Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Marekp

Dokąd warto pojechać.

Rekomendowane odpowiedzi

Bo jak te mury budowano, to już z Polską (jesli tak można powiedzieć) to miasto raczej nie miało wiele wspólnego. Należało do Królestwa Czech. Uczciwiej można by było je nazwać "Śląskie Carcassonne". :wink:

Czesi nie śmieją się z Paczkowa tylko mogliby się śmiać z nazwania go "Polskim Carcassonne".

Zresztą mało kto wie, ale np w 1945r. mieli terytorialne pretensje do niezbyt odległej Kotliny Kłodzkiej i podobno wysłali nawet do Kłodzka swój pociąg pancerny.

Takie historyczne niuanse po prostu.

Dawaj czasy!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbytnio się tym nie ma co przejmować. Zmiany przynależności poszczególnych miast czy całym obszarów zmieniały sie na przestrzeni dziejów wielokrotnie. Unikam tego typu zaszłości i dlatego operuję teraźniejszością. Uważam, że zabytki są internacjonalne - są albo cenne, albo nie,albo piekne, albo mniej. Mniejsza o to, kto je wybudował. Idąc przecież tym tropem to Wrocław, Gdańsk czy Szczecin powinniśmy z definicji spisać na straty :) Inna sprawa, że miło chodzi sie np. po Wilnie i ogląda ślady naszej tam bytności. Ale chwalą się nim Litwini bo to teraz jest litewskie miasto.

Radek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Uważam, że zabytki są internacjonalne - są albo cenne, albo nie,albo piekne, albo mniej. Mniejsza o to, kto je wybudował. Idąc przecież tym tropem to Wrocław, Gdańsk czy Szczecin powinniśmy z definicji spisać na straty :) Inna sprawa, że miło chodzi sie np. po Wilnie i ogląda ślady naszej tam bytności. Ale chwalą się nim Litwini bo to teraz jest litewskie miasto.

O Lwowie nie wspomnę. Drażnią mnie tylko czasem jednostronne, fałszywe i uparte twierdzenia co do pochodzenia i historii. Nas uczono przez wiele lat, że taki Szczecin, czy Koszalin to prapolskie, odwiecznie piastowskie ziemie a na tej samej zasadzie teraz inni nie widzą polskiego, czy innego wpływu na kulture materialną np. we Lwowie, Grodnie, Brześciu czy Drohobyczu. Ja tylko staram się pamietać o przeszłości. Nie ma mowy o spisywaniu na straty.

Najlepiej przeczytać sobie przewodniki sprzed 100 lat. Polecam dr. Orłowicza.

Dawaj czasy!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słusznie, stare przewodniki mają też dodatkowy atut - można w nich oddzielić ziarno od plew :) i zobaczyć miasto bez współczesnego "podrasowania" historycznego ewentualnie prześledzić rozwój danej miejscowościna przestrzeni lat.

Najtrudniej chyba wyważyć bez emocji piękno i wielokulturowość następujących po sobie nacji we Lwowie, Wilnie, Wrocławiu, Szczecinie.

Stąd też moja ironia "prastarych piastowskich grodach" :)

Litwini i Ukraińcy powinni się cieszyć, że we Lwowie i Wilnie miezkali i tworzyli przez lata Polacy, gdyż dzięki temu mają je teraz dla turystów i potomnych. To samo dotyczy Wrocławia, Szczecina i innych miast Ziem Odzyskanych. Warto podkreślać niemieckie ślady i historię - dzięki nim te miasta mają taki a nie inny kształt.

Radek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam pytanie do Was bardziej przyziemne, bardziej dla ciała a trochę mniej dla ducha.

Ponieważ mam chorego psa i nie ma mowy o podrzuceniu go rodzinie na czas urlopu, poszukuję jakiegoś przyzwoitego ośrodka z niekrępującymi, w miarę dobrze wyposażonymi domkami campingowymi.

Najchętniej na Mazurach lub gdzieś nad wodą.

Na pewno podczas swoich wojaży natknęliście się nie jeden raz na taki ośrodek.

Będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje.

Pozdrawiam

Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli lubisz jeziora to proponuję Suwalszczyznę, j. Wigry, miejscowośc Wigry, przy samym klasztorze jest agroturystyka "U Haliny". Namiar znajdziesz na stronie internetowej Suwałk.

http://www.suwalszczyzna.com.pl/baza/dane/uhaliny.php

Poza tym Wilno i Kowno w zasięgu ręki :) Warto odwiedzić :idea:

Radek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość rend

Sluchaj Mirku jak nadal oferta aktualna ja zapytam mojej Pani bo to ona ma namiar na hotel dla psow. My tam trzymamy czasami. Siedzi w willi obok plynie rzeka ma swietna opieke i je eukanube albo domill. Sa inne pieski cane de corso tez. Jest to pod warszawa. Okolo 30pln za dobe. Jest tez opieka weterynaryjna w miare potrzeb.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Rend za informację ale źle mnie zrozumiałeś. Ja nie chcę podrzucić psa do hotelu a sam wyjechać ale wyjechać razem z psem.

Chyba bym nie zdzierżył jakbym musiał rozstać się ze swoim pupilkiem i to na dodatek niedołęznym i chorym.

Pozdrawiam

Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość rend

Ok Mirku.

Jak chcecie to bierzcie jak nie chcecie to nie bierzcie. Jak mawia Kazik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gwoli uzupełnienia - podane przeze obszary nad j. Wigry oferują też domki kempingowe. Osobiście zaś polecam wieś Ateny nad j. Blizno. Wokół las, jezioro i możliwość wynajęcia całego domku. Jest pomost, łódka, kolejka wąskotorowa, spokój, cisza i fajne, malownicze, nieznane szerokiej gawiedzi tereny :D

A domki wyglądają np. tak:

post-1432-0-53172900-1330519276.jpg

Radek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny domek :)

Z ciekawych miejsc do zwiedzania poleciłbym u naszych południowych sąsiadów na początek:

- Lewoczę - urocze miasteczko z centrum otoczonym murami obronnymi a na rynku gotycką katedrą z najwyższym ołtarzem dłuta mistrza Pawła z Lewoczy (niestety katedra jest w remoncie w związku z czym zwiedzanie jest niemożliwe), zborem ewangelickim i kamienicami wokół rynku. http://www.slovenskyraj.sk/vylety/levoca/pl.html

- Starą Lubownię - zamek którego początki sięgają XIII wieku i co ciekawe przez większość czasu był w posiadaniu Polski, zwiedzanie jest bardzo łatwe (dostaje się razem z biletem mini przewodnik, z którym nie sposób się zgubić a mówi on o zamku prawie wszystko), koszt zwiedzania dla dwóch osób (z biletem za fotografowanie) to 170 sk, z ciekawostek warto wspomnieć o tym, że w wieży zamkowej był więziony Maurycy Beniowski. Poniżej zamku znajduje sie skansen.

http://www.pieniny.sk/obce/slubovna/pl.html

- Czerwony Klasztor - klasztor kartuzów a następnie kamedułow (dwa zakony o najsurowszej regule w kościele katolickim) z XIV wieku, bardzo fajne i klimatyczne miejsce, mozna między innymi zobaczyć jak żyli mnisi oraz odkryte polichromie i wyposazenie klasztoru. Koszt wstępu dla dla dwóch osób i biletem na fotografowanie - 120 sk. http://www.muzeumsl.sk/pol/index.htm

Musicie wybaczyć brak zdjęć, wkleję je jak tylko będę w domu :)

"A był dla kierowania zespołem tym, czym Herod dla Towarzystwa Przedszkolnego w Betlejem"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bartheck mi w Lewoczy najbardziej podobała się "klatka hańby". :) :twisted: Renesansowy ratusz tez jest śliczny. Kiedyś Lewocza nazywana była "węgierską Norymbergą". Ciekawe jest to, że w niektórych starych przewodnikach Ołtarz św. Jakuba jest przypisywany Witowi Stwoszowi.

Ołtarz jest piękny i najwyższy w Europie ale wg mnie np. do Wita Stwosza w krakowskim Kościele Mariackim mu trochę brakuje.

Oprócz tego są jeszcze w kościele św. Jakuba są inne ołtarze, nie tak monumentalne ale też piękne jak. np. Ołtarz św. Janów, św. Anny,i św. Piotra i Pawła, św. Mikołaja.

Co do Lewoczy że malowniczość tego miasta jest po prostu niepowtarzalna.

Nie wiem jak teraz, ale kiedys to miasteczko było niesamowicie zapuszczone, a w wieżach murów obronnych były... dzikie ustępy. Nie wiem jak teraz.

O Starej Lubowni można powiedzieć, że to było jedno z 13 Miast Spiskich, które do roku 1769 należały do Korony Polskiej. Właśnie wtedy Austriacy sobie je bezkarnie zajęli. To było preludium do I Rozbioru.

Mało kto wie, że w czasie "Potopu" w tym zamku (Lubomirskich zresztą) przechowywano polskie regalia, czyli klejnoty koronacyjne.

A z tym zamkiem zw Starej Lubowni (kiedyś nazywanej Lubowlą) mam przykre wspomnienia. Wchodząc od parkingu w góre, po wyszczerbionych schodach, potknąłem się i upuściłem mojego ulubionego. poczciwego Chinona. Niestety zrobiłem nim jeszcze kilka filmów, ale pełnej sprawności już nie odzyskał. Odmówił posłuszeństwa biedaczyna.

Leży teraz jako pamiątka gdzieś w szufladzie.

To rzut na prezbiterium kośoła św. Jakuba z ołtarzem. Niestety jakość cienka, bo skan z widokówki.

lewoczani2.th.jpg

Dawaj czasy!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A oto i zdjęcia:

Lewocza:

dscn4275ag8.th.jpg

dscn4277am9.th.jpg

dscn4285sz3.th.jpg

dscn4308vx3.th.jpg

dscn4322of5.th.jpg

dscn4312sl2.th.jpg

Stara Lubownia:

dscn4467jk0.th.jpg

dscn4492qv2.th.jpg

dscn4599bv6.th.jpg

dscn4605ua3.th.jpg

"A był dla kierowania zespołem tym, czym Herod dla Towarzystwa Przedszkolnego w Betlejem"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość orlimarko

a moze znasz kogos o nazwisku Wieslaw Mazur(ok.52lata) bylem z nim w wojsku..on tez z Zawoi..byloby milo nawiazac kontakt z nim po latach]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj byłem z rodzinką w Parku Leśnych Niespodzianek W Ustroniu, na Równicy. Można sie tam wybrać szczególnie z dziećmi. Jest to park w którym można karmić swobodnie poruszajace się dzikie zwierzątka - właściwie tylko jeleniowate inne są zamknięte. Oprócz tego na terenie parku znajduje się bajkowa alejka, fajny plac zabaw,scieżka dydaktyczna, oraz pokazy lotów, czasem i ataku drapieżnych ptaków. Naprawdę warto. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marku, następnym razem jak sie będziesz wybierał w te okolice koniecznie daj znać. 'Małe' piwko ma szanse tylko polepszyć juz i tak udanę imprezę, nieprawdaż :?: :)

Marcin

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miejsce na krótką jednodniową wycieczkę, najlepiej jesienią (najładniej) - arboretum SGGW w Rogowie (łódzkie, przy linii kolejowej Skierniewice-Łódź).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marcin :

Marku, następnym razem jak sie będziesz wybierał w te okolice koniecznie daj znać. 'Małe' piwko ma szanse tylko polepszyć juz i tak udanę imprezę, nieprawdaż

To prawda :) Mieszkasz gdzieś niedaleko ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ano :)

Marcin

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość FLowBone

a ja polecam Cieszyn. Piękne miasto, warte odwiedzenia.

A zagranica to Wiedeń, byłem tam w zeszlym roku, bylo przepięknie:d

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i po kolejnej wycieczce, tym razem proponuje odwiedzenie Jaworek (koło Szczawnicy) a w jaworka nie tradycyjnie odwiedzany wąwóz Homole tylko rezerwat "Biała Woda". To miejsce polecane szczególnie tym, którzy nad podejścia i wspinaczki przedkładają spacer po równym (w miarę :lol: ) terenie. Wstę jest płatny ale wynosi tylko 1,5 pln. Poniżej kilka fotek:

dscn6787yb7.th.jpgdscn6830js6.th.jpgdscn6837et9.th.jpgdscn6868be0.th.jpgdscn6901zs9.th.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Roztocze Płd. Wsch. Okolice Horyńca i dalej na Północ. Woda czysta i trawa zielona. Szczególnie teraz i przy tej pogodzie. Dla każdego coś miłego. Architektura (pałace i drewniane cerkwie), przyroda (lasy, czyste strumienie, ptactwo i gadzina wszelkiej maści, zielstwa i grzybów wszelakiego rodzaju dostatek ), bogata historia.

img1731nf9.th.jpg

post-633-0-90974400-1330531976.jpg

img1721ev2.th.jpg

img1703ga1.th.jpg

img1701ys2.th.jpg

img1793kg7.th.jpg

Poza sezonem noclegi za śmieszne pieniądze, a z wyzywieniem nie ma najmniejszych problemów.

Dawaj czasy!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Marcin99

a ja z zagranicznych wyjazdów moge polecić Normandię we Francji... będąc tam ponad 3 latka temu naprawde byłem zadowolony z tego wyjazdu... świetne historyczne miejsce.. w końcu plaże gdzie było lądowanie aliantów... ;) świetne muzea, zabytki... bardzo dobrze rozbudowana baza noclegowa i gastronomiczna... - sam mieszkałem w Granville, tj. jakieś 10-15 km od centrum Normandii z pięknymi widokami...

można sobie urzadzić świetne wycieczki na Górę Świetego Michała.. - polecam iść na nogach po błotku i piaskach... potem udać sie do Paryża...

a dla rekreacji popływać sobie a już dla odpoczunku:P opalać sie na plaży:D ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jako miłosnik militarii, fortyfikacji, umocnień- czyli zwałów betonu :D moge polecić miejsca naprawdę ciekawe które zwiedzałem. Miejsca dość znane, ale pewnie nie wszyscy widzieli. Nie jestem miłosnikiem militariów do tego stopnia żeby biegać po lesie z wykrywaczem metali i saperką. Zwiedzam miejsca dostępne. Głównie w pólnocno- zachodniej Polsce.

Rozpisywał się nie będę, pójdę na łatwiznę, podam linki, zainteresowani znajdą tam fotki i opisy. Twierdz i fortyfikacji w Polsce jest wiele, ale podam tylko te w których osobiście byłem.

Twierdza Osowiec:

http://www.carskitrakt.civ.pl/Twierdza_Osowiec.htm

Twierdza Boyen:

http://www.gizycko.pl/Turystyka/Atrakcje/T...za/twierdza.htm

Twierdza Modlin:

http://www.twierdzamodlin.pl/opis.html

Wilczy Szaniec:

http://www.wolfsschanze.home.pl/

Mauerwald- Mamerki

http://mazury.info.pl/atrakcje/mamerki/index.html

Niedokończone śluzy Leśniewo

http://www.zdjecia.ruciane-nida.org/catego...c04bb71c0460e13

Jedyna różnica między mną, a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem. Salvadore Dali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja jako miłosnik militarii, fortyfikacji, umocnień- czyli zwałów betonu :D

Zapraszamy do Festung Krakau :D

Fort 39 Olszanica

dscn7411qv3.jpgdscn7417cl6.jpg

dscn7418wv3.jpgdscn7421sa9.jpg

dscn7423ih5.jpg

Resztki Fortu 53 Bodzów

dscn7428pu3.jpg

Więcej informacji i zdjęć (ale nie moich) na http://149.156.142.12/fortykrakow/mapzach/mapzach.htm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.