Dascola 3 #1 Napisano 18 Stycznia 2010 (edytowane) ... Edytowane 28 Stycznia 2010 przez Dascola 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #2 Napisano 18 Lutego 2010 ... No i co - dasz jakiegoś Beckera na rozmnożenie ? I co się stało z poprzednim - zerwał się z haka ? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dascola 3 #3 Napisano 20 Lutego 2010 (edytowane) No i co - dasz jakiegoś Beckera na rozmnożenie ? I co się stało z poprzednim - zerwał się z haka ?Dalej ze mną mieszka w doborowym towarzystwie. Edytowane 20 Lutego 2010 przez Dascola 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amroziuk 98 #4 Napisano 20 Lutego 2010 (edytowane) Jak Becker to od razu gigant Mechanizm z centralnym sekundnikiem, wahadło kompensacyjne rusztowe (waży jedyne 7,6 kg). Zwróćcie uwagę na czas wskazywany przez zegar i przez budzik sterowany falami radiowymi to odchyłka po 2 dobach. foto Tomasz P. Edytowane 20 Lutego 2010 przez amroziuk 0 AMTak wiele zegarów, a tak mało czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rzepa 3 #5 Napisano 20 Lutego 2010 GB przed i po renowacji... Przed: Po: 0 // Tomek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #6 Napisano 21 Lutego 2010 Tutaj link "wewnętrzny" do nieco większej galerii GB:Świebodzice - październik 2008: Wystawa zegarów Gustava Beckera 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #7 Napisano 3 Kwietnia 2010 Nie mój ... niestety. Zdjęcia zamieszczam za zgodą wesio3 z portalu a...o. Linku bezpośredniego z wiadomych,regulaminowych przyczyn nie podam. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #8 Napisano 24 Kwietnia 2010 Dwa Beckery "z ręki". Same mechanizmy, jeden we wtórnej skrzyni. Ten jeszcze trochę starszy: Ciekawostka - sygnowany wieszak: 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amroziuk 98 #9 Napisano 25 Kwietnia 2010 Najstarsze wieszaki GB zawsze są sygnowane i mają tylko jedną śrubę mocującą.Adam 0 AMTak wiele zegarów, a tak mało czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #10 Napisano 25 Kwietnia 2010 Czesc,Takie staruszki to nawet we wtornej wygladaja ...Piekne! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #11 Napisano 26 Kwietnia 2010 < 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PRGreg 32 #12 Napisano 27 Czerwca 2010 Witam wszystkich, Poniżej mój Gustav Becker z 1891 roku fabryka Braunau. Stosunkowo niski numer.Zegar był kompletny łącznie z koroną i sterczynkami. Pomimo dość znacznej korozji biologicznej zdecydowałem się na zakup właśnie z powodu tej kompletności Stan po zakupie przed renowacją: Widać gong strunowy, który jak się okazało uniemożliwiał ruch wahadła. Ale to "wyszło" dopiero po zakończonej renowacji a tu pięknie zjedzona góra .Podstawa wazy rozsypała mi się w rękach i mechanizm.. Oczywiście musiałem dokupić gong spiralny i podstawę do gongu którą przykręciłem 2 śrubkami widocznymi pod medalami oraz przerobic młoteczek A poniżej efekt moje 2 miesięcznej z przerwami pracy: Zachowałem w 99,9% oryginalną skrzynię jedyny dorobiony fragment to podstawa wazy na górze korony.Ocaliłem samą wazę i liście kąpiąc je w roztworze wzmacniającym. Całość oczywiście traktowałem dziurka po dziurce Fungitolem. Najwięcej czasu zajęło mi uratowanie zdobień górnych na drzwiczkach. Były bardzo spróchniałe ale się udało. Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PRGreg 32 #13 Napisano 27 Czerwca 2010 A poniżej drugi mój Beckerek tym razem ze Świebodzic Najpierw skrzynia przed renowacją: Zegar kupiłem bez brody, bocznych szybek które były "zabite" deskami. Nad integralnością skrzyni czuwały wzmocnieniami z kątowników stalowych jak w ruskim czołgu Musiałem to wszytko rozebrać na części.Poniżej widać dorobione boku i brodę oraz wyczyszczona górę i plecy Ramki boczne były zbyt zjedzone przez kołatka zęby je ratować. Z bólem serce zdecydowałem sie na dorobienie zamienników. Dzięki znajomemu stolarzowi mam zamiennik wiernie kopiujący oryginał łącznie z połączeniami stolarskimi A tu dorobiona broda według wzoru zaprojektowanego przeze mnie na podstawie zdjęć identycznej skrzyni od innego Beckera Tu wyczyszczona góra .....i próbka możliwości stolarza. Po prawej oryginalne ocalałe sterczynki Mechanizm spoczywa na razie w pudelku. Jest to chodzik z sekundnikiem o numerze ~500tys. kompletny do lekkiego przeczyszczenia i wymiany linekOczywiście brodę i ramki boczne będę fornirował orzechem. Jak skończę pochwale się Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #14 Napisano 27 Czerwca 2010 Piekne egzemplarze. Gratulacje. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #15 Napisano 9 Sierpnia 2010 PRGreg daj zdjecie samych bloczkow tego Czeskiego mam jeden otwarty temat linki Czeskiej i chcialem sie upewnic co do ich wzoru.Zrobiles juz ten drugi? A ja z innej beczki GB 1932 rok, Art Deco P30, ebonitowa tarcza, super stan:By ulan65 at 2010-08-09Mechanizm i obudowa po zdjeciu tarczy:By ulan65 at 2010-08-09Mechanizm jak z fabryki:By ulan65 at 2010-08-09 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #16 Napisano 1 Października 2010 < 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dascola 3 #17 Napisano 6 Października 2010 Wpadły mi teraz dwa Beckery w ręce i w grudniu 2010 pokażą się na Aukcjach.Pierwszy z nich , może nie ma jakiejś okazałości w skrzyni , ale bardzo dobre brzmienie i nie słychać go w całej dzielnicy !!! Można z nim żyć i spać w jednym pomieszczeniu choć lepiej jak stoi w salonie. Naprawdę ładnie "gra". Specyficzny napęd jak na stojący "wagowy" 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #18 Napisano 17 Października 2010 < 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Teddy61 49 #19 Napisano 19 Października 2010 (edytowane) W tym artykule opisano jak doszło do powstania firmy Gustava Beckera. Dzięki czemu, z małego zakładziku powstała tak duża i ceniona już wówczas (tzn. na początku XX wieku) firma. Dużo miejsca poświęcono połączeniu (a w zasadzie wchłonięciu przez Beckera) istniejących w Świebodzicach innych firm produkujących zegary. Najbardziej podoba mi się ostatnie, podsumowujące ten artykuł zdanie. Brzmi ono mniej więcej tak: "Niech Beckerowski duch tworzenia przemysłu zegarowego sprzed pół wieku będzie nadal żywo przyczyniał się do poszerzania obszarów sprzedaży śląskiego przemysłu na jego przyszłą chwałe". Edytowane 19 Października 2010 przez Teddy61 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PRGreg 32 #20 Napisano 2 Listopada 2010 Witajcie, Na ALL pojawił się znowu ten piękny prawie dwumetrowy wiszący Becker z centralna sekundą z 1910 roku. Zdjęcia są na poprzedniej stronie niniejszego tematu. chodzi o ten w dębowej skrzyni. Polecam popatrzeć bo nieczęsto bywają takie zegary na aukcjach. centralna sekunda Podaję tylko link w celach powiedzmy edukacyjnych. Ech szkoda że nie wygrałem w totka w minioną sobotę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #21 Napisano 2 Listopada 2010 Podaję tylko link w celach powiedzmy edukacyjnych. Ech szkoda że nie wygrałem w totka w minioną sobotę. Edukacyjnie - zbyt idealnie wyglada jak na 100lat, ze zdjec to na 99% skrzynia byla dorabiana do mechanizmu. Moge sie mylic i nie chce nikogo obrazic. Taka skrzynie stolarz zrobi Ci za 1500-2000 - wiec jesli znajdziesz mechanizm za 1000 i przerobisz wahadlo z innego + bloczki+ waga = 3200PLNTak zgrubnie czac - pracy skladacza - jesli zrobisz to sam. Dobrze ze nie wygrales - wykupilbys wszyskie zegary z allegro i zrobilbys taki popyt ze ceny wzroslyby niebotycznie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #22 Napisano 2 Listopada 2010 Zaszczelę was i zabanuję za te bezobrazkowe offtopiki Nie miałbym na początku tak ostrych poglądów jak Jacek na temat tej skrzyni, ale... patrzę uważnie, a tu obok wisi nasz stary znajomy....: Pamiętacie go ?: http://zegarkiclub.pl/forum/topic/39907-zemsta-na-gustavie/ 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PRGreg 32 #23 Napisano 3 Listopada 2010 Co do skrzyni Ulan to zgadzam sie z Tobą. Dąb po 100 latach wyglada inaczej. Kiedyś widziałem Endlera w skrzyni dębowej i kolor był bardziej miodowy, ciemniejszy. W tym przypadku dużo ciekawszy jest sam mechanizm z centralną sekundą. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Josza 101 #24 Napisano 14 Listopada 2010 (edytowane) Edytowane 14 Listopada 2010 przez Josza 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Josza 101 #25 Napisano 14 Listopada 2010 (edytowane) Edytowane 14 Listopada 2010 przez Josza 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach