sawcio68 101 #8001 Napisano 9 Maja 2015 A to przyleciało z Argentyny 0 Pecunia non olet Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sawcio68 101 #8002 Napisano 9 Maja 2015 i jeszcze 0 Pecunia non olet Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sneer 147 #8003 Napisano 9 Maja 2015 (edytowane) u mnie tez Diplomat po serwisie Edytowane 9 Maja 2015 przez sneer 0 Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #8004 Napisano 10 Maja 2015 Delbana w militarnym stylu. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość D@dik #8005 Napisano 10 Maja 2015 (edytowane) Mnie wpadł ostatnio taki ładniutki vintage w stali w można rzec idealnym stanie zachowania Z tego co już sam wiem to Jules Racine to był kuzyn Galleta, który w Stanach do lat 40' sprzedawał zegarki Gallet pod swoim nazwiskiem. Znalazłem też podobny zegarek z identycznym werkiem, ale sygnowany jeszcze Gallet https://www.etsy.com/listing/212909827/vintage-mens-watch-racine-by-gallet Mój ma na werku oznaczenia już tylko Unadjusted Racine i informację o kamykach. Jestem ciekaw, czy mój Racine to lata 40. Może ktoś dopomoże w datowaniu?W każdym razie zegarek ma już u mnie dożywocie i choć jeszcze nic z nim nie robiłem pięknie i dokładnie odmierza czas! Edytowane 10 Maja 2015 przez D@dik 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #8006 Napisano 10 Maja 2015 (edytowane) Piękna sztuka - czarna, nie odnawiana tarcza robi wrażenie.Wg mnie Racine został w nazwie marki potraktowany jako postać historyczna - bez związku z tradycją rodu.Mechanizm na moje oko to koniec lat 60-tych lub nawet pocz. 70-tych. Edytowane 10 Maja 2015 przez Grigoris1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #8007 Napisano 10 Maja 2015 (edytowane) Albo to 'wina' zdjęcia albo tarcza jest po renowacji.....A po stylistyce tarczy obstawiam lata 60-70...( przypomina te z Atlantica:-) ) Edytowane 10 Maja 2015 przez cook 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość D@dik #8008 Napisano 10 Maja 2015 Albo to 'wina' zdjęcia albo tarcza jest po renowacji.....A po stylistyce tarczy obstawiam lata 60-70...( przypomina te z Atlantica:-) )Kto wie... Tarcza nie wygląda w rzeczywistości na odmalowywalną, ale sam zegarek sprawia wrażenie bardzo mało używanego z zewnątrz, choć widać po śrubkach, że jakiś majster do werku się dobierał. Może zegarki były jeszcze po latach 40' składane później z zapasów werków galletowych? Nie znalazłem nigdzie zestawienia mechanizmów tej firmy, bo bym sprawdził lata produkcji ewentualnie. Dzięki za sygnały. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mayor 225 #8009 Napisano 10 Maja 2015 Mechanizm w tym Racine to AS prawdopodobnie 1245 ,.Bez wiadomego wymiaru trudno dokładnie określić typ mechanizmu ,ale na 100% jest to AS..,Może także być inny z rodziny 12XX np 1237,lub 1238,.Werki te byly produkowane po roku 1950 a z inca to nawet w drugiej połowie lat 50.Brand Racine funkcjonował nawet w latach 70, tak samo jak siostrzany brand "Enicar" ,który jest nazwiskiem Julesa Racine napisanym od tyłu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hrabia 72 #8010 Napisano 10 Maja 2015 Hm... Tarcza rzeczywiście jakoś "za świeżo" wygląda.... Ale z drugiej strony: po co inwestować w porządne malowanie takiego zegarka? Pod handel raczej nieopłacalne. Stąd wnioskuję, że większa szansa na dobry stan i tyle... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość D@dik #8011 Napisano 10 Maja 2015 (edytowane) Mechanizm w tym Racine to AS prawdopodobnie 1245 ,.Bez wiadomego wymiaru trudno dokładnie określić typ mechanizmu ,ale na 100% jest to AS..,Może także być inny z rodziny 12XX np 1237,lub 1238,.Werki te byly produkowane po roku 1950 a z inca to nawet w drugiej połowie lat 50.Brand Racine funkcjonował nawet w latach 70, tak samo jak siostrzany brand "Enicar" ,który jest nazwiskiem Julesa Racine napisanym od tyłu.Wielkie dzięki za odzew. Jutro pomierzę mechanizm i przyjrzę się werkom AS. Hmmm.... a Enicar czasem się nie wziął raczej od Ariste Racine? Jules i Ariste to zapewne dwie różne osoby... pozdrawiam Edytowane 10 Maja 2015 przez D@dik 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #8012 Napisano 10 Maja 2015 Pod balansem widać oznaczenie..... 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Narfas 62 #8013 Napisano 11 Maja 2015 (edytowane) Mechanizm w tym Racine to AS prawdopodobnie 1245 ,.Bez wiadomego wymiaru trudno dokładnie określić typ mechanizmu ,ale na 100% jest to AS..,Może także być inny z rodziny 12XX np 1237,lub 1238,.Werki te byly produkowane po roku 1950 a z inca to nawet w drugiej połowie lat 50.Brand Racine funkcjonował nawet w latach 70, tak samo jak siostrzany brand "Enicar" ,który jest nazwiskiem Julesa Racine napisanym od tyłu. Doprecyzuję, że werk to jeden z tzw. Standardów, czyli owoc współpracy niedawnych konkurentów: firm AS i FHF, zwiastujący nadejście ery kwarców i cięcia kosztów na wszystkim. Pod balansem spodziewałbym się sygnatury AS-ST, FHF-ST albo po prostu ST, zresztą sygnowano je na najróżniejsze sposoby. To tutaj rzeczywiście może być produkcją ASa, bo FHF używał wtedy raczej innych zapadek naciągu. Takie werki były produkowane masowo (i wsadzane do czego się dało) co najmniej od połowy lat '60 ale wersja zdobiona tzw. młotkowaniem jaką mamy powyżej wskazuje raczej na lata '70. Za to estetyka zegarka sugeruje raczej wczesne lata '60, więc sam już nie wiem. Może Racine miał taką linię produktową i nie kombinował za bardzo z dyzajnem przez dekadę.Krakowskim targiem powiedziałbym że to druga połowa lat '60, ale nie jestem do końca przekonany.W każdym razie zegarek w żaden sposób nie mógł powstać w latach '40. pozdrawiamNarfas Edytowane 11 Maja 2015 przez Narfas 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość D@dik #8014 Napisano 11 Maja 2015 Dziękuję Koledzy za informację. Szkoda że nie jest starszy, ale bardzo cieszy oko i tak. Chylę czoła przed Waszą wiedzą! pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
viki_gte 1219 #8015 Napisano 12 Maja 2015 W koncu.. Dlugo to trwalo,ale sa.. W komplecie ;-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Breitling 10 #8016 Napisano 13 Maja 2015 Ja bym wypolerował tego stalowego ankera 0 Bartek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
viki_gte 1219 #8017 Napisano 13 Maja 2015 Tego sie nie da...Jest to cieżki temat zd wzgledu na chrom i najwazniejsze niewyjmowalną podziałke :-S dlatego zostanie pewnie tak.. ;-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hrabia 72 #8018 Napisano 13 Maja 2015 Jakie w tym werki siedzą? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
viki_gte 1219 #8019 Napisano 13 Maja 2015 7734,7733,7750 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hrabia 72 #8020 Napisano 13 Maja 2015 Danke. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mayor 225 #8021 Napisano 13 Maja 2015 Dzisiaj takie dwa staruszki .Z inskrypcji na deklu starszego wynika ,że jego właściciel należał do pogranicznych wojsk NKWD,czyli pilnował granic Związku Radzieckiego przed napływem wielu milionów nielegalnych imigrantów,Sowiecki odpowiednik amerykańskiego United States Border Patrol i U.S. ICE (Immigration and Customs Enforcement) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
13lesiu 958 #8022 Napisano 13 Maja 2015 Taka ślicznotka słusznych rozmiarów się trafiła 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
quub 48 #8023 Napisano 13 Maja 2015 Mayor bardzo ciekawa komunistka. 0 Kuba Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #8024 Napisano 13 Maja 2015 Lechu -z bazarku? 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
13lesiu 958 #8025 Napisano 13 Maja 2015 Tak -jestem mile zaskoczony 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach