Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
carlito1

Klub Miłośników Zegarków Longines

Recommended Posts

3 godziny temu, Domingo66i6 napisał(-a):

16b5ada5769296ea3b0b944089bf4952.jpg&key=12a2382cfc97fcbce7dc14acf262725a295ae7fe2adbf1dbed7bbd482d7a3859

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Idealna para -zegarek i bransoletka .

Idealna para -zegarek i bransoletka .

To prawda, aczkolwiek z paskiem też mu do twarzy …

Dzisiaj jakiś dzień Longinesa :) 

5 Longines dzisiaj niezły wynik :) 

To jeszcze od wewnątrz .

RZJ4M4g.jpeg

kqSWou1.jpeg

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Orient Star, Oris, Phoibos, Sinn, Zelos

Moze niebawem i ja dolacze do tego grona. Mam kilkanascie dni do zastanowienia 😉

IMG_1835.jpeg

Moze niebawem i ja dolacze do tego grona. Mam kilkanascie dni do zastanowienia
IMG_1835.thumb.jpeg.637dbfb88a7b87f12b4cc4af13e8b5d2.jpeg
A nad czym tu się zastanawiać? Nosić i cieszyć się, bo to świetny zegarek. Zamówiłem taki sam
Twój jest chyba w wersji Prestige Edition?

Posted (edited)
58 minut temu, Mirosuaw napisał(-a):

A nad czym tu się zastanawiać? Nosić i cieszyć się, bo to świetny zegarek. Zamówiłem taki sam emoji16.png
Twój jest chyba w wersji Prestige Edition?

To czekamy Mirek na nowość :)

Jaki rozmiar zamawiałeś 40 mm ??

Edited by kornel91

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Orient Star, Oris, Phoibos, Sinn, Zelos

15 minut temu, kornel91 napisał(-a):

To czekamy Mirek na nowość :)

Jaki rozmiar zamawiałeś 40 mm ??

Tak, 40mm. 42mm mógłbym nosić tylko na pasku, z bransoletą byłoby słabo. A 37mm jest dla mnie zwyczajnie za mały.

Zamówiłem wersję na pasku i dodatkowo bransoletę taką jak w Prestige Edition, czyli z mikroregulacją i szybkim montażem. Mogłem też od razu wziąć cały zestaw Prestige Edition, ale wyszłoby trochę drożej, a dodatkowy pasek NATO z tego zestawu nie bardzo jest mi potrzebny.

Wydaje mi się, że Spirit to już jeden z niewielu ciekawych Longinesów w umiarkowanej cenie. Ceny nowych wypustów coraz bardziej odjeżdżają. Uznałem, że trzeba kupić póki jeszcze jest dostępny. 

Poza tym zawsze pociągały mnie zegarki lotnicze, a po iluś tam krótkotrwałych podejściach do klasycznych fliegerów (Stowa, Laco), mam nadzieję, że Spirit to wreszcie będzie kocur. Klasyczne fliegery są surowe, a Spirit, mimo że ma prosty styl, jest jednak mega "wysmakowany" (szlify, indeksy, koronka).

Godzinę temu, Mirosuaw napisał(-a):

Tak, 40mm. 42mm mógłbym nosić tylko na pasku, z bransoletą byłoby słabo. A 37mm jest dla mnie zwyczajnie za mały.

Zamówiłem wersję na pasku i dodatkowo bransoletę taką jak w Prestige Edition, czyli z mikroregulacją i szybkim montażem. Mogłem też od razu wziąć cały zestaw Prestige Edition, ale wyszłoby trochę drożej, a dodatkowy pasek NATO z tego zestawu nie bardzo jest mi potrzebny.

Wydaje mi się, że Spirit to już jeden z niewielu ciekawych Longinesów w umiarkowanej cenie. Ceny nowych wypustów coraz bardziej odjeżdżają. Uznałem, że trzeba kupić póki jeszcze jest dostępny. 

Poza tym zawsze pociągały mnie zegarki lotnicze, a po iluś tam krótkotrwałych podejściach do klasycznych fliegerów (Stowa, Laco), mam nadzieję, że Spirit to wreszcie będzie kocur. Klasyczne fliegery są surowe, a Spirit, mimo że ma prosty styl, jest jednak mega "wysmakowany" (szlify, indeksy, koronka).

Świetna decyzja. Czekam na fotki. Fajna jak bransoleta ma szybki montaż. Mikroregulacja też super nawet jak na wykałaczkę. Mój Spirit chronograph nie ma szybkiego wspinania i regulacji i niestety leży w pudełku trochę z lenistwa. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Posted (edited)

A u mnie w Spiricie awaria! Niestety coś się zadziało z koronką i nie mogę jej dokręcić. Zaniosłem do serwisu i czekam na wycenę ... (niestety nie mam gwarancji bo kupiłem bez z drugiej ręki). Mam do Was pytanie, jeśli sprawa będzie wymagała wymiany koronki, to na jaki koszt mniej - więcej, muszę się przygotować? Nigdy nie miałem takiego problemu i zastanawiam się nad kosztami ... 

Przy okazji zapytam posiadaczy Spirita o drugą rzecz a mianowicie, czy każda bransoleta w tym modelu ma tak ostre krawędzie i miejsca polerowane pośrodku niej (ja mam tą z motylkowym zapięciem, bez mikroregulacji) ? Nie jest to jakaś wielka tragedia ale w porównaniu do kilku moich innych zegarków, są te krawędzie troszkę za ostre.

Edited by Domingo66i6

55 minut temu, Domingo66i6 napisał(-a):

(...) niestety nie mam gwarancji bo kupiłem bez z drugiej ręki

Jesteś pewien, że zegarek nie jest na gwarancji? Na niego jest 5 lat liczone od daty zakupu. Jeśli był kupiony przez pierwszego właściciela po lipcu 2020 to gwarancję sprawdzisz tu:

https://www.longines.com/pl/customer-service/warranty

Jeśli nie masz karty gwarancyjnej (nie jest konieczna) to w serwisie ustalisz datę końca gwarancji.

Małżeństwo i zegarki.

Jesteś pewien, że zegarek nie jest na gwarancji? Na niego jest 5 lat liczone od daty zakupu. Jeśli był kupiony przez pierwszego właściciela po lipcu 2020 to gwarancję sprawdzisz tu:
https://www.longines.com/pl/customer-service/warranty

Jeśli nie masz karty gwarancyjnej (nie jest konieczna) to w serwisie ustalisz datę końca gwarancji.

Dziękuję Ci za informację. Na tej stronie niestety, żeby system przepuścił zegarek, potrzebny jest numer gwarancji.
Zawsze serwisuję zegarki u Dolińskiego we Wrocławiu i tam powiedzieli mi że jeśli nie mam numeru gwarancji to naprawa będzie płatna.
Niestety nie mam do niego dokumentów, choć zegarek jest jak nowy (cena też była atrakcyjna z uwagi na brak dokumentów).

Może napisać do Linginesa pytanie (być może trywialne) czy ten zegarek jest objęty gwarancją.
Być może, błądzę trochę jak dziecko we mgle ale „to mój pierwszy raz”

33 minuty temu, Domingo66i6 napisał(-a):

Może napisać do Linginesa pytanie (...)

...o wystawienie duplikatu karty, gdyż gdzieś zaginęła. 

Teoretycznie jeśli sprzedaż była zarejestrowana w systemie, to karta mimo, że teoretycznie potrzebna, praktycznie nie jest potrzebna. Gdy sprzedawca nie zarejestrował sprzedaży w systemie, to sprawa się komplikuje. 

Małżeństwo i zegarki.

...o wystawienie duplikatu karty, gdyż gdzieś zaginęła. 

Teoretycznie jeśli sprzedaż była zarejestrowana w systemie, to karta mimo, że teoretycznie potrzebna, praktycznie nie jest potrzebna. Gdy sprzedawca nie zarejestrował sprzedaży w systemie, to sprawa się komplikuje. 

Tak zrobię. Dziękuję.

Posted (edited)

9 godzin temu, Zalles napisał(-a):
Podjade jeszcze do salonu zobaczyc na zywo wersje z biala tarcza i wtedy zdecyduje co ze mna zostanie

Trudny wybór, bo wszystkie kolory ładne
Ja wybrałam czarny, najbardziej lotniczy z całej gamy

Edited by Mirosuaw

IMG_20250321_162632.jpg

Wszystko zależne jest od czasu, ostatecznie od Boga