natomiast zdjęcia robione u nas po powiększeniu są szczegółowe.

wymyśliłem:

POSZUKUJEMY ładnych i bardzo ładnych artystycznych zdjęć polskich zegarków.

Chcemy użyć ich do katalogu ( z podpisem czyjego są autorstwa)

Chcemy użyć ich do promocji wystawy w prasie i internecie (z dopiskiem zdjęcia www.zegarkiclub.pl)

Chętnych proszę o kontakt, posiadających ladne zdjęcia nakłaniam do ich udostępnienia.

Władek

Poszerzyłbym wstęp historyczny i tam umieścił materiały prasowe.

Kolejna wersja katalogu wystawy jest już obecna na stronie tutaj.

Teraz widać już jakie tarcze mamy w archiwum zdjęciowym do katalogu.

Prosimy przekazywanie zdjęć lepszych jakościowo tarczy i tarczy, które nie zostały jeszcze ujęta.

pozdrawiam,

Władek

post-18-0-31033800-1331598221.jpg<

post-18-0-18790900-1331598216.jpg

post-18-0-52963700-1331598217.jpg

post-18-0-83795600-1331598219.jpg

gdybym nie zbierał radzieckich czasomierzy... ....zbieralbym ruskie zegarki

Zdjęcia w katalogu są za małe. Po wydrukowaniu będą wielkości może 2x2 cm. Powinny być większe!

W wersji drukowanej powiększymy, bo są dostępne w dobrej rozdzielczości. Dzięki Jan za foty. Dzisiaj miałem przyjemność oglądać innego antymagnetycznego z jasną tarczą niż w katalogu, w tygodniu może uda się zrobić zdjęcia.

• Recently Browsing   0 members

No registered users viewing this page.

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.