Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Degustatorr Noir

Klub Miłośników Zegarków OMEGA

Rekomendowane odpowiedzi

21 minut temu, Jan napisał(-a):

@Osmodeusz właśnie dlatego mnie korci 😁 KIEDYŚ mam nadzieję że się uda 

Sam fakt, że to jakieś wyzwanie pokazuje czym są dzisiaj zegarki dla ludzi. Zwykła biżuteria.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, rafi napisał(-a):

jak bym chciał Rokexa, to bym kupił rolexa, a nie szukał najbardziej podobnej Omegi…

W moim przypadku Omega póki co w zupełności mi wystarczy, po prostu ta czerń w omedze jest podobna do tej co jest w Rolexie explorer II one są takie błyszczące jakby lakierowane to mi się właśnie rzuciło w oczy i pierwsze skojarzenie to padło właśnie na rolka bo w nim taką tarczę widziałem 😊 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, tbn napisał(-a):

Sam fakt, że to jakieś wyzwanie pokazuje czym są dzisiaj zegarki dla ludzi

Wyzwaniem nie jest zabranie pod wodę tylko mentalna blokada przed wakacyjną włóczęga z jak by nie patrzeć drogim przedmiotem który na dodatek jest mocno rozpoznawalny. Jeszcze mnie bawi podróżowanie i poznawanie nowych miejsc a nie siedzenie w 5* hotelu przy basenie 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Jan nie namawiam, totalnie luźny pomysł - aczkolwiek brzmi interesująco.

Test na Zakrzówku, dwóch płetwonurków, dwa zegarki, chyba czegoś takiego w „internetach” nie było i nie ma (jeśli jest proszę o link)

Zbiornik znany (Tobie zapewne bardziej), bezpieczny jeśli chodzi o głębokość, test jak najbardziej miarodajny i rzetelny - bo i dwa zegarki praktycznie obok siebie, na tej samej głębokości, w identycznej temperaturze i przejrzystości wody i tym samym czasie dennym 🤗

Co mamy do testu

- dwóch płetwonurków 

- dwa zegarki

- kamerę 

- miejscówkę 

Do ogarnięcia czas i dobry zegarmistrz w Krakowie w razie „W” 😂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawda jest taka że Omega nie ma podjazdu do Rolka :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To pójdziemy się napić gdzie indziej 😂

A na forum się coś wspomni, że zapomnieliśmy o automatach oddechowych 😉

Ale brzmi kusząco 🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sie moge wyłgać brakiem sprzętu bo zwykle pożyczam wszytko oprocz ABC i kompa 😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, dsz napisał(-a):

Prawda jest taka że Omega nie ma podjazdu do Rolka :) 

Prawda jest taka, że Rolexa kupujesz dla statusu i inwestycji😊 obie marki są na szczycie i każda z nich ma swoje plusy i minusy, mam rozumieć, że przerobiłeś już tyle Rolexów i Omeg, że śmiało możesz tak twierdzić ?🤔😊 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, Jan napisał(-a):

Ja sie moge wyłgać brakiem sprzętu bo zwykle pożyczam wszytko oprocz ABC i kompa 😅

Tu będzie ciężko, mogę przywieźć sprzęt, riba, ratowników …

sprężarkę nawet jeśli trzeba 😂 

Do testu potrzebujemy tylko Ciebie z Rolexem, i awaryjnie zegarmistrza - pomyślałem już o wszystkim 🤭

Edytowane przez Osmodeusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, tbn napisał(-a):

niektórzy jak widzą koronę to stal jest w Roleksie bardziej stalniejsza i czas lepiej im płynie. Po x latach zabawy wole Omegę. Rolka to widziałem ostatnio u stewardes w tajskich liniach, sprzedawców na bazarze i masie ruskich w butach Gucci. Zostawię im tę markę. Wolę mniej popularne. ;)

Tu niestety muszę się trochę zgodzić, żeby nie było - na codzień też jestem użytkownikiem Rolexa (tego z najniższej półki 😂), ale coraz częściej kojarzy się z kiepskim stylem, przerośniętym ego… i wschodem🤔

Z drugiej zaś strony, ile z nich tak jak te wspomniane obuwie Gucci, to oryginalne produkty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Heavyweight2712 napisał(-a):

Prawda jest taka, że Rolexa kupujesz dla statusu i inwestycji😊 obie marki są na szczycie i każda z nich ma swoje plusy i minusy, mam rozumieć, że przerobiłeś już tyle Rolexów i Omeg, że śmiało możesz tak twierdzić ?🤔😊 

Godzinę temu, tbn napisał(-a):

Do tego głównie nawiązywałem, wraz z wartością zmieniła się funkcja przedmiotu.

Mialem 4 Rolki, w tym pięcio i sześciocyfrowe, żaden nie był lepszy niz Omegi właściwie w żadnej kategorii poza ogólnym komfortem/spasowaniem bransolety. Ale niektórzy jak widzą koronę to stal jest w Roleksie bardziej stalniejsza i czas lepiej im płynie. Po x latach zabawy wole Omegę. Rolka to widziałem ostatnio u stewardes w tajskich liniach, sprzedawców na bazarze i masie ruskich w butach Gucci. Zostawię im tę markę. Wolę mniej popularne. ;)

Bez przesady... Tylko u nas w Polsce takie głupie opinie, że Rolex to król i prestiż (bo ma koronę). W dorobku zegarmistrzostwa postwiłbym te dwie marki na tym samym poziomie, ale porównując takiego Oyster Perpetual z Railmasterem, przepraszam jakość bransolety, koperty, tarczy Rolka bije na głowę Omegę ;) 

Edytowane przez dsz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Osmodeusz napisał(-a):

mogę przywieźć sprzęt, riba, ratowników

Dobra, otwieramy nowy dział forum i pierwszy "pod(wodny)stolik" na HMS Gruby 😁

35 minut temu, dsz napisał(-a):

Tylko u nas w Polsce takie głupie opinie, że Rolex to król i prestiż

Zapomniałeś o usa gdzie zegarek= rolex a marki typu longines czy lange sa tak egzotyczne jak koncept tego ze europa to wiecej niż Rzym, Paryż i Londyn 🤣

Edytowane przez Jan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minut temu, dsz napisał(-a):

Bez przesady... Tylko u nas w Polsce takie głupie opinie, że Rolex to król i prestiż (bo ma koronę). W dorobku zegarmistrzostwa postwiłbym te dwie marki na tym samym poziomie, ale porównując takiego Oyster Perpetual z Railmasterem, przepraszam jakość bransolety, koperty, tarczy Rolka bije na głowę Omegę ;) 

No nie. Pracuje sporo z ludźmi z Anglii, sporo imigrantów z Indii. Prawie Każdy jeden ma Rolka, większość DJ, czasem jakaś Daytona. Włochy ? Kelner w restauracji nosi. Azja? Podróbka na wielu nadgarstkach. Literalnie żadna inna marka się nawet nie zbliża do Rolexa pod względem popularności. Rolex jest synonimem luksusu jak Gucci, LV itd. Dla mnie również te marki stoją na tym samym poziomie, z lekkim wskazaniem na Rolexa za ogólne proporcje. Za to wolę metas Omegi 0-5 niż superlative Rolexa. 

Żeby nie było, Rolex był kiedyś świetna marką, kawał pięknej historii zegarków sportowych. Sub i Ex to moim zdaniem top projektów. Ale to było kiedyś. Dzisiaj Rolex to dla mnie banał, ofiara własnego sukcesu i pospolitości, do tego nie warta swojej ceny. Oczywiście dla mnie, bo na rynku król jest jeden. ;) Chodzi ciągle za mną powrót do Polara 16570, ale pragmatyzm mnie powstrzymuje. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szkoda że Omega nie ma czegoś takiego bez daty jak Oyster Perpetual w 36mm, a ten nowy Railmaster to porażka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, dsz napisał(-a):

szkoda że Omega nie ma czegoś takiego bez daty jak Oyster Perpetual w 36mm, a ten nowy Railmaster to porażka...

Podpisuje się obiema rękami. Rail to jeden z moich ulubionych projektów, a obecna wersja to jakaś kolorowa błyskotka. Tak samo nie rozumiem dlaczego Omega nie wskrzesi 2254.50, jednego z najładnieszych toolwatchy. Myslę, że miałby swoje miejsce wśród Seamasterów. Zrobiony w matowej ceramice byłby rewelacyjnym, nowoczesnym toolwatchem jak choćby Pelagos.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Heavyweight2712 napisał(-a):

Z tą inwestycją to bym nie przesadzał. Nie ma wątpliwości, że Rolex dobrze trzyma cenę i to jego ogromna zaleta. Jednak gdybyś zapytał (mogąc liczyć na szczerą odpowiedź - czyli w praktyce i tak się nie dowiesz), kto na takiej „inwestycji” wyszedł na plus (powyżej inflacji, alternatyw, etc.) to poza flipami i może pojedynczymi przypadkami stalowych dayton, czy subów i gmt (ale to w bańce) nie uświadczysz zbyt dużo takich fenomenów. 

Edytowane przez rafi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chciałem dać mu szansę... niestety :( 

nie chcę błyskotki z tak kiepską tarczą...

IMG_20250811_123800.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mialem 4 Rolki, w tym pięcio i sześciocyfrowe, żaden nie był lepszy niz Omegi właściwie w żadnej kategorii poza ogólnym komfortem/spasowaniem bransolety. Ale niektórzy jak widzą koronę to stal jest w Roleksie bardziej stalniejsza i czas lepiej im płynie. Po x latach zabawy wole Omegę. Rolka to widziałem ostatnio u stewardes w tajskich liniach, sprzedawców na bazarze i masie ruskich w butach Gucci. Zostawię im tę markę. Wolę mniej popularne.

Nawet jeśli dwa zegarki z Omegi i Rolexa będą jakościowo takie same, to Rolex i tak będzie trzymał lepiej wartość. Kupujemy zegarki, ale czasem też redukujemy, żeby kupić coś innego, więc to też jest ważny aspekt w tej naszej zabawie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi