erzlot 298 #926 Napisano 30 Października 2015 Nie. Jest dokładnie odwrotnie.Aaaaa, no to sorki. Faktycznie nietypowy budzik (taki solidny sekundnik). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rolandomania 7 #927 Napisano 19 Listopada 2015 Aaaaa, no to sorki. Faktycznie nietypowy budzik (taki solidny sekundnik). Dzień dobry Mam pytanie do znawców GB.Mam możliwość kupienia budzik GB, ale nie wiem czy to oryginał.W moim posiadaniu jest kilka katalogów GB ale brak w nich tego modelu.Czy ktoś może powiedzieć czy to oryginał czy składak??? Choć sygnatury są GB. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amroziuk 98 #928 Napisano 19 Listopada 2015 Oryginał (niestety nie mój) 0 AMTak wiele zegarów, a tak mało czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dascola 3 #929 Napisano 19 Listopada 2015 jak masz watpliwosci chetnie odkupie Slicznota, wrzuc zdjecia prosze do Galerii GB , jak go kupisz 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #930 Napisano 20 Listopada 2015 Ciekawe co znaczy §11 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amroziuk 98 #931 Napisano 20 Listopada 2015 Może §11 to przykazanie "nie pij" 0 AMTak wiele zegarów, a tak mało czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #932 Napisano 20 Listopada 2015 Albo nie nakręcaj zbytnio 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rolandomania 7 #933 Napisano 20 Listopada 2015 Chyba go nie kupię. Zbyt dużo EURO jak dla mnie. Ja na forum jestem nowy.Nie wiem czy można pisać o cenach, ale jeśli ktoś chce to służę linkiem do sprzedawcy.Z góry przepraszam administratora. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #934 Napisano 20 Listopada 2015 Zgodnie z regulaminem nie wyceniamy zegarów.Natomiast dyskusja odnośnie ceny wystawionego zegara jest jak najbardziej dopuszczalna. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dascola 3 #935 Napisano 20 Listopada 2015 No w sumie 350 euro to sporo kasy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rolandomania 7 #936 Napisano 21 Listopada 2015 No w sumie 350 euro to sporo kasy Sprawa już nieaktualna. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerralf 28 #937 Napisano 4 Stycznia 2016 Witam was w Nowym Roku. Znalazlem ciekawy "Rakietoplan" GB z 1897 roku. Zegar polakierawany ale da sie naprawic . Skrzynka oraz mechanizm stanowia komplet. Zegar z historia. Mam watpliwosci co do dolnych sterczynek maja inna barwe niz reszta zegara?. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Witold 56 55 #938 Napisano 4 Stycznia 2016 Ogólnie fajny zegar. Model skrzyni dość popularny, co nie znaczy, że nie jest ciekawy. Czy do dołu drzwiczek jest przytwierdzona jakaś tabliczka ? Jeśli tak, to co na niej jest napisane ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerralf 28 #939 Napisano 4 Stycznia 2016 Dziekuje. Jest tam napisane ze zegar zostal podarowany jako prezent w 1897 roku na 25-lecie malzenstwa. Mysle ze sam zegar jest troszke starszy?. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Witold 56 55 #940 Napisano 5 Stycznia 2016 A jaki numer jest wybity na werku ? Kiedyś miałem zegar linkowy (chodzik) GB w prawie identycznej skrzyni. Z numeru na werku wynikało, że został wyprodukowany w 1888 r. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerralf 28 #941 Napisano 5 Stycznia 2016 A jaki numer jest wybity na werku ? Kiedyś miałem zegar linkowy (chodzik) GB w prawie identycznej skrzyni. Z numeru na werku wynikało, że został wyprodukowany w 1888 r.Po numerze seryjnym moge domyslac sie ze zegar wyprodukowano okolo 1892. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Witold 56 55 #942 Napisano 5 Stycznia 2016 Po numerze seryjnym moge domyslac sie ze zegar wyprodukowano okolo 1892. Z zachowanych moich notatek wynika, że mój zegar miał nr werku 663061. Ciekawe od których lat mniej więcej produkowano takie modele skrzyń ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzej Wachowicz 291 #943 Napisano 17 Stycznia 2016 Z ciekawoscia przeczytalem wszystkie posty w temacie "Galeria Gustava Beckera" i postanowilem kupic sobie takze jakiegos GB. Traf chcial,ze kupilem GB, ktorego nie ma w Galerii i ktorego nie widzialem takze na forum ( chyba, ze umknal mojej uwadze ). Rok produkcji oceniam na okolo 1911, a zegar w calosci wyglada mi na oryginalny. Pytanie: Czy ten model zegara ma jakas swoja specjalna nazwe czy tylko ogolnie: zegar scienny z krotkim wahadlem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzej Wachowicz 291 #944 Napisano 17 Stycznia 2016 Kontynuujac mam prosbe: Pierwszy raz widze zamiast kolkow blokujacych, dlugie nagwintowane z pokretlem na koncu "szpilki" blokujace. Bardzo prosze o ustosunkowanie sie do tego. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzej Wachowicz 291 #945 Napisano 17 Stycznia 2016 (edytowane) I na koniec , na odwrocie tarczy znalazlem taki oto "znak" ? Czy ktos cos moze o tym powiedziec? Edytowane 17 Stycznia 2016 przez Andrzej Wachowicz 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #946 Napisano 17 Stycznia 2016 (edytowane) To się zwie Rund Uhr...Szpilki były stosowane dość powszechnie, ale miały tendencje do ginięcia przy kolejnych naprawach - widać do czegoś innego przydawały się zegarmistrzom (szaszłyki ? ). Częściej je można spotkać w zegarach z dużymi tarczami, gdzie ułatwiają demontaż.Te z wychwytem z balansem stają się bardziej marynarskie: Edytowane 17 Stycznia 2016 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzej Wachowicz 291 #947 Napisano 17 Stycznia 2016 Serdecznie dziekuje. Moj jest chyba Model Nr 450a Srednica cyferblatu 32,5cm (jest szklany z malunkiem od tylu ). Pudlo octagone'alne.Frontowa okragla rama podnoszona jest z bezelem ale bez szkla. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzej Wachowicz 291 #948 Napisano 19 Stycznia 2016 Zauwazylem,ze mowiac o kompletnym zegarze nie pokazalem klucza i wahadla, co czynie ponizej. Na tym zdjeciu widac, zle zalozona przedluzka wahadla z "siodelkiem" w widelki osi kotwicy oraz w ogole to jest pokrzywione. Na "siodelku" jest napis D.R.P. co prawda bez numeru, ale sugeruje to, ze to "siodelko" jest opatentowane. Ciekaw jestem jaki jest ten numer? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #949 Napisano 19 Stycznia 2016 Chyba niewiele się od czasu tej dyskusji zmieniło. Jest zastrzeżony wzór 103274 z roku 1898, jeszcze Germanii, później DRGM 129611 z 1900 dla VFU, ale patentu..nie ma.http://mb.nawcc.org/showthread.php?42121-Gustav-Becker-VFU-3-4-MVMT 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzej Wachowicz 291 #950 Napisano 19 Stycznia 2016 Serdeczne dzieki Tarant. Na Tobie mozna polegac.John Hubby napisal do kolegi:"So . . presuming that the DRP stamp was put on these hangers legitimately, there "must" be a patent for it but so far it has eluded me. Hope you can find it!!" Ja tez jestem zdania, ze patent D.R.P. musi byc na to "siodelko" ( nie wiem jak to powinno sie nazywac, tak sobie to wymyslilem ). pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach