Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Sparrow

Zegarek do 12k - garniturowiec

Rekomendowane odpowiedzi

Mam do Was prośbę o pomoc w wyborze zegarka. Poniżej kilka warunków brzegowych, mam nadzieję, że uda Wam się wygenerować ciekawe propozycje.

• Budżet - ok. 12,000 zł, nie więcej niż 13,500 zł
  • Przeznaczenie - do garnituru, koszuli, dla "pracownika biurowego" :) ale okazjonalnie również do stroju casual
  • Kształt - okrągły lub kwadratowy/prostokątny, ze wskazaniem na okrągły (kwadratowy musiałby być raczej bardziej zjawiskowy, jak TAG Heuer Monaco (http://www.tagheuer.com/the-collection/monaco/index.lbl?lang=en)
  • Cyfry arabskie (bardziej preferowane), lub bez cyfr (mniej preferowane).
  • Data
  • Sekundnik
  • Czarny pasek (może być z "wywietrznikami")
  • Chronometr/tachometr - niekoniecznie, ale też te funkcje nie dyskwalifikują, jeśli będą zaprojektowane ze smakiem.
  • Średnica 39-42 mm
  • Powinien mieć to "coś"

Wzorzec poszukiwań, jednak powyżej budżetu (model z jasną tarczą) -> http://www.iwc.com/collection/portuguese/IW3714/

Ten wzorzec pokazuje moje wyobrażenie i pomoże Wam określić mniej więcej kierunek sugestii.

Jeśli okaże się, że z budżetem ok. 12k nie da się znaleźć czegoś ciekawego podobnego do Portugalczyka to jestem otwarty na inne sugestie, np.

IWC Pilot's Watch Mark XVI -> http://www.iwc.com/collection/pilots/IW3255/

TAG Heuer Carrera Calibre 1887 -> http://www.calibre11.com/carrera-calibre-1887-review/ (jasna tarcza, ale raczej model z liczbami tachymetru wewnątrz a nie na bezelu (opcjonalnie model z rezerwą marszu, czekam na Basel 2011 żeby pojawiło się więcej fotek i szczegółów)

Chopard Mille Miglia Chronograph -> http://www.luksusowe-zegarki.pl/chopard-mille-miglia-chronograph-p-16.html (podoba się mojej żonie, jednak chyba jest nieco zbyt "odpustowy" - mam nadzieję, że nikogo tym stwierdzeniem nie uraziłem - i wysoki jak na zegarek do garnituru)

Na razie nie znalazłem nic, co byłoby bliskie Portugalczykowi i w budżecie, więc gdyby miał dziś kupował to wybrałbym Pilota Mark XVI. Ale jeszcze wczoraj byłem zdecydowany na Carrerę Calibre 1887 :) Help, please!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak średnio te propozycje nadają się do garnituru... zwłąszcza z gumą a'la bieznik opony... :/ nie sądzisz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Michał - śledziłem wcześniej Twój temat o zegarku do EUR 3k, razem z ankietą, ale nie poszło to w kierunku, w którym ja podążam. Z trzech modeli, które poddałeś ankiecie najbardziej podoba mi się Zenith, jednak to zbyt daleko od Portugalczyka, dodatkowo brak cyfr arabskich, które lubię na tarczy. Tak myślałem, że mnie odeślesz to tego wątku :) .

Grizz - do Choparda pewnie musiałbym zainwestować w pasek skórzany, z otworami kosztuje ok. 1 tys. zł (wg pana z Noble Place w Galerii Mokotów). Chociaż ten pasek też jest nie do końca garniturowy, to komfortowo się go nosi, jest dobry obieg powietrza. Tu jest ten pasek -> http://www.chopard.com/#/en/classicracing/collection/168518-3001/. Bieżnik opony jest ciekawy na pierwszy rzut oka jako wersja sportowa, ale - jak to już ktoś napisał w innym temacie - guma (właściwie kauczuk) do garnituru to słaby pomysł. Ogólnie zegarek zbyt przeładowany i dlatego raczej go nie kupię.

Krystek - nie jestem fanem rzymskich cyfr, więc odpada. Oglądałem ten wątek już wcześniej i te niebieskie śrubki przez jakiś czas mnie prześladowały :) Jednak odpuściłem ze względu na cyfry...

Poproszę o więcej pomysłów. Póki co pozostaje Pilot, chociaż 11,5 mm może nie wejść pod każdy mankiet... Czy ktoś z Was go nosi częściowo pod mankietem? Jak się sprawdza? Czy nosi się komfortowo też do mankietów bez spinek, na guziki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie lepiej poczekać i dozbierać do wymarzonego portugalczyka?

Jak masz na imie? :)

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krzysiek.

Portugalczyk będzie kolejnym celem. Każdy kolejny będzie miał podwójny budżet poprzedniego :) Teraz czas na 12k i coś chciałbym wybrać na tym poziomie. Nie będę patrzył na 12k myśląc "szkoda, że to nie Portugalczyk" tylko będę myślał "fajny zegarek, niech mi dobrze służy zanim nie pojawi się kolejny". Nie problem w uzbieraniu - staram się dozować przyjemności i zachowywać harmonię z innymi obszarami życia (jakkolwiek filozoficznie by to nie zabrzmiało). Czas Portugalczyka jeszcze nie nadszedł :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.... do Choparda pewnie musiałbym zainwestować w pasek skórzany, z otworami kosztuje ok. 1 tys. zł (wg pana z Noble Place w Galerii Mokotów). Chociaż ten pasek też jest nie do końca garniturowy...

Ten pasek też nie jest trafieniem w dziesiątkę w połączeniu z garniturem :) Jak rozumiem maksymalny budżet to 13500 zł - myślę, że przy odrobinie cierpliwości i poświęceniu jakiegoś tam czasu na śledzeniu ofert na chrono24 i ebay jesteś w stanie kupić w tej cenie używanego Portugalczyka w idealnym stanie. Chyba, że używany nie wchodzi w rachubę... ja akurat w tym nie widzę problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
post-7884-0-45313600-1331827395.jpg

"Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem, że chodzi o ten model: http://www.chopard.com/en/luc/luc/luc-classic-161905-1001.aspx#/en/product/161905-1001/

Jest całkiem, całkiem. Na stronie Choparda nie jest chyba napisane czy to Mark III, znalazłem źródła, które opisują go jako Mark II.

Niestety, to jest poziom co najmniej 25k... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi osobiscie bardziej podoba sie model co ma cyfry na 12, 3 i 9 . Co do ceny to ja patrze na realne ceny na rynku a nie katalogowe

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, czyli ten: http://www.chopard.com/en/luc/luc/luc-classic-168500-3002.aspx#/en/product/168500-3002/ i to jest rzeczywiście Mark III.

Ten mieściłby się w budżecie, na tej stronie http://www.luxurybazaar.com/items/itemid_16235_L_U_C__Classic_SS__Gray__Black___Leather.html kosztuje $ 4,5k, tylko dodatkowo trzeba zapłacić cło z USA. Pomimo ceny bliskiej budżetowi nie do końca mi odpowiada to, że ma tylko 3, 9 i 12, a reszta to same indeksy godzinowe.

Model zlinkowany wyżej, ponad PLN 25k, to też cena rynkowa, a nie katalogowa, niestety... Chyba, że masz dojścia do tańszych?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli Chopard to tylko GT XL-na czarnym lub brązowym krokodylu wygląda obłędnie.Tyle tylko że to spory zegarek i nie każdemu to pasuje.

Mark XVI jest świetny tylko że malutki.Portofino niby ma 41 mm ale na ręce wygląda na dużo mniejsze,z tego powodu zrezygnowałem z zakupu.Jednak to piękny zegarek ale z czarną tarczą.Wybierałbym między nim a Carrerą z dotychczasowych propozycji.

W tej cenie ładnym garniturowcem jest też nowa Aqua Terra:

Aqua Terra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Model zlinkowany wyżej, ponad PLN 25k, to też cena rynkowa, a nie katalogowa, niestety... Chyba, że masz dojścia do tańszych?

Ten co pokazales pewnie w bialym zlocie , bo takie sa mniej wiecej ceny . NIestety nie znam nikogo kto sprzedaje za mniej , moj znajomy mial kiedys nowego w rozowym zlocie ta wersje co Ci pokazywalem z grafitowym/szarym cyferblatem w bardzo dobrej cenie , ponizej 15k pln

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

maxwell - Ta Omega nawet mi się podoba. 41,5 mm średnicy to więcej niż Railmaster, który ma 36 mm (on ma cyfry arabskie).

Na pewno nie zapomnę o niej podsumowując sobie temat, ma szanse. Dzięki!

Zaczynają pojawiać się ciekawe propozycje. Jakieś inne pomysły?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję wszystkim za propozycje. Nie znalazłem na razie satysfakcjonującego rozwiązania, niestety... Chociaż pojawiła się ciekawa oferta sprzedaży mało używanego Portugalczyka, niestety wciąż sporo powyżej mojego budżetu ;)

Dlatego chciałbym zapytać co wybralibyście z poniższych 3 propozycji, z prośbą o uzasadnienie (nie mogę tego zgłosić w sekcji Pojedynki z powodu problemów technicznych). Skoro nie znalazłem odpowiedniego (wyglądem i cenowo) garniturowca skoncentruję się na czymś co "od biedy" można założyć do garnituru, chociaż raczej pasuje do stroju casual, czyli czarny chronometr. Wszystkie są w podobnej cenie.

1. TAG Heuer Carrera Automatic Chronograph Day-Date- CV2A10.FC6235

c01b61a4d32516a091963f75c04f4db0.jpg

2. Chopard Mille Miglia Chronograph Stahl - 16/8331-3001 (oczywiście z wymianą kauczuku na pasek skórzany)

chopard-mille-miglia-chronograph-stahl-16-8331.jpg

3. IWC Pilot?s Watch Chronograph - IW371701

M_02_IW371701_2011_grey.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wg mnie te chronografy średnio pasują do garnituru i pracy biurowej. IWC Pilot?s Watch Chronograph miażdży pozostałe dwa, które IMO zbyt nachalnie nawiązują do sportów samochodowych. a IWC to pilot więc siłą rzeczy plasowałbym go wyżej ;) w tym budżecie mógłbyś kupić spokojnie dwa zegarki, jeden do biura, drugi weekendowy o stylistyce bardziej sportowej. No chyba, że jesteś snobem i zależy Ci na zegarku, który przede wszystkim "kosztuje", a w dalszej kolejności "wygląda". wówczas dozbieraj już lepiej na tego portugalczyka i będziesz zadowolony :)

"Musisz zaakceptować ewentualność, że Bóg cię nie lubi, nigdy cię nie chciał i prawdopodobnie cię nienawidzi" Tyler Durden.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ukke - tak, to prawda, dlatego napisałem "od biedy". Do garnituru nadal ze starym kwarcem, a po pracy z nowym czarnym chronometrem plus okazjonalne zabieranie czarnego chrono do biura na wycieczkę.

Dzięki za Twój głos - rozumiem, że na pilota, za wysokość n.p.m. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczekaj na Tag'a Carrera 1887

[Tissot Couturier Chrono / Seiko FFF / Kentex Skyman Pilot]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze swojej strony mogę powiedzieć, że postawiłbym na TAGa. Dlaczego? Bo to jeden z dwójki zegarków moich marzeń.

Słabe uzasadnienie, ale to po prostu nie moja półka cenowa, więc traktuję ten zegarek tylko w sferze magii. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do garnituru żaden a z takim podejściem tym bardziej. Przeglądnij sobie kilka katalogów, jak masz okazje to odwiedź parę sklepów (najlepiej gdzieś na Zachodzie) bo w tej cenie jest sporo propozycji garnituriwych ale bezwysiłkowo nie ma co liczyć na zadowolenie. Podoba Ci się klasyk a chcesz wybrać pomiędzy czarnymi sportowymi chrono.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) Powinien mieć to "coś" (...)

Witam,

IMO do garnituru i nie tylko, znakomicie pasują SEIKO z kolekcji Spring Drive np. :

fullsize1.jpg

a to "coś", to płynąca wskazówka sekundnika - wręcz hipnotyzująca ;).

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
post-7884-0-10653900-1331830030.jpg

"Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.