Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Lestaf

Jak rozpoznać podróbkę Omegi?

Rekomendowane odpowiedzi

Temat dla mnie dość istotny i myślę że niejeden ucieszyłby się z tutorialu, którym można by się było podeprzeć przy kupnie Omegi, żeby przypadkiem nie nadziać się na podróbę...

Powiedzcie czy Omega PO z tej aukcji jest oryginalna, a jeśli nie, to co wskazuje na to że nie jest? Zawór helowy jest chyba na swoim miejscu, konik na deklu też wygląda ok, osobiście nie podoba mi sie wielkość cyfr na indeksach, wydają się za duże...

LINK DO AUKCJI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzedawca wg mnie godny polecenia, mam od niego 2 zegarki, sprawdzone, był z resztą polecany na forum. Zegarki sprzedaje z papierami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzedawca wg mnie godny polecenia, mam od niego 2 zegarki, sprawdzone, był z resztą polecany na forum. Zegarki sprzedaje z papierami.

Też tak myślałem, ale moim zdaniem właśnie próbował sprzedać podróbkę i tu jestem zaskoczony. Może się mylę bo w ciągu ostatnich 2 dni przespałem może z 8h, ale brak laserowego oznaczenia i spieprzone oko na bezelu nie podobają mi się. Substancja wygląda na zdjęciach na wypukłą, a w Omesiach jest ona położona płasko i na prawdę pięknie.

Przepraszam, że nie zagłębię się w dalsze sprawdzenie tej Omegi, ale nie mam dzisiaj do tego głowy :)

Pewnie któryś z kolegów zweryfikuje autentyczność (lub nie) tego zegarka.

W odpowiedzi na Twój post Lestaf, to ja w pierwszej kolejności sprawdzam to "oczko" na bezelu bo w większości podróbek jest ono spieprzone oraz laserowe oznaczenie (oczywiście laser dotyczy w miarę nowych modeli). Później to już sprawdzanie najdrobniejszych szczegółów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TUTAJ link do kolejnej aukcji tego samego sprzedawcy i ta Omega wygląda już na oryginalną.

03741bf57934ca56med.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chwila wyjasnijcie mi o co biega z tym "oczkiem"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie Lestaf ;)

Zdjęcia podane jak na tacy, a nawet Ci się na nie spojrzeć nie chce?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o fluorestencyjną kropkę na bezelu, na godzinie dwunastej, powinna być płaska, a na pierwszej aukcji była wypukła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki Lestaf.

krystekomega-a skad ja mialem wiedziec ktore jest ok?i ze ma byc plaska a nie wypukla?dlatego mnie ten temat interesuje zeby sie samemu nie na ciac ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

krystekomega-a skad ja mialem wiedziec ktore jest ok?i ze ma byc plaska a nie wypukla?

Z treści postów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki Lestaf.

krystekomega-a skad ja mialem wiedziec ktore jest ok?i ze ma byc plaska a nie wypukla?dlatego mnie ten temat interesuje zeby sie samemu nie na ciac ;)

Substancja wygląda na zdjęciach na wypukłą, a w Omesiach jest ona położona płasko i na prawdę pięknie.

;)

ale mimo wszystko przepraszam za zgryźliwość.

Idę spać, bo te 8h snu na 2 dni to zdecydowanie za mało ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Inaczej wygląda też sam trójkącik z tym oczkiem na bezelu.

Inne są też na deklu wcięcia pod klucz: głebokość/długość.

Zapięcie bransolety: otworki pod teleskopy nie są w tych samych odleglosciach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wniosek z tego wątku taki, że nawet sprawdzonym i polecanym na Forum sprzedawcom nie można ufać do końca... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te niewielkie różnice może stąd, że to różne modele: 2200.50.00 i 2201.50.00

Lubię małe zegarki…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

ale mimo wszystko przepraszam za zgryźliwość.

Mimo wszystko to miałeś rację, wystarczyło wczytać się w posty i wszystko byłoby jasne.

Żaden z tych modeli nie ma wypukłej kropki na bezelu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co napisał kolega Darek1974 odnośnie otworów, rozstawienia itd. to się zgadzam, że różnica może wynikać z 2 modeli (jeden big size, drugi 42), ale "oczka" i braku laseru już nic nie tłumaczy.

W sumie to może tłumaczyć, że np. było przy nim coś grzebane. Bezel mógł być w opłakanym stanie i jelonkielon nie chcąc się wykosztować wymienił na nieoryginalny, a dekiel wygląda na (jak to określił lestaf) "jak szlifowany na kamieniu", ale czy zjechał go na tyle żeby zetrzeć cały laser? ;)

Moje zdanie jest takie, że ten zegarek to albo podróbka, albo odnawiany "ekonomicznie" (czyt. za grosze) oryginał. Mowa oczywiście o pierwszej PO bo do drugiej nie mam raczej zastrzeżeń.

Bo na prawdę po tym sprzedawcy nie spodziewałem się podróbki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem szczerze, ze ja Omegi na allegro chyba nie kupie nigdy, ta jest prawie dwa razy tańsza od tej w Kruku i już to budzi moją nieufność...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie to może tłumaczyć, że np. było przy nim coś grzebane. Moje zdanie jest takie, że ten zegarek to albo podróbka, albo odnawiany "ekonomicznie" (czyt. za grosze) oryginał......Bo na prawdę po tym sprzedawcy nie spodziewałem się podróbki.

Nawet gdyby był to "grzebany" oryginał", to i tak stawia to sprzedawcę w niekorzystnym świetle, bo nie zająknął się o tym ani słowem.

Przychylam się do opinii Lestafa, że zakup PO na Allegro jest pewnego rodzaju wyzwaniem... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...zakup PO na Allegro jest pewnego rodzaju wyzwaniem... ;)

Trzeba mieć jaja jak szef mafii żeby kupić Omegę na aukcji. Niedawno widziałem ofertę ze zdjęciami pięknej Omegi za cenę 11000 i wszystko wyglądałoby ok, gdyby nie to, że sprzedający z poczciwą szczerością zapewniał, że ta Omega ma budzik...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba mieć jaja jak szef mafii żeby kupić Omegę na aukcji. Niedawno widziałem ofertę ze zdjęciami pięknej Omegi za cenę 11000 i wszystko wyglądałoby ok, gdyby nie to, że sprzedający z poczciwą szczerością zapewniał, że ta Omega ma budzik...

Nie koniecznie. Znam osoby które kupowały na aukcji i są zadowolone. Trzeba to tylko robić mądrze, np. mówić się ze sprzedającym u znajomego zegarmistrza i po pozytywnej weryfikacji zakończyć transakcję. Kupowanie z obrazka bez jakiejkolwiek formy zabezpieczenia (możliwość zwrotu itp) to dopiera jazda bez trzymanki.

"Zdziwiło was, panowie, żeście usłyszeli z moich ust słowo "Bóg", lecz zapewniam was, że pojęcie Boga i cześć jaką mam dla niego opieram na podstawach tak pewnych jak prawdy z dziedziny fizyki." - Michael Faraday

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale Panowie pomijając już autentyczność to powiedzcie mi jaki jest sens kupowania używanej PO za 8k zł jak trochę więcej kosztuje nówka?Nie kupiłbym używki za więcej niż 7k zł ale to już totalny maks,raczej celowałbym w 6,5k zł.

Swoją drogą też jestem zdziwiony bo jelonkielon zawsze miał dużo zegarków do sprzedania i sprzedanych i nigdy nie było problemu,a ta faktycznie wtgląda jak fake.

Napisał ktoś do niego maila z informacją że to fake?Ciekaw jestem jakby się ustosunkował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale Panowie pomijając już autentyczność to powiedzcie mi jaki jest sens kupowania używanej PO za 8k zł jak trochę więcej kosztuje nówka?

...

Teraz ceny zegarków poszły sporo do góry, winny jest wzrost podatku i cena Euro. Jak oglądałem ostatnio w Kruku PO, to ekspedientki były akurat w trakcie zmieniania plakietek z cenami :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem że poszły w górę bo dziś widziałem,ale nie ma przymusu kupowania w Kruku.To akurat nie jest wina 1% podatku ani euro bo euro ostatnio kosztuje poniżej 4zł więc nie jest źle,podwyżki to kwestia polityki cenowej koncernów.Swoją drogą woda na młyn dla producentów podrób.

U internetowych sprzedawców kupisz sporo taniej, więc płacenie 8k zł za używaną PO jest imho nieporozumieniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.