Yargoth 1 #926 Napisano 26 Maja 2011 Świetny ten Universal ) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PrimoMas 0 #927 Napisano 26 Maja 2011 (edytowane) Zbyt dobrze się nie przyjrzałem aukcji miał być według mnie męski a wyszedł damski:) Niby niesprawny ale nakręciłem i ruszył na chwilkę porządne czyszczenie i wymiana szkiełka i ewentualna renowacja i będzie jak nowy A żona może się tez ucieszy że dla niej też coś Edytowane 26 Maja 2011 przez PrimoMas 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość xylog #928 Napisano 26 Maja 2011 Extra, tylko najpierw wymień szkiełko a potem zdjecia w tym poście. - bo chyba nie twoje - I pokaz co ma w środku. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stary 78 #929 Napisano 28 Maja 2011 Kurcze jak można się aż tak pomylić żeby Adriatikę męską pomylić z damską??????Musiała być bardzo tania 0 Ci, którzy po zwycięstwie spoczęli na laurach są już martwi..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stary 78 #930 Napisano 28 Maja 2011 Xylog gratuluję Uniwersla przepiękna maszynka!!!!! Cały fajnie się prezentuje ja za dużo bym w nim nie zmieniał ewentualnie koronka jakaś żywsza plus lekka polerka stalowej koperty i z głowy tarcza i reszta są w dobry stanie. Fajny Ci on 0 Ci, którzy po zwycięstwie spoczęli na laurach są już martwi..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość xylog #931 Napisano 28 Maja 2011 No i tu jest problem, co ważniejsze: wygląd (i tu nowa koronka) czy oryginalność (wtedy koronka zostaje). Bo ta koronka może być oryginalna. Kopertę odczyszczę, ale tak jak piszesz, tylko lekka polerka, żeby za bardzo nie błyszczał. Bo to nie młodzieniaszek przecież. Dzięki wszystkim za dobre słowa, jak widać czasem warto zaryzykować, nie mając pełnej wiedzy o zakupie.Ale udało się i może cieszyć nie tylko moje oczy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dlxp 3 #932 Napisano 28 Maja 2011 Witam,wczoraj dojechał ale jakiś dziwny ,myślałem że to męski a to chyba średniak .Bo średnicę ma 2.9cm ,mechanizm też jakiś dziwny bo na 16 kamieniach ,ale stan ogólny jest dobry. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zbyszke 11 #933 Napisano 28 Maja 2011 Universal bardzo fajny. Co go wyroznia na plus, to niestarty dekiel, dosc czesto niewiele zostalo z pierwotnego graweru. Koronka oryginalna jest niestety nie do dostania (albo za chore pieniadze), dobierz jakas ladna niesygnowana. Pewnie to wiesz, ale mechanizmy Universala z mikrorotorem maja jedna z najdluzszych rezerw chodu wsrod zegarkow vintage - powinien miec faktyczna rezerwe chodu kolo 54-56 godzin. 0 Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek Grzeszczak 0 #934 Napisano 28 Maja 2011 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Voli 22 #935 Napisano 28 Maja 2011 (edytowane) Gratuluje wszystkim nabytków Jacek Grzeszczak: Enicar z oznaczeniami naszej marynarki wojennej ? Numerki na kopercie i deklu różne i wykonane różną techniką.... napisz prosze coś więcej o tym zegarku. Edytowane 28 Maja 2011 przez Voli 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ksylo1 26 #936 Napisano 28 Maja 2011 (edytowane) Ostatnio przybyło kilka egzemplarzy, więc warto chyba pokazać:- Enicar Sherpa - wymaga jeszcze troszeczkę pracy, ale można już pokazać.... No i rodzinka, która powoli, ale systematycznie się powiększa... Co do "rodzinki" nie będę sie wypowiadał, bo jako miłośnikowi JLC zaparło mi dech w piersiach... Enicar, piękny. Jakieś informacje na temat jego pochodzenia/historii?te "militarne" oznaczenia oryginalne? coś chyba numery sie różnią! mod edit.Nie cytujemy zdjęć (reg. § 7 punkt 9), są przecież trochę wyżej. Edytowane 29 Maja 2011 przez Piotr Ratyński reg. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek Grzeszczak 0 #937 Napisano 28 Maja 2011 (edytowane) Co do Enicara ... koperta posiada oryginalne bicie/trawienie, niestety faktycznie nie od pary. Gdzieś ktoś to kiedyś podmienił. Poczatkowo chciałem spolerować ten na deklu numer (by nie "kolił" w oczy), ale ostatecznie został. Znalazłem juz nieco wyschnięte "źródło" tych zegarków i części. Mój znajomy zegarmistrz kiedyś kupił trochę części i kilka zegarków zepsutych od człowiek, który je kiedyś serwisował dla MW. Edytowane 28 Maja 2011 przez Jacek Grzeszczak 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ksylo1 26 #938 Napisano 28 Maja 2011 dzięki bardzo za odpowiedz:) warto może popytać i wyciągnąć od zegarmistrza jak najwięcej informacji o tych zegarkach? Niestety mało mamy o nich informacji. Może akurat wie coś więcej o ich historii/służbie!JLC piękne! Z ciekawości zakupione w Polsce? 2 i 3 po renowacji? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość xylog #939 Napisano 29 Maja 2011 Piękne nabytki. I ciekawe, z historią. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek Grzeszczak 0 #940 Napisano 29 Maja 2011 dzięki bardzo za odpowiedz:) warto może popytać i wyciągnąć od zegarmistrza jak najwięcej informacji o tych zegarkach? Niestety mało mamy o nich informacji. Może akurat wie coś więcej o ich historii/służbie!JLC piękne! Z ciekawości zakupione w Polsce? 2 i 3 po renowacji?Oczywiście zdobędę jak najwięcej informacji i się z wami podzielę. JLC kupowane za "wielką wodą" dzięki uprzejmość i pomocy forumowicza Rafała, któremu bardzo dziękuję.Po renowacji tarcze tylko w tym stalowym z mech. cal. 825 (lewy górny róg "rodzinnego zdjęcia").Pzdr 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
igi 0 #941 Napisano 29 Maja 2011 Mój dzisiejszy zakup Na chodzie. Cyka aż miło 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
victor86 0 #942 Napisano 30 Maja 2011 Ładny zegareczek ale czy on ma mikroregulację? Bo dziwnie ten regulator "palec" wygląda. Pozdrawiam 0 Pod Napięciem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
igi 0 #943 Napisano 1 Czerwca 2011 Pewnie wyjdę na głupca, ale nie mam zielonego pojęcia. Kupiłem go , bo zrobił na mnie ogromne wrażenie. Zaopatrzyłem się w dewizkę i noszę dumnie od kilku dni. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość kaido2 #944 Napisano 1 Czerwca 2011 Zenki 19-ki były z mikroregulacją i bez,ten widać że miał bo ktoś zdemontował. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
victor86 0 #945 Napisano 1 Czerwca 2011 Właśnie zauważyłem że brakuje tam części elementów. Igi chodzi nam o tą część którą reguluję się chód zegarka tam powinna być mikroregulacja, spójrz na trzecie zdjęcie: http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db.cgi?10&ranfft&&2uswk&Zenith_19_5 0 Pod Napięciem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kodzik 0 #946 Napisano 2 Czerwca 2011 (edytowane) oto mój nowy zakup, ciekawy elektronik najprawdopodobniej 1968 r. niestety nie grzeszy dokładnością robi +20 na dobę, średnica 41mm, kawał solidnego zegara, kaliber PUW2509, data przesuwa się przez wciśnięcie koronki, posiada też stop sekundę, kupiony w dobrym stanie, Edytowane 2 Czerwca 2011 przez kodzik 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
igi 0 #947 Napisano 2 Czerwca 2011 Właśnie zauważyłem że brakuje tam części elementów. Igi chodzi nam o tą część którą reguluję się chód zegarka tam powinna być mikroregulacja, spójrz na trzecie zdjęcie: http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db.cgi?10&ranfft&&2uswk&Zenith_19_5 Rzeczywiście widzę teraz, że brakuje części elementów. No nic, trudno. Teraz nic nie poradzę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość kaido2 #948 Napisano 2 Czerwca 2011 (edytowane) ..., ktoś może mi polecić zegarmistrza specjalistę od starych elektroników?. To pytanie powinieneś zadać w odpowiednim dziale.Twój temat przeniosłem w odpowiednie miejsce. Rzeczywiście widzę teraz, że brakuje części elementów. No nic, trudno. Teraz nic nie poradzę. Brakującą mikroregulacje zawsze można uzupełnić. Edytowane 2 Czerwca 2011 przez kaido2 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
victor86 0 #949 Napisano 2 Czerwca 2011 Kaido ma raczję możesz tą cześć uzupełnić. Poszukaj na alledrogo czasem są jakieś trupki na części sprzedawane. Możesz u zegarmistrzów popytać a może tu ktoś na forum Ci pomoże. Pozdrawiam 0 Pod Napięciem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #950 Napisano 2 Czerwca 2011 Dzisiaj dotarła kolejna kieszonka. Tym razem Saxonia.Zegarek wygląda imponująco - 65mm średnicy Ogólnie bardzo ładny stan - myślę, że oryginalny (może poza koronką). Pod lupą widać na tarczy mikrozarysowanie i patynę na wskazówce minutowej.Koperta bliska ideału. Werk żwawy, czysty, pięknie cykający, wyposażony w mikroregulację.Werk sygnowany postacią w koronie z mieczem i tarczą. Podobno to taki symbol Saksonii (patron, duch opiekuńczy?)O Saxonii jako firmie niewiele udało mi się znaleźć - robili zegarki na szwajcarskich werkach.Trochę można się dowiedzieć tutaj:Mój odnośnik Teraz pytanie - jaki to werk? Do kilku podobny, ale identycznego nie znalazłem. Może ktoś z Kolegów podpowie? No i fotki: 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach