Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Degustatorr Noir

ŚCIEŻKA PRAWEJ RĘKI...

Rekomendowane odpowiedzi

Powitoł

Hrhrhr, co jakiś czas ktoś pyta, czemu noszę na prawej i czy to sposób manifestacji czegoś? Czego? :)

A ja:

- nosiłem komunijny na lewej - złamałem ją - przerzuciłem na prawą bo gips;

- nosiłem na prawej - złamałem ją - przerzuciłem na lewą bo gips;

- nosiłem na lewej - był jakiś większy opatrunek, ale nie pamiętam z jakiego powodu... przerzuciłem na prawą i tak zostało.

Noszenie na lewej przez osoby praworęczne ma taki sam sens, jak noszenie przez Anglosasów obrączek na lewej ręce. Pojmie go osoba, która prawie straciła palec przez ten pieprzony kawałek metalu :) Zegarek do fizycznej roboty zdejmuję. Odzwyczajać mi się od prawej ręki nie chce, a jak widać po powyższym, obym już nigdy nie został do tego zmuszony :)

porcelanowy: Nóż to Narzędzie => ntn.knives.pl

Z pamiętnika strapmakera amatora :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popieram linię programową przedpiszcy... :)

My, którzy podążamy Ścieżką Prawej Ręki musimy trzymać się razem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm...mam wrażenie,że temat już był..no a przynajmniej jakiś potężny offtop w innym temacie. Na bank się wypowiadałem już w tej kwestii jako praworęczny nosiciel zegarków na prawej rączce :) Niemniej jednak warto się policzyć na nowo :) Zel -czyli ja- od kiedy pamięta nosi zegarki na prawej. Nie wiem czemu.. Nie potrafię się też przerzucić na lewą i odzwyczaić,choć przyznaję, że często uratowałoby to moje sikorki od puknięć, otarć o framugi itp. oraz od obtarcia spodu bransolety od trzymania ręki na blacie i operowania np.myszką...jak teraz :)

"Billy: -I'm scared Poncho.

Poncho: -Bullshit. You ain't afraid of no man.

Billy: -There's something out there waiting for us, and it ain't no man. We're all gonna die..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie którzy noszą zegarek nie tylko na prawej czy lewej ręce ale jeszcze od wewnętrznej strony ręki zamiast od zewnętrznej. I jedynym wytłumaczeniem tego również jest przyzwyczajenie czy po prostu: bo tak :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawa to w 100% indywidualna, jednak ja jako praworęczny noszę zegarki wyłącznie na lewym nadgarstku i jestem o tym święcie przekonany, że jest to bezpieczniejsze dla zegarka - prawa rękom wykonuję wiele więcej czynności i to nie tylko w biurze (pisanie piórem, operowanie myszką, .... itp). Jednak dośc często przytrafia mi się sytuacja taka, że jadąc autem w ciepłe dni wystawiam lewą rękę za okno i co rusz przygrzmocę w karoserię :)

Mnie ciekawi natomiast taka kwestia, czym uwarunkowany jest fakt, że niektóre zegarki posiadają koronkę po prawej stronie (na godz. 3) inne natomiast po stronie lewej (na godz. 9). Kiedyś myślałem, że są to zegarki dla lewo/prawo ręcznych jednak teraz wiem, że tak nie jest, ale dalej nie wiem czemu tak jest :) :) :)

kupię doxę sub...zawsze i każdą :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aby koronka nie była od strony przegubu nadgarstka - nie przeszkadza, nie uwiera, nie jest narażona na naprężenia, nie dziurawi pianki skafandra, może wskazywać, że z jakiegoś powodu zegarek nie wymaga częstej nastawy, bo projektant miał taki kaprys

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aby koronka nie była od strony przegubu nadgarstka - nie przeszkadza, nie uwiera, nie jest narażona na naprężenia, nie dziurawi pianki skafandra, może wskazywać, że z jakiegoś powodu zegarek nie wymaga częstej nastawy, bo projektant miał taki kaprys

jeżeli (pytam, bo skoro nie cytowałeś to nie mam pewności)to była odpowiedź na moje pytanie to raczej nie pomogłeś :unsure: w dalszym ciągu nie wiem od czego zależy położenie koronki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Położenie koronki zależy chyba od zastosowanego mechanizmu . Poza tym od funkcjonalności i ergonomii. Tak mi się wydaje.

Są zegarki jak np ulysse nardin diavolo które NIE mają koronki. Do tego służy obrotowy pierścień na deklu. :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Położenie koronki zależy chyba od zastosowanego mechanizmu .

poprawcie mnie jeśli się mylę, ale jakie znaczenia ma zastosowany mechanizm skoro można go ustawić w kopercie jak tylko się chce (wskazówki kręcą sie zawsze tak samo, trzeba tylko odpowiednio zaprojektować tarczę i kopertę). Zaczynam powoli wierzyć w to, że powodu konkretnego i racjonalnego dla umiejscowienia koronki w kopercie brak - dokładnie tak samo jak z tym, że niektórzy z nas noszą zegarki na lewej a inni na prawej ręce :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeżeli (pytam, bo skoro nie cytowałeś to nie mam pewności)to była odpowiedź na moje pytanie to raczej nie pomogłeś ;)

po pierwsze nie wiem czy wiesz, że jeżeli odpowiadasz bezpośrednio pod czyimś postem to nie trzeba cytować(zwłaszcza jeżeli jest to kontynuacja myśli lub próba odpowiedzi na nią) i robić kilometrowego wpisu - logiczne?

po drugie skoro uważasz, że nie pomogłem wymieniając tyle czynników twoja sprawa - szukaj sobie dalej dziury w całym

ze swojej strony zapomniałem dodać do listy właśnie czynnik ręki wiodącej(np leworęczny)

poprawcie mnie jeśli się mylę, ale jakie znaczenia ma zastosowany mechanizm skoro można go ustawić w kopercie jak tylko się chce (wskazówki kręcą sie zawsze tak samo, trzeba tylko odpowiednio zaprojektować tarczę i kopertę).

tak poprawie Cię - trzeba jeszcze przeprojektować koronkę i jej przekładnię - odwróć sobie zegarek o 180stopni i zobacz w którą stronę kręcą się wtedy wskazówki

lewa i prawa z rana ;):blink::unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odwróć sobie zegarek o 180stopni i zobacz w którą stronę kręcą się wtedy wskazówki

obracam, obracam, obracam..... wciąz kręca się w tę samą stronę co powinny :unsure: więc nie wiem co chcesz przeprojektowywać

np

1

post-27930-0-54811200-1331845121.jpg

Uploaded with ImageShack.us

2

post-27930-0-50432600-1331845123.jpg

Uploaded with ImageShack.us

mechanizm ten sam 6497 więc na szybko mysląc wystarcza jedynie przeprojektowanie tarczy i obucenie mechanizmu o 180 stoplni

ps. pozwoliłem sobie zacytowac mimo, że sugerujesz, iż nie powinienem tego robić :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

obracam, obracam, obracam..... wciąz kręca się w tę samą stronę co powinny :unsure: więc nie wiem co chcesz przeprojektowywać

ps. pozwoliłem sobie zacytowac mimo, że sugerujesz, iż nie powinienem tego robić :blink:

jak z kobietą

mimo, że zachowałeś obrót prawostronny to zauważyłeś, że kręcisz teraz koronką w dół? czyli jedziesz na wstecznym!

skoro dla mnie i dla producentów nie jest to zbyt normalne a ty nadal uważasz, że zachowałeś naturalny ruch to kto ma problem ?

chyba, że opierasz się na producentach, którzy żywcem po prostu obracają mechanizm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kobietą nie jestem, a Ty pisałes o obrocie wskazówek więc bądź konsekwentny :blink:

temat ten poruszam z troszkę szerszego powodu i nie za batrdzo mam ochote spierac sie z Tobą - pokazałem Ci jedynie przykład na to, że nie do końca miałes rację.

Chodzi mi jednak o to, że czytając ten temat wyraźnie widac, że jest sporo osób noszących zegarki na prawej ręce, wielu z nas nie nakreca/nastawia czasu na ręce a ściąga zegarek z łapy by wykonać te czynności, dla wielu z nas nie ma znaczenia na której ręce jest zegarek i etc. Wydaje mi sie również, że nasze forum nie jest jakims odosobnionym zbiorem ludzi o dziwnych upodobaniach i spokojnie może stanowić statystyczny przykład klienta firm produkujących zegarki. Jaki jest zatem powód tego, że większośc zegarków ma koronki na godź 3? :unsure:

Ja osobiście nie kupiłbym zegarka z koronką na godź 9 jednak pewnie wielu z nas noszących zegarki na prawej ręce lub tych, co są leworeczni mając taki wybór, wybrałoby własnie taki zegarek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie za batrdzo mam ochote spierac sie z Tobą - pokazałem Ci jedynie przykład na to, że nie do końca miałes rację.

ja również nie mam ochoty prowadzić z Tobą polemiki ponieważ dla mnie robisz z tego zagadnienie - co było pierwsze, jako czy kura

cześć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koronka (umieszczona z prawej strony koperty) z luźno zapiętego zegarka noszonego na lewej ręce może uwierać w dłoń. Taka koronka jest też narażona w większym stopniu na uszkodzenia. Jednocześnie jednak łatwiej mozna wyregulować zegarek bez ściągania go z ręki w przypadku takiej koronki. Omega w swoim Elektroquartzu umieściła koronkę z lewej strony bo jak twierdziła jest tak bardzo dokladny, że bardzo rzadko trzeba będzie go regulować.

omega_electroquartz_front1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Noszę zegarek na prawej ręce od czasu gdy zobaczyłem film Rocky cz.l .Jest tam taka scenka w której Rocky żeni brykę szwagrowi bo przeputał kasę i nie ma na chlebuś i po transakcji uścisk dłoni.Obaj mają złote zegarki na prawym ręku(za które oczywiście zapłacił pan Balboa ;))spodobało mi się to,spróbowałem i jest mi tak wygodniej,nie mógłbym już zarzucić na lewą.Dodam,że zaraziłem tym parę osób.Jestem praworęczny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niezła motywacja na prawą rękę, Rocky is the best!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie sprawa jest jasna:

zegarke bez względu czy jest się lewo czy praworęcznym trzeba nosić na lewej ręce.

do czarnego garnituru i pantofli nie zakładamy białych skarpetek.

Tak samo jest z zegarkiem - lewa ręka. Ok, jakaś tam mniejszość nosi na prawej, ale mam nadzieje ze ten trend się nie rozwinie. Lewa to lewa. I tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem leworęczny i odkąd pamietam , to zegarki noszę na prawym ręku , ale poszukuję zegarka typu LEFT czyli z koronką z lewej strony ,

więc jeżeli ktos posiada taki zegar na sprzedaż lub wymianę to proszę o kontakt.

Co dziesiąty człowiek jest mańkutem , i rynek coraz częściej reaguje na zapotrzebowanie różnych przedmiotów do codziennego użytku

dla osób leworęcznych .

Maciek tel. 601 300 400.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Upały się porobiły, to czasem przekładam na prawą, w celu wyrównywania opalenizny.

Tuż po zmianie jest dziwnie, ale po godzinie, dwóch, się człowiek przyzwyczaja :)

BTW Mam pytanie do leworęcznych.

Czy ustawiając zegarek, kręcicie koronką za pomocą prawej ręki czy lewej?

Lewą chyba łatwiej? Więc musicie trzymać zegarek do góry nogami, podczas ustawiania? Czy tak?

.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nosiłem zegarki od zawsze na prawej ręce chociaż jestem praworęczny.Teraz przeniosłem na lewą jako element radykalnej zmiany życiowej.

Zauważyłem że wielu ludzi którzy noszą zegarki na prawej ręce i są praworęczni , kopie piłkę lepiej lewą nogą,ja też.

Ponoć odpowiedzialne za to są dodatkowe połączenia międzypółkulowe i nie do końca dominowanie lewej półkuli mózgu.

Tak czy owak bez zegarka na prawej czy lewej ręce czuję się źle. Pozdrawiam wink.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem leworęczny , ale zawsze nastawiam zegarek prawą ręką. Moja lewa noga też lepiej kopie piłę :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość lester_87

Ponoć odpowiedzialne za to są dodatkowe połączenia międzypółkulowe i nie do końca dominowanie lewej półkuli mózgu.

Lateralizacja mózgu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lateralizacja mózgu :)

Właśnie nie do końca lateralizacjawink.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.