zasadas 5084 #5776 Napisano 10 Sierpnia 2014 @mayordzięki, jak zwykle jestem pod wrażeniem nie tylko wiedzy, ale i chęci dzielenia się nią. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rekiniasty 25 #5777 Napisano 10 Sierpnia 2014 Enicar też malowany, c'nie? Ten Swiss Made masakryczny, reszta chyba też rzemieślnicza. -Omega - doprawdy uroczy, damski zegareczek, mam jednak wątpliwości co do tarczy - czy aby nie odnawiana? Podobałby się mojej Żonie ps. Który to dokładnie rok produkcji (Omegi)?Enicara i Omegę kupiłem od tego samego człowieka więc to wyjaśnia fakt że oba są po renowacji, a ponieważ cena za oba była nieprzyzwoicie niska bo gościu się wyprzedawał, to skupiłem się tylko na mechanizmach i poprawności chodu, który, patrząc dziś, jest poprawny. Co do datowania Omegi to nie mogę znaleźć żadnego info które pomogłoby mi ustalić datę, może koledzy pomogą ! 0 "Czas jest zbyt cenny żeby go odmierzać byle czym" Omega Speedmaster Co-Axial Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hrabia 72 #5778 Napisano 10 Sierpnia 2014 Bez powiększenia pewnie napis na dole w Enim nie razi. Jak za mały pieniądz, to fajny zakup, taki do noszenia. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CIESLUT 398 #5779 Napisano 11 Sierpnia 2014 Enicara i Omegę kupiłem od tego samego człowieka więc to wyjaśnia fakt że oba są po renowacji, a ponieważ cena za oba była nieprzyzwoicie niska bo gościu się wyprzedawał, to skupiłem się tylko na mechanizmach i poprawności chodu, który, patrząc dziś, jest poprawny. Co do datowania Omegi to nie mogę znaleźć żadnego info które pomogłoby mi ustalić datę, może koledzy pomogą !Moim zdaniem nie znajdziesz nic o tej omedze bo to nie omega. Jeśli omega wypuściła coś takiego to widzę taką pierwszy raz. 0 OMEGA SEAMASTER 300M Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sneer 147 #5780 Napisano 11 Sierpnia 2014 To wyglada jak AS 0 Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rekiniasty 25 #5781 Napisano 11 Sierpnia 2014 Moim zdaniem nie znajdziesz nic o tej omedze bo to nie omega. Jeśli omega wypuściła coś takiego to widzę taką pierwszy raz.OK, jak nie wiadomo co to za cudo to nie zagrzeje miejsca u mnie Udało mi się otworzyć Enicara, okazał się kaliber 1010, już bez lipy 0 "Czas jest zbyt cenny żeby go odmierzać byle czym" Omega Speedmaster Co-Axial Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
OmegaDeVille 59 #5782 Napisano 11 Sierpnia 2014 To raczej wiekowa podróba (ta Omega). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #5783 Napisano 11 Sierpnia 2014 @Rekiniastymógłbyś pokazać dekielek od tej "omegi" i zbliżenie mostka z grawerem? 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rekiniasty 25 #5784 Napisano 11 Sierpnia 2014 (edytowane) @Rekiniastymógłbyś pokazać dekielek od tej "omegi" i zbliżenie mostka z grawerem?Może ktoś sobie wydziargał napis żeby mieć a'la Omegę ? zdjęcia w lepszej rozdzielczości, można powiększać.https://www.dropbox.com/sh/oa2nckjdb7h7j76/AACX9oriAzaEW536K6XcxFV8a https://dl.dropboxusercontent.com/content_link/6yljdKJKyI7IJwXyzBF0hktpjsUc6dyf4AKqv9biZxBmaAklggnH2tSD2K4TbX9E Edytowane 11 Sierpnia 2014 przez Rekiniasty 0 "Czas jest zbyt cenny żeby go odmierzać byle czym" Omega Speedmaster Co-Axial Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #5785 Napisano 11 Sierpnia 2014 Tak.....to dawna podróbka. 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #5786 Napisano 11 Sierpnia 2014 Może zacznijmy od koperty. Kształtem bardzo przypomina koperty stosowane w zegarkach z lat pięćdziesiątych i sześćdziesiątych w zegarkach niższej półki, miedzy innymi w moich ulubionych Delbanach, ale i w wielu jeszcze mniej znanych składanych zegarkach. Niektóre z nich były montowane przez bardzo małe manufaktury, zegarmistrzów i składały się z właśnie takich kopert, opisanych standardowo jak w tym przypadku dekielków pasujących prawie do wszystkich modeli i nielogowanych mechanizmów (np. AS, Felsa,..) Wskazówki to dobór indywidualny zegarmistrza z dostępnych na rynku w tamtym okresie, podobnie jak i tarcze, które często sygnowana nazwami, które dzisiaj nie wiele mówią, a wyglądem, indeksami przypominają tarcze Delban, Atlanticów, czy Dox. Mechanizm to nie jest zwykły AS bo i zdobienie na mostku i półmostku jak i osadzenie kamieni w szatonach nie jest powszechne w tych mechanizmach. Niemniej jednak skłaniam się, podobnie jak @cook, że nie jest to oryginalna omega, raczej składak z dorobionym logo na mechanizmie i wymalowanym na tarczy. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rekiniasty 25 #5787 Napisano 11 Sierpnia 2014 Kupując kilka zegarków w pakiecie nie spodziewałem się wiele po tej łOmedze i wcale mnie nie dziwi że to radosna twórczość Ważne że z tego pakietu Enicar ma oryginalny mechanizm i kopertę, co prawda tarcza jest odnawiana ale za zegarek w cenie Wostoka nie ma co wybrzydzać Dzięki za wyczerpujące info. 0 "Czas jest zbyt cenny żeby go odmierzać byle czym" Omega Speedmaster Co-Axial Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość kasparov #5788 Napisano 12 Sierpnia 2014 (edytowane) No to nie mam wiecej uwag , doswiadczeni forumowicze potwierdzili oryginalnosc, w takim razie czekamy na foty. Znalazłem zdjęcie mechanizmu i dekla z oferty, ale słabo widoczne są znaki. I jeszcze jedno przed oddaniem do naoliwienia. Więcej po powrocie. Edytowane 12 Sierpnia 2014 przez kasparov 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregory_70 512 #5789 Napisano 12 Sierpnia 2014 W tym linku masz identyczny model, tylko, że w złoconej kopercie http://www.omegablogger.com/archives/116 0 Only vintage .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość kasparov #5790 Napisano 12 Sierpnia 2014 Elegancki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
viki_gte 1219 #5791 Napisano 12 Sierpnia 2014 (edytowane) Własnie dotarl..Nowy chrom i poler i bedzie miodzio..Nie wiem co z tarcza,ale pewnie zostawie tak jak jest.. Dzieki Waldku Edytowane 12 Sierpnia 2014 przez viki_gte 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Frantz70 3829 #5792 Napisano 12 Sierpnia 2014 Tutaj też go wrzucę bo to raczej unikat. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #5793 Napisano 12 Sierpnia 2014 Czy unikat, to nie wiem, ale na pewno bardzo rzadko spotykany i w świetnym stanie. Gratulacje. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Frantz70 3829 #5794 Napisano 12 Sierpnia 2014 Dzięki.Oczywiście miałem na myśli tarczę bo środek i dekiel taki sam jak w innych oryginal'ach 21j. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ksylo1 26 #5795 Napisano 12 Sierpnia 2014 (edytowane) dla mnie unikat . Ciekawe czy Jacek ma go w swojej kolekcji?! Edytowane 12 Sierpnia 2014 przez ksylo1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #5796 Napisano 12 Sierpnia 2014 Jacek ma wszystkie...:-) :-) :-) 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość kasparov #5797 Napisano 12 Sierpnia 2014 A kto to jest Jacek? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #5798 Napisano 12 Sierpnia 2014 A kto to jest Jacek? Posiadacz najwiekszej na swiecie kolekcji zegarków tej marki... 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #5799 Napisano 12 Sierpnia 2014 zaryzykuję stwierdzeniem, że jest jednym z nielicznych, którzy o tej marce wiedzą prawie wszystko. "Prawie " tylko dlatego, że marka ta ma dość duży obszar niezbadany i nieprzewidywalny. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość kasparov #5800 Napisano 12 Sierpnia 2014 Jestem pod wrażeniem wiedzy Kolegi. Niezbadany - rozumiem, że do końca nie wiadomo o marce wszystkiego.Nieprzewidywalny - do końca nie wiadomo jak marka się zachowa? Czy to o to chodzi? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach