Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Ulan

Roczniaki, 400 days anniversary clocks, Jahresuhr

Rekomendowane odpowiedzi

To znaczy ze nadal nie wiem czyj to zegar :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczekaj co powie DZIADEK lub inni madrzejsi w wiedze koledzy. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twój zegar Daskola, Twój. :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprężyna może obraca się w bębnie,Do otwarcia i sprawdzenia tego elementu,a tego możesz się sam nauczyć, zegarmistrz niepotrzebny. Widełki być może są w płaszczynach nierówne i po dokręceniu zostaje jakaś przestrzeń zostawiająca luz, jak włos cienki , to może tak być. Przeszlifuj obie wewnętrzne pałaszczyzny i być może spasi.Pewności nie ma,czy te widełki są od tego roczniaka. Młotkiem bym nie polecał, spudłujesz i trafisz nie tam gdzie trzeba. Pozdrawiam.Piotr

Sprężynę na razie odpuściłem. Widełki ścisnąłem kombinerkami i przegiąłem, bo szpara znikła i musiałem dla odmiany wpychać starego polsilvera, ale już jest ok.

I stał się CUD!! Kern kręci!! Niestety na razie bez tego trzpienia na wahadle, bo jego zamocowanie gwintowe jest wykrzywione (ktoś/dzieciak chyba szarpał za wahadło) i trzpień bije i trze o gniazdo na dole. Może coś wymyślę. Na razie cieszę się, że chodzi- jutro zobaczę ile spieszy lub spóźnia.

Dziękuję za dobre rady Koledzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten model zegara rocznego jest w katalogu Kienzle z roku 1927 pod numerem katalogowym 208.

Czy był w katalogach Kienzle wydanych wcześniej, tego nie wiem.

Widać gołym okiem, że mechanizm w Twoim zegarze ma o jedno koło więcej, więc ma palcowe zębniki. Takie mechanizmy produkował tylko Huber i sprzedawał je między innymi do Kienzle. Huber zakończył produkcję mechanizmów z palcowymi zębnikami w 1928r. Na mechanizmie w Twoim zegarze nie widać nabitych numerów dwóch patentów Hubera, więc mechanizm został wyprodukowany po roku 1915. Widać również, że na tym mechanizmie jest jakiś numer seryjny, gdybyśmy go znali można byłoby bardziej zawęzić datę produkcji. Ale że go nie znamy, to można napisać, że ten zegar został wyprodukowany pomiędzy rokiem 1916 a 1928.

Jest jeszcze jeden problem, a mianowicie, zegary produkowane przez Kienzle miały montowane wahadła kulkowe i talerzowe produkowane przez Kienzle. W Twoim zegarze jest zamontowane wahadło talerzowe, które montował do swoich zegarów Wilhelm Wurth.

No i Kol. Dascola, żeby nie było tak łatwo i prosto, to mam jeszcze w swoim archiwum roczniaka w takiej samej obudowie, który ma zamontowane wahadło i mechanizm wyprodukowane przez fabrykę Kern & Link.

Edytowane przez dziadek

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Widać gołym okiem, że mechanizm w Twoim zegarze ma o jedno koło więcej, więc ma palcowe zębniki. Takie mechanizmy produkował tylko Huber i sprzedawał je między innymi do Kienzle. Huber zakończył produkcję mechanizmów z palcowymi zębnikami w 1928r. Na mechanizmie w Twoim zegarze nie widać nabitych numerów dwóch patentów Hubera, więc mechanizm został ..."

Wiec nie tak do konca sie pomylilem?. A. Huber produkowal mechanizmy tez do Badische. Co widze do mojego zegara tez zostal zamontowany mechanizm z palcowymi zebnikami. Widze pewne wspolne lub podobne czesci zegarow. Prosze mnie poprawic lub uswiadomic jesli sie myle. Pozdrawiam R.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec nie tak do konca sie pomylilem?. A. Huber produkowal mechanizmy tez do Badische. Co widze do mojego zegara tez zostal zamontowany mechanizm z palcowymi zebnikami. Widze pewne wspolne lub podobne czesci zegarow. Prosze mnie poprawic lub uswiadomic jesli sie myle. Pozdrawiam R.

Moim zdaniem, w Twoim zegarze mechanizm ma płytę 1643.

Obejrzyj go dokładnie czy ma jakieś numery, sprawdż również płyty od środka.

Kol Mariusz jest dobrze obeznany w zegarach Badische i Hubera, może coś napisze. Jak nic nie napisze, to jutro wieczorem postaram się coś więcej napisać o tym zegarze.

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukajcie,a znajdziecie, kołaczcie,a będzie Wam otworzone. Wódz naczelny od roczniaków pisze w różnych miejscach, różne rzeczy, więc trzeba brać poprawkę. Napisał, że są trzy rodzaje wahadeł kulkowych GB. W tej wersji napisał. Pierwsze powstało w 1915r. Drugie w 1925, to blisko 1926, a trzecie w 1927r, z tym, że nie mam do niego obrazka i co tam jest innego. Być może drobna zmiana. Piotr.

No i znalazłem kolejną wersję,że 3 rodzaj GB był produkowany od 1928r, w wypowiedzi tej samej persony. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem, w Twoim zegarze mechanizm ma płytę 1643.

Obejrzyj go dokładnie czy ma jakieś numery, sprawdż również płyty od środka.

Kol Mariusz jest dobrze obeznany w zegarach Badische i Hubera, może coś napisze. Jak nic nie napisze, to jutro wieczorem postaram się coś więcej napisać o tym zegarze.

Witaj Dziadku. Nie znalazlem jakichkolwiek numerow na zewnetrz lub wewnatrz mechanizmu zegara. Jedyne co widze to pewne oznzczenia naniesione cienkim rysikiem zapewne przez jakiegos zegarmistrza. Te numerki nie wiem jakie moga miec znaczenie dla mnie jako laika. Znajduja sie na tylnej plycie: R6HJB, R267B, R5818. Dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam R.

Edytowane przez czerralf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten model zegara rocznego jest w katalogu Kienzle z roku 1927 pod numerem katalogowym 208.

..... Ale że go nie znamy, to można napisać, że ten zegar został wyprodukowany pomiędzy rokiem 1916 a 1928.

Jest jeszcze jeden problem, a mianowicie, zegary produkowane przez Kienzle miały montowane wahadła kulkowe i talerzowe produkowane przez Kienzle. W Twoim zegarze jest zamontowane wahadło talerzowe, które montował do swoich zegarów Wilhelm Wurth.

No i Kol. Dascola, żeby nie było tak łatwo i prosto, to mam jeszcze w swoim archiwum roczniaka w takiej samej obudowie, który ma zamontowane wahadło i mechanizm wyprodukowane przez fabrykę Kern & Link.

Dziekuje za odpowiedz. Numer na mechanizmie to 3130.

Numer na wahadle, z ktorym przyjechal zegar ,  jest inny 4996 wiec pewnie to racja ze nie stanowia kompletu ??

Czy mogl by kolega  zamiescic zdjecia zegara z wlasciwymi wahadlami , jesli to mozliwe nie z katalogu ale z realnych zegarow. Zastanawiam sie nad mozliwoscia zamawiania wahadel na patentach np. Wurth przez inne firmy zegarowe takie jak Kienzle itp. Czy istnieje mozliwosc podania wymiarow obudow tych zegarow z innymi wahadlami???

Wiem , ze to nie koncert zyczen , ale ten zegar jest sliczny i mysle nad mozliwoscia zatrzymania go...

Z gory dziekuje.

Jego specjalna zabytkowa szafka:

d3ki.jpg

Edytowane przez Dascola

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje za odpowiedz. Numer na mechanizmie to 3130.

Numer na wahadle, z ktorym przyjechal zegar ,  jest inny 4996 wiec pewnie to racja ze nie stanowia kompletu ??

Czy mogl by kolega  zamiescic zdjecia zegara z wlasciwymi wahadlami , jesli to mozliwe nie z katalogu ale z realnych zegarow. Zastanawiam sie nad mozliwoscia zamawiania wahadel na patentach np. Wurth przez inne firmy zegarowe takie jak Kienzle itp. Czy istnieje mozliwosc podania wymiarow obudow tych zegarow z innymi wahadlami???

Wiem , ze to nie koncert zyczen , ale ten zegar jest sliczny i mysle nad mozliwoscia zatrzymania go...

Z gory dziekuje.

Jego specjalna zabytkowa szafka:

d3ki.jpg

Efektowna pozycja. Pozdrawiam.P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mógłbym mieć prośbę? Czy potrafisz wyjąć ten mechanizm z obudowy i troszkę dokładniej go sfotografować, zaglądając mu z zęby? Można by coś więcej pewnie powiedzieć, bo tak, to mamy tylko wgląd w tylną płytę... No i zdjęcie wahadła od spodu bym poprosił, jak już aparat będzie w robocie  :).

Szafka była dołączona, czy podpasowała? 

A w ogóle: gratuluję!

Edytowane przez fibo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mógłbym mieć prośbę? Czy potrafisz wyjąć ten mechanizm z obudowy i troszkę dokładniej go sfotografować, zaglądając mu z zęby? Można by coś więcej pewnie powiedzieć, bo tak, to mamy tylko wgląd w tylną płytę... No i zdjęcie wahadła od spodu bym poprosił, jak już aparat będzie w robocie  :).

Szafka była dołączona, czy podpasowała? 

A w ogóle: gratuluję!

Bardzo dziekuje za gratulacje.

Jak wiesz jak go rozebrac to rozbiore :)

Skrzynke dzisiaj na gieldzie pod Londynem kupilam, bo nie mam juz polek do ukladania kolejnych zegarow.

Pojechalam po roczniaki , a kupilam wszystko tylko nie roczne. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kempton racecourse?

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kempton racecourse?

Zapraszam na kawusie ;) ;) 8.30 pod przyczepa :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prześliczny, doskonale się komponuje z tą szafką, gratuluję, chyba też bym kupił. Stać mnie?? :wub:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziekuje za gratulacje.

Jak wiesz jak go rozebrac to rozbiorę  :)

No czeba popaczyć,  :blink: o tak, badawczo i surowo! A potem rozłożyć. Jakoś go w tę puszkę wdusili przecież  :wacko:. Na odległość to nie potrafię... Miałem go w rękach, ale minutkę i parę miesięcy temu. Dasz radę  :D

A wahadło to tylko do góry kołami i już  :P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam co mozecie powiedziec o moim nowym roczniaku, wiem ze jest to BUF, z jakich lat produkcji moze pochodzic, wyczytalem ze z okolo 1915-czy to prawda?. Zainteresowal mnie ze nie ma na nim zadnych oznaczen producenta. Pozdrawiam R.

attachicon.gifIMG_1324.JPG

attachicon.gifIMG_1340.JPG

attachicon.gifIMG_1341.JPG

ps. Pewnie sie myle ale ten twoj  kol.Dascola ma troche z Badische , plyte ma podobna to tej z Ksiazki Terwilligera plyta1717. Jesli sie myle koledzy poprawia. Pozdrawiam R

Kol. Czerralf, zegary Badische nie są moim nazwijmy to oczkiem w głowie i nie mam na ich temat zgromadzonych zbyt dużo szczegółowych informacji, co powoduje, że mam pewien problem z ustaleniem w miarę precyzyjnej daty produkcji tego roczniaka przy zestawieniu z tą  płytą, zawieszką i wahadłem. Trochę będziesz musiał poczekać na odpowiedź, bo muszę się bardziej zagłębić w temat. Chyba, że inni koledzy w międzyczasie coś napiszą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wódz naczelny od roczniaków pisze w różnych miejscach, różne rzeczy, więc trzeba brać poprawkę. Napisał, że są trzy rodzaje wahadeł kulkowych GB. W tej wersji napisał. Pierwsze powstało w 1915r. Drugie w 1925, to blisko 1926, a trzecie w 1927r, z tym, że nie mam do niego obrazka i co tam jest innego.

Ja mam tylko cztery wahadła kulkowe GB i każde jest inne! Stad wynika, że były co najmniej cztery rodzaje takich wahadeł. Różnice są w górnych kapslach, podkładkach z góry lub z dołu przy kulach i w samych kulach. Ostatnie wahadło różni się zdecydowanie od trzech wcześniejszych.

post-22303-0-18276300-1390950431_thumb.jpg

Wojtek + Certina Club 2000 od lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam tylko cztery wahadła kulkowe GB i każde jest inne! Stad wynika, że były co najmniej cztery rodzaje takich wahadeł. Różnice są w górnych kapslach, podkładkach z góry lub z dołu przy kulach i w samych kulach. Ostatnie wahadło różni się zdecydowanie od trzech wcześniejszych.

attachicon.gifwahadla1.jpg

Normalnie nie do wiary.A ustawil je kolega  moze w/g dat produkcji???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

attachicon.gifwahadla1.jpg

Ha, gdy wstawię swoje będzie 5. Moje ma środek od 2 lącznie z kapturkiem ,a kulki od 1 lub 3. 1 i 3 ma te same kulki. Na pewno ostatnie 4 jest najmłodsze. 1 wygląda na najstarsze. Wiesz jak je poukładać w datach? Największa różnica jest w kapturkach i tego chyba trzeba się trzymać. 

Nic ,rano się powpatruję. Dzięki za opublikowanie. To dopiero zagadka byłaby dla naczelnego wodza. Pozdrawiam.P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie środkowe winne by zamienione miejscami. Wg kapturków wygląda tak. Pierwszy ma fazy wklęsłe, drugi już mniej. Trzeci zaczyna mieć fazy wyraźniejsze i wypukłe, takie mam i jest z I kwartału 1923r, a czwarte to ten model 1926,a jak wygląda 1927-28?. Kulki z 2 widzę po raz pierwszy. Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciągnąc wątek wstawiam 5 rodzaj. Moim zdaniem były jednak podstawowe 2 rodzaje. I obejmujący 3 pierwsze wahadła pokazane przez WueM i II rodzaj, ostatnie. W ramach tych grup były różnice ,być może technologiczne związane z maszynami ,przecież to spory okres czasu 1915,a 1926, jeżeli chodzi o kapturki. A kulkami to można pogrywać na różne sposoby, Zastanawiają te kulki z pozycji 2 WueM, inne od pozostałych z powodu braku jednej fazy. Załączam moje wahadło z modelu 503 nr 2 395 247, jest w robocie ,przed i po. Ono ma inny skład kapturek /kulki jak u WueM. Pozdrawiam. Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.