Paweł Bury. 5729 #4201 Napisano 6 Stycznia 2014 I mechanizm tym razem biały 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
OmegaDeVille 59 #4202 Napisano 6 Stycznia 2014 (edytowane) Paweł, świetna kolekcja. Kieszonki mają w sobie "to coś". Sam mam ich 8, więc cos o tym wiem Ostatnio polowalem na taką "naręczną kieszonkę", jak na Twoich zdjęciach, ale cieżko o taką - albo jest brzydka, albo zepsuta, albo cos innego jest nie tak... ps. 2 są u mistrza, a pozostałe 6 na zdjęciu Edytowane 6 Stycznia 2014 przez OmegaDeVille 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5729 #4203 Napisano 6 Stycznia 2014 Ja jakoś to tak odbieram ze to kieszonkowe były pierwsze a reszta potem - oczywiscie używam zegarków naręcznych ale kieszonkowe są u mnie na 1 miejscu - uwielbiam zegarki rzadko spotykane i w ładnym stanie i musowo muszą chodzić - będę powoli wklejał zdjęcia swoich jak czas pozwoliDzisiaj dam jeszcze moje patriotyki - ostatnio pełno jest na allegro "patriotyków" - z Piłsudskim najwięcej bo dużo jest medali oczywiscie kopi a kleje tera mocne że ładnie sie trzyma koperty i nic nie widac - zreszta podobna sytuacja z zegarkami niemieckimi itp....Tak że oto moje patriotyki wszystkie oczywiscie oryginalne :-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5729 #4204 Napisano 6 Stycznia 2014 A z twoich najbardziej by mi przypasiły DOXA OMEGA i ten KLUCZYKOWY - fajne so 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
OmegaDeVille 59 #4205 Napisano 6 Stycznia 2014 Omega to mój pierwszy stary zegarek, i zarazem ulubiony 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #4206 Napisano 6 Stycznia 2014 @cookbardzo ładny flagowy automat, wizytówka marki w tamtym okresie. W połączeniu z bransoletą, domniemam, że też z tego samego okresu tworzy bardzo szacowny zestaw.Cieszę się bardzo, że kilka "pobudzających" wpisów skłoniło kolegów do przewietrzenia swoich Lonżinów, jakże pięknych zegarków vintage, z in-house`owymi mechanizmami, z pękną historią, a co do teraźniejszości to też byłbym troszeczkę życzliwszy, bo fakt iż Longines znalazł się w Swatch Group, co większość uważa za porażkę, w rzeczywistości pozwolił przetrwać tej marce na rynku, być może nie na takiej pozycji jakiej byśmy oczekiwali. Dziękuje.Wszystko z epoki,i wszystko 18k 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
battrek 52 #4207 Napisano 7 Stycznia 2014 Witam! Napisałem już posta w dziale związanym z zegarkami Zenitha ale odzewu nie ma.Mam więc do Was prośbę o opinię i kilka słów o moim nowym wymarzonym nabytku.Będę wdzięczny za parę słów. Pozdrawiam! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrnad 23 #4208 Napisano 7 Stycznia 2014 Od 4 dni cieszy nieustannie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Caliber 89 1 #4209 Napisano 7 Stycznia 2014 Witam! Napisałem już posta w dziale związanym z zegarkami Zenitha ale odzewu nie ma.Mam więc do Was prośbę o opinię i kilka słów o moim nowym wymarzonym nabytku.Będę wdzięczny za parę słów. Pozdrawiam! Nie wiele można tu napisać, gdyż zegarek jest stosunkowo "prosty". To model, który nie pochodzi z żadnej linii, jak chociażby Captin, czy Sporto...był produkowany na przełomie lat 50' i 60', kaliber Zenith 2522 produkowany był przez 4 lata, od 1958 do 1962...mechanizm oparty jest na 17stu kamieniach, pracuje z częstotliwością balansu = 18.000 A/h i ma 50 godzinną rezerwę chodu...Jak się domyślam, zegarek nie jest dużych rozmiarów...ok 33-34 mm średnicy...koronka chyba jest nowa aczkolwiek w tamtym okresie chyba nie stosowano jeszcze logowanych koronek, weszły do użytku nieco później...tarcza, koperta i wskazówki ładnie zachowane...nic tylko założyć odpowiedni pasek i cieszyć się każdego dnia pozdrawiam C. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #4210 Napisano 7 Stycznia 2014 (edytowane) Od 4 dni cieszy nieustannie Fajny - gratulacje Co w środku? Kaliber 134? Pochwal się. Edytowane 7 Stycznia 2014 przez chronofil 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
OmegaDeVille 59 #4211 Napisano 7 Stycznia 2014 Od 4 dni cieszy nieustannie I nie dziwię się, że cieszy - gratulacje! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrnad 23 #4212 Napisano 7 Stycznia 2014 Fajny - gratulacje Co w środku? Kaliber 134? Pochwal się. Proszę 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #4213 Napisano 7 Stycznia 2014 Fajny.Tak go pokazałeś, że trudno sprawdzić, ale chyba to ten, o którym myślałem.Bardzo lubię werki Pierce'a 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #4214 Napisano 7 Stycznia 2014 Bardzo ciekawy ten mechanizm, wrzuć trochę więcej fotek z rożnych stron. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrnad 23 #4215 Napisano 7 Stycznia 2014 Bardzo ciekawy ten mechanizm, wrzuć trochę więcej fotek z rożnych stron. Fotograf ze mnie żaden, ale na tym lepiej (chyba) widać 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lamwoj 341 #4216 Napisano 7 Stycznia 2014 Delbanka - ale czarne chrono .Tarcza , wskazówki i koperta ( nie wytarta )w bardzo ładnym stanie zachowania.Na tarczy delikatna nutka patyny , która tylko przydaje jej uroku. Werk Landeron 48 już podbarwiony , ale na ładnym chodzie , chrono bez zarzutu.Tu dwa zdjątka reszta w naszych chrono vintage.Pozdrawiam. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #4217 Napisano 7 Stycznia 2014 Gratuluję zegarka, ale przede wszystkim stanu w jakim się zachował. Ile ma ten model średnicy?Wrzuć do wątku o Delbanach. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5729 #4218 Napisano 7 Stycznia 2014 Coś dla koneserów - kieszonkowy Gustav Becker 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lamwoj 341 #4219 Napisano 7 Stycznia 2014 Gratuluję zegarka, ale przede wszystkim stanu w jakim się zachował. Ile ma ten model średnicy?Wrzuć do wątku o Delbanach.34 mm oczywiście bez koronki. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mechanik 991 #4220 Napisano 7 Stycznia 2014 Coś dla koneserów - kieszonkowy Gustav BeckerNa początku mojego zbieractwa ,znalazłem takiego we "wiaderku" na Legnickiej giełdzie staroci,sprzedałem i żałuję do dziś..... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #4221 Napisano 7 Stycznia 2014 Coś dla koneserów - kieszonkowy Gustav Becker Niezbyt często widywany - też bym chciał A co z jego tarczą? Była bez sygnatur, czy to jakiś zamiennik? 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5729 #4222 Napisano 7 Stycznia 2014 Była bez sygnatur tylko ten ubytek został poprawiony na 1 i zerwana była spręzyna naciągu jak kupiłem kiedyś 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5729 #4223 Napisano 7 Stycznia 2014 Na początku mojego zbieractwa ,znalazłem takiego we "wiaderku" na Legnickiej giełdzie staroci,sprzedałem i żałuję do dziś.....Też tam bywam :-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mechanik 991 #4224 Napisano 7 Stycznia 2014 To do zobaczenia w niedzielę 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5729 #4225 Napisano 7 Stycznia 2014 Musze być pierwszy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach