quub 48 #901 Napisano 12 Maja 2011 (edytowane) proszę dekielek:co do werku to pozwolę sobie umieścić zdjęcie autorstwa poprzedniego własciciela z aukcji gdyż nie mam klucza aby go otworzyć.Sygnowany brevets, nie wiem co to za mechanizm.... wygląda na jakiś tani automat ale będę wdzięczny za podpowiedzi:) Edytowane 13 Maja 2011 przez quub 0 Kuba Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #902 Napisano 14 Maja 2011 Brevets, to nie jest sygnatura, a w tłumaczeniu znaczy po prostu patenty. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
quub 48 #903 Napisano 14 Maja 2011 Dziękuję za wyjaśnienie. A czy ktoś się spotkał z takim werkiem? Zegarek trochę późni, 3-4min na dobę. Zegarmistrz powiedział, że "takich" nie naprawia.... na nadgarstu tak się prezentuje:) 0 Kuba Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
quub 48 #904 Napisano 14 Maja 2011 Jeszcze jeden nabytek, Cordura Sea-Gull automacik na 17 kamieniach: 0 Kuba Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość xylog #905 Napisano 14 Maja 2011 Dziękuję za wyjaśnienie. A czy ktoś się spotkał z takim werkiem? Zegarek trochę późni, 3-4min na dobę. Zegarmistrz powiedział, że "takich" nie naprawia.... Wniosek prosty: zmień zegarmistrza !!! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enicar_rr 0 #906 Napisano 14 Maja 2011 (edytowane) Dziękuję za wyjaśnienie. A czy ktoś się spotkał z takim werkiem? Zegarek trochę późni, 3-4min na dobę. Zegarmistrz powiedział, że "takich" nie naprawia.... na nadgarstu tak się prezentuje:) Najprawdobodobniej jest to mechanizm Sicura-y.Zegarki Cordura pracują też na werkach tej firmy. Edytowane 14 Maja 2011 przez enicar_rr 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #907 Napisano 15 Maja 2011 Dziękuję za wyjaśnienie. A czy ktoś się spotkał z takim werkiem? Między mostkami, przy mostku balansowym, jest jakiś napis, najprawdopodobniej będzie to sygnatura producenta werku. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
whb 9 #908 Napisano 15 Maja 2011 Między mostkami, przy mostku balansowym, jest jakiś napis, najprawdopodobniej będzie to sygnatura producenta werku. Hmm.... raczej nie. Najprawdopodobniej będzie to Baumgartner. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
quub 48 #909 Napisano 15 Maja 2011 jest tam napis Oberon Watch Co. 0 Kuba Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enicar_rr 0 #910 Napisano 15 Maja 2011 (edytowane) Hmm.... raczej nie. Najprawdopodobniej będzie to Baumgartner. Pisząc o mechanizmie Sicury miałem właśnie na myśli zmodyfikowanego Baumgartnera (158),który był bazą do werków Sicury. Edytowane 15 Maja 2011 przez enicar_rr 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
quub 48 #911 Napisano 15 Maja 2011 Właśnie, wszystkie automaty Baumgartner, które znalazłem były na 25 kamieniach. Rzeczywiście mechanizm w oberonie wygląda identycznie, jednak pracuje na 21 kamieniach. Enicar_rr dziękuję za pomoc. 0 Kuba Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szwed 1069 #912 Napisano 22 Maja 2011 To wczorajszy nabytek. Byl produkowany dla Iranskiej armi. Tylko na moje nieszczescie nie dziala Werk jaki w nim jest to: Y2 ESA-900231 Obiawy to wskazowki nie dzialaja i na wyswietlaczu skacza cyferki. Chcial bym go naprawic. Ale z tego co czytam jest to bardzo trudne a czasami nawet nie mozliwe moze ktos z kolegow mogl by mi pomuc albo chociaz nakierowac na dobrego fachowca co by go naprawil. 0 Zegarkow!!! Ile by nie bylo to i tak jest za malo!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość xylog #913 Napisano 23 Maja 2011 < 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaccarta 2 #914 Napisano 24 Maja 2011 (edytowane) Super nabytki! Ten DIGITAL - bajka. Xylog ze szkłem bedzie problem ale te stare już tak mają. E.. i prawie nie widać.Quub - mam coś podobneg do tego Oberona. Jutro idzie do lekarza bo strajkuje. Jak go wyszykuję do chodzenia to też zapodam fotki. A teraz jeden z moich wyczekiwanych, z datą pokazywaną przez wskazówkę, z dolną sekunda a co tam dużo gadać. Dzisiejsza poczta I wszystko na chodzie. Edytowane 24 Maja 2011 przez jaccarta 0 Tempus fugit - ... zegarek manet Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość xylog #915 Napisano 24 Maja 2011 fajny ten ANKER. Muszę i ja sprawić sobie watcha z takim datownikiem. Bardzo mi się takie rozwiązanie podoba. I myślę, że jest bardziej czytelne niż dzisiejsze okienka z malutkimi cyferkami (tak, tak, oczy już nie te..). A ten zegarek to ma drugą stronę? I jakiś mechanizm? Nie żałuj sobie, wrzuć fotki.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
quub 48 #916 Napisano 24 Maja 2011 Ciekawy Anker, gratuluję 0 Kuba Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #917 Napisano 24 Maja 2011 Ja też lubię takie rozwiazanie wskazania daty. Bardzo fajny zegarek - gratulacje.Tylko kopertę chyba ktoś całkowicie obdarł z chromu? 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
quub 48 #918 Napisano 24 Maja 2011 Tylko kopertę chyba ktoś całkowicie obdarł z chromu?No właśnie tak wygląda.... też sie nad tym zastanawiałem.Ale za to tarcza w ładnym stanie. Z mojego Nacara niewiele już da się odczytać... 0 Kuba Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Janek Sarnowski 6 #919 Napisano 24 Maja 2011 (edytowane) Dziwne, bo faktycznie tak wychodzi z bazy danych, ale ten mechanizm to "szesnastka", a ten w bazie danych to 18s. Poza tym ten akurat model chyba nie był aż tak wczesnie wprowadzony do produkcji. No i gdzie nazwa producenta??? W Elgin nie robili gładkich mechanizmów, przynajmniej z tego, co wiem... szukam czegoś podobnego, ale nic sie nie trafia... Najłatwiej byłoby zdjąć tarczę i sprawdzić numer pod tarczą, chyba, że został usunięty lub zmieniony...Sorki Pawel,ze dopiero teraz odpisuje,ale nie bylo mnie tu dlugo.Pod tarcza jest ten sam numer i dosc ciekawy mechanizm sprezyn.Zrobie fotke na dniach,jak bede mial troszke wiecej czasu.Bardzo zakrecony patent,takiego jeszcze nie widzialem.Btw,pod tarcza emaliowana jest wyryte "S", jakby jeszcze przed lakierowaniem.Nie mam pojecia co to oznacza.Bylo tez tam z pol litra smaru.Wyglada na to,ze serwisowal go ten sam gosc,ktory polutowal mi kolo centralne w FHFie jak kowal. Edytowane 24 Maja 2011 przez Janek Sarnowski 0 Doxa jest " za tania" na ten projekt. Może w przyszłym roku? - czyli najlepsze kryteria wyboru zegarka forumowego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #920 Napisano 24 Maja 2011 No właśnie tak wygląda.... też sie nad tym zastanawiałem.Ale za to tarcza w ładnym stanie. Z mojego Nacara niewiele już da się odczytać... Chromowanie koperty niewielki koszt, a tarcza ładna, to nie będzie się gryźć. Mosiądz niestety nawet po wypolerowaniu szybko łapie nalot 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaccarta 2 #921 Napisano 25 Maja 2011 Chromowanie koperty niewielki koszt, a tarcza ładna, to nie będzie się gryźć. Mosiądz niestety nawet po wypolerowaniu szybko łapie nalot Bo to nie mosiądz jest a sterane "20 MIKRON WALZGOLD-DOUBLE" Mam już na oku zakład, który mi to naprawi. 0 Tempus fugit - ... zegarek manet Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość xylog #922 Napisano 25 Maja 2011 Dzisiaj wrócił od zegarmistrza i już można go pokazać A właściwie to dlaczego technologia mikrorotoru została zarzucona? Wszędzie tylko duże rotory występują. Czyżby za mała siła nakręcająca? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaccarta 2 #923 Napisano 25 Maja 2011 No nie szczęka mi opadła. Pierwszy raz na oczy widzę takie cudo - microtor. Wspaniały werk i aż szkoda,że za deklem. 0 Tempus fugit - ... zegarek manet Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #924 Napisano 25 Maja 2011 A właściwie to dlaczego technologia mikrorotoru została zarzucona? Wszędzie tylko duże rotory występują. Czyżby za mała siła nakręcająca? Powiększając ciężar rotora, zwiększono jego siłę napędzającą, czyli to nie to, wydaje mi się, że zyski z zastosowania rotora w wersji mikro są niewielkie w porównaniu z bardziej skomplikowaną budową naciągu, dlatego nie stosuje się je zbyt często. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wasyl 730 #925 Napisano 25 Maja 2011 Poza tym zastosowanie mikrorotora ma pewien skutek uboczny, czasem niechętnie widziany u współczesnych użytkowników. Zegarki te są... płaskie W dzisiejszych czasach, gdzie zegarek powinien być i duży i gruby mikrorotor można stosować do garniturowców. Z powodzeniem robi to Chopard w swojej linii L.U.C. Rotor jest tam złoty a mechanizm widoczny. Można patrzyć godzinami...Pozdrawiam, 0 WasylMam różne zegarki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach