Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Ulan

Roczniaki, 400 days anniversary clocks, Jahresuhr

Rekomendowane odpowiedzi

Kol. Dascola, tu poniżej się sprzedał kolega Twojego ;-). 

http://www.ebay.co.uk/itm/VERY-RARE-BRONZE-ORMOLU-SCROLL-PILLAR-PORTICO-400-DAY-TORSION-MANTEL-CLOCK-/201021630874?_trksid=p2047675.l2557&ssPageName=STRK%3AMEWAX%3AIT&nma=true&si=DQjnv1EgbdkHGw%252BD5%252FxefCiemlo%253D&orig_cvip=true&rt=nc

A tu jest omówiony na nawcc:

http://mb.nawcc.org/showthread.php?106876-Bought-a-Badische&goto=nextnewest

"Szafka" taka, jak u Koleżanki, czy może... to ten sam roczniaczek, hę?  (nie to, żebym śledził, tak mi wpadła strona pod myszkę)  :ph34r:

Pozdrawiam. ArturK.

To jest moj zegar a szafke dokupilam zaraz jak przyjechal :)

Dzieki za wiadomosc , czytalam to co napisano na angileskim forum. B)

Rozejrze sie za wahadlem dla niego wlasciwym , ale szczerze podoba mi sie on taki jaki jest. :rolleyes:

W koncu ma cieszyc oko wlascielki :D

dziekuje i pozdrawiam.

Anetta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Prosiłem kiedyś moją znajomą starszą już polkę pochodzenia niemieckiego o tłumaczenie fragmentu ściągniętego z niemieckich stron o Antonie Harder. Do użytku ogólnego. Pozdrawiam.Piotr

Johann Anton Harder urodził się 16 września 1811 roku w Petersburgu w zamożnej, ale nieszczęśliwej rodzinie, niemieckiego pochodzenia, która za czasów Katarzyny II przeniosła się do Rewala, a której członkowie w późniejszych czasach pracowali jako kupcy, lekarze i uczeni w Petersburgu. Anton był bardzo utalentowany, a jednocześnie władczy, tak jakim było ówczesne rosyjskie otoczenie. Był typem „łaskawego pana” przed którym wszyscy drżeli od służby począwszy kończąc na rodzinie. Od młodych lat miał wielki talent do handlu, wynajął wielki statek, który następnie sprzedał. Na życzenie swojego bogatego teścia właściciela ziemskiego z Meklenburgii również został właścicielem ziemskim. Mieszkał w różnych posiadłościach które ciągle kupował i sprzedawał, aż ostatecznie osiadł w dobrach rycerskich Ransen na śląsku. Po wojnie niemiecko francuskiej 1870/71 Anton wielokrotnie podróżował do Francji. Na pobojowisku Maashóehen w okolicy Sedanu podniósł kępę trawy do której korzeni przyczepiony był odłamek szrapnela. Wirujące ruchy tego odłamka były inspiracją do wymyślenia wahadła obrotowego. Po powrocie na śląsk do majątku Ransen koło Steinau/Oder obecnie Ścinawa w Polsce zaczął pracować nad wykorzystaniem swojego przypadkowego odkrycia. W jednym ze skrzydeł swojego wielkiego domu Harder urządził warsztat zegarmistrzowski. W realizacji jego pomysłów i wynalazków pomagał mu wykształcony zegarmistrz. Jako wstępny projekt do zegara 400 dniowego, stworzył on między innymi minutowe wahadło skrętne z 12 godzinnym biegiem.

W roku 1877 Harder wraz z zegarmistrzem Lorenzem Jehlinem z Sackingen zgłosili pod numerem DRPNr.2437 zegar roczny ze zmienionym zawieszeniem sprężyny wielopłytkowej. Dnia 16.09.1877. wydany został patent nr.2437 przez Cesarski Urząd Patentowy w Berlinie na nazwisko Lorenza Jehlina. Jehlin zachorował i zmarł 30 listopada 1879. Ojciec zmarłego Jehlina lekarz okręgowy odziedziczył wszelkie prawa do tego patentu, które odstąpił Antonowi Harderowi.

Anton Harder zlecił firmie A.Willmann & Co. We Freiburgu na śląsku produkcję zegarów wg jego wzoru. Wyprodukowano około 300 zegarów rocznych z wychwytem Grahama i wychwytem cylindrycznym. Złożono wiele reklamacji, ale firma Willmann & Co. nie była w stanie usunąć wad spowodowanych utratą siły przez sprężyny, wrażliwością na wstrząsy, brakiem wyrównania temperatury, oraz trudnościami w regulacji co spowodowało w 1881r. zawieszenie dalszej produkcji zegarów rocznych przez tą firmę. Dalszą produkcję przejęła firma Gustav Becker. Ale nawet ta firma nie potrafiła zlikwidować błędów konstrukcyjnych.Krótko po tym jak firmy Willmann&Co. oraz Gustav Becker wycofały się z produkcji zegarów rocznych Antona Hardera. Pod koniec roku 1881 pan Siedle przekazał wzór zegara rocznego firmie Uhrenfabrik Wintermantel &Co. Fabryce nowo założonej przez sześciu młodych przedsiębiorców. Już 17 marca 1882 firma ta, była w stanie dostarczyć pierwszych 12 działających zegarów wtedy jeszcze bez podstawy, kolumn i szkła. W 1883 Harder sprzedał swój patent dla Gruyter w Amsterdamie, bez żadnych korzyści. Miał za to otrzymać 3000 guldenów.

A.Harder zmarł w wielkich boleściach i w wielkiej samotności 23.06.1888. roku na stwardnienie rozsiane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kol. Kumite, powyższy tekst jest mi już znamy od kilku miesięcy, bo jest on zamieszczony na stronie genealogicznej rodziny Hardera. Strona genealogiczna rodziny Hardera została utworzona w połowie 2013r.

Jakiś czas temu, o informacjach zawartych w tym tekście, dość długo dyskutowaliśmy z Kol. WueM.

Edytowane przez dziadek

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kol. Kumite, powyższy tekst jest mi już znamy od kilku miesięcy, bo jest on zamieszczony na stronie genealogicznej rodziny Hardera. Strona genologiczna rodziny Hardera została utworzona w połowie 2013r.

Jakiś czas temu, o informacjach zawartych w tym tekście, dość długo dyskutowaliśmy z Kol. WueM.

Znając Wasze zacięcie do tematu, to zapewne,ale miałem okazję na tłumaczenie, więc się dzielę jak jest,a opinie to wiadomo, każdy jakieś ma i im ich więcej, tym bliżej wiedzy w temacie.Pozdrawiam.P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tekście jest trochę poezji,a to, co mnie naprawdę interesuje, czyli z kim to tak próbował Harder budować zegary w Ransen, to nie wiem. Pzdr.P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też się tego spodziewałem... źli ludzie umierają w boleściach... i samotności.

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! Jako,że wystawiłem już roczniaka na forum NAWACC, to nie wypadałoby go nie wstawić oficjalnie na naszym forum.

Zobaczymy jak dyskusja przebiegnie na tamtym forum,ale po pierwszym poście JH mam mieszane uczucia, pozytywne, ale mam wrażenie jakby nie zauważał zdecydowanych różnic i podciągał ten zegar pod GB,a tego nie jestem pewien. Zdjęć będzie trochę,ale po kolei.P. 

post-67478-0-26515400-1391588407_thumb.jpg

post-67478-0-11816800-1391588429_thumb.jpg

Edytowane przez kumite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegar oryginalny, klosz ma bardziej przyciemniony, włos jest przeze mnie wymieniony. Szkło 27x14x0,38cm

post-67478-0-97969900-1391588596_thumb.jpg

post-67478-0-44233400-1391588608_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kąt obrotu roboczy 360 stopni, może być ciut większy, mniejszy,ale zależy to od położenie widełek. Przy ich ustawieniu staram się ,aby były jak najniżej.

post-67478-0-81287600-1391588757_thumb.jpg

post-67478-0-69614200-1391588770_thumb.jpg

Edytowane przez kumite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cylinder nie ma pasażu.

Proszę pytać w temacie, odpowiem. Pzdr.Piotr

post-67478-0-16570100-1391588850_thumb.jpg

post-67478-0-75599400-1391588862_thumb.jpg

Edytowane przez kumite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratulacje Fajny okaz. Tylko pozazdroscic. Mam male pytanko: czy kolego kupiles go na aukcji, czy od znajomego?. Pozdrawiam R.

PS. Wiem ze nie dlugo na jednej z aukcji pojawi sie podobny do kupienia- tanio nie bedzie. :P

Edytowane przez czerralf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratulacje Fajny okaz. Tylko pozazdroscic. Mam male pytanko: czy kolego kupiles go na aukcji, czy od znajomego?. Pozdrawiam R.

PS. Wiem ze nie dlugo na jednej z aukcji pojawi sie podobny do kupienia- tanio nie bedzie. :P

Na allegro. 10 lat temu. Pzdr.P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda, że nie dałeś fotek najpierw u nas a potem na NAWCC, no cóż taka polityka...

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda, że nie dałeś fotek najpierw u nas a potem na NAWCC, no cóż taka polityka...

Dałem sygnał dużo wcześniej,w Sylwestra,że zegar jest.  Bez echa przeszło. Pozdrawiam.P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dałem sygnał dużo wcześniej,w Sylwestra,że zegar jest.  Bez echa przeszło. Pozdrawiam.P

Czasami pewnie jestesmy troszke zazdrosni :) . ZEGAR wyjatkowy.Pozdr. R.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czasami pewnie jestesmy troszke zazdrosni :) . ZEGAR wyjatkowy.Pozdr. R.

Też niektórym zazdroszczę, nie ma na to rady. Ktoś łyknął dzisiaj na allegro , pięknego sprężynowego, chyba starego Junghausa, Dogadał się za plecami. Zazdroszczę, bo piękny. Pozdrawiam:)P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, ad. zazdrości

no jest

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotrze. Pozwolę sobie zwrócić Ci uwagę. Jest rzeczą nieprzyjętą (a wręcz zakazaną regulaminem) pisanie kolejnych postów jeden pod drugim. To nie jest blog i taka forma zaburza czytelność tematu. Należy korzystać z opcji edytuj i dopisywać nowe uwagi w tym samym poście. Wyjątkami są konieczność zamieszczenia wielu zdjęć, odpowiadanie różnym uczestnikom rozmowy i pisanie kolejnej wypowiedzi po dłuższym czasie.

Pozdrawiam.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też się tego spodziewałem... źli ludzie umierają w boleściach... i samotności.

A dobrzy to niby mają lepiej?  Uogólniasz  coś mistrzu B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotrze. Pozwolę sobie zwrócić Ci uwagę. Jest rzeczą nieprzyjętą (a wręcz zakazaną regulaminem) pisanie kolejnych postów jeden pod drugim. To nie jest blog i taka forma zaburza czytelność tematu. Należy korzystać z opcji edytuj i dopisywać nowe uwagi w tym samym poście. Wyjątkami są konieczność zamieszczenia wielu zdjęć, odpowiadanie różnym uczestnikom rozmowy i pisanie kolejnej wypowiedzi po dłuższym czasie.

Pozdrawiam.

To, przepraszam, można wykasować, tylko nie mam takiej opcji. Pozdrawiam.P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od edycji ważniejsza jest treść, a ta na to z pewnością nie zasługuje :).

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiem tego problemu. Czy NAWCC zastrzega sobie wyłączność na jakiś temat? Moim zdaniem można wrzucić problem i na nasze Forum i na ichnie. My nie gorsi som! :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiem tego problemu. Czy NAWCC zastrzega sobie wyłączność na jakiś temat? Moim zdaniem można wrzucić problem i na nasze Forum i na ichnie. My nie gorsi som! :lol:

Bo takowego nie ma. Zegar szczególny, podejście do tematu szczególne. P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.