tarant 2972 #176 Napisano 5 Stycznia 2018 Witam! Ten zegar nie narodził się z tą papierową etykietą - Kuss zmienił nazwisko na Cuss dopiero po wybuchu I wojny światowej - w 1914 roku. Oto ich reklamy z lat 1880-90https://www.gracesguide.co.uk/Camerer,_Kuss_and_Co Prawdopodobnie zegar został odsprzedany za pośrednictwem sklepu Camerer Cuss w XX wieku. Ale sam zegar powstał w latach 1860-tych. Z poważaniem,Oleg Albo był serwisowany w ich firmie. Już wymieniona nagroda z 1885 roku nie pasuje do stwierdzenia, ze była tam "od początku". Kto wie, może wcześniej była tam inna naklejka tej firmy. Warto zwrócić uwagę, że pierwszy model wieszaka naszej firmy X "lubił" się wyrywać z pleców - vide pierwszy zegar w tym temacie... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawzab 0 #177 Napisano 7 Marca 2018 Pytanie do szanownych kolegów..czyj to może być zegar?PS.brak korony,reszta jak na zdjęciachsprawdzam,czy jest widoczny cały mechanizm,wstawiam kolejne zdjęcie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #178 Napisano 7 Marca 2018 No...Twój jak się domyślam. Mógłbyś zamieścić zdjęcie całego werku (numery seryjne, regulator drążka kotwicy) od tyłu? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawzab 0 #179 Napisano 7 Marca 2018 proszę zwrócić uwagę na skrzynie po lewejtarcza czerwony podkład..???,przepraszam za słabą jakość-słabe naświetlenie,jutro przy świetle dzienny będzie lepiej 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #180 Napisano 7 Marca 2018 Skrzynia jest podobna, wielu wytwórców stosowało taki wzór. Moda Panie... Waga do wymiany oczywiście.Mechanizm jest rozwinięciem czegoś, co nam z rozpoznanego zmieniło status na nierozpoznany, więc chyba na razie tak musi zostać. W każdym razie te hipotetyczne G J występowały również w identycznych do Twojej serpentynach, widywałem je czasem w UK.Zdjęcie z zeszłego roku. Masz tam wzór wskazówek. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawzab 0 #181 Napisano 7 Marca 2018 (edytowane) Tak wagę sam zawiesiłem , skrzynia jest taka sama, czyli krok do przodu, dziękuję Edytowane 8 Marca 2018 przez pawzab 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #182 Napisano 7 Marca 2018 Ciekawe, kiedy pisałem poprzedni post, zdjęcia całego mechanizmu nie było. To wyraźnie "Gebruder Jung, który nie jest zegarem Gebruder Jung" (czyli od pewnego czasu niewiadomo kto). Jaki jest numer seryjny - pierwsza cyfra jest zasłonięta. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #183 Napisano 7 Marca 2018 Wagę zmień, bo ta wydaje się prócz estetycznego bólu- za ciężka. Późniejsze mechanizmy (kotwica z regulowanymi paletami) pracowały na 1.15/ 1.2 kg. Numer musi mieć coś z przodu... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Josza 103 #184 Napisano 7 Marca 2018 Ciekawe, kiedy pisałem poprzedni post, zdjęcia całego mechanizmu nie było. To wyraźnie "Gebruder Jung, który nie jest zegarem Gebruder Jung" (czyli od pewnego czasu niewiadomo kto). Jaki jest numer seryjny - pierwsza cyfra jest zasłonięta.Pierwsza cyfra numeru to 4 lub 5.Mostki bez wąsików w tych mechanizmach,pojawiły się przy numerze około 44***. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #185 Napisano 7 Marca 2018 No niby tak, ale może to jakiś wyjątek psujący dotychczasowe ustalenia Ten producent zdrowo nam ostatnio namieszał... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Josza 103 #186 Napisano 7 Marca 2018 pawzab na pierwszym zdjęciu jakie zamieściłeś,pod mostkiem jest widoczny numer (cyfy).Bardzo proszę o dokładne zdjęcie,czy jest to może 238587. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #187 Napisano 8 Marca 2018 (edytowane) No niby tak, ale może to jaNkiś wyjątek psujący dotychczasowe ustalenia Ten producent zdrowo nam ostatnio namieszał...Numer wyglada jak x7345 ,tak jak juz pisales kiedys o ile bijace jungi mozemy juz zidentyfikowac to z chodzikami sie nie spieszmy,trwa etap zbierania informacji chodziki junga zaszeregowalem na podstawie przekazu ustnego ze byly w tych rodzinach od lat ,naalezaly do bylych pracownikow fabryki junga i prztrwalo ich sporo takich samych w tamtym regionie Cierpliwosci ,moze cos si wyjasni niedlugo ..... Edytowane 8 Marca 2018 przez janekp 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawzab 0 #188 Napisano 8 Marca 2018 Ciekawe, kiedy pisałem poprzedni post, zdjęcia całego mechanizmu nie było. To wyraźnie "Gebruder Jung, który nie jest zegarem Gebruder Jung" (czyli od pewnego czasu niewiadomo kto). Jaki jest numer seryjny - pierwsza cyfra jest zasłonięta.proszę 57545 , na mechanizmie przewija się numer "13"Wagę zmień, bo ta wydaje się prócz estetycznego bólu- za ciężka. Późniejsze mechanizmy (kotwica z regulowanymi paletami) pracowały na 1.15/ 1.2 kg. Numer musi mieć coś z przodu... oczywiście,wagę sam zawiesiłem-jest dorabiana przez sprytnego tokarza 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawzab 0 #189 Napisano 8 Marca 2018 (edytowane) pawzab na pierwszym zdjęciu jakie zamieściłeś,pod mostkiem jest widoczny numer (cyfy).Bardzo proszę o dokładne zdjęcie,czy jest to może 238587.z przodu widnieją inicjały,nie mogę zidentyfikować pierwszej litery G H ? lub ostatecznie L H i numer 36587 PS.ktoś tu miał sokoli wzrok?Wrzucam więcej zdjęć.. Edytowane 8 Marca 2018 przez pawzab 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Josza 103 #190 Napisano 21 Marca 2018 (edytowane) Przeglądając temat,doszedłem do wniosku że jest wielce prawdopodobneże oprócz pełnego bloczka stosowano też bloczki z trzema szprychami. nr mechanizmu, nr posta9610 607421 12213715 15213403 ? 153 ?11865 1651254* 173 603012850Ostatnie dwa z mojego archiwum,widziałem jeszcze trzy sztuki ze znakiem zapytania.Dotyczy to mechanizmów od nr 6*** do nr 13***(mniej więcej) w późniejszych nie zauważyłem.Proszę przejrzyjcie swoje . Edytowane 22 Marca 2018 przez Josza 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Josza 103 #191 Napisano 22 Marca 2018 Witam. Nadal uważam że firma produkowała(a może tylko montowała i sprzedawała)zegary z napędem sprężynowym.Ponad trzy lata szukałem takiego zegara,udało się w październiku 2017,odebrałem wczoraj.Przedstawiam 4512. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Josza 103 #192 Napisano 23 Marca 2018 Następne zdjęcia. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Oled 99 #193 Napisano 22 Czerwca 2018 Cześć koledzy!Co za dramat! :-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #194 Napisano 22 Czerwca 2018 No ładnie... . Pewnie wewnętrzna tarcza była potłuczona, więc podmieniono i przy okazji "piękny" tuning powstał. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Oled 99 #195 Napisano 27 Czerwca 2018 Myślę, że ta miniatura pochodzi od naszego twórcy... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Josza 103 #196 Napisano 27 Czerwca 2018 Myślę, że ta miniatura pochodzi od naszego twórcy...Producent zegarów z rudym podkładem tarczy,raczej nie był twórcą tej miniatury.Ja nie znajduje żadnych podobieństw. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Oled 99 #197 Napisano 28 Czerwca 2018 Cześć koledzy!Kolejny, sprzedany z Dortmundu, Deutschland. Numer 9054. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #198 Napisano 28 Czerwca 2018 Wskazówki sugerują, ze producentem tego zegara mogła być spółka Junghansa i Lenzkircha 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #199 Napisano 7 Lipca 2018 Z aukcji. Pierwszy typ wieszaka. Tarcza wtórna. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Josza 103 #200 Napisano 7 Lipca 2018 Na trzecim zdjęciu,wyraźnie widać domniemany wzór bloczka z trzema szprychami. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach