Piotr Ratyński 407 #2726 Napisano 9 Marca 2013 Ciekawi mnie dlaczego wewnątrz koperta jest oksydowana na czarno?To zależy czy koperta jest stalowa (zwykła stal) czy też mosiężna (na zdjęciach wygląda bardziej na mosiężną). Jeżeli koperta jest mosiężna, to to nie jest oksydacja, tylko koperta była posrebrzana i to srebro pociemniało z czasem (jak to srebro), a na zewnątrz się wytarło. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #2727 Napisano 9 Marca 2013 @mechanik, też na bazarku z kartofelkami znalazłeś to cudo? gratulacje!!! 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mechanik 991 #2728 Napisano 9 Marca 2013 Koperta jest stalowa,z zewnątrz nikiel?chom?z którego resztki czarnej oksydy dają się łatwo usuwać,wewnątrz oksyda jest tylko w miejscach otwierania zadrapana,i wydrapano takie same znaki jak na zewnętrznej kopercie OBR-V-C-166,srebrne kieszonki mam i ciemnienie srebra jest inne może używany w wojsku?a może taka ozdóbka!Nie Zasadas,to nie z bazarku a na all.. z bazarku jest Roamer który pokazałem w zegarkach szwajcarskich 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #2729 Napisano 9 Marca 2013 Koperta jest stalowa,z zewnątrz nikiel?chom?z którego resztki czarnej oksydy dają się łatwo usuwać,wewnątrz oksyda jest tylko w miejscach otwierania zadrapana,i wydrapano takie same znaki jak na zewnętrznej kopercie OBR-V-C-166,Nie mam pojęcia co to za kombinacja, normalnie czerni się (lub bruniruje) czystą stal. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maze123 952 #2730 Napisano 12 Marca 2013 Dawniejszy moj nabytek ale dopiero teraz dostalem sie do mechanizmu. I tu prosba o jakakolwiek identyfikacje. dzieki z gory Uploaded with ImageShack.us 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #2731 Napisano 12 Marca 2013 (edytowane) To jest mechanizm Lorsa - coś z TEJ rodziny. Pod balansem powinien być numer.Lepiej przedstawiony przedstawiciel tej familii jest TUTAJ Edytowane 12 Marca 2013 przez chronofil 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maze123 952 #2732 Napisano 12 Marca 2013 dzieki chronofil. Jak zwykle mozna na Ciebie liczyc. pozdr 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
viki_gte 1219 #2733 Napisano 13 Marca 2013 Mój nowy nabytek .Certina automat 25-651 28J blue ribbon Koledzy mam pytanko odnosnie tej CERTINY jak wygląda zmiana daty czy ten mech posiada szybka zmianę?????? szukałem na ranfft.de i niby posiada miedzu 23-24 ale u mnie to nic nie daje... Więc mam rozumieć że nie ma szybkiej zmiany daty ??? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #2734 Napisano 13 Marca 2013 Koledzy mam pytanko odnosnie tej CERTINY jak wygląda zmiana daty czy ten mech posiada szybka zmianę?????? szukałem na ranfft.de i niby posiada miedzu 23-24 ale u mnie to nic nie daje... Więc mam rozumieć że nie ma szybkiej zmiany daty ??? Spróbuj wyciagnac koronke,wepchac i na powrót wyciagnac krecac w odwrotna strone do nakrecania.....może pomoże -lub data sama "przeskoczy"........ 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #2735 Napisano 13 Marca 2013 Pora się pochwalić.Dotarła dzisiaj zanabyta od Kolegi (dzięki, Piotrek) Farciarza Helvetia z lat 50-tych.Z buzi prezentuje się tak: Jak widać, pod nazwą firmy widnieje napis E.L. Ekman - prawdopodobnie był to model ku pamięci tego Pana, choć nie doszedłem jeszcze, czemu akurat on został tak uhonorowany przez Helvetię. Na zdjeciu tego nie widać, ale tarcza ma równo rozsiane mikroskopijne kropeczki patyny i jest to ten rodzaj patyny, który dodaje uroku staremu zegarkowi, jak siwizna Sir Connery'emu. Zegarek zamknięty ładnie opisanym stalowym dekielkiem: Po odkręceniu którego ukazuje się taki oto własny werk Helvetii cal. 64 Mechanizm jest czysty i żwawy i o ile zdążyłem się zorientować, to bardzo dokładnie cyka. To nie jest NOS, ani odpicowany zegarek, tylko zadbany używany egzemplarz. Nie wiem, jak Wam, ale mnie się podoba 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #2736 Napisano 14 Marca 2013 Zły nie jest ....jaka wielkosc?Fajny vintage i jak piszesz -zadbany ,nie picowany.....i to chyba o to chodzi w "tych" zegarkach....Prawda? 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sneer 147 #2737 Napisano 14 Marca 2013 (edytowane) 35mm w stalowej kopercie, optyczne wyglada na calkiem spora bo rant koperty jest dość wąski . Zegar kupiony w Skandynawii i faktycznie nie picowany - nie uznaje tego typu ulepszen.Niech sie dobrze nosi:) Edytowane 14 Marca 2013 przez sneer 0 Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Caliber 89 1 #2738 Napisano 14 Marca 2013 Bardzo ładny zegarek ! Czysty, pięknie opisany (miedziany?) mechanizm, stalowa koperta, piękna tarcza sub-second, opisany dekiel....i wszystko w wyśmienitym stanie! Czego chcieć więcej ? Też od jakiegoś czasu poluje na zegarek tej firmy i wiem, że nie łatwo o naprawdę ładny egzemplarz... a ładny i zadbany to już zupełna rzadkość ! Gratuluję 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #2739 Napisano 14 Marca 2013 Gratulacje, można śmiało napisać o prawie wzorcowym przykładzie zegarka vintage.Mam pytanie, czy w tym mechanizmie koło wychwytowe jest też zabezpieczone podobnie jak kolo balansu urządzeniem antywstrząsowym? 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #2740 Napisano 14 Marca 2013 Mam pytanie, czy w tym mechanizmie koło wychwytowe jest też zabezpieczone podobnie jak kolo balansu urządzeniem antywstrząsowym? Dokładnie tak jest. Dzięki za dobre słowa - miło słyszeć.Zegarek mam na ręce i cieszy oko, a przez 20 godzin przyśpieszył ok. 2s 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Caliber 89 1 #2741 Napisano 14 Marca 2013 takie mam spostrzeżenie i pytanie zarazem: bo u ranfft'a widać, że balans ma śruby do wyważania i bezpośredniej regulacji momentu bezwładności koła a Twój tych śrub nie ma? Czy ten sam kaliber miał różne koła balansowe? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #2742 Napisano 14 Marca 2013 takie mam spostrzeżenie i pytanie zarazem: bo u ranfft'a widać, że balans ma śruby do wyważania i bezpośredniej regulacji momentu bezwładności koła a Twój tych śrub nie ma? Czy ten sam kaliber miał różne koła balansowe? Mój też jak najbardziej ma Na zdjęciu balans jest w ruchu, a czas "naswietlania" (kurcze - jak to sie w cyfrówce nazywa?) był na tyle długi, że śrubki "się rozmazały" i faktycznie wygląda, jakby balans był gładki 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Caliber 89 1 #2743 Napisano 14 Marca 2013 (edytowane) aaaaaaaaa , wszystko jasne :) to znaczy w zasadzie ... zamazane ale grunt, że śrubki są ! Edytowane 14 Marca 2013 przez Caliber 89 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #2744 Napisano 14 Marca 2013 aaaaaaaaa , wszystko jasne :) to znaczy w zasadzie ... zamazane ale grunt, że śrubki są ! No to pokażę jeszcze jeden taki efekt zamazania - tym razem sekundnika.Przy okazji pochwalę się niedawnym nabytkiem - też od Kolegi z Forum: W środku popularny wszystkomający Venus 203 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Caliber 89 1 #2745 Napisano 14 Marca 2013 Marka mało mi znana ale zegarek robi wrażenie ze względu na komplikacje jakie posiada... bardzo fajny ! Piękna tarcza, podoba mi się to klasyczne rozmieszczenie okienek kalendarza i faz księżyca... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szwed 1069 #2746 Napisano 14 Marca 2013 Piękne nabytki! Tylko zazdrości! szczególnie prawie wszystko mającego! Bo jest naprawdę piękny! I dobrze utrzymany gratuluje! 0 Zegarkow!!! Ile by nie bylo to i tak jest za malo!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #2747 Napisano 14 Marca 2013 Dzięki, Panowie. Mam nadzieję pokazać wkrótce jeszcze jeden wszystkomający, ale aż się boję, co to do mnie dotrze... 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maze123 952 #2748 Napisano 14 Marca 2013 (edytowane) Super ten Sinex. Strasznie mi sie podobaj zegarki w tej konwencji. Juz jakis czas czeka na mnie Omega cosmic tipledate, ale musze jeszcze troche dozbierac:) Przy okazji pytanko czy miesiac trzba u Ciebie zmieniac recznie - rozumiem, ze raczej tak? Edytowane 14 Marca 2013 przez maze123 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szwed 1069 #2749 Napisano 14 Marca 2013 Dotrze napewno jakiś wypasiony i piękny może UG? U mnie miał być submariner vintage ale jednak będzie inna zabawka kawasaki kfx700 czas wakacyjny wygrał narazie 0 Zegarkow!!! Ile by nie bylo to i tak jest za malo!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sneer 147 #2750 Napisano 14 Marca 2013 Dotrze napewno jakiś wypasiony i piękny może UG? U mnie miał być submariner vintage ale jednak będzie inna zabawka kawasaki kfx700 czas wakacyjny wygrał narazie Ale ci zazdroszczę ... Od momentu kiedy moje zebro przegrało starcie z kraweznikiem, to moja Pani wspiera raczej moje hobby zegarkowe niż motorowe 0 Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach